Main Menu

Αυστρία: Έλλειψη 162.000 εργαζόμενων με εξειδίκευση

 

Την έλλειψη 162.000 εργαζομένων με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις στην Αυστρία, σε μία χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, επισήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ, μιλώντας σήμερα σε μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Βιέννη.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν 10.000 αλλοδαποί εξειδικευμένοι οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα ασύλου, ενώ σε 1.000 ανέρχεται ο αριθμός εκείνων που είναι μαθητευόμενοι και βρίσκονται στη διαδικασία αναγνώρισης δικαιώματος ασύλου.

Ο προερχόμενος από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης στην χώρα εργαζόμενων με ειδίκευση.

“Απατάται όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς εξειδικευμένη μετανάστευση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάραλντ Μάρερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος.

Στο ερώτημα, εάν η είσοδος στην Αυστρία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ισχύει και για μαθητευόμενους, θέμα για το οποίο υπάρχουν τελευταία έντονες αντιπαραθέσεις, ο νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου απάντησε λέγοντας πως πρόκειται για την “τελευταία δυνατότητα”.

Ο ίδιος επέκρινε εμμέσως ως “πολύ γραφειοκρατική” την αποκαλούμενη “κόκκινη-άσπρη-κόκκινη” (σ.σ. τα εθνικά χρώματα της Αυστρίας) κάρτα εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση για την μετανάστευση από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επέκρινε επίσης ως πολύ γραφειοκρατικό τον κατάλογο των επαγγελμάτων όπου παρουσιάζεται έλλειψη εργατικού δυναμικού, σημειώνοντας πως δεν βοηθούν τα “μικρά και μεμονωμένα μέτρα” και τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί κέντρο βάρους σε τομείς όπως η εκπαίδευση μαθητευόμενων.

Από τον κατάλογο που έχει δώσει στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική έρευνά του, το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας για τους τομείς της οικονομίας όπου παρουσιάζεται έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στην χώρα, προκύπτει ότι, για παράδειγμα, η έλλειψη σε τεχνίτες ανέρχεται σε 45%, σε τεχνικό προσωπικό (εκτός υψηλής τεχνολογίας) σε 21,4%, στην εστίαση και στον τουρισμό σε 18,7%, σε ηγετικά στελέχη στο 16,3%, στο εμπόριο στο 14%.

 

 

 

Πηγή: amna.gr

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com