Main Menu

IEA: Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση

 

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει να μειωθεί το κόστος του

Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα ήδη από τώρα για να αυξηθούν οι χρήσεις του και να μειωθεί το κόστος αυτού του φορέα ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το υδρογόνο έχει σήμερα μια άνευ προηγουμένου δυναμική», σχολιάζει ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA F. Biroll σε ανακοίνωση του οργανισμού, τόσο μεταξύ των δημόσιων αρχών, όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων διαφόρων τομέων, κυρίως της ενέργειας, του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας.

Ο αριθμός των σχεδίων για τη χρήση του αυξάνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, επισημαίνουν οι ερευνητές σε σχετική έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της G20.
Για να δοθεί συνέχεια στη δυναμική αυτή, είναι ωστόσο απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος της χρήσης υδρογόνου, υπογραμμίζει η IEA.

Η παραγωγή υδρογόνου από πηγές πράσινης ενέργειας παραμένει ακριβή.
Ωστόσο το κόστος παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% έως το 2030 χάρη στη «μείωση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” και σε “μια αλλαγή της κλίμακας παραγωγής υδρογόνου”, σημειώνει ο οργανισμός.

Προς το παρόν, το υδρογόνο παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από φυσικό αέριο και άνθρακα, το οποίο προκαλεί την εκπομπή 830 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, ήτοι το ισοδύναμο των εκπομπών της Βρετανίας και της Ινδονησίας μαζί.

Άλλη δυσκολία που υπάρχει είναι ότι η “ανάπτυξη υποδομών είναι αργή και εμποδίζει μια γενικευμένη υιοθέτηση” του υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως στη βιομηχανία.
Ο IEA συνιστά ως εκ τούτου την επιτάχυνση της δημιουργίας υποδομών.

Το υδρογόνο, το οποίο χρησιμοποιείται στη διύλιση και την παρασκευή χημικών προϊόντων, μπορεί να «μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων», κυρίως σε αυτόν των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου αυτού μεγάλων αποστάσεων, και στους τομείς της χημείας και της μεταλλουργίας.

Το στοιχείο αυτό θεωρείται από ορισμένους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς επιτρέπει την αποθήκευση και την παράδοση ηλεκτρικού ρεύματος.
Η φήμη του υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών αμαυρώθηκε ωστόσο από έκρηξη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, που σημειώθηκε την Δευτέρα σε πρατήριο ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη Σαντβίκα κοντά στο Όσλο.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, αλλά όλα τα πρατήρια ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη Νορβηγία και τη Δανία έκλεισαν προσωρινά για προληπτικούς λόγους.
Οι κύριοι κατασκευαστές αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο, η Toyota και η Hyundai ανέστειλαν αυτομάτως τις παραδόσεις τους στη Νορβηγία.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)