Main Menu

Βενεζουέλα – Τα ΜΜΕ βρίσκουν ότι το σχέδιο πραξικοπήματος του Τραμπ δεν λειτουργεί;;;!!! – Θέλετε βοήθεια;;;

 

Σχόλιο του OmegaNbc.com:

Η κάποιοι ίσως επιθυμούν την αποτυχία να την χρεώσουν στον Τράμπ….

Η κάποιοι ίσως παίζουν με χώρες και ανθρώπους, απλά για το χρήμα…

Η απλά κάποιοι είναι ηλίθιοι………….

Η απλά και τα τρία παραπάνω………

 


 

Στις 25 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά που ο Τυχαίος Γκουαϊδο δήλωσε τον εαυτό του πρόεδρο της Βενεζουέλας, η έλλειψη προγραμματισμού στην προσπάθεια πραξικοπήματος των ΗΠΑ ήταν ήδη προφανής :

Η εντύπωση μου είναι ότι ο Trump απατήθηκε. Είναι πολύ προφανές από καιρό ότι ο ίδιος δίνει ελάχιστη προσοχή στις λεπτομέρειες και ότι δεν αναλύει τα πράγματα σε βάθος. Πιθανότατα ο Bolton, ο Pompeo και ο Rubio του παρουσίασαν ένα σχέδιο τριών βημάτων:

Φάση 1. Υποστήριξη του αυτό-δηλωμένου πρόεδρου Guaidó. Φάση 2: … (ευσεβής σκέψη) …; Φάση 3: Πάρτε το ήμισυ του πετρελαίου τους!

Ο Bolton και ο Pompeo είναι και οι δύο έμπειροι πολιτικοί και γραφειοκράτες. Πιθανόν να ήξεραν ότι το σχέδιό τους ήταν βαθιά λανθασμένο και θα απαιτούσε πολύ περισσότερα από μια κανονική δέσμευση του Τραμπ. Η γνώμη μου είναι ότι ήξεραν ότι η ερχόμενη αποστολή θα σερνόταν, αλλά δεν το αποκάλυψαν.

Οι Αμερικανοί σχεδιαστές του πραξικοπήματος και οι μαριονέτες τους στη Βενεζουέλα έλπιζαν ότι οι στρατιωτικοί της Βενεζουέλας θα μεταπηδούσαν στο πλευρό τους. Αυτό ήταν ευσεβής πόθος και είναι απίθανο να συμβεί. Επίσης, σκέφτηκαν κάποιο σχέδιο “ανθρωπιστικής βοήθειας” στο οποίο οι εικόνες των φορτηγών που διασχίζουν μια μακρά μπλοκαρισμένη γέφυρα σύντομα θα ντρόπιαζαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και θα αποχωρούσε. Αυτό ήταν παρομοίως ανοησία.

Εκτός αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες και ικανές να κλιμακώσουν, η προσπάθεια πραξικοπήματος προορίζεται να αποτύχει.

Τα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν τώρα ότι η φάση 2 του σχεδίου πραξικοπήματος βρίσκεται σε σοβαρό πρόβλημα. Σήμερα, η  Guardian , το  Bloomberg και οι  New York Times  περιγράφουν όλο και περισσότερο την απογοήτευση λόγω της έλλειψης επιτυχίας.

Η  Guardian  σημειώνει : 

Τρεις εβδομάδες μετά που ο Guaidó ηλέκτρισε το προηγούμενο ακυβέρνητο κίνημα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας τον εαυτό του μεταβατικό ηγέτη,  υπάρχουν ενδείξεις ότι η εκστρατεία του κινδυνεύει να χάσει ατμό.

Μια αναμενόμενη μαζική αποστασία στρατιωτικών αρχηγών – την οποία παραδέχονται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι αποτελεί προϋπόθεση για την αποχώρηση του Maduro – δεν έχει υλοποιηθεί και ο εσωτερικός κύκλος του Maduro έχει αρχίσει να ισχυρίζεται ότι έχει ξεπεράσει την πολιτική καταιγίδα.

Το Bloomberg γράφει : 

Από τότε πουι ο Juan Guaido δήλωσε τον εαυτό του μεταβατικό πρόεδρο πριν από τρεις εβδομάδες και προσέφερε αμνηστία σε αξιωματικούς που εγκαταλείπουν το Maduro, περισσότερες από 30 χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ χαιρέτισαν την κίνηση, περιμένοντας να ακολουθήσουν οι στρατιωτικοί. Δεν υπήρξε ορμή προς  τη πλευρά του.

Σε μια χώρα με περισσότερους από 2.000 στρατηγούς και ναυάρχους, μόνο ένας ανώτερος αξιωματικός – ο οποίος δεν διοικεί στρατεύματα – έχει υποσχεθεί την υπακοή του στον Guaido.

Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η επανάσταση δεν κινείται τόσο γρήγορα όσο έλπιζαν κάποιοι, όταν ο Γκουάιντο ηλέκτρισε τον κόσμο στις 23 Ιανουαρίου με τη δήλωση του.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ανυπομονησία και δείχνουν με το δάχτυλο τους υπεύθυνους της χάραξης της πολιτικής των ΗΠΑ και όσους βρίσκονται γύρω από τον Guaido — καθώς και τους ηγέτες της Βραζιλίας και της Κολομβίας – και ο ένας κοιτάζει τον άλλον και όλοι μαζί ανησυχούν για την αποτυχία. Αξιωματούχοι σε κάθε στρατόπεδο δήλωσαν ιδιωτικά ότι υπόθεσαν ότι οι άλλοι είχαν μια πιο αναπτυγμένη στρατηγική.

Οι  NY Times  δείχνουν παρόμοια  δυσφορία :

Ο στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να φέρει τη βοήθεια μέσα στη Βενεζουέλα, αναγκάζοντας σε αντιπαράθεση με τον κ. Maduro, ο οποίος αρνήθηκε τη βοήθεια. Αυτό θα έθετε τον κ. Μαδούρο σε δυσκολία, δήλωσαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και θα υπέδειχναν την ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα κυβερνητικό σύστημα ανακούφισης σε ένα έθνος όπου η καταρρέουσα οικονομία έχει αφήσει πολλούς πεινασμένους, άρρωστους και χωρίς πρόσβαση στην ιατρική.
Αλλά δεν υπήρξε δραματική αντιπαράθεση.

Η παράδοση της “βοήθειας” απέτυχε, σύμφωνα με το  Bloomberg , λόγω  έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού :

Η ανησυχία για το τι έρχεται έπειτα έχει ενταθεί .

Σε συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία στην Μπογκοτά της Κολομβίας, την περασμένη εβδομάδα, στρατιωτικοί, μυστικοί πράκτορες και πολιτικοί ηγέτες και από τις δύο χώρες συζήτησαν τρόπους μετακίνησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα. Υπήρξε μια αίσθηση απογοήτευσης στον αέρα, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα που συμφώνησε να το συζητήσει με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι πληρώνουν για την βοήθεια αλλά ήθελαν την Κολομβία να βρει φορτηγά και οδηγούς για να την μεταφέρει. Οι Κολομβιανοί δήλωσαν ότι κανείς δεν θα αποδεχόταν την αποστολή, επειδή οι στρατιώτες της Βενεζουέλας θα τους συλλάβουν. Η βοήθεια παραμένει σε αποθήκες κοντά στα σύνορα.

Σε παρόμοιες συναντήσεις στην κολομβιανή συνοριακή πόλη Cucuta, ένα άτομο που συμμετείχε δήλωσε ότι η δυναμική ήταν η ίδια — οι ΗΠΑ περιμένουν την Κολομβία να βρει τα μέσα για να παραδώσει την βοήθεια και οι Κολομβιανοί λένε ότι δεν μπορούν.

Η αντιπολίτευση μόλις τώρα  σκέφτεται  το δικό της τρελό σχέδιο για την παράδοση της “βοήθειας”:

Στην Cúcuta, μέλη της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγκάσουν την αποστολή στη Βενεζουέλα.

Ο Omar Lares, πρώην δήμαρχος της αντιπολίτευσης εξόριστος στην Cúcuta, δήλωσε ότι οι  διοργανωτές θέλουν ανθρώπους που να περικυκλώσουν ένα φορτηγό βοήθειας στην κολομβιανή πλευρά και να το συνοδεύουν στη γέφυρα. Ένα πλήθος χιλιάδων ατόμων θα συγκεντρωθούν από την άλλη πλευρά για να προωθήσουν ένα κορδόνι ασφαλείας, να μετακινήσουν τα εμποροκιβώτια  που μπλοκάρουν τη γέφυρα και να συνοδεύσουν την βοήθεια στη Βενεζουέλα.

“Μία ομάδα εκεί, μία εδώ, και θα κάνουμε μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα”, είπε.

Και τι πιστεύει ότι θα κάνει το τάγμα των στρατιωτών της Βενεζουέλας μεταξύ των δύο ομάδων; Απλά να βγουν στην άκρη και να επιτρέψουν μια εισβολή στη χώρα τους;

Η προσπάθεια θα μπορούσε να κάνει για μερικές εμπορεύσιμες τηλεοπτικές εικόνες, αλλά δεν θα πέτυχε τίποτα. Η έλλειψη σχεδιασμού είναι αποθαρρυντική ακόμη και για τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων στην Ουάσιγκτον DC:

” Η αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες και δεν είναι καθόλου σαφές ότι έχουν ένα σχέδιο για την πραγματική εκπλήρωση τους “, δήλωσε ο David Smilde, ένας Βενεζολάνος αναλυτής στο Γραφείο της Ουάσιγκτον για τη Λατινική Αμερική.

Οι Αμερικανοί πραξικοπηματίες και οι πληρεξούσιοι τους Βενεζουελάνοι φαίνονται να αναγνωρίζουν ότι δεν θα  υπάρξει επικείμενη αλλαγή :

Απευθυνόμενος σε ακρόαση του Κογκρέσου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Elliott Abrams, ισχυρίστηκε ότι “ο Maduro και η ομάδα των κλεφτών του” τελείωσαν. Ισχυρίστηκε ότι η διεθνής πίεση σήμαινε ότι “υπάρχει καυτή θύελλα στο εσωτερικό του καθεστώτος Maduro που τελικά θα το φέρει στο τέλος”.

Αλλά ενώ ο Αμπράμς δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον ήταν “αισιόδοξη και σίγουρη” για την κατάρρευση του Μαδούρου, παραδέχτηκε ότι ήταν “αδύνατο να προβλεφθεί” πότε θα έρθει. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν πίεση “τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, πρόσθεσε,  υποδεικνύοντας ότι δεν αναμένεται πλέον γρήγορη λύση.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης περάσαν τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να μειώσουν τις προσδοκίες ότι η έξοδος του Maduro είναι επικείμενη.
Ο Juan Andrés Mejía, ηγέτης της αντιπολίτευσης και σύμμαχος του Γκουαϊντο, παραδέχτηκε ότι η επίτευξη του στόχου “θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα”.

Η μικρή αυθόρμητη υποστήριξη που ο Τυχαίος Guyidó είχε σε ορισμένα μέρη του πληθυσμού μειώνεται ήδη. Η χθεσινή διαδήλωση που είχε καλέσει είχε  λιγότερησυμμετοχή  από εκείνη της 23ης Ιανουαρίου. Τώρα λέει ότι θα αναγκάσει τη διέλευση «βοήθειας» στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά δεν φαίνεται να έχει πραγματικό σχέδιο για να το επιτύχει:
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γκουάιντο υποσχέθηκε επίσης στη χώρα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που παραδίδεται από τις ΗΠΑ θα «εισέλθει στη χώρα ανεξάρτητα από το τι» στις 23 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας μια «διαταγή» στους στρατιωτικούς να επιτρέψουν να εισέλθει. Εντούτοις, οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν απορρίψει αυτές τις εκκλήσεις, με την κεντρική αμυντική περιφέρεια να απαντά σε τούιτ ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα λάβουν διαταγές από έναν «αυτοκρατορικό λακέ».

“Ένα μήνα μετά την ορκωμοσία, το κάναμε. Στις 23 Φεβρουαρίου, η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη χώρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν 11 ημέρες για να αποφασίσουν εάν βρίσκονται στην πλευρά των Βενεζολάνων και του Συντάγματος ή εκείνου του σφετεριστή “, ισχυρίστηκε σε αναφορά στον πρόεδρο Maduro.

Εάν οι ΗΠΑ δεν κάνουν περισσότερα από όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Maduro μπορεί να το ξεπεράσει. Οι κυρώσεις και η έλλειψη εσόδων από το πετρέλαιο θα δημιουργήσουν πολλά άμεσα προβλήματα. Αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες το πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα βρει νέους αγοραστές. Θα έρθουν φρέσκα χρήματα και θα βρεθούν νέες πηγές για εισαγωγές φαρμάκων και βασικών τροφίμων.

Την ίδια στιγμή ο τυχαίος τύπος θα χάσει την υποστήριξή του. Το κόμμα που καθοδηγεί ονομαστικά κέρδισε μόνο το 20% των ψήφων. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ενημερώθηκαν ποτέ για το σχέδιό του να ανακηρυχθεί πρόεδρος. Η υποστήριξή τους για αυτό το βήμα ήταν χλιαρή και θα κρυώσει περαιτέρω. Μπορούν τελικά να υποστηρίξουν τις συνομιλίες διαμεσολάβησης που έχει προσφέρει ο Maduro και τις οποίες υποστηρίζουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ουρουγουάη και το Μεξικό. Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες κοινοβουλευτικές ή / και προεδρικές εκλογές σε ένα ή δύο χρόνια και να λύσουν έτσι την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ δεν θα ικανοποιηθούν από μια συμβιβαστική λύση. Ο Τράμπ είναι πλέον αποφασισμένος να «αλλάξει το καθεστώς» στη Βενεζουέλα. Αλλά πώς μπορεί να το κάνει;

Η διεξαγωγή ενός ανοικτού πολέμου εναντίον αυτής της χώρας θα ήταν πολύ βρώμικη, δαπανηρή και δύσκολη να δικαιολογηθεί. Για να ξεκινήσει και να υποστηριχτεί ένας αντάρτικος πόλεμος — η ειδικότητα του Elliott Abrams — χρειάζεται χρόνος και κοστίζει επίσης πολλά χρήματα. Οι πιθανότητες νίκης είναι χαμηλές. Επιπλέον, ο Trump θέλει να επανεκλεγεί, αλλά μπορεί να χάσει πολλές ψήφους και για τα δύο σενάρια.

Τι άλλο μπορεί να κάνει τότε;

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com