Main Menu

IWI Carmel, το νέο ισραηλινό τυφέκιο εφόδου 5,56 χλστ

 

Το όνομά Carmel για το νέο τυφέκιο εφόδου της Israel Weapons Industries (IWI), το ισραηλινό τμήμα κατασκευής μικρών όπλων του ομίλου SK, συζητούνταν για αρκετό καιρό, το νέο τυφέκιο πεζικού αποκαλύφθηκε οριστικά στην έκθεση LAAD 2019, η οποία έλαβε χώρα στις αρχές Απριλίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Με δυο οικογένειες τυφεκίων bull-pup να βρίσκονται στο οπλοστάσιο της, το Tavor και το X95, και ένα συμβατικό τυφέκιο εφόδου, το Galil ACE, γιατί η IWI αισθάνθηκε την ανάγκη να αναπτύξει ένα νέο συμβατικό όπλο; “Για να παραμείνουμε ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές μικρών όπλων πρέπει να παρέχουμε νέες λύσεις, νέες ιδέες και νέα προϊόντα, προκειμένου να προσαρμοστούμε τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις και να παρέχουμε απαντήσεις στις απαιτήσεις των υφιστάμενων και μελλοντικών νέων πελατών μάς,” δήλωσε στο EDR On-Line ο Ρονεν Χαμουντοτ, αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της IWI. “Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, καθώς ακόμα η ανάπτυξη ενός νέου όπλου απαιτεί περίπου 3-4 χρόνια, αν και προσπαθούμε να μειώσουμε αυτό το χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν περισσότερο,” εξήγησε.

νώ η πλατφόρμα bull-pup ειναι σχετικά νέα, το συμβατικό τυφέκιο εφόδου στο χαρτοφυλάκιο της IWI βασίζεται στο Galil, το οποίο διατηρεί όλα τα καλά σημεία, την στιβαρότητα και την ακρίβεια, αλλά η ημερομηνία γέννησης του ίσως να μην ειναι συμβατή με τους επερχόμενους διαγωνισμούς. Έτσι λοιπόν η εταιρεία που έχει έδρα το Τελ-Αβιβ αποφάσισε να αρχίσει μια εξ ολοκλήρου νέα σχεδίαση, προκείμενου να ειναι σε θέση να συμμετέχει στους μελλοντικούς διαγωνισμούς με δύο σύγχρονες λύσεις, μια bull-pup και μια συμβατική, ανάλογα στις απαιτήσεις του πελάτη. Αν και η εμπειρία που αποκτήθηκε με τα προηγούμενα προϊόντα έχει αξιοποιηθεί πλήρως από τους σχεδιαστές της IWI, ουσιαστικά το Carmel ειναι ένα τελείως νέο όπλο, το οποίο ωστόσο διατηρεί την εταιρική φιλοσοφία, ειδικά όσο αφορά την εργονομία.

Ειναι ενα οπλο με μικρής διαδρομής έμβολο αερίου περιστρεφόμενου κλείστρου, με ρυθμό βολής περίπου 850 φυσ/λεπτό, όλα τα κινούμενα μέρη του Carmel στεγάζονται μέσα σε μια σκληρής ανοδίωσης μονολιθική ράγα αλουμινίου η οποία βρίσκεται μέσα στον -υψηλής αντοχής στις κρούσεις- πολυμερές κορμό του τυφεκίου, εξασφαλίζοντας έτσι μεγίστη ανθεκτικότητα και αξιοπιστία επίσης χάρη στην αντιδιαβρωτική επίστρωση που εφαρμόστηκε σε όλα τα μεταλλικά μέρη.

Πλήρως αμφιδέξιο, ο μοχλός ασφάλειας, αποδέσμευσης γεμιστήρα, το ασφάλιστρο κλείστρου και ο μη παλινδρομικός μοχλός όπλισης μπορουν να αλλαχθούν από πλευρά σε πλευρά εντός δευτερολέπτων από τον ίδιο τον χρήστη. Ο ρυθμιστής αερίων μπορεί να ρυθμιστεί σε τρεις θέσεις, κανονική, ακραία και καταστολή, ανάλογα με τις συνθήκες. Ειναι διαθέσιμες τέσσερις κάννες διαφορετικού μήκους, όλες σφυρηλατημένες και χρωμιωμένες: 10.5” (267 mm), 12” (305 mm), 14.5” (368 mm) και 16” (406 mm), όλες με έξι δεξιόστροφες ραβδώσεις με συστροφή ελικοειδούς ράβδωσης 1:7”.

Για να διασφαλιστεί η μεγίστη ακρίβεια, η IWI υιοθέτησε τη λύση κάννης ελεύθερης ταλάντωσης (free floating), ένα σύστημα αμεσης αντικατάστασης έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την παροχής μεγίστης δομοστοιχείωσης, το οποία σύμφωνα με την εταιρεία διασφαλίζει την αλλαγή κάννης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Με την κοντύτερη κάννη το μήκος του Carmel ειναι 526 χλστ με διπλωμένο κοντάκιο, 721 χλστ με το κοντάκιο ξεδιπλωμένο και 806 χλστ με το κοντάκιο ξεδιπλωμένο και πληρως ανεπτυγμένο το κοντάκιο, το βάρος χωρίς γεμιστήρα η σκοπευτικό ειναι 3,3 κιλά.

Οσον αφορά το κοντάκιο, διπλώνει στα δεξιά, το Carmel μπορεί να εκτελέσει βολή όταν το κοντάκιο ειναι διπλωμένο. Η βάση κοντακίου μπορεί να διευρυνθεί στα 85 χλστ, επιτρέποντας την προσαρμογή του όπλου στον σωματότυπο όλων των στρατιωτών, ο ρυθμιζόμενος υποκόπανος (check-rest) επιτρέπει την παροχή αμεσης θέσης σκόπευσης χωρίς την τοποθέτηση σκοπευτικού. Η IWI βελτιστοποίησε το νέο τυφέκιο λαμβάνοντας υπόψιν τα συστήματα σκόπευσης Merpolight, η εταιρεία ειναι επίσης τμήμα του ομίλου SK, αν και μπορεί να υιοθετηθεί οποιοδήποτε άλλο σκοπευτικό. H IWI αξιοποιεί τις προηγούμενες εμπειρίες της στην σχεδίαση της πιστολοειδούς λαβής, για μεγιστοποιήση της εργονομίας, ενω ο προφυλακτήρας της σκανδαλης επιτρεπει την βολή με γάντια.

Η IWI συνεχίζει να παραδίδει το X95 στην ισραηλινή αμυντική δύναμη (IDF), οι υπηρεσίες έχουν επιστρέψει στα τυφέκια που διαθέτουν πλήρως αυτόματη λειτουργία ενώ στο παρελθόν είχαν αποφασίσει να τα προμηθεύουν μόνο στην ημιαυτόματη έκδοση. Ο εθνικός πελάτης, ο οποίος παραμένει ο κύριος πελάτης της IWI, που ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρεται άμεσα για το νεο Carmel, ωστόσο κάποιες μονάδες παρέλαβαν δείγματα προ-παραγωγής για να τα δοκιμάσουν και να προσφέρουν τις συμβουλές τους, λοιπά δείγματα έχουν παραδοθεί για δοκιμές σε όλον τον κόσμο.

Επι του παρόντος το νεο Carmel ειναι έτοιμο για παραγωγή, όλες οι τεσσερις κάννες ειναι διαθέσιμες. Κοιτάζοντας μπροστά, κανένα σχέδιο δεν έχει ακόμα καθοριστεί για την εξέλιξη του Carmel σε διαφορετικά διαμετρήματα, αν και λαμβάνοντας υπόψιν την ενέργεια αυτού του πυρομαχικού με την αντίστοιχη του φυσιγγίου NATO 5,56 χλστ., προφανώς θα ακολουθήσει μια εκδοσή στα .300 BLK. “Εμείς σκοπεύουμε οπωσδήποτε να αναπτύξουμε μια οικογένεια τυφεκίων ξεκινώντας με το υφιστάμενο Carmel,” δήλωσε στο EDR On-Line ο Ρονεν Χαμουντοτ, “και εξετάζουμε το 6,8 χλστ Remington SPC για το όπλο που θα βασίζεται στα 5,56 χλστ, ενώ για μεγαλύτερα διαμετρήματα, εκτός από το 7,62Χ51 χλστ μελετάμε επίσης ως επιλογή και το 6,5X55 Creedmor.”

Ήταν αρκετά περιέργο που είδαμε ένα όπλο από το Ισραήλ να αποκαλύπτεται στην LAAD στο Ρίο ντε Τζανέιρο: “Η Λατινική Αμερικής πάντα ήταν μια στρατηγική αγορά, στην συνέχεια για μερικά χρόνια έγινε μια προβληματική αγορά, όσον αφορά τα τυφέκια εφόδου, ωστόσο τώρα αναδύονται κάποιες απαιτήσεις, μετά από συγκεκριμένες ανάγκες, και εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε στις χώρες της Νοτιάς Αμερικής την ευκαιρία να ειναι οι πρώτες που θα δουν τα νέα προϊόντα μας,” κατέληξε ο αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της IWI, αναφέροντας επίσης οτι η εταιρεία του θα δημιουργήσει πολίτικες εκδόσεις απο πολλά απο τα υφιστάμενα προϊόντα της, καθώς σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς στον πολιτικό τομέα, ενώ όμως ο στρατιωτικός τομέας θα παραμείνει η βασική δραστηριότητα της.

Paolo Valpolini

 

Πηγή: Απόδοση/Μετάφραση απο το www.edrmagazine.eu για την proelasi.org.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com