Main Menu

Deutsche Welle: Γιατί απελάθηκε ο γερμανός πρέσβης από τη Βενεζουέλα;

 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Γερμανίας στην απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να προχωρήσει στην απέλαση του γερμανού πρέσβη τον οποίο κατηγορεί για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Την έντονη αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας προκάλεσε η απόφαση απέλασης του γερμανού πρέσβη Ντάνιελ Κρίνερ από τη Βενεζουέλα. Η απόφαση δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, επισήμανε το βράδυ της Τετάρτης από το Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η στήριξή μας, η ευρωπαϊκή στήριξη στον Χουάν Γκουαϊδό παραμένει ακέραιη».

Ο γερμανός διπλωμάτης Κρίνερ ήταν μεταξύ των δεκάδων πρεσβευτών ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών που βρέθηκαν την Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας για να υποδεχθούν και να εγγυηθούν την ασφάλεια του αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Γκουαϊδό, ο οποίος επέστρεφε έπειτα από 10ήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε επιβάλει στον Γκουαϊδό απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, με το επιχείρημα ότι ερευνάται για παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Βενεζουέλας από το εξωτερικό.

Γκουαϊδό: Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του πρέσβη

Με αφορμή την παρουσία του γερμανού πρέσβη στο αεροδρόμιο η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγόρησε τον Κρίνερ για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και για ενέργειες που παραβιάζουν «σαφέστατα τους κανόνες διπλωματικών σχέσεων». Ο ίδιος ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε την απέλαση του γερμανού διπλωμάτη ως κατάφωρη απειλή κατά της Γερμανίας. Όπως επισήμανε ο νεαρός πολιτικός σε δηλώσεις του προς το Spiegel Online, ο Μαδούρο κατέχει παρανόμως το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου δεν έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει έναν πρέσβη «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απειλές κατά του Κρίνερ δεν είναι μόνον φραστικές αλλά αφορούν και τη σωματική του ακεραιότητα. Ο Γκουαϊδό δηλώνει πάντως πως ο ίδιος παρακάλεσε τον γερμανό πρέσβη να παραμείνει στη θέση του. «Τον αναγνωρίζω και θέλω να ευχαριστήσω τη Γερμανία για την παρεχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Εν τω μεταξύ έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Η αναγνώριση του Γκουαϊδό εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης πάντως δεν είναι νομικά βάσιμη. Πρόσφατα η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής είχε αποφανθεί ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι» για τους οποίους μπορεί να θεωρηθεί ότι η αναγνώριση συνιστά ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, epd)

Η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας παρεκκλίνει της μέχρι τώρα γερμανικής πρακτικής. Κατά την Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής μπορεί να θεωρηθεί ως ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας.

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com