Main Menu

Απογευματινή η τελευταία ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης χρειάζεται τη βοήθειά σας για να επιβιώσει και να αναβιώσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απογευματινή η τελευταία ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης χρειάζεται τη βοήθειά σας για να επιβιώσει και να αναβιώσει.

Ένα διαφορετικό αφιέρωμα, ένα αφιέρωμα για να μην φτάσουμε να λέμε,  “κάποτε υπήρχε μια ελληνόφωνη εφημερίδα στην Κωνσταντινούπολη, στην Πόλη μας , η  Απογευματινή”, όπως λέμε για τόσα άλλα πράγματα.

Ένα αφιέρωμα για να βοηθήσουμε να διατηρηθεί και να επιβίωση και να αναβιώσει ένα κομμάτι του Ελληνισμού στην Πόλη μας.

Πολλοί από εμάς όταν μας ζητηθεί να βοηθήσουμε  έναν συνάνθρωπο μας, ή κάποια συλλογική προσπάθεια σπεύδουμε να το κάνουμε και καλώς πράττουμε, εδώ όμως θα σας ζητούσαμε η βοήθεια αυτή να μην περιοριστεί μόνο στην μια φορά, αλλά να ενταχθεί στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, κανείς δεν θα σας πει πόσο πολύ να βοηθήσετε, ο καθένας όσο μπορεί και αντέχει, ακόμα και το ένα Ευρώ, που μπορεί να φαντάζει σε εμάς ευκαταφρόνητο ως βοήθεια, είναι σημαντικό για να μπορεί να στηριχθεί και να επεκταθεί και όχι απλά να επιβιώσει η τελευταία ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να σας πούμε τους λόγους και το γιατί πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, μια προσπάθεια που θα σας ζητούσαμε να την διαδώσετε με όποιον τρόπο μπορείτε όπου μπορείτε, με email, μέσω των κοινωνικών δικτύων, στους φίλους σας και στις παρέες σας, ζητώντας και από αυτούς να κάνουν το ίδιο, θα σας παρακαλούσαμε να  διαδώσετε αυτήν την προσπάθεια με όποιον τρόπο φανταστείτε εσείς, ακόμα και μοιράζοντας φωτοτυπίες, ή γράφοντας συνθήματα στους τοίχους.

Δεν υπερβάλουμε καθόλου λέγοντας όλα αυτά, αρκεί μόνο να αναλογιστείτε ότι είναι μια ελληνική φωνή που κρατάει “ζωντανούς” τους Έλληνες της Πόλης μας, μια  ελληνική φωνή ανάμεσα σε 83 εκατομμύρια φωνές και αυτό το κάνει κάνει εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο.

***

 

 

OmegaNbc.com προς Απογευματινή Κωνσταντινούπολης

 

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η εφημερίδα σας βρίσκεται σε λειτουργία και εάν ναι, θα ήθελα ένα μικρο κειμενάκι για το ιστορικό της εφημερίδας, καθώς και τους τρόπους που θα μπορούσε κάποιος να στηρίξει την προσπάθεια σας. Έχω μια μικρή ιστοσελίδα μην φανταστείτε τίποτα σπουδαίο, αλλά θα ήθελα να βοηθήσω όπως μπορώ, έτσι αποφάσισα να κάνω ένα μικρο αφιέρωμα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων ελπίζω να έχω σύντομα απάντηση σας

 

 

Απογευματινή Κωνσταντινούπολης προς OmegaNbc.com

 

Καλησπέρα σας,

Η «Απογευματινή» συνεχίζει να εκδίδεται καθημερινά από το 1925, στην ελληνική γλώσσα (αργότερα τα ξημερώματα θα τυπωθεί το φύλλο της Δευτέρας, υπ’ αριθμόν 34.168!)

Είναι μια τυπική καθημερινή πολιτική εφημερίδα, η οποία καλύπτει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, στην Ευρώπη και διεθνώς. Πέραν αυτού όμως, είναι και το στοιχείο που κρατά εδώ την ελληνική κοινότητα ενωμένη. Εκδίδεται κυρίως για να θυμίζει στους Έλληνες της Πόλης το παρελθόν τους και για να τους δίνει ελπίδα για το μέλλον. Σήμερα η έκδοση επιτυγχάνεται χάριν στη πολύωρη εργασία δύο μόλις ατόμων –ο ένας εκ των οποίων συνταξιούχος– και την αφιλοκερδή προσφορά ολίγων συνεργατών. Βρισκόμαστε στα 95 χρόνια έκδοσης και στόχος μας είναι να καταφέρουμε να φθάσουμε τα 100. Αν και θα ήθελα να είμαι περισσότερο αισιόδοξος οι καιροί επιβάλλουν ρεαλισμό.

Η «Απογευματινή» κυκλοφορεί και ψηφιακά σε PDF. Τη διαβάζουν κυρίως Έλληνες της Πόλης που επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους, αλλά και Έλληνες της διασποράς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Για να εγγραφεί κανείς συνδρομητής αρκεί να μας το ζητήσει, ώστε να συμπεριληφθεί η διεύθυνσή του στο σχετικό email group, από το οποίο θα την λαμβάνει καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής περί τις 05:30πμ (ώρα Τουρκίας). Κατόπιν τούτου μπορεί να στηρίξει την έκδοση μέσω PayPal ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Σας επισυνάπτω ένα σύντομο ιστορικό και εύχομαι οι προσπάθειές σας να ευοδωθούν. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, διότι το ενδιαφέρον σας μας έδωσε μια επιπλέον δόση ηθικής στήριξης ώστε να συνεχίσουμε, για όσο μπορούμε.

Με εκτίμηση,
Μηνάς Βασιλειάδης

Apoyevmatini – Απογευματινή
Daily Newspaper (Istanbul / Turkey)
email: apo.istanbul@gmail.com
Tel: +90 212 2255957
Cellular: +90 534 3603913
Whatsapp: +30 694 2586345

***

Απογευματινή, Ημερήσια εφημερίδα, Κων/πολη, έτος ίδρυσης 12 Ιουλ. 1925

Ιδρυτές: Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, φαρμακοποιός και Οδυσσέας Κρυσταλλίδης, τυπογράφος, με εμπειρία στην έκδοση και διανομή εφημερίδων. Αρχισυντάκτης και δημοσιογραφικά υπεύθυνος από την ίδρυσή της μέχρι και το έτος 1927 είναι ο Καβαλιέρος Μαρκουίζος.

Από το 1927 μέχρι το θάνατό του το 1979 αναλαμβάνει τη διεύθυνση ο Γρηγόριος Γιαβερίδης. Κατόπιν, αναλαμβάνει ο γαμπρός του, ιατρός Γεώργιος Αδόσογλου, μαζί με τον αδελφό του Βασίλειο Αδόσογλου. Από 1 Ιαν. 2003 αναλαμβάνει την έκδοση ο Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος το 2019 παραδίδει τη σκυτάλη στον υιό του Μηνά Βασιλειάδη.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Απογευματινή πέρασε από πολλά κύματα, δεν έκλεισε όμως ποτέ, παρά μόνο από τις 6 έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 1955, λόγω των γεγονότων. Το τυπογραφείο σώθηκε, χωρίς ζημιές, επειδή βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το προξενείο της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ο γιατρός Γιώργος Αντόσογλου, γαμπρός του Γιαβερίδη, επιμελούνταν την εφημερίδα επί δέκα χρόνια, από το σπίτι του, όπου έμεινε κλινήρης.

Η επιλογή εκ μέρους του Κ. Μαρκουίζου της ρήσης του Βίκτορος Ουγκώ στο μότο της εφημερίδας («Αι νέαι εποχαί επιβάλλουσι και νέα καθήκοντα») ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και επίκαιρη, εάν θυμηθεί κανείς ότι η Πολίτικη Ρωμιοσύνη τις ημέρες εκείνες εισέρχεται σε μια τελείως διαφορετική εποχή, μεταπηδώντας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία. Οι καιροί ου μενετοί και η εφημερίδα χρειάζεται ικανή ηγεσία.

Η περίοδος Μαρκουίζου χαρακτηρίζεται από την τολμηρή και διεκδικητική, πλην όμως συνετή, αρθρογραφία του που συνεχίστηκε στην εφ. Εφημερίς την οποία εξέδωσε το 1932 και κράτησε –με ενδιάμεσες διακοπές- μέχρι την απέλασή του από τις τουρκικές Αρχές το 1957. Το 1927, στην Απογευματινή, αναλαμβάνει τη διεύθυνση και αργότερα την ευθύνη της έκδοσης ο Γρηγόριος Γιαβερίδης, ο οποίος είχε τη μακροβιότερη θητεία στην εφημερίδα. Την οδηγεί με προσοχή και ηπιότητα από ασφαλή νερά και κατορθώνει την αδιάλειπτη έκδοσή της, μέχρι τον θάνατό του την 1η Αυγούστου 1979.

Η αθρόα διαρροή, που ξεκινάει το 1964 με τις ομαδικές απελάσεις και επιφέρει την αριθμητική συρρίκνωση του ελληνόφωνου πληθυσμού της Πόλης, επηρεάζει και την Απογευματινή, η οποία δεν σταματάει μεν την έκδοσή της χάρη στις οικονομικές θυσίες του Γ. Αδόσογλου, όμως χάνει μεγάλο μέρος της λάμψης της. Η κυκλοφορία της διαρκώς συρρικνώνεται και ο θάνατος του Γεωργίου Αδόσογλου την 21η Ιουνίου 2002 την  βρίσκει στα ογδόντα περίπου φύλλα.

Η Απογευματινή έχει καταγραμμένη στις σελίδες της όλη την ιστορία, πολιτική και κοινωνική, των τελευταίων 95 ετών του Ελληνισμού της Πόλης. Περιέχει ειδήσεις και σχόλια από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, ιδωμένα με το μάτι της μειονότητας. Το μότο της εφημερίδας «ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής» δηλώνει τη στενή σχέση της με την καθημερινή ζωή των Ρωμιών της Πόλης ως ο κατ’ εξοχήν δέκτης των κοινωνικών αγγελιών, όπως γάμοι, βαπτίσεις, θάνατοι, μνημόσυνα κλπ.

Η εφημερίδα που είναι ταυτόχρονα και ένα αλμανάκ των ελληνοτουρκικών σχέσεων της ίδιας περιόδου, αποτελεί ντοκουμέντο όπου είναι καταγραμμένες με τον καλύτερο τρόπο οι σχέσεις της Ρωμαίικης μειονότητας με τον Τουρκικό πληθυσμό.

Σήμερα αποτελεί τον εκφραστή και το μέσο επικοινωνίας των, ευάριθμων πλέον, Ρωμιών της Πόλης και εκδίδεται καθημερινά πλην Σαββατοκύριακου. Γράφεται στα ελληνικά και φθάνει στα χέρια των αναγνωστών μέσω των διανομέων, ενώ στις περιοχές που κατ’ εξοχήν κατοικούν οι Ρωμιοί, όπως το Πέρα, τα Ταταύλα, το Φερίκιοϊ κλπ., πωλείται και στα περίπτερα. Το τιράζ της έχει φθάσει τα 600 φύλλα, καταφέρνοντας να εισέρχεται καθημερινά σε κάθε ομογενειακό σπίτι.

Οι στήλες με τα θέματα της “Απογευματινής” περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες θεμάτων, όπως ειδήσεις διεθνείς, τοπικές, σχετικές με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και με την ομογένεια. Είναι με άλλα λόγια μια καθημερινή “γέφυρα” που συνδέει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με την Πόλη και τις 605 οικογένειες των Ελλήνων που ζουν εκεί,

Με την εμφάνιση του ίντερνετ, η εφημερίδα ξεκίνησε επίσης μια ηλεκτρονική έκδοση το 2007. «Έχουμε ανθρώπους που το διαβάζουν στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, παντού», λέει ο κ. Βασιλειάδης . «Έχουμε μερικούς νεαρούς Ελληνοαμερικανούς που, αν και δεν μιλάνε πολύ καλά ελληνικά, αγοράζουν την Apoyevmatini online για να τη δείξουν στους πατέρες τους που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη».

***

Αυτό ήταν ένα μικρο αφιέρωμα σε μια πολύ μεγάλη εφημερίδα, μεγάλη όχι σε οικονομικό και εκδοτικό μέγεθος, αλλά μεγάλη  επειδή απλά αντιστέκεται με πείσμα στον χρόνο, μεγάλη γιατί απλά  υπάρχει και γράφει Ελληνικά στη Πόλη μας, σας ευχαριστούμε πολύ που διαβάσατε αυτό το αφιέρωμα ελπίζουμε στην συμβολή όλων σας.

Αν θέλει κάποιος να γίνει συνδρομητής στην ηλεκτρονική μορφή της Ελληνικής Απογευματινής της Κωνσταντινούπολης μπορεί να επικοινωνήσει με τα παρακάτω τηλέφωνα και email.

Είναι μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο σας.
Σας ευχαριστούμε και πάλι.

Apoyevmatini – Απογευματινή

Daily Newspaper (Istanbul / Turkey)

email: apo.istanbul@gmail.com

Tel: +90 212 2255957

Cellular: +90 534 3603913

Whatsapp: +30 694 2586345

Η εφημερίδα διαθέτει και paypal

paypal

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)