Jerusalem post: East Med – Ένας στρατηγικός ομφάλιος λώρος
Το έργο θα είναι γνωστό ως έργο του East Med Pipeline. Το φυσικό αέριο θα ρέει από το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan του Ισραήλ μέσω της Κύπρου, της Κρήτης και της Ελλάδας για να φτάσει στον τερματικό σταθμό.
Μετά από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων, που σκιάζονται από παράλληλες συνομιλίες με την Τουρκία, το Ισραήλ συμφώνησε με τα ευρωπαϊκά έθνη να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μελλοντικές της ανάγκες σε φυσικό αέριο. Το έργο θα μετατρέψει το Ισραήλ σε ένα σημαντικό έθνος εξαγωγής καυσίμων.
Αναμένεται ότι η επίσημη υπογραφή θα διεξαχθεί σε μια δημόσια εκδήλωση μέσα στον Φεβρουάριο του 2019.
Θα χρειαστεί ένα χρόνο για να τεθεί η χρηματοδότηση σε ισχύ. Στη συνέχεια, η κατασκευή θα ξεκινήσει στον μακρύτερο και βαθύτερο υποβρύχιο αγωγό καυσίμων στον κόσμο. Έχει μήκος περίπου 2.100 χιλιόμετρα και βρίσκεται τρία χιλιόμετρα κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το σχέδιο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διαρκέσει πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά θα μπορούσε να είναι σε θέση και έτοιμο να αντλήσει ακόμα πιο γρήγορα.
Η πίστωση πρέπει να μεταφερθεί στον υπουργό Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς, ο οποίος πρότεινε για πρώτη φορά το έργο σε διάσκεψη στο Αμπού Ντάμπι πριν από δύο χρόνια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια στο έργο. Η σπάνια αυτή συζήτηση, είναι ένας κρυμμένος ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει τη μεταβολή των σχέσεων, μεταξύ τμημάτων του αραβικού κόσμου και του εβραϊκού κράτους.
Έχει συμφωνηθεί ότι η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της IGI Poseidon, θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας Edison, η οποία ασχολείται με τις μελέτες σκοπιμότητας και τις δοκιμές για αυτό το δύσκολο έργο.
Το έργο θα είναι γνωστό ως έργο του East Med Pipeline. Το φυσικό αέριο θα ρέει από το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan του Ισραήλ μέσω της Κύπρου, της Κρήτης και της Ελλάδας για να φτάσει στον τερματικό σταθμό του Otranto στη νοτιοανατολική πτέρνα της Ιταλίας, 100 χιλιόμετρα νότια από το Μπρίντιζι.
Αυτός ο πολυεθνικός αγωγός θα παράσχει στην Ευρώπη 125 δισ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως έως το 2030.
Μετά από προσεκτικές στρατηγικές συζητήσεις, το Ισραήλ αποφάσισε τη σύνδεση Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία με την Ευρώπη παρά με την τουρκική διαδρομή. Ένας παράγοντας στην απόφαση ήταν η πολιτική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ταγιάρ Ερντογάν προς το εβραϊκό κράτος.
Η απόφαση εκλήφθηκε άσχημα από τους Τούρκους, οι οποίοι υπέγραψαν γρήγορα μια εναλλακτική συμφωνία με τη Ρωσία, για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού αγωγού του TurkStream για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Η απόφαση του Ισραήλ μπορεί να είναι ο λόγος για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Κρεμλίνου κατά του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ επέλεξε την άμεση ευρωπαϊκή διαδρομή για σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.
Το αέριο του Ισραήλ θα είναι μια πολύτιμη πρόσθετη τροφοδοσία για την Ευρώπη, ενώ ρωσική εταιρεία Gazprom, θα παραμείνει ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο πρώην Έλληνας Υφυπουργός κ. Demitri Dollis, «Η ΕΕ θα προτιμήσει τον αγωγό του Ισραήλ έναντι του TurkStream, επειδή εμπλέκονται χώρες της ΕΕ (στο ισραηλινό πρόγραμμα). Επίσης, δεδομένου ότι η Ευρώπη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το έργο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ευρώπη γι ‘αυτό υποστηρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες ».
Με την επένδυση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, η πολιτική ομπρέλα για αυτό το έργο Ισραήλ-ΕΕ είναι αρκετά ευρεία, με μοναδικό και θετικό δυναμικό για μελλοντική σταθεροποίηση και για περαιτέρω εμπορικά και στρατηγικά κοινά συμφέροντα.
Η Ελλάδα θα διεξαγάγει στρατηγικές συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τη διοίκηση Trump στις 13 Δεκεμβρίου προτού προχωρήσει στην Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο Demitri Dollis όταν συμφωνήθηκε ο νέος αγωγός, “Η ενέργεια και η ασφάλεια θα λειτουργήσουν προς όφελος όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και του λαού της Ευρώπης. Θα οδηγήσει στη σταθερότητα των κυβερνήσεων, στη σταθερότητα των τιμών της ενέργειας, στη σταθερότητα στις αγορές ενέργειας. “
Όταν αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο, θα βελτιώσει ασφαλώς τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ.
Ο συγγραφέας είναι ανώτερος συνεργάτης της δημόσιας διπλωματίας στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Ισραήλ.
Επιμέλεια – Απόδοση /Μετάφραση από την jerusalem post για το OmegaNbc.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com