Main Menu

Jerusalem Post: Τα Εμιράτα έδωσαν 100 εκ. δολάρια για τον EastMed

 

Η απόφαση του Ισραήλ για προώθηση της κατασκευής του αγωγού East Med μπορεί να είναι ο λόγος για πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Κρεμλίνου κατά του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ επέλεξε την άμεση ευρωπαϊκή διαδρομή για σημαντικούς στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους, αναφέρει σε άρθρο της η Jerusalem Post.

O αρθρογράφος Barry Shaw, που είναι ανώτερος συνεργάτης δημόσιας διπλωματίας στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, αναφέρει πως το αέριο του Ισραήλ θα είναι μια πολύτιμη πρόσθετη προσφορά στις ανάγκες της Ε.Ε., της οποίας σημαντικότερος προμηθευτής είναι η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως ο Έλληνας πρώην Υφυπουργός κ. Δημήτρης Δόλλης δήλωσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, «Η Ε.Ε. θα προτιμήσει τον αγωγό του Ισραήλ από το έργο TurkStream, επειδή εμπλέκονται χώρες της Ε.Ε. (στο ισραηλινό πρόγραμμα). Επίσης, δεδομένου ότι η Ευρώπη εξαρτάται ήδη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το έργο έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ευρώπη και γι’ αυτό υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο αρθρογράφος σημειώνει, επιπλέον, πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια στον αγωγό στον East Med, έχουν κερδίσει την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών, και η πολιτική ομπρέλα του έργου είναι σημαντική για τη μελλοντική σταθεροποίηση και για περαιτέρω εμπορικά και στρατηγικά κοινά συμφέροντα.

Για τη χρηματοδότηση από τα ΗΑΕ, ισραηλινά δημοσιεύματα έκαναν αναφορά σε εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι που θα πραγματοποιήσει την επένδυση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ιρανικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα το αγγλόφωνο Press Tv σημειώνει για αυτό το θέμα πως «μια επένδυση των ΗΑΕ στο έργο (αγωγό EastMed) θα μπορούσε να προκαλέσει διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα διεξάγει «στρατηγικές συνομιλίες» στην Ουάσινγκτον, υπό την προεδρία του Αµερικανού ΥΠΕΞ Ποµπέο, προτού πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η τριμερής Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στον ελληνικό Τύπο ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα έχει ως επίκεντρο τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Αθήνα για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής διασυνδεσιμότητας (τερματικοί σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, αγωγοί Trans-Atlantic Pipeline-TAP, Greece-Bulgaria Interconnector – IGB και EastMed Pipeline).

 

 

 

Πηγή: sigmalive.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com