Main Menu

Strategic Culture: Γιατί η Ιταλία δεν συμφωνεί με τις ΗΠΑ στα σχέδια για την Βενεζουέλα

 

Η στάση της Ιταλίας, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας αποτελεί προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Η περίπτωση της Ιταλίας είναι ομολογουμένως αξιοπρόσεκτη αναφέρει το Strategic Culture foundation
Η Ιταλία ενώ διάκειται φιλικά προς τον Trump τον αμερικανό πρόεδρο διαφώνησε με τις ΗΠΑ και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να αναγνωρίσουν τον Juan Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Την ίδια ώρα η Ιταλία βρίσκεται σε ένταση με την Γαλλία, με τον πρόεδρο Macron να κατηγορεί την Ιταλία και τον Salvini της Lega ότι υποκινεί τα κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία και παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης χώρας.
Στην Ιταλία το Κίνημα 5 Αστέρων και η Lega οι εθνικιστές που είναι πρώτο κόμμα επικρίνουν ιδιαίτερα τις νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές πολιτικές, τις οποίες ενσαρκώνει ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Rothschild και σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας Macron.

Η Ιταλία επίσης κατηγορεί την Γαλλία ότι έχει συμμετάσχει σε εγκληματικές στρατιωτικές παρεμβάσεις μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Πρόσφατα ο Ιταλός αναπληρωτής Πρωθυπουργός Di Maio (και ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων) συναντήθηκε με μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας στη Γαλλία των γνωστών ως κίτρινα γιλέκα.
Τα κίτρινα γιλέκα εδώ και 12 εβδομάδες διαδηλώνουν ενάντια στις οικονομικές πολιτικές του Macron και χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση του ως ελιτίστικη.

Ο Di Maio και ο έτερος Ιταλός αντιπρόεδρος Matteo Salvini (αρχηγός της Lega) υποστηρίζουν ανοιχτά τους Γάλλους διαδηλωτές, τους οποίους αναγνωρίζουν ως μέρος μιας λαϊκής εξέγερσης σε όλη την Ευρώπη ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα.
Οι γάλλοι κάνουν λόγο για «εξωφρενική παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του από την Ιταλία.

Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τη Ρώμη.
Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1940 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Όλα έχουν μια συμβολικότατα.
Όμως όλα αυτά αποτελούν ειρωνεία.

Η Γαλλία διαμαρτύρεται για την εικαζόμενη εμπλοκή της Ιταλίας στις εσωτερικές της υποθέσεις, ενώ ταυτόχρονα η γαλλική κυβέρνηση συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια που ηγούνται οι ΗΠΑ για να επιφέρει αλλαγές στο καθεστώς της Βενεζουέλας.
Η Γαλλία και πολλά άλλα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας και των Κάτω Χωρών, ανακοίνωσαν ότι «αναγνωρίζουν» τον Juan Guaido ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.
Να σημειωθεί ότι ο Juan Guaido αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου 2019.

Υπάρχουν ενδείξεις συσχετισμών μεταξύ του Guaido και του ακροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματός του με την αμερικανική CIA.
Η κίνηση κατά του Maduro, έχει ενορχηστρωθεί από τον Trump.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Maduro και ο φυσικός πλούτος του έθνους – τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα σε πετρέλαιο στον πλανήτη – είναι προφανείς στόχοι για τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία, καθώς και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, της Νικαράγουας, της Βολιβίας και της Κούβας, καταγγέλλουν την παρέμβαση στην Βενεζουέλα.

Η απαίτηση των ΗΠΑ στον Maduro να παραιτηθεί κάτω από την απειλή της αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής είναι ιμπεριαλιστική επιθετικότητα για ορισμένους
Στην προσπάθεια αυτή οι ΗΠΑ βρήκαν ως σύμμαχο την Γαλλία.
Η Ιταλία είναι ένα από τα λίγα κράτη της ΕΕ που αρνήθηκε να προσχωρήσει στο σχέδιο για αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε ότι εμπόδισε την ΕΕ να εκδώσει κοινή αναγνώρισης του Guaido ως “προέδρου” αντί του Maduro.

Η στάση της Ιταλίας, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας αποτελεί προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
Εάν δεν τηρηθεί η θεμελιώδης αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνικών κρατών, τότε το όλο σύστημα του διεθνούς δικαίου θα καταρρεύσει.
Η αρχή έχει παραβιαστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τους παράνομους πολέμους που διεξάγονται από τις ΗΠΑ και τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αλλά το τελευταίο επεισόδιο αλλαγής καθεστώτος στη Βενεζουέλα είναι ίσως το πιο τολμηρό.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ανατρέψουν τον Maduro ένα στυγνό δικτάτορα που όμως είναι εκλεγμένος.
O Maduro ως αρχηγός κράτους έχει αποτύχει γιατί ο λαός της Βενεζουέλας βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Όμως οι ΗΠΑ είναι ορθό να παρεμβαίνουν ώστε να ανατρέψουν ένα δικτάτορα που έχει εκλεγεί και με τι πρόσχημα, την δημοκρατία ή το πετρέλαιο;

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com