Main Menu

Politico: Πολύτιμα μαθήματα ιστορίας για το Brexit από τον Θουκυδίδη – Όπως λέμε… καμία σχέση…. απλά να ‘χουμε να λέμε…..

 

Ο πόλεμος Αθήνας – Σπάρτης, ο οποίος δίχασε την Ελλάδα για 2.500 χρόνια, μπορεί να διδάξει τους Βρετανούς ότι ακόμη και την 11η ώρα, είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία
Μαθήματα ελληνικής ιστορίας χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σημειώνει το περιοδικό Politico.

«Φανταστείτε ένα κράτος που εμπλέκεται σε μια αυτοκτονική εθνική περιπέτεια, λόγω των ψεμάτων και της άρνησης να ακούσει τις συμβουλές των ειδικών.
Φανταστείτε ένα έθνος το οποίο αυτοκαταστρέφεται επειδή οι διαπραγματευτές του ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico, αναφερόμενο στη στάση των Βρετανών.
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο πόλεμος Αθήνας – Σπάρτης, ο οποίος δίχασε την Ελλάδα για 2.500 χρόνια, μπορεί να διδάξει τους Βρετανούς ότι ακόμη και την 11η ώρα, είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία.

Μάλιστα, το Politico προτρέπει την πρωθυπουργό Theresa May κα τους βουλευτές της να μελετήσουν Θουκυδίδη, προκειμένου να διδαχθούν από την αρχαία ελληνική ιστορία, καθώς εντοπίζει ισχυρούς παραλληλισμούς με το έργο του Θουκυδίδη, το οποίο χαρακτηρίζει «αριστούργημα της πολιτικής ψυχολογίας και στρατηγικής».
Σύμφωνα με το Politico, δυστυχώς οι Βρετανοί δεν διαβάζουν Θουκυδίδη, τον οποίο προτιμούν κυρίως οι Αμερικάνοι.

Δύο είναι τα ιστορικά παραδείγματα που επικαλείται το δημοσίευμα: Η εκστρατεία στη Σικελία και η σφαγή των Μηλίων.
Όσον αφορά την εκστρατεία στη Σικελία, το Politico αναφέρει ότι οι Βρετανοί το 2016, όπως και οι Αθηναίοι είχαν μικρή αίσθηση της κλίμακας της περιπέτειας που είχαν αναλάβει.
Τους είχαν υποσχεθεί ότι κατάκτηση της Σικελίας θα είναι εύκολη και θα τους κάνει πλουσιότερους, ενώ όσοι αντιτάχθηκαν στην εισβολή, θεωρήθηκαν εχθροί του λαού και μη πατριώτες.
Ως γνωστόν η εκστρατεία κατέληξε σε καταστροφή.

Η ήττα έκανε την Αθήνα να δείχνει πιο ευάλωτη στον πόλεμο με τη Σπάρτη και το δημοκρατικό σύστημα ανετράπη προσωρινά δύο χρόνια μετά.
Το Politico χαρακτηρίζει τη σφαγή των Μηλίων, ως «την επιτομή μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, όταν η υπεροπτική Αθηναϊκή αυτοκρατορία προσέγγισε το νησί της Μήλου να πει τους κατοίκους να υποταχθούν στο αυτοκρατορικό σχέδιο και να αποτίσουν φόρο τιμής».

Η Αθηναϊκή αυτοκρατορία παραλληλίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση του Brexit.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι θαρραλέοι Brexiteers στη Μήλο αντιτάχθηκαν στους ιμπεριαλιστές και προέκυψε η διασημότερη συζήτηση στην παγκόσμια διπλωματική θεωρία.
Τα καλά νέα για τους Βρετανούς είναι ότι οι Μήλιοι είχαν ευκαιρίες για να υποταχθούν στη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά δεν το έκαναν.

Ο συμβιβασμός είναι δυνατός ακόμη και ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, αλλά μόνο αν ρίξεις τον εγωισμό σου και κάνεις μια ρεαλιστική εκτίμηση των δικών σου αδυναμιών.
Το να ελπίζει απλώς να πάνε τα πράγματα όπως θέλεις, αυτό δεν αποτελεί στρατηγική.
Για να επιβιώσουν οι Βρετανοί πρέπει να παραδεχθούν την τάση τους να πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους περισσότερα χαρτιά από ότι στην πραγματικότητα, ακριβώς όπως το πίστευαν οι Μήλιοι, σημειώνει το Politico.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com