Main Menu

Guterres (OHE): Καταρρέει το διεθνές σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών – Αργά τα “πιάνετε” εκεί στον ΟΗΕ….

 

Τα κύρια στοιχεία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών καταρρέουν, δήλωσε ο Antonio Guterres
Για «κατάρρευση» του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, προειδοποίησε σήμερα (25/2/2019) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, απευθύνοντας έκκληση να διαφυλαχθεί η πυρηνική συνθήκη INF και να αποφευχθεί μια νέα κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

«Θα είμαι ευθύς. Τα κύρια στοιχεία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του ελέγχου των εξοπλισμών καταρρέουν», δήλωσε ο Guterres ενώπιον της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη.
«Έχουμε ανάγκη ένα νέο όραμα για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα στο περίπλοκο σημερινό πλαίσιο όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ο Guterres εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι τα κράτη επιδιώκουν πλέον «την ασφάλεια» όχι μέσω της «διπλωματίας», αλλά «αναπτύσσοντας και συγκεντρώνοντας νέα όπλα».

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα», διευκρίνισε.
Η έκκληση αυτή γίνεται μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από μια συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου, τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), η οποία απαγόρευε τους πυραύλους εδάφους-εδάφους βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιομέτρων, καθώς οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι παραβίασε τις διατάξεις αυτής της συνθήκης-ορόσημο του Ψυχρού Πολέμου, η οποία είχε υπογραφεί το 1987.

Σε απάντηση η Μόσχα έκανε το ίδιο, καταγγέλλοντας «φανταστικές κατηγορίες» εκ μέρους των ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την έξοδό τους από τη συνθήκη.
Η συνθήκη θα περιπέσει σε αχρηστία τον Αύγουστο.
«Η εξαφάνιση της συνθήκης INF (…) θα καταστήσει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή και περισσότερο ασταθή.
Η ανασφάλεια αυτή και η αστάθεια αυτή θα γίνουν έντονα αισθητές εδώ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Guterres.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια επιστροφή στον φρενήρη πυρηνικό ανταγωνισμό των πιο σκοτεινών ημερών του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποίησε ο ίδιος και κάλεσε «τα μέρη της INF να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που τους μένει για να αρχίσουν ειλικρινή διάλογο για τα διάφορα θέματα που τέθηκαν».

«Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχθεί αυτή η συνθήκη», επέμεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ, ζητώντας επίσης από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να παρατείνουν τη συνθήκη New Start για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, η οποία λήγει το 2021.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com