Main Menu

Αποκλειστικό

Πρεσβεία ΗΠΑ Λευκωσία Κύπρος: “Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς”;;

 

Προς όλους τους ενδιαφερόμενους:

Έπεσε στην αντίληψη μας από ανοικτή διαδικτυακή πηγή ηλεκτρονική αλληλογραφία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία της Κύπρου προς τρίτους.

Σας παραθέτουμε μεταφρασμένα αποσπάσματα της αλληλογραφίας καθώς και ολόκληρο το κείμενο στην αγγλική γλώσσα σε μορφή φωτογραφίας για όποιον ενδιαφέρετε.

Δεν αναφερόμαστε σκόπιμα στην πηγή, καθώς διάφοροι “Επαγγελματίες” “δημοσιογράφοι” οικειοποιούνται τον όποιο κόπο άλλων. 

Εάν χρειαστεί να αναφερθούμε στην πηγή, θα το κάνουμε μόνο προς επαλήθευση των όσων αναγράφουμε.

Συνεχίζοντας θα θέλαμε να θέσουμε μερικά ερωτήματα σε σχέση με το παρακάτω κείμενο.

1ον Από πότε μια πρεσβεία φιλικής – συμμαχικής χώρας επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χωράς  με αισχρό και προσβλητικό τρόπο προσπαθώντας να διαμορφώσει την κοινή γνώμη της χώρας αυτής;;

2ον Από πότε μια πρεσβεία φιλικής – συμμαχικής χώρας επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χωράς  με αισχρό και προσβλητικό τρόπο προσπαθώντας να επέμβει στην διαπαιδαγώγηση των νέων της;;

3ον Από πότε μια πρεσβεία φιλικής – συμμαχικής χώρας επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χωράς  με αισχρό και προσβλητικό τρόπο προσπαθώντας να επιβάλει απόψεις και συμφέροντα αρεστά σε αυτήν ;;

4ον Από πότε μια πρεσβεία φιλικής – συμμαχικής χώρας επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χωράς  με αισχρό και προσβλητικό τρόπο χαρακτηρίζοντάς, ατομικές, οικογενειακές, θρησκευτικές και γενικά κοινωνικά αντιλήψεις κατά το δοκούν;;

5ον Από πότε μια πρεσβεία μιας χώρας που επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χωράς  με αισχρό και προσβλητικό τρόπο θεωρείται φιλική και συμμαχική;;

6ον Τι έπραξαν Ελληνικές και Κυπριακές κυβερνήσεις καθώς και πολιτικά κόμματα για αυτό;

7ον Γνωρίζεται πως χαρακτηρίζεται η αποδοχή αυτής της συμπεριφοράς και φυσικά των πράξεων από μια ξένη πρεσβεία ;;

Σας παραθέτουμε την ηλεκτρονική αλληλογραφία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λευκωσία της Κύπρου προς τρίτους, φανταζόμαστε στα δικά μας ερωτήματα, θα προσθέσετε και πολλά δικά σας.

Να σας ενημερώσουμε ότι αύριο θα δημοσιεύσουμε σε συνέχεια ένα δεύτερο σχετικό κείμενο της συγκεκριμένης πρεσβείας.

 

 


 

 

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 002007 SIPDIS SIPDIS EO 12958: DECL: 12/14/2015 TAGS: PREL, PGOV, PHUM, CY SUBJECT: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ: ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΕΟΛΕΑ

VZCZCXYZ0000

RR RUEHWEB

DE RUEHNC #2007/01 3571132

ZNY CCCCC ZZH

R 231132Z DEC 05

FM AMEMBASSY NICOSIA

TO RUEHC/SECSTATE WASHDC 5305

INFO RUEHAK/AMEMBASSY ANKARA 4461

RUEHTH/AMEMBASSY ATHENS 3425

RUEHLO/AMEMBASSY LONDON 1093

RUCNDT/USMISSION USUN NEW YORK 0425

RUEHBS/USEU BRUSSELS

TAGS:CY – Cyprus | PGOV – Political Affairs–Government; Internal Governmental Affairs | PHUM – Political Affairs–Human Rights | PREL – Political Affairs–External Political Relations

From: Cyprus Nicosia

To: Greece Athens | Secretary of State | Turkey Ankara | U.S. Mission to European Union (formerly EC) (Brussels) | United Kingdom London | United Nations (New York)

Περίληψη: 

Στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 σχετικά με το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, οι Ελληνοκύπριοι στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ψήφισαν «Όχι»  εννέα στους δέκα. Τόσο οι ανέκδοτες (μη δημοσιοποιημένες) εντυπώσεις όσο και τα δεδομένα δημοσκοπήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, σε ισορροπία, οι νέοι Ελληνοκύπριοι ακολουθούν μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό από ότι οι γονείς τους. Είναι επίσης λιγότερο ευέλικτοι από τους Τουρκοκύπριους ομολόγους τους και λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν στους όρους μιας διευθέτησης. Οι νέοι στο νότο είναι επίσης γενικά πιο συντηρητικοί. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορεί να γίνει γι ‘αυτό είναι κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον του Κυπριακού. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι αναμφίβολα το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο και παρουσιάζει μια σαφώς μονόπλευρη άποψη της πρόσφατης κυπριακής ιστορίας. Επιπλέον, οι νέοι στην Κύπρο δεν έχουν αναμνήσεις για ένα ενοποιημένο νησί με μικτές κοινότητες. Λίγοι έχουν φίλους από την άλλη πλευρά ή προσωπική σύνδεση με το παλιό οικογενειακό σπίτι στα βόρεια. Μιλήσαμε με μεγάλο αριθμό νέων, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων σχετικά με τις στάσεις και τις πολιτικές τάσεις των νέων στην Κύπρο – ιδιαίτερα από την ελληνοκυπριακή πλευρά – και τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί ότι αυτή η γενιά θα παραμείνει αφοσιωμένη σε έναν εφικτό κυπριακό διακανονισμό.

 

Η πολιτικοποίηση της ελληνοκυπριακής νεολαίας ξεκινά νωρίς. Ενώ οι οικογενειακές συμπεριφορές είναι οι σημαντικότερες δυνάμεις που διαμορφώνουν τις πολιτικές στάσεις των νέων, το εκπαιδευτικό σύστημα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Οι σχολικοί δάσκαλοι στο νότο είναι διαβόητοι πολιτικοί και σε μεγάλο βαθμό ελληνο-εθνικιστές. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια στην Κύπρο ή την Ελλάδα και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το διαθέσιμο διδακτικό υλικό είναι σε μεγάλο βαθμό παρωχημένο, ακόμη και από τα ελληνικά πρότυπα, και αντανακλούν εθνικιστικά και μισαλλόδοξα συναισθήματα που ήταν πιο κυρίαρχα πριν από μισό αιώνα.

 

Για Ελληνοκύπριους άντρες, 25 μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας είναι ο κανόνας και, για τους περισσότερους, αντιπροσωπεύει μια σημαντική διαμορφωτική εμπειρία . Δεν υπάρχουν αναβολές μαθητών.

 

Το να μάθεις να μισείς τον εχθρό είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνοκυπριακής Εθνικής Φρουράς (GCNG), Και ο χρόνος στο στρατό σκληραίνει σαφώς τις στάσεις απέναντι στην Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους και τις προσπάθειες διευθέτησης.

Ένας νεαρός άνδρας που είχε ολοκληρώσει πρόσφατα την θητεία του,  μας είπε ότι ο χρόνος του στο GCNG ήταν σαν μια εμπειρία εκτός σώματος. Κατάλαβε σαφώς ότι τα συναισθήματά του χειραγωγούνται από τους αξιωματικούς του, αλλά λειτούργησε ωστόσο, και τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας αποξενώθηκε από τις δικές του (προοδευτικές) πολιτικές πεποιθήσεις.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ελληνοκύπριοι νέοι είναι πολύ πιο θρησκευόμενοι και προσεκτικοί από τους Τούρκους Κύπριους. Επιπλέον, η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σημαντικά πιο πολιτική από τους θρησκευτικούς θεσμούς στο βορρά. Ακόμα και το ελληνοκυπριακό κομμουνιστικό κόμμα ξεφεύγει από το δρόμο του  με τη δημιουργία και τη διατήρηση στενών σχέσεων με την Εκκλησία. Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, για παράδειγμα, έχει δύο πορτρέτα στον τοίχο του γραφείου του κόμματος – τον Βλαντιμίρ Λένιν και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Με μερικές εξαιρέσεις (δηλαδή, ο Επίσκοπος Μόρφου), οι ηγέτες της εκκλησίας δεν έκαναν μυστικό την αντίθεσή τους στο Σχέδιο Ανάν. Ο Επίσκοπος της Κερύνειας προειδοποίησε περίφημα το κοπάδι του ότι «ναι» οι ψηφοφόροι ήταν προδότες του κυπριακού ελληνισμού και “δεν θα κληρονομούσαν το βασίλειο των ουρανών”.

 

Οι Τουρκοκύπριοι νέοι είναι, γενικά, λιγότερο άκαμπτοι και λιγότερο δογματικοί από τους Ελληνοκύπριους νέους. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να προσδιορίσουμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου περιέγραψε τους Τουρκοκύπριους νέους ως «χαμένους», παγιδευμένους μεταξύ τουρκικών και κυπριακών ταυτοτήτων χωρίς την ικανότητα να δεχτεί τη σχέση με κανέναν ως φυσική τακτοποίηση. Οι Τουρκοκύπριοι νέοι απλά δεν αισθάνονται “Τούρκοι” όπως αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι νέοι ” Οι Τουρκοκύπριοι νέοι πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι οι Ελληνοκύπριοι αναζητούν, εγωιστικά, να προστατεύσουν την προνομιακή τους θέση και δεν θέλουν να μοιραστούν τους καρπούς της κυριαρχίας με τους φτωχούς ξαδέλφους τους στο Βορρά. Θάβοντας το παρελθόν

 

Σχεδόν όλοι όσοι εργάζονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ανησυχούν για τη στάση των νέων, ιδιαίτερα από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η φύση του προβλήματος φαίνεται αρκετά σαφής. “Τι μπορεί να γίνει γι ‘αυτό;” Οι δικοινοτικές δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την πρεσβεία είναι μια αρχή και φαίνεται να κάνουν τη διαφορά, αλλά φτάνουν μόνο σε ένα περιορισμένο τμήμα του πληθυσμού. Η μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής παραμένει υψηλή προτεραιότητα. Έχουμε ακούσει από περισσότερους από έναν εμπειρογνώμονες επίλυσης συγκρούσεων που έχουν επισκεφτεί το νησί ότι, ενώ οι στάσεις των νέων είναι συχνά πιο σκληρές από εκείνες των ηλικιωμένων τους, είναι συνήθως πιο εύκολο να αλλάξουν. Έχουμε βάλει σημαντική σκέψη και ενέργεια σε προγράμματα που στοχεύουν ειδικά στη διδασκαλία της ιστορίας και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες. Η αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ακόμη δασκάλου έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινότητα, ιδίως όσον αφορά τις προσπάθειες προσέγγισης των νέων εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του διδακτικού υλικού. Δεν υπάρχει καμία διαφυγή από το γεγονός ότι αυτή η γενιά νέων θα μεγαλώσει μια μέρα και θα πάρει τα ηνία της εξουσίας στην Κύπρο. Ανεξάρτητα από το εάν το κυπριακό πρόβλημα επιλύεται ή όχι, οι στάσεις της σημερινής νεολαίας θα προχωρήσουν πολύ στη διαμόρφωση των πραγματικοτήτων του μέλλοντος του νησιού. 

 

 

 

 

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

*Το OmegaNbc.com  δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το  OmegaNbc.com  ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)