Main Menu

EE: Καθορίστηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ

 

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019, εφόσον υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου στη χώρα, υποστήριξαν χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, και ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Ίβο Βάγκελ (Σοσιαλιστής, Σλοβενία).

Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι, έπειτα από χρόνια οπισθοχώρησης, η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του κράτους δικαίου και έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της με γειτονικές χώρες. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονοματολογικού, ο κ. Χαν είπε ότι αποτελεί παράδειγμα για όλη την ΕΕ και δείχνει ότι με όραμα, με πνεύμα συνεργασίας και αποφασιστικότητα, μπορεί κανείς να υπερβεί τα εμπόδια του παρελθόντος.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει την υλοποίηση των εθνικών διαδικασιών της συμφωνίας και σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τώρα η Επιτροπή αναμένει να τη συνεχίσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Ο Γιοχάνες Χαν υπενθύμισε ότι η Επιτροπή, στην τελευταία της έκθεση για την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο της χώρας στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων και πρότεινε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019.

«Η σημερινή μεταρρυθμιστική ορμή πρέπει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βάθος, προς όφελος των πολιτών» ανέφερε, τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή αναμένει να δει από την ΠΓΔΜ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα, στη δημόσια διοίκηση, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος κ.α.
Από την πλευρά του, ο σλοβένος εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ίβο Βάγκελ, από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τόνισε ότι ο δρόμος της ΠΓΔΜ δεν ήταν εύκολος, αλλά τελικά επικράτησε η δημοκρατική βούληση.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ίβο Βάγκελ είπε ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ έχουν ένα δύσκολο καθήκον τώρα, να υλοποιήσουν τη συμφωνία και τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να λυθεί το ονοματολογικό. Μετά από αυτό, υποστήριξε, οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου αποτελούν προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019» είπε ο σλοβένος ευρωβουλευτής, τονίζοντας ωστόσο ότι για το σκοπό αυτόν πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς.

 

 

 

 

Πηγή: in.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com