Main Menu

Νέο «όπλο» στα χέρια των εθνικιστών της ανατολικής Ευρώπης ο χρυσός – Επίδειξη ισχύος στα χνάρια Ρωσίας, Κίνας

 

«Όταν τα κράτη αγοράζουν χρυσό, οι άνθρωποι παντού το βλέπουν σαν ένδειξη οικονομικής κυριαρχίας»

 


 

Ένα νέο διακύβευμα έχουν βρει το τελευταίο διάστημα οι εθνικιστές ηγέτες στην ανατολή της Ευρώπης.
Στον χρυσό…
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει σημαντικά την οικονομική της δύναμη μετά την ολοκλήρωση του επαναπατρισμού των 100 τόνων μετάλλου.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός κατά των μεταναστών, Viktor Orban επιταχύνει τις επενδύσεις του ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου για να ενισχύσει την ασφάλεια των αποθεμάτων του.
Η βιασύνη για το χρυσό των ανατολικών χωρών της Ευρώπης ακολουθεί τα βήματα της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εντάσεων.
Και σε αυτό το στρατόπεδο έχει προστεθεί και ο πρώην Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico, ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στην εξουσία, προτρέποντας το κοινοβούλιο να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επαναφέρει τα αποθέματα χρυσού που είναι αποθηκευμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόγος;

“Μερικές φορές οι διεθνείς εταίροι σας μπορούν να σας προδώσουν, ανέφερε ο Robert Fico επικαλούμενος ένα σύμφωνο της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας του 1938 που επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ να προσαρτήσει ένα μέρος της τότε Τσεχοσλοβακίας.
Επίσης, επαναλαμβάνει την άρνηση της Bank of England να επιστρέψει στη Βενεζουέλα τα αποθέματά της, εξαιτίας των πολιτικών διαφορών.

“Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ούτε καν τους στενότερους συμμάχους μετά τη Συμφωνία του Μονάχου”, δήλωσε ο Fico στους δημοσιογράφους.
“Εγγυώμαι ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα δούμε ούτε ένα γραμμάριο αυτού του χρυσού.
Ας το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, ανέφερε ο Fico.
Τα σχόλια αυτά έγιναν παρά το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους της Σλοβακίας μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, βοηθώντας έτσι να διευκολυνθεί η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο Fico δήλωσε ότι το Brexit και ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έθεσε σε επικίνδυνα χέρια το σλοβάκικο χρυσό, ο οποίος είναι στη Βρετανία.
Ο χρυσός που επαναπάτρισε η Πολωνία επίσης ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δεν υπήρξε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Βρετανίας από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Adam Glapinski.

Αντ ‘αυτού, δήλωσε ότι ήθελε να αποδείξει τη δύναμη της οικονομίας του έθνους του 586 δισ. δολαρίων – το μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη.
Η Πολωνία διπλασίασε κέρδη της από τον χρυσό τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα της περιοχής.
Η Ουγγαρία, όμως, ήταν ενεργός αγοραστής επίσης.
Τα αποθέματα χρυσού δεκαπλασιάστηκαν το περασμένο έτος.

Ο ηγέτης της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έχει ήδη παραγγείλει από την κεντρική τράπεζα να ενισχύσει τα αποθέματα και να προωθήσει την αγορά εννέα τόνων τον Οκτώβριο.
Ο Aleksandar Vucic είπε την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να αγοραστούν περισσότερα επειδή “βλέπουμε σε ποια κατεύθυνση κινείται η κρίση στον κόσμο”.
Το μεγαλύτερο έθνος που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να κρατάει μέρος του χρυσού του στο εξωτερικό, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Η περιοχή αγοράζει περισσότερο μέταλλο λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας σχετικά με το εμπόριο και την πολιτική, το Brexit και τα χαμηλά επιτόκια, έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

Η Ρουμανία είχε επίσης επιδιώξει να μετεγκαταστήσει μερικά από τα αποθέματα χρυσού της στα δικά της θησαυροφυλάκια, από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό το σχέδιο έχει παγώσει καθώς η κυβέρνηση κατέρρευσε τον Οκτώβριο.
Για τους ηγέτες που έχουν κυριαρχήσει στην ανατολική Ευρώπη, το κύριο όφελος μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους.
“Ο χρυσός είναι ένα σύμβολο”, δήλωσε ο Vuk Vukovic, πολιτικός οικονομολόγος στο Ζάγκρεμπ.
«Όταν τα κράτη αγοράζουν χρυσό, οι άνθρωποι παντού το βλέπουν σαν ένδειξη οικονομικής κυριαρχίας».

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com