Main Menu

Aποκαθίσταται σταδιακά το στρώμα όζοντος στους πόλους

 

To στρώμα του όζοντος, που μας προστατεύει από τις ηλιακές ακτίνες, οι οποίες προκαλούν καρκίνο, αποκαθίσταται με ρυθμούς 1% έως 3% ανά δεκαετία, ανατρέποντας πολλά χρόνια επικίνδυνης αραίωσης που προκλήθηκε από την απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών.

Σε αυτό το αισιόδοξο συμπέρασμα κατέληξε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η τετραετής μελέτη του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, μιας απαγόρευσης του 1987 για τα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο αέρια που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, διαπίστωσε μακροπρόθεσμες μειώσεις στην ύπαρξή τους αλλά και αποκατάσταση του στρατοσφαιρικού όζοντος.

«Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική αποκαθίσταται και αυτό συμβαίνει κάθε χρονιά. Ως αποτέλεσμα του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ καταφέραμε να αποτρέψουμε πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση του στρώματος του όζοντος στις πολικές περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική αναμένεται να κλείσει σταδιακά, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1980, το 2060, αναφέρει η έκθεση.

«Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι συντάκτες της έκθεσης δείχνουν ότι το στρώμα του όζοντος σε σημεία της στρατόσφαιρας αποκαθίσταται με ταχύτητα 1% έως 3% ανά δεκαετία από το 2000», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

«Με τους ρυθμούς αυτούς το στρώμα του όζοντος στο Βόρειο Ημισφαίριο αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως μέχρι το 2030, ενώ θα ακολουθήσει το Νότιο Ημισφαίριο το 2050 και οι περιοχές των πόλων το 2060».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη χαιρετίσει την επιτυχία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, που απαγόρευσε άμεσα ή σταδιακά τα χημικά που κατέστρεφαν την τρύπα του όζοντος, ανάμεσα στα οποία και οι χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιόντουσαν εκτεταμένα σε ψυγεία και σπρέι. Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι η πρώτη φορά που έχουμε ενδείξεις ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει μειωθεί σε μέγεθος και βάθος από το 2000.

Στον Αρκτικό Κύκλο, οι ετήσιες διακυμάνσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και έτσι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί κατά πόσον το στρώμα του όζοντος έχει αποκατασταθεί από το 2000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η απαγόρευση των επικίνδυνων αερίων εφαρμόστηκε, η έκθεση εντοπίζει μία τουλάχιστον παραβίαση του Πρωτοκόλλου: μια απροσδόκητη αύξηση στην παραγωγή και στις εκπομπές χλωροφθοράνθρακα-11, από την Ανατολική Ασία από το 2012. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποια χώρα ή χώρες ευθύνονται για αυτό.

Aν εξακολουθούσαν οι εκπομπές χλωροφθοράνθρακα-11 με την ίδια ταχύτητα, η επιστροφή των χημικών στις τιμές του 1980 θα καθυστερούσαν επί επτά έως είκοσι χρόνια.

 

 

Πηγή:  kathimerini.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com