Main Menu

Roubini: Οι 8 λόγοι που οι αγορές πρέπει να ανησυχούν για το 2019 – Στο επίκεντρο ΗΠΑ, Κίνα

 

Υπάρχουν κάποια αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια απότομη κάμψη
Τα καλά νέα στις αρχές του 2019 είναι ότι ο κίνδυνος μιας οριστικής παγκόσμιας ύφεσης είναι χαμηλός.

Τα κακά νέα είναι ότι κατευθυνόμαστε σε ένα χρόνο συγχρονισμένης παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή του ο Nouriel Roubini, καθηγητής του NYU’s Stern School of Business, ο οποίος βλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στις περισσότερες περιφέρειες.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με το ράλι των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων (ΗΠΑ και παγκόσμιες μετοχές), μετά το λουτρό αίματος του τελευταίου τριμήνου του 2018, όταν οι ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και για την κινεζική ανάπτυξη επηρέασε πολλές αγορές.
Από τότε, η Fed έκαμψε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και η μακροοικονομική χαλάρωση της Κίνας έχει δείξει ότι η επιβράδυνση θα είναι ήπια.

Αυτές οι σχετικά θετικές συνθήκες θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες όμως, όπως αναφέρει ο Roubini.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η Fed.
Οι αγορές τώρα τιμολογούν ένα διάλειμμα της νομισματικής σύσφιξης στο 2019, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.
Εάν οι μισθοί επιταχύνουν και παράγουν υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού, τότε αυτό, με τη σειρά του, θα αναζωογονήσει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Δεύτερον, καθώς η επιβράδυνση στην Κίνα συνέχισε, η τρέχουσα σύνθεση των μέτριων νομισματικών, πιστωτικών και φορολογικών κινήτρων της κυβέρνησης θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεπαρκής, δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα και τα υψηλά επίπεδα μόχλευσης.
Αν οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση δεν ξεπεραστούν, οι αγορές θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά.
Από την άλλη πλευρά, η σταθεροποίηση της ανάπτυξης θα ενίσχυε δεόντως την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Ένας συναφής παράγοντας είναι το εμπόριο.
Ενώ η κλιμάκωση της σινοαμερικανικής σύγκρουσης θα έπληττε την παγκόσμια ανάπτυξη, η συνέχιση της τρέχουσας ανακωχής μέσω μιας γεωπολιτικής και τεχνολογικής αντιπαλότητας θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές.

Τέταρτον, η ευρωζώνη επιβραδύνεται και το ποσοστό απομένει να καθοριστεί στο μέλλον.
Το αποτέλεσμα θα καθοριστεί από μεταβλητές σε εθνικό επίπεδο – όπως οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία – και άλλους περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες.
Προφανώς, ένα “σκληρό” Brexit θα επηρέαζε αρνητικά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα προσέλθουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.
Και αυτό, με τη σειρά του, θα προσθέσει τις αβεβαιότητες σχετικά με τον διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης.

Πέμπτον, η δυσλειτουργική εσωτερική πολιτική της Αμερικής θα μπορούσε να προσθέσει αβεβαιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και μέχρι το τέλος του έτους, τα δημοσιονομικά κίνητρα από τις φορολογικές περικοπές θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, ενδεχομένως που θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη.

Έκτον, οι αγορές μετοχών στις ΗΠΑ και αλλού εξακολουθούν να είναι σε υπερεκτιμημένα επίπεδα, ακόμη και μετά την πρόσφατη διόρθωση.
Καθώς αυξάνεται το κόστος των μισθών, τα εταιρικά κέρδη και τα περιθώρια κέρδους τους ερχόμενους μήνες μπορεί να κρύβουν μια απροσδόκητη έκπληξη.
Με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της αύξησης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο κόστος δανεισμού, και με πολλούς τίτλους τεχνολογίας, ο κίνδυνος για ένα άλλο επεισόδιο risk-off δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Έβδομον, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να κινούνται προς τα κάτω λόγω του πλεονάσματος της προσφοράς, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, μια πιθανή αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα και τις αποτυχίες από τις χώρες του ΟΠΕΚ να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Ενώ οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι καλές για τους καταναλωτές, τείνουν να εξασθενίζουν τις μετοχές του κλάδου των ΗΠΑ και τις αγορές στις οικονομίες που εξάγουν πετρέλαιο.

Τέλος, οι προοπτικές για πολλές οικονομίες αναδυόμενων αγορών θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια αγορά.
Οι κύριοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την επιβράδυνση στις ΗΠΑ ή την Κίνα, τον υψηλότερο πληθωρισμό των ΗΠΑ, μια επακόλουθη σύσφιξη από την Fed, εμπορικούς πολέμους, ένα ισχυρότερο δολάριο και την πτώση του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για να γίνει το 2019 ένα σχετικά αξιοπρεπές, αν και μέτριο, έτος για την παγκόσμια οικονομία, αλλά σύμφωνα με τον Roubini, υπάρχουν κάποια αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια απότομη κάμψη.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com