Main Menu

Strategic Culture Foundation: Η Βενεζουέλα μπορεί να μετεξελιχθεί σε «τροπικό» Βιετνάμ για τις ΗΠΑ

 

Ο «Ψυχρός Πόλεμος 2» έχει ξεπηδήσει από τη Νότια Αμερική, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της και αναμένεται να αντιπαρατεθούν με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της εν εξελίξει ενσωμάτωσης της Ευρασίας: Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.

Το Καράκας είχε εδώ και καιρό δεσμευτεί να δώσει το δικό της χτύπημα στο πετρο-δολάριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.
Θυμηθείτε το Ιράκ Θυμηθείτε τη Λιβύη.

Ωστόσο, το Ιράν το έχει κάνει επίσης (μη χρησιμοποίηση του δολαρίου στις αγοραπωλησίες πετρελαίου) .
Η Τουρκία το κάνει.
Η Ρωσία είναι – εν μέρει – στο δρόμο.

Και η Κίνα θα ανταλλάξει τελικά όλη την ενέργεια της στο petro – yuan.
Με τη Βενεζουέλα να υιοθετεί το κρυπτονόμισμα «petro» το οποίο υποστηρίζεται από το πετρέλαιο, ήδη από το 2018 η κυβέρνηση Trump είχε τιμωρήσει το Καράκας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν είναι περίεργο ότι το Καράκας υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.
Είναι η πραγματική σκληρή τρόικα η οποία αγωνίζεται ενάντια στη στρατηγική κυριαρχίας της κυβέρνησης του Trump και στοχεύει στην μείωση της επιρροής του πετρο-δολαρίου.
Η Βενεζουέλα είναι το «κλειδί».

Όπως έχει δηλώσει ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump «θα κάνει μεγάλη διαφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομικά αν μπορούσαμε να επενδύσουν αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και να έχουν στον έλεγχό τους το πετρέλαιο της Βενεζουέλα».
Για άλλη μια φορά, η κατάρα των φυσικών πόρων βρίσκεται στο παιχνίδι.
Η Βενεζουέλα δεν πρέπει να επιτρέπεται να επωφελείται από τον πλούτο της με τους δικούς της όρους.

Έτσι, τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον έχουν αποφανθεί ότι το κράτος της Βενεζουέλας πρέπει να διαλυθεί.
Τελικά, αυτό αφορά μόνο τον οικονομικό πόλεμο.
Tο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που επιβάλλει νέες κυρώσεις στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA που ισοδυναμεί με de facto αποκλεισμό του πετρελαίου κατά της Βενεζουέλας.

Οικονομικός πόλεμος

Αυτό που συμβαίνει με τη Βενεζουέλα είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.
Όλοι θυμούνται το σύνθημα ο «Assad πρέπει να φύγει».
Το πρώτο στάδιο της συριακής επανάστασης ήταν η υποκίνηση εμφυλίου πολέμου, που ακολούθησε πόλεμος μέσω πληρεξουσίων και μέσω πολυεθνικών μισθοφόρων τζιχαντιστών.
Όπως σημείωσε ο Thierry Meyssan, ο ρόλος του Αραβικού Συνδέσμου εκτελείται από τον ΟΑΣ τώρα.

Και ο ρόλος των Φίλων της Συρίας – που τώρα βρίσκεται στον κάβο της ιστορίας – εκτελείται τώρα από τον όμιλο Lima, τον σύλλογο των υποτελών της Ουάσινγκτον.
Αντί για τους «μετριοπαθείς αντάρτες» της al-Nusra, μπορεί να έχουμε κολομβιανούς μισθοφόρους «μετριοπαθείς επαναστάτες».

Σε αντίθεση με τα fake news των δυτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι τελευταίες εκλογές στη Βενεζουέλα ήταν απολύτως νόμιμες.
Δεν υπήρχε τρόπος να παραβιαστούν τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ψηφοφορίας που κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε το 70% των ψήφων. η αντιπολίτευση, με πολλά κόμματα να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, πήρε το 30%.
Μια σοβαρή αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Λαϊκής Αμερικής των εκλογικών εμπειρογνωμόνων (CEELA) ήταν ανένδοτη. η εκλογή αντικατόπτριζε «ειρηνικά και χωρίς προβλήματα, τη βούληση των πολιτών της Βενεζουέλας».

Το αμερικανικό εμπάργκο μπορεί να είναι κακό. Παράλληλα, η κυβέρνηση Maduro μπορεί να ήταν εξαιρετικά ανίκανη να μην διαφοροποιήσει την οικονομία και να επενδύσει στην αυτάρκεια των τροφίμων.
Οι κύριοι εισαγωγείς τροφίμων, κερδοσκοπικοί όπως δεν υπάρχει αύριο, κάνουν μια δολοφονία. Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές στο Καράκας λένε ότι οι barrios – οι δημοφιλείς γειτονιές – παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές.

Σε μια χώρα όπου μια πλήρης δεξαμενή αερίου εξακολουθεί να κοστίζει λιγότερο από ένα κουτί οπτάνθρακα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρόνια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων στις τοπικές κλινικές ανάγκασαν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα.
Αλλά ο βασικός παράγοντας είναι το αμερικανικό εμπάργκο.

Ο εισηγητής του ΟΗΕ στη Βενεζουέλα, εμπειρογνώμονας για το διεθνές δίκαιο, και πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, Alfred de Zayas, πηγαίνει κατευθείαν στο σημείο αυτό.
Πολύ περισσότερο από την εμπλοκή στην παροιμιώδη δαιμονοποίηση του Maduro, η Ουάσιγκτον διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον ενός ολόκληρου έθνους.

Ο παράγοντας Ρωσίας-Κίνας

Οι «ένοπλες ομάδες» είναι δραστήριες στον Barrios του Καράκας, ενεργώντας το βράδυ της νύχτας και ενισχύοντας την «κοινωνική αναταραχή» στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ακόμα, ο Guaido δεν έχει καμία απολύτως δύναμη στο εσωτερικό της χώρας.
Η μόνη πιθανότητα επιτυχίας του είναι αν κατορθώσει να εγκαταστήσει μια παράλληλη κυβέρνηση – να εισπράξει τα έσοδα από το πετρέλαιο .

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια εισβολή στη Βενεζουέλα μπορεί πράγματι να μετατραπεί  σε ένα «τροπικό» Βιετνάμ.
Όλα έρχονται πίσω σε αυτό που μπορεί να κάνει η Κίνα και η Ρωσία.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας.
Ο Maduro επισκέφθηκε τον Xi Jinping το 2018 στο Πεκίνο, κερδίζοντας επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και υπογράφοντας τουλάχιστον 20 διμερείς συμφωνίες.

Ο Πρόεδρος Putin προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στο Maduro μέσω τηλεφώνου, υπογραμμίζοντας διπλωματικά ότι «η καταστροφική παρέμβαση από το εξωτερικό παραβιάζει κατάφωρα βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, η τιμή του πετρελαίου ήταν μόλις 35 δολάρια το βαρέλι. μια καταστροφή για τα ταμεία της Βενεζουέλας.

Στη συνέχεια, o Maduro αποφάσισε να μεταβιβάσει το 49,9% της κρατικής ιδιοκτησίας στην αμερικανική θυγατρική PDVSA, Citgo, στη ρωσική Rosneft για ένα δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτοί οι «κακοί» Ρώσοι ήταν πλέον ιδιοκτήτες του πρώτου περιουσιακού στοιχείου της Βενεζουέλας.
Στα τέλη του 2018, ο Maduro άνοιξε την εξόρυξη χρυσού στη Βενεζουέλα στις ρωσικές εταιρείες εξόρυξης.

Και υπάρχουν και άλλα. το νικέλιο, τα διαμάντια, το σιδηρομετάλλευμα, το αλουμίνιο, το βωξίτη, όλα τα περιζήτητα από τη Ρωσία, την Κίνα – και τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού της Βενεζουέλας, ξεχάστε τον επαναπατρισμό τους από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Και τότε, τον Δεκέμβριο του 2018, ήρθε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η πτήση δύο ρωσικών πυρηνικών βομβαρδιστών Tu-160 στη Βενεζουέλα.
Πώς τολμούν;
Στο κατώφλι μας;

Το ενεργειακό masterplan της κυβέρνησης Trump μπορεί πράγματι να προσαρτήσει τη Βενεζουέλα σε παράλληλη σύμπραξη «NAPAPEC», ικανή να ανταγωνιστεί την ιστορία αγάπης του ΟΠΕΚ + μεταξύ της Ρωσίας και της βασιλικής οικογένειας των Saud της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά ακόμα κι αν αυτό συνέβη και προσθέτοντας μια πιθανή, κοινή συμμαχία ΗΠΑ – Κατάρ στο LNG, δεν υπάρχει καμία εγγύηση που θα ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την υπεροχή του πετρο-δολαρίου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρασίας θα παρακάμψει κατά κύριο λόγο το πετρο – δολάριοα.
Αυτό βρίσκεται στην καρδιά τόσο της στρατηγικής BRICS όσο και της SCO.
Από τον αγωγό Nord Stream 2 έως τον αγωγό Turk Stream, η Ρωσία κλείνει μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία με την Ευρώπη.
Και η κυριαρχία του πετρο –γουάν είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η Μόσχα το ξέρει.
Η Τεχεράνη το ξέρει.
Η Άγκυρα το ξέρει.
Το Ριάντ το ξέρει.

Είστε έτοιμοι για το «τροπικό» σας Βιετνάμ;

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com