Main Menu

Αποκλειστικό - Αραβική Άνοιξη στο Σουδάν;

Σουδάν: Ο Στρατός προστατεύει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές μετά από έφοδο της αστυνομίας.(Βίντεος)

 

Χιλιάδες έχουν πραγματοποιήσει τακτικές διαμαρτυρίες εναντίον του προέδρου Bashir από τον Δεκέμβριο για τη σοβαρή οικονομική κρίση

Σουδανοί στρατιώτες παρενέβησαν για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές τη Δευτέρα, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν μια διαμαρτυρία χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που βρίσκονταν εκτός του Υπουργείου Άμυνας στο κέντρο του Χαρτούμ, δήλωσαν μάρτυρες και ακτιβιστές.

Είπαν ότι η αστυνομία  και  προσωπικό της μυστικής υπηρεσίας επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με φορτηγά και έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, προσπαθώντας να διαλύσουν ένα πλήθος περίπου 3.000 ανδρών και γυναικών.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές είπαν ότι οι στρατιώτες που φυλάσσουν το Υπουργείο Άμυνας είχαν βγει για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές, ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν χωρίς να ανταποδώσουν τα πυρά και οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από την περιοχή, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν “Ο στρατός μας προστατεύει” και “Ένας λαός, ένας στρατός”. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για απώλειες.

Ο υπουργός Πληροφοριών Χασάν Ισμαήλ, ο οποίος είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αντίθεση με τις αναφορές, είπε: «Το πλήθος μπροστά από το Υπουργείο Άμυνας έχει απομακρυνθεί, με τρόπο που δεν οδήγησε σε απώλειες » Οι ομάδες ασφαλείας λειτουργούν με θετική ενέργεια και σε αρμονία », πρόσθεσε.

Προηγούμενες προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας δεν επέτρεψαν τη διάσπαση των διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να παραμείνουν μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Omar al-Bashir. Πολύ μικρές αλλά σταθερές διαμαρτυρίες οργανώθηκαν τακτικά από τον Δεκέμβριο , όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να αυξήσει τις τιμές του ψωμιού.

Το 40 εκατομμύρια του Σουδάν υποφέρουν από σοβαρή οικονομική κρίση που προκαλείται εν μέρει από τις αμερικανικές κυρώσεις και εν μέρει από την απώλεια εσόδων από το πετρέλαιο υστερα απο την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν το 2011.

Οι διαμαρτυρίες γίνονται εναντίων του Bashir, πρώην στρατηγού του στρατού που ήρθε στην εξουσία σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Bashir, (ο οποίος αναζητείται από διεθνείς εισαγγελείς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, στην περιοχή του Darfur), για χρόνια καταστολή των ελευθεριών, καθώς και ότι προωθούσε πολιτικές που κατέστρεψαν την οικονομία.

Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε εγκλήματα πολέμου, στην περιοχή του Darfur και κατηγορεί τις αμερικανικές κυρώσεις για τις οικονομικές κακουχίες.

Μνημόνιο του στρατού

Ο Μπασίρ αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές έχουν νόμιμα αιτήματα, αλλά ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ειρηνικά και μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

Το Σάββατο οι ακτιβιστές, προφανώς ενεργοποιημένοι από την επιτυχία των Αλγερινών διαδηλωτών για να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika να αποχωρήσει, επέστρεψαν προς το Υπουργείο Άμυνας ελπίζοντας να παραδώσει ένα μνημόνιο που ώθησε το στρατό να τους βοηθήσει. Επέλεξαν την επέτειο του Απριλίου του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1985, που ανάγκασε τον μακρόχρονο αυτοκράτορα Jaafar Nimeiri να παραιτηθεί μετά από διαμαρτυρίες.

Χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στο συγκρότημα του υπουργείου , το οποίο φιλοξενεί επίσης την κατοικία του Μπασίρ και την έδρα των μυστικών υπηρεσιών, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και της μυστικής υπηρεσίας να τους σταματήσουν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες είχαν διογκωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόνο μερικές χιλιάδες έμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com – Με πληροφορίες από Διεθνή ΜΜΕ

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com