Main Menu

Ρωσία: Βυθίστηκε η πλωτή δεξαμενή του Ναύαρχος Κουζνέτσοφ – ζημιές στο πλοίο

 

Η επιχείρηση για την ανέλκυση της βυθισμένης πλωτής δεξαμενής PD-50 στο Μούρμανσκ θα ειναι μάλλον δύσκολη και θα διαρκέσει από έξι μήνες έως έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποιημένων Ναυπηγείων, Αλεξέι Ραχμάνοφ, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

“Όπως ειναι το τεράστιο μέγεθος και εκτόπισμα της πλωτής δεξαμενής, η επιχείρηση για την ανέλκυση της θα ειναι μάλλον δύσκολη. Πολλά θα εξαρτηθούν στο αν ειναι σε επίπεδη θέση ή στο πλάι. Την στιγμή που βυθίστηκε η πλωτή δεξαμενή πήρε κλίση, οπότε πιο πιθανόν να έχει καθίσει στον βυθό σε πλάγια θέση, αυτό θα περιπλέξει την επιχείρηση. Η εμπειρία στην ανέλκυση ενός βυθισμένου πυρηνικού υποβρυχίου (Κουρσκ) λέει ότι η επιχείρηση για την ανέλκυση της πλωτής δεξαμενής ίσως να διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα έτος,” δήλωσε η Ραχμάνοφ.

Εκτός από την PD-50 η Ρωσία διαθέτει ακόμα μία πλωτή δεξαμενή, την PD-1, με περίπου ιδέες παραμέτρους στο Σεβεροντβίνσκ. Μπορεί να δεχθεί μεγάλες μονάδες επιφανείας, όπως το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ ή το Πέτρος ο Μέγας (Пётр Великий).

Το ατύχημα συνέβη την Τρίτη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία γεμίσματος της δεξαμενής που είναι αναγκαία για την έξοδο του πλοίου

Η πλωτή δεξαμενή του 82ου εργοστασίου συντήρησης στο Μούρμανσκ βυθίστηκε την στιγμή που το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ αποχωρούσε από αυτή. Τέσσερις εργάτες υπέστησαν υποθερμία και μεταφερθήκαν στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς τραυματίστηκε στην κοιλιακή περιοχή ενώ αγνοείται η τύχη του πρώτου μηχανικού.

Ο Ραχμάνοφ περιγράφοντας το ατύχημα είπε ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας αυτής «ένας γερανός έπεσε πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου από ύψος περίπου 15 μέτρων (…) με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές τόσο στο κατάστρωμα, όσο και στο σκαρί του πλοίου, χωρίς ωστόσο να υποστούν ζημιές κάποιοι «ζωτικής σημασίας» εξοπλισμοί του αεροπλανοφόρου».

Ο Ραχμάνοφ είπε ότι «αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι ζημιές».

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου. Στην ανακοίνωση της η Ανακριτική Επιτροπή αναφέρει, «από τα ύδατα ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα με ενδείξεις κρυοπαγημάτων που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας θεωρείται αγνοούμενος».

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύναψε τη σύμβαση συντήρησης με τη βιομηχανία επισκευής πλοίων Ζβέζντοτσκα τον Απρίλιο του 2018, ελπίζοντας ότι θα το παραλάβει πίσω το 2021.

Το βαρύ αεροπλανοφόρο Ναυαρχος Κουζνέτσοφ, έργο 11435, εντάχθηκε στον Βόρειο Στόλο στις αρχές του 1991. Το έμφορτο εκτόπισμα του ειναι 59100 τόνοι και το μήκος 306 μέτρα. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 29 κόμβων. Το Ναύαρχος Κουζνετσοφ ειναι οπλισμένο με περίπου 50 αεροπλάνα και ελικόπτερα και αντιπλοϊκά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα όπως και συστήματα πυροβολικού.

Το Ναύαρχος Κουζνετσοφ ειναι το μεγαλύτερο πλοίο και μοναδικό αεροπλανοφόρο του Ρωσικού Ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσοφ καθελκύστηκε το 1987 και τον Φεβρουάριο του 2017, συμμετείχε σε στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία στη Μεσόγειο.

Μετά το τέλος της επιχείρησης κατέπλευσε στα ναυπηγεία του Μούρμανσκ για επισκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020, ενώ το 2021 θα ενταχθεί εκ νέο στον ρωσικό πολεμικό στόλο.

 

 

Πηγή: Απόδοση/Μετάφραση απο το TASS.Com για την proelasi.org με στοιχεία από το naftemporiki.gr

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com