Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021
Η Ηθική Κακοποίηση στους χώρους εργασίας
Η Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση είναι ένας ασαφής ορισμός που περιγράφει τη βία στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με το φυλλάδιο που έχει εκδώσει σχετικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία των Εγαζομένων με τίτλο Παρενόχληση στον Χώρο Εργασίας ορίζεται ως εξής:: “Ως παρενόχληση στον χώρο εργασίας ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδικαιολόγητη συμπεριφορά προς έναν εργαζόμενο ή ομάδα εργαζομένων που προκαλεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά του… Η παρενόχληση ενέχει συχνά το στοιχείο της αθέμιτης χρήσης ή κατάχρησης εξουσίας από την οποία τα θύματα ενδέχεται να αδυνατούν να προστατευτούν.”
Συνήθως περιέχει λεκτική ή ψυχολογική βία, ενώ δεν λείπουν και φαινόμενα σωματικής βίας όπως η χειροδικία ή η εφαψιομανία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πρόκειται για βία του εργοδότη με θύμα εργαζόμενο, αλλά για βία ενός εργαζομένου-θύτη προς ένα συνάδελφο-θύμα, συνήθως υφιστάμενο. Δε θα εξετάσουμε τη σκόπιμη βία που ασκείται προς ένα άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό να απαλλαγεί η εταιρία από εργαζόμενους χωρίς να τους δώσει αποζημίωση, το λεγόμενο mobbing.
Εξετάζουμε την συστηματική βία σε κάποιον εργαζόμενο-στόχο χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους αντικειμενικός λόγος διαμάχης. Για να πετύχει την “υποταγή” του εργαζόμενου-στόχου χρησιμοποιεί την θέση του, την επιρροή του στους εργαζόμενους και το ίδιο το σύστημα εργασίας ως μέσο προσβολής της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου. Πολλοί από τους εργασιακούς θύτες δεν μπορούν να επιβιώσουν στον εργασιακό χώρο χωρίς να έχουν έναν εργαζόμενο-στόχο ως καθ’ έξιν και κατά συρροή θύτες.
Εκδηλώνεται σε πολλές μορφές με κυριότερες τις παρακάτω:
-την αγενή και εχθρική συμπεριφορά
-την υποτίμηση του συναδέλφου ή του υφισταμένου
-τις φωνές και τις ύβρεις
-την αλαζονική συμπεριφορά και την απαξίωση διαφορετικών προσεγγίσεων
-την δημιουργία εμποδίων για τη διεκπεραίωση μιας εργασίας του στόχου-θύματος
-την πρόκληση φυσικής ή κοινωνικής απομόνωσης
-την ευθεία επίθεση παρουσία τρίτων προς επίδειξη
-την εκτόξευση κατηγοριών για ανύπαρκτα λάθη
-την δημιουργία πρόσθετων εργασιακών καθηκόντων και διαρκών απαιτήσεων
-την απαξίωση του έργου του στόχου
-την αναφορά σε φυλετικά, ανατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη του αναφέρει δια στόματος Κρέοντος: «Αδύνατον να μάθεις ανθρώπου κανενός φρόνημα, γνώμη και ψυχή, προτού να ακονιστεί στην εξουσία και τον νόμο». Ή όπως αναφέρει η λαϊκή σοφία «δώσε σε κάποιον εξουσία για να δεις τι άνθρωπος είναι». Τα κύρια χαρακτηριστικά των εργασιακών θυτών είναι τα συμπλέγματα κατωτερότητας που αναδύονται με την κατάληψη μιας θέσης και την ανασφάλεια της διατήρησής καθώς και η έλλειψη ενσυναίσθησης, ενοχής και μεταμέλειας για τις πράξεις τους. Έρευνες από ψυχολόγους (βλ. Bully in Sight -How to Predict, Resist, Challenge and Combat Workplace Bulling-Tim Field) συνδέουν την Ηθική Παρενόχληση (όρος για να διαχωρίζεται από την σεξουαλική) στους χώρους εργασίας με Διαταραχές της Προσωπικότητας του εργασιακού θύτη.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο στο οποίο να μπορεί να καταφύγει εργαζόμενος που αντιμετωπίζει αυτήν τη μορφή κακοποίησης. Η αντιμετώπιση του φαινομένου επαφίεται στην κρίση και την αντίληψη του CEO της εταιρείας να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πέραν των δεδομένων προβλημάτων υγείας του εργαζόμενου στόχου (κατάθλιψη, διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και οργανικά προβλήματα που προκαλούν οι στρεσογόνες καταστάσεις), η Εργασιακή Παρενόχληση προκαλεί και οικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις (μείωση αποδοτικότητας, απώλεια καταρτισμένων εργαζομένων), χωρίς να αναφέρουμε τις αγωγές που θα προκύψουν, όταν το νομικό πλαίσιο το επιτρέψει.
Ψάχνοντας σχετική βιβλιογραφία στην ελληνική γλώσσα ανακάλυψα την «Ηθική Παρενόχληση» της Marie-France Hirigoyen που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Με το θέμα ασχολήθηκε και η ομότιμη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάνση Παπαλεξανδρή. Ως επίλογο παραθέτω ένα απόσπασμα από τον λόγο της μεγάλης κυρίας του Μάνατζμεντ με αφορμή την έκδοση πέρυσι ενός τιμητικού τόμου για το έργο της από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
«…η αντιμετώπιση με ψυχραιμία των δυσκολιών που προέρχονται από κακή θέληση, υπονόμευση ή και κακές συμπεριφορές συνανθρώπων μας, θεωρώντας ότι η κάθε συμπεριφορά χαρακτηρίζει αυτόν που την επιδεικνύει και όχι αυτόν που την υφίσταται, που αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί. Από μικρή είχα ακούσει και ενστερνιστεί τη ρήση «το καλό θα θριαμβεύσει», που με βοήθησε πολύ τη ζωή μου και ως ακούγεται απλοϊκή…»
Έρευνα – Επιμέλεια: Πελασγός
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
*Το OmegaNbc.com δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Τα βασικά ελληνικά χωρικά ύδατα μέσα στις «ιστορίες αγρίων» ντόπιων και ξένων δήθεν «ενδιαφερόμενων»
Η “πονεμένη” ιστορία των ελληνικών χωρικών υδάτων
Γράφει ο Ελληνιστής Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
- Από την ημέρα που ο ΥΠΕΞ Δένδιας ανακοίνωσε την επικείμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έως το ακρωτήρι Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάν στη Πελοπόννησο,
(προσοχή! όχι το ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, πιο ανατολικά, που «βλέπει» προς το Αιγαίο, αλλά το «μεσαίο, «ανώδυνο»!, προς τη Μεσόγειο),
εξελίχθηκε μια ολόκληρη «φιλολογία των 12 ν.μ.».
Πολύ σωστά όμως, γιατί το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας είναι πρωταρχικό για τα δικαιώματά της.
Ακόμη μια φορά, πάντως, η Ελλάδα έχει προβεί σε μια οριοθέτηση θαλάσσιων υδάτων με μερική ισχύ, ακόμη μια φορά «άφησε απ’ έξω» πολλή άλλη ακτή με το κουραστικό πια «σκεπτικό» μελλοντικών (πότε;!) ρυθμίσεων.
Ειρήσθω εν παρόδω εντούτοις ότι, ως φαίνεται, και ετούτη η μερική επέκταση μόνο στο Ιόνιο πέλαγος δεν έχει ούτε καν οριστικοποιηθεί ακόμα (!!), δηλαδή ακόμα δεν έγινε πραγματικότητα γιατί, πάλι ως φαίνεται, η οριστικοποίησή της υπάγεται στην έγκριση της ιταλικής Βουλής, δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί γεγονός τετελεσμένο χωρίς την ιταλική έγκριση!
Η ελληνική «δικαιολογία» για το γιατί δεν «εγκρίθηκε» είναι επειδή υπάρχει μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, κάτι όμως που καμία σχέση δεν έχει με την αμφιλεγόμενη «έγκριση», αφού την «έγκριση» δεν θα τη δώσει η κυβέρνηση, αλλά το Κοινοβούλιο το οποίο «δουλεύει» κανονικά και δεν υπόκειται σε καμία κρίση.
Αρκεί να του φέρεις προς επικύρωση ό,τι χρειάζεται επικύρωση!
Οπότε θα έπρεπε να μας εξηγήσουν κάπως το τί συμβαίνει με αυτή την ιταλική «έγκριση» που δεν έρχεται και έτσι η επέκταση στα 12 ν.μ. μένει μετέωρη και ατελής. Κάποιος επίσημος κυβερνητικός θα έπρεπε να μας «διαλευκάνει» το «μυστήριο»!!
Εν πάση περιπτώσει, ωστόσο, γι’ αυτά τα 12 μίλια στο Ιόνιο δεν άργησε (όπως το υποπτευόμασταν) να μας έρθει η τουρκική «φωνή»:
«γενναιόδωρα» μας λένε πως εφόσον είναι μόνο στο Ιόνιο και «δεν επηρεάζει το Αιγαίο Πέλαγος», όλα καλά, στο Ιόνιο κάντε ότι θέλετε.
Στο Αιγαίο όμως όχι, «τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, δήθεν για να μη «περιορίζουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και της πρόσβασης στην ανοιχτή θάλασσα» για τη Τουρκία και για «άλλες τρίτες χώρες».
Και η τελική απειλή κρυμμένη στα λόγια: για τη Τουρκία «δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη στάση», δηλαδή το casus belli υπάρχει πάντα!
Η συνήθης τουρκική «θαλάσσια παραφιλολογία» του να ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα.
Τώρα βέβαια ο Τσαβούσογλου και όλοι οι άλλοι «ογλού» ή όχι για ποια «χωρικά ύδατα» στο Αιγαίο μας μιλούν, πρέπει να το δούμε ενδελεχώς.
Υποθέτουμε πως πάλλον εννοούν χωρικά ύδατα της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, προφανώς εννοώντας πως η Τουρκία δεν επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο γιατί είναι «νομοταγής»(!) και δεν «κάνει φασαρίες»(!!), ενώ η Ελλάδα φιρί-φιρί (τουρκιστί) το πάει και κουτουρντίζει με αυτές τις «επεκτάσεις» της.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο αναιδής τούρκος υπουργός έχει το θράσος να «βάζει στη πλάστιγγα» χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο!
Έχει όμως η Τουρκία χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και ποια είναι αυτά;
Ας κοιτάξουμε μια στιγμή τον χάρτη του Αιγαίου που δεν συνηθίζουμε να τον κοιτάζουμε και ας δούμε τί βλέπουμε.
Τί βλέπουμε; Δύο πράγματα:
- Το ένα: από την έξοδο των Στενών των Δαρδανελλίων έως τη Ρόδο τα μόνα σημεία όπου η Τουρκία έχει άμεση γεωγραφική και γεωλογική πρόσβαση στον κύριο κεντρικό κορμό του Αιγαίου είναι απ’ την Ίμβρο ως τις βόρειες ακτές της Λέσβου (το μεγαλύτερο εύρος πρόσβασης) και πολύ μικρότερα «γεωγραφικο-γεωλογικά περάσματα» μεταξύ τη νότια Λέσβο και βόρεια Χίο και απ’ τη νότια Χίο ως τη βόρεια Σάμο και Ικαρία.
Απ’ αυτά τα τρία σημεία είτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι 6 ν.μ. είτε είναι 12 ν.μ., υπάρχει πάντα η δυνατότητα διέλευσης, και μόνο κάποιος κακή τη πίστη θα μπορούσε να πει το αντίθετο έχοντας στο νου του άλλα, παράνομα, ανομολόγητα σχέδια.
Το άλλο: απ’ τη νότια Σάμο έως τη βόρεια Ρόδο η γεωγραφική και γεωλογική πρόσβαση της Τουρκίας στο Αιγαίο αποκλείεται φυσιολογικά από τις ανατολικές ακτές της γραμμής ελληνικών νησιών και ωσαύτως περιορίζεται στην εσωτερική θαλάσσια λωρίδα μεταξύ αυτών των ανατολικών ακτών και των δυτικών μικρασιατικών τουρκικών ακτών.
Στην ουσία σε όλη αυτή τη λωρίδα το «γεωγραφικό-γεωλογικό κατεστημένο» είναι τέτοιο που, με όλη τη καλή διάθεση, με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία έχει κάποια σημαντική γεωγραφική και γεωλογική πρόσβαση στην καθεαυτού ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου
και γι’ αυτή τη περιορισμένη «εμβέλεια» δεν φταίει ασφαλώς η Ελλάδα, αλλά η ίδια η μορφολογική πραγματικότητα της γεωγραφίας και γεωλογίας το επιβάλλει.
Και ούτε η Τουρκία μπορεί να πει ότι τα νησιά απέναντι απ’ τις μικρασιατικές ακτές της ήταν ποτέ, ιστορικά, τουρκικά και η Ελλάδα της τα πήρε, τα εποίκησε και τα «έκανε ελληνικά» και επομένως απέκτησε δικαιώματα πάνω τους.
Είναι περιττό να θυμίσουμε ότι, όπως οι πάντες γνωρίζουν, από αρχαιοτάτων χρόνων όλα αυτά τα νησιά υπήρξαν ελληνικά, η ιστορική ελληνικότητά τους είναι διαχρονικά δεδομένη, απ’ την αρχαία Ιωνία έως σχεδόν το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα.
Η μόνη, και οδυνηρή, σχέση που έχουν όλα αυτά τα ελληνικά νησιά με τη Τουρκία είναι η παλιά στρατιωτική εισβολή και κατοχή απ’ τους Τούρκους, η οποία όμως:
1) δεν αναιρεί ούτε κατά το ελάχιστο την ελληνικότητά τους, και 2) τέλειωσε οριστικά όπως παντού κάθε εισβολή και κατοχή τελειώνει οριστικά,
δίχως να αφήσει την παραμικρή εθνολογική επιρροή στον τοπικό ελληνικό πληθυσμό.
Η φυσική τους τοποθέτηση, το μέγεθος, η ιστορία και το πλήθος των νησιών αυτών είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση ένα δικαστήριο δεν μπορεί και δεν έχει οποιοδήποτε νομικό ή δικονομικό δικαίωμα να τα αγνοήσει ή να μειώσει το παραμικρό την οντότητά τους:
υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι ελληνικό έδαφος και συνέχεια ελληνικού ηπειρωτικού εδάφους και έχουν όλα τα δικαιώματα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ανεξαιρέτως σε όλα τα νησιά και νησιώτικα συμπλέγματα στο κόσμο:
χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!
Σημειωτέον: μόνο απαράδεκτα πολιτικοποιημένοι λόγοι ένα διεθνές δικαστήριο απαράδεκτα μπορεί να προβάλλει για να μην αναγνωρίσει ή να μειώσει ή απαξιώσει τα δικαιώματα που είπαμε γι’ αυτά τα νησιά!!
Επομένως πιστεύουμε πως κανένα σωστό και δίκαιο δικαστήριο δεν μπορεί να τα σβήσει απ’ το χάρτη και να δεχθεί η Τουρκία να έχει (με το ζόρι) χωρικά ύδατα στο Αιγαίο δυτικά της λωρίδας του κάθετου συμπλέγματος των ελληνικών ανατολικών αυτών νησιών, απ’ τη Λέσβο ως τη Ρόδο, «πηδώντας τα σαν να μην υπάρχουν εκεί,
με εξαίρεση βέβαια τα μοναδικά τρία «περάσματα-σημεία» που εντοπίζονται στη περιοχή, όπως πιο πάνω εκθέσαμε.
Αυτών δοθέντων, είναι ευνόητο πως δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος να δοθεί κάποια αξία στις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις.
Και το ότι η Τουρκία «τυγχάνει» απ’ τη φύση να έχει ένα μεγάλο ηπειρωτικό όγκο, καμία σχέση δεν μπορεί να έχει ούτε και αντιστοιχία με την πραγματική (εκ των πραγμάτων) γεωγραφική/γεωλογική θαλάσσια «παρουσία» της στη μέση του Αιγαίου,
όπως οι Τούρκοι θέλουν να μας πείσουν να δεχθούμε σαν να είναι «απόντα» όλα τα μικρά και μεγάλα πολλά ελληνικά ανατολικά νησιά
τα οποία και αυτά «τυγχάνουν» απ’ τη φύση να βρίσκονται εκεί και κανείς δεν μπορεί να μην το λάβει ολοκληρωτικά υπόψη.
Είναι κάτι που, για την Τουρκία, δεν ισχύει στη Μαύρη Θάλασσα και στις νότιες ακτές της στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι απ’ τη Κύπρο, όπου υπάρχει ανοιχτή θάλασσα και κανένας νησιώτικος όγκος που να ανήκει σε άλλη χώρα δεν «επεμβαίνει» να αλλάξει τα δεδομένα.
Επαναλαμβάνουμε: όσο μεγάλος κι αν είναι ο όγκος της ηπειρωτικής Τουρκίας δε σημαίνει πως «καταργούνται», γιατί έτσι μας συμφέρει, τα πάμπολλα νησιά που βρίσκονται ανέκαθεν μπροστά του και του φράσσουν τη πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα!
Αυτό δεν (θα) είναι νόμος ή νομολογία, αλλά καθαρή αυθαιρεσία και παρανομία, «αλαζονεία του έτσι θέλω» απ’ οποιοδήποτε δικαστήριο που θα υπέκυπτε σε παράλογη raison d’ état του «μεγαλύτερου» προς τον «μικρότερο» διαστρεβλώνοντας την ίδια την γεωλογική φύση!
Όσο για την δεύτερη τουρκική «αντίρρηση», με την οποία επιδιώκει να «μπλέξει» και τον ξένο «παράγοντα», ότι δηλαδή τα ελληνικά 12 μίλια εμποδίζουν δήθεν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα (εμπορική και στρατιωτική), το επιχείρημα της Τουρκίας καταρρίπτεται αισίως και εντελώς, όπως αναλύει διεξοδικά και πειστικά ο Τάσος Παπαδόπουλος στο κείμενό του Τα 12 μίλια στο Αιγαίο και το casus belli: πώς καταρρίπτονται τα λέω λα επιχειρήματα της Τουρκίας (HellasJournal, 20.1.2021),
ο οποίος αποκαλύπτει πως όλα τα πλοία προερχόμενα από τον Βόσπορο (τουρκικά, ρωσικά και άλλα) με κατεύθυνση το νότιο Αιγαίο, κιόλας υπό καθεστώς 6 μιλίων ελληνικών χωρικών υδάτων περνούν ΠΑΝΤΑ μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα,
η λεγόμενη «αβλαβής διέλευση» του διεθνούς δικαίου, έτσι κι αλλιώς, χωρίς καμία δυνατότητα παραβίασης της, εκτός κι αν πρόκειται για πολεμική επίθεση.
Επομένως, και να επεκταθούν στα 12 ν.μ. τα χωρικά ύδατα, η αβλαβής διέλευση, εμπορική αλλά και στρατιωτική, με ειρηνικό σκοπό είναι απόλυτο δικαίωμα των πάντων, και κανένα απαγορευτικό εμπόδιο δεν μπορεί να στηθεί
Άρα οποιαδήποτε τουρκική «εναντίωση» είναι εκ του πονηρού και ως εκ τούτου αδικαιολόγητη.
Κατά τα άλλα μη ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει την δημόσια συγκατάθεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας ως προς το δικαίωμα επέκτασης ΠΑΝΤΟΥ των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. βάση της UNCLOS με την καθιερωμένη, όπως είπαμε, διεθνή υποχρέωση της «αβλαβούς διέλευσης» στα χωρικά της ύδατα.
Φανερό λοιπόν πως ό, τι λέει η Τουρκία δεν ισχύει ούτε κατά το ελάχιστο, και ούτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη!
Ενώ – σημειωτέον – η Ελλάδα ήτοι η ελληνική κυβέρνηση έχει εθνικό χρεος και υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα να λάβει υπόψη την ρωσο-αμερικανική διαβεβαίωση σε συνδυασμό με τον κανόνα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από τη τουρκική λεκτική πίεση!!
- Μιας και μιλάμε όμως για «ελληνική κυβέρνηση», ας δούμε μια στιγμή και ας εξάρουμε (είναι τόσο άσχημα και επικίνδυνα, που δύσκολα μπορεί κανείς να «τα περάσει ντούκου») τα «κατορθώματα» διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και Ελλήνων αξιωματούχων μηδενός εξαιρουμένου μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων πολλών (δυστυχώς), ων ουκ εστί τέλος, Έλληνες κυβερνώντες και άλλοι εξέχοντες και με επιρροή στην εθνική πολιτική παράγοντες ευδόκιμα και ανενδοίαστα «φλέρταραν» με την πραγματικότητα της εσχάτης προδοσίας,
απαξιώνοντας και ελαχιστοποιώντας την ελληνική εθνική κυριαρχία,
όταν και κάθε φορά που σε λεγόμενες «διερευνητικές» ή σε «εκτενής συζητήσεις», και μάλλον για να γίνουν αρεστοί στους τοις πάσι γνωστούς πάτρωνες τους, έθεσαν τα ελληνικά εθνικά ύδατα ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ(!!!),
δηλαδή – για να εξηγούμαστε σε κάτι που δεν συναντάμε σε καμία χώρα της Ευρώπης – θέλησαν οικειοθελώς και ενδοτικά να ξεπουλήσουν (μειώσουν/καταργήσουν) μία ελληνική εθνική κυριαρχία κατ’ εξοχήν αδιαπραγμάτευτη όπως είναι η κυριαρχία των χωρικών υδάτων!!!
Και απ’ ό, τι φαίνεται, δεν υπάρχει στην Ελλάδα κανένα θεσμικό όργανο ελέγχου για ό, τι χωρίς καμία νομιμοποίηση, εν κρυπτώ, ύπουλα, δίχως να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, «μαγειρεύεται» προς όφελος του διακηρυγμένου εχθρού.
Κανείς που να βάλει τέλος σε ετούτη τη αποκρουστική πολιτική ασέλγεια.
Βεβαίως ένα μέρος αυτών των καλοθελητών, που στο παρελθόν πλειστάκις παζάρεψαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σήμερα εννοούν να κάνουν το ίδιο, το γνωρίζουμε, με τους διάφορους και μη εξαιρετέους Ροζάκηδες, Μπακογιάννηδες, Παπανδρέους, Σημίτηδες, Καραμανλίδες, Ντόκους, Μητσοτακέους, Ιωακείμηδες, Ηρακλείδηδες, κλπ. (βλ. σημερινές δήθεν «διερευνητικές»),
αλλά και ποιος ξέρει πόσους άλλους ακόμη «έχει ο μπαξές», ειδικά μέσα στη περιβόητη ακραία ανθελληνική αντεθνική λεγόμενη «δεξαμενή σκέψης» (τρομάρα τους!) ΕΛΙΑΜΕΠ με τους δήθεν «συμβούλους» πρωθυπουργών και υπουργών, του συναφιού του Σόρος και των ολετήρων επιρροών στα διεθνή αλλά και εσωτερικά (βλ. τα τεράστια πληγή της λαθρομετανάστευσης που πάει να νομιμοποιηθεί!) ελληνικά δρώμενα,
ακριβώς αυτό το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο επικεφαλής του οποίου Τσούκαλης έρχεται τώρα με την «εξυπνάδα» του φοβικού aut-aut να «συμβουλέψει» δήθεν τη κυβέρνηση για τις τρομερές «εξισώσεις»: 6 μίλια = ειρήνη / 12 μίλια = πόλεμος!
Κι ούτε ντρέπονται αυτοί οι μισέλληνες άνθρωποι να υπονομεύουν την διεθνή πολιτική της πατρίδας τους. Αλήθεια, είναι απάτριδες ή κρυφότουρκοι; Αλλά τότε πώς τους εμπιστεύονται (κάκιστα!) Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί;
Και δε κουράστηκαν, αυτοί οι ανεκδιήγητοι, ελληνότουρκοι να «πιπιλίζουν» το «χάπι» του πολέμου που θα μας κάνει η Τουρκία, επακριβώς επαναλαμβάνοντας ενδοτικά τα προπαγανδιστικά διαφημιστικά των Τούρκων «Μάλτα γιοκ!» για να μας φοβερίσουν δήθεν!!
Ποια Τουρκία θα κάνει πόλεμο στην Ελλάδα;! Ποια;! Εκείνη με τους Πακιστανούς πιλότους «της»;!
Είπαμε να πούμε κάποια χοντράδα, αλλά μη το παρακάνουμε, αγαπητά ελληνοτουρκάκια με τα ονείρατα σας και τις ονειρώξεις σας!
Ποιος ξέρει; Ο πρωθυπουργός είναι «ελιαμεπιστής» για την δυστυχία της πατρίδας του, ο στρατός-ναυτικό-αεροπορία είναι κι αυτοί «ελιαμεπιστές»;
Όλη η «ιστορία» είναι εδώ! Μια «ιστορία» που συνοψίζεται σε έξι λέξεις:
Ο φιλάκους των ξένων είναι προδότης (Ι. Καποδίστριας).
Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι αξιότιμοι πρωθυπουργοί, υπουργοί, «σύμβουλοι» και κομματικά «σκυλιά» να τολμούν ανενόχλητοι
– στα μουλωχτά, μέσα στα «μαύρα δωμάτια» του ύπουλου και εφιαλτικού μυαλού τους και στις εγκληματικές συνέργειες με τους εχθρούς της χώρας –
να εμπορεύονται τα απολύτως αδιαπραγμάτευτα και απείραχτα δικαιώματα των χωρικών υδάτων της Ελλάδας,
με όλες τις συνταγματικές εκτροπές και μειοδοτικές διαδικασίες που αυτό συνεπάγεται και να βρίσκονται στο απυρόβλητο, όχι μόνο σε ποινικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών;!
- Ένα είναι το γεγονός – και το γεγονός αυτό είναι ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και εμβέλεια από οποιαδήποτε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι αυτό το ξέρουν κιόλας από το 1995, είναι δηλαδή πάνω από 25 χρόνια που το έχουν καταλάβει. Γι’ αυτό άλλωστε και «έβαλαν τα χέρια μπροστά», έστω και με μια πράξη παράνομη, την «αιτία πολέμου», που «εφεύραν» για να σταματήσουν την Ελλάδα,
μια Ελλάδα, ειλικρινά, που εθελοντικά «σταμάτησε», μια Ελλάδα = κυβερνήτες της με τόσο φοβικό διαχρονικό σύνδρομο που, ας μας συγχωρεθεί η στιγμιαία αθυροστομία, «τα έκαναν και συνέχεια τα κάνουν πάνω τους» – δεν εξηγείται αλλιώς η τόση εμμονή στον δήθεν «φόβο»!
Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι σε μια επέκταση στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι ελληνική θάλασσα, δηλαδή ελληνικά χωρικά ύδατα, θεωρητικά πάντως γιατί στην πραγματικότητα αυτό, όπως ξέρουμε, καθόλου δεν θα σημαίνει και αποκλεισμό όλων των άλλων χωρών από την ειρηνική διέλευσή τους.
Και θα είναι ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς καμία ανάγκη οριοθέτησης ΑΟΖ. Άλλωστε στο Αιγαίο δεν ξέρω ποια οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνηθεί με την κάθετη συστάδα ελληνικών νησιών που κλείνει και αποκλείει τις τουρκικές δυτικές ακτές (μικρασιατικές) με όλα τα διάσπαρτα νησιά που γεμίζουν το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
Όπως και να ‘ναι, μια πολύ λογική πρόταση που εκφράστηκε στην Ελλάδα πριν από κάποια δεκαετία και επαναδιατυπώθηκε πολύ πρόσφατα (βλ. Σ. Λυγερός, Κανόνας τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων – Εξαίρεση μόνο το ανατολικό Αιγαίο, SlPress.gr 19.1.2021) θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος και να υιοθετηθεί από την Ελλάδα, εφόσον οι κυβερνώντες της έπαυαν να φοβούνται έναν φανταστικό πόλεμο ποπυ η Τουρκία ποτέ δεν θα τολμήσει να ξεκινήσει εναντίον της Ελλάδας,
αφού ξέρει πολύ καλά ότι:
1) αν τον αρχίσει, η αεροπορία και το ναυτικό της θα εξολοθρευτούν ολοσχερώς, και 2) αντιθέτως, δεν χρειάζεται να κάνει κανέναν πόλεμο με την Ελλάδα, γιατί πολύ απλά και ανώδυνα αρκεί μόνο να φοβερίζει τις ελληνικές κυβερνήσεις ώστε αυτές να ενδίδουν κανονικά και διαχρονικά στις δικές της παράνομες απαιτήσεις!!!
Κάτι άλλωστε που η Ελλάδα κάνει με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση και επιπλέον το «δείχνει» ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα στις διαδικασίες των ζημιογόνων γι’ αυτήν τμηματικών οριοθετήσεων και επεκτάσεων,
αρκεί οι ψευδο-οριοθετήσεις της και ψευδο-επεκτάσεις της «να μη φτάσουν κοντά στη Τουρκία»
και η Τουρκία ενοχληθεί!!!
Και βέβαια, έτσι όπως οι Έλληνες κυβερνώντες κατόρθωσαν να «κάνουν τα πράγματα»,
το να επεκτείνουν δικαιωματικά τα χωρικά τους ύδατα στο κέντρο του Αιγαίου, στις Κυκλάδες ή Σποράδες λ.χ., τους φαίνεται σαν να «πειράζουν» τις ίδιες τις τουρκικές ακτές πέρα/ανατολικά από τη γραμμή Λέσβος-Ρόδος!!!
Ούτε καν στη Κρήτη, καμιά εκατοντάδα χιλιομέτρων μακριά απ’ τη Τουρκία,
δεν τολμούν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα, με την ηλίθια δικαιολογία πως αυτό θα γίνει όταν θα το αποφασίσουν!!
Κι ούτε καν απ’ το Ταίναρο, Εύβοια, Χαλκιδική έως Θάσο(!), που καμία, ούτε και μακρινή τουρκική ακτή δεν επηρεάζουν!!
Τόση υποτέλεια και κακουργηματική παραίτηση δεν έχουμε δει πουθενά στο κόσμο. Η Ιστορία θα έχει να πει γι’ αυτή την εθνική κατάντια.
Διερωτάται κανείς αυτές οι κυβερνήσεις τί σόι Ελλάδα ετοιμάζονται να αφήσουν στα παιδιά τους και στα παιδιά των παιδιών τους!
Βεβαίως όταν έρχονται οι Τούρκοι και μας λένε ότι στο Αιγαίο «δεν πρέπει να επεκτείνονται μονομερώς τα χωρικά ύδατα» κάνοντας πως αγνοούν την UNCLOS,
ή θέλουν να μας κάνουν τους «έξυπνους»
ή θέλουν να μας πάρουν για βλάκες,
γιατί η μόνη χώρα στο Αιγαίο που μπορεί να επεκτείνει γεωγραφικά τα χωρικά της ύδατα είναι η Ελλάδα, που έχει τόση θάλασσα γύρω της, όχι βέβαια η Τουρκία!!
Το να τοποθετεί τον εαυτό της εκεί όπου δεν μπορεί να βρίσκεται εξαιτίας ανυπέρβλητων γεωλογικών εμποδίων, είναι γελοίο και ανυπόστατο.
Ένα βλέμμα στον χάρτη θα μας πείσει για την πραγματικότητα,
και θα πρέπει να πείσει οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο.
- Μέσα στον σημερινό πολιτικό κυκεώνα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Γερμανοί που, μέσω τα συστημικά του φερέφωνα ΜΜΕ, σπέρνουν ζιζάνια αμφισβητώντας το ελληνικό δικαίωμα χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. με την δικαιολογία ότι είναι αδύνατο λόγω προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δεν ξέρουμε εάν οι γερμανικές «αμφισβητήσεις» σχετίζονται με ό, τι είδαμε πιο πάνω να έχει γίνει στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν με τους πρωθυπουργούς και «συμβούλους» και τα «παζάρια» τους ή αν υπάρχουν επιπλέον και ρητές γραπτές τελεσίδικες δεσμευτικές ελληνο-τουρκικές συμφωνίες που πάνε πολύ πέρα από τις απλές προτάσεις, συζητήσεις και σχεδιασμούς
και έχουν επιμελώς αποκρυφτεί απ’ τους Έλληνες πολίτες!
Αν όντως υπάρχουν, να τα φανερώσουν! Αν όντως δεν υπάρχουν, να καταγγείλουν το ψεύδος και τη πρόκληση των γερμανικών ΜΜΕ.
- Πολύ ευχάριστη έκπληξη υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Δένδια σχετικά με βασικές θεματολογίες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όπως:
1) η αποτελεσματική υπέρ της Ελλάδας εμπλοκή που πρέπει να έχει η ΕΕ, η οποία υπέγραψε την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας στο όνομα όλων των κοινοτικών χωρών ως δέσμευση μπρος τρίτων χωρών και ως ευρωπαϊκό κεκτημένο.
2) η επιβεβαίωση ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης με την Τουρκία είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.
3) η καταγγελία ότι η Τουρκία, μη αποδεχόμενη το ισχύον διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τίθεται αυτοβούλως εναντίον κάθε σχετικής απόπειρας λύσης των όποιων προβλημάτων.
4) η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται με κανέναν τρόπο να θέσει σε διαπραγμάτευση με τη Τουρκία τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.
5) οι ανάρμοστες και απαράδεκτες συμπεριφορές του ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, όταν δολίως αποφεύγουν να διακρίνουν τις τουρκικές ατασθαλίες και την ελληνική νομιμότητα τηρώντας άδικες ίσες αποστάσεις (εγώ θα έλεγα ντροπιαστικές και πουλημένες!) μεταξύ των δύο τοιούτων στάσεων.
Και μπράβο του υπουργού εξωτερικών Δένδια που επιτέλους δεν μάσησε τα λόγια του και εκφράστηκε σταράτα ως και τσεκουράτα.
Βέβαια το θέμα είναι όμως πώς θα πορευθούμε τελικά, με τον ΥΠΕΞ να μας μιλάει καθαρά για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα και τον πρωθυπουργό να μιλάει πολύ ύποπτα για θαλάσσιες ζώνες.
Πού και ποιά είναι η αλήθεια; Ο πρώτος υπερασπίζεται απ’ τη Τουρκία την Ελλάδα, ο δεύτερος πουλάει (κάτι τέτοιο κάνει) στη Τουρκία την Ελλάδα.
Ποιον να πιστέψουμε; Ποιος θα κάνει το καλό ή το κακό;!
- Και το κερασάκι στη τούρτα.
Όσο και να εμπιστευόμαστε έναν ολόκληρο πρωθυπουργό, δεν μπορούμε να μην είμαστε τρομερά δύσπιστοι και να μην υποπτευόμαστε κάποια ματσαραγγιά (ειλικρινά τώρα, θα ήταν η πρώτη φορά;!).
Ο λόγος: τα «παιχνίδια» με τις λέξεις του.
Έως σήμερα και μονότονα το leit motiv του ήταν ότι η «μοναδική διαφορά» με τη Τουρκία ήταν και είναι η «υφαλοκρηπίδα».
Ξαφνικά μας «βγαίνει έξω» και μας πετάει με πολλή «ανεμελιά», φαινομενικά, το «να συζητήσουμε (με τη Τουρκία) την «κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας»!!
Όπα! εδώ τα πράγματα μας τα μπλέκει πολύ ο κύριος Μητσοτάκης – και θέλει να τα μπλέξει, εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει τις έννοιες των λέξεων, είναι άσχετος με τις έννοιες των λέξεων,
κάτι που ασφαλώς δύσκολα θα μπορούσαμε να το πιστέψουμε και να το δεχθούμε από έναν πρωθυπουργό πτυχιούχο αμερικάνικου πανεπιστημίου.
Οπότε να ‘το το καμπανάκι συναγερμού! Δεν μας τα λέει καλά! Και μεγάλη η υποψία πως κάτι πάει να σκαρώσει παίζοντας με τις λέξεις, γιατί εκτός απ’ αυτό το «κύρια» και όχι πια «»μοναδική», συνεχίζει να μας μιλάει για «πολλές» «θαλάσσιες ζώνες μας»,
όπου το «μας» είναι πολύ αμφίσημο γιατί μπορεί να εννοεί «μας, Ελλάδα και Τουρκία», αλλά και «μας, δικές μας, ελληνικές»!!!
Τι εννοεί ο ποιητής;
Και το ρωτάμε γιατί λίγο παρακάτω μας παραμυθιάζει με τη βροντερή φράση: «η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία» για τις γνωστές μας παρανομίες της στο Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Πού τα είδα αυτά τα «μέτρα» μετά από το «όχι κυρώσεις στη Τουρκία» από τον γερμανό Μάας;!
Είπαμε να παίζουμε με τα λόγια, αλλά τόσο πολύ… Αλήθεια είναι πως οι κυβερνώντες παίρνουν τους πολίτες τους για τελείως βλάκες!
Όλα ετούτα επομένως είναι άκρως ύποπτα, και κανονικά θα έπρεπε να ηλεκτρίσουν την αντιπολίτευση και να την κάνουν να τιναχτεί απ’ τη θέση της με τις πιο έντονες αντιδράσεις,
αν βεβαίως κανονικά και πραγματικά υπήρχε στην Ελλάδα μια αντιπολίτευση με αυτό το όνομα, όχι μόνο «αξιωματική», αλλά γενικά αντιπολίτευση που ελέγχει την συμπολίτευση, βγάζει έξω τα «λερωμένα « της, την νουθετεί και την εμποδίζει να κάνει ζημιές στη χώρα!!!
Προσοχή λοιπόν στο τί θα επακολουθήσει στα μητσοτακικά το «κύρια» και το «θαλάσσιες ζώνες» και το «μέτρα στη Τουρκία»!
Εδώ ολόκληρος κύριος πρωθυπουργός σύρθηκε άρον-άρον για να «διερευνήσει» δήθεν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ίσως δεν κατάλαβε πως μάλλον είναι για να τα παραδώσει στη Τουρκία κατά πώς θέλει η προστάτιδά της Γερμανία,
ίσως ελπίζοντας κάτι παρ’ όλα αυτά να μείνει ακόμη στην δόλια Ελλάδα,
γι’ αυτό άλλωστε και το κυβερνητικό σύστημα-ΜΜΕ νόμισε πως καλό ήταν να διαστρεβλώσει, χαρούμενα και ολοκληρωτικά, την αλήθεια παραμυθιάζοντάς μας πάλι πως όχι η Ελλάδα, προς θεού, αλλά «ολόκληρη η μεγάλη Τουρκία» «αναγκάστηκε να συρθεί» για να «διαπραγματευτεί» τα «σπουδαία» (λέμε!) δικαιώματά της στο Αιγαίο!!,
μήπως και έτσι θολώσουμε αρκετά τα νερά και πάλι «τη σκαπουλάρουν» οι κυβερνητικοί άρχοντες οι οποίοι τόσο εύκολα – οι αθώοι! – αφήνονται να τους «πιέσουν» οι ξένοι.
Και κάτι άλλο πάρα πολύ σοβαρό, που η ελληνική κυβέρνηση το έκρυψε επιμελώς στους πολίτες της και πάλι μας το φανέρωσε ο τούρκος Τσαβούσογλου:
απ’ ό, τι φαίνεται, όπως μας είπε δημόσια αυτός ο τελευταίος, η Ελλάδα δεν πήγε στη Τουρκία για «διερευνητικές συνομιλίες», δηλαδή για να «δουν» κατά πόσο μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι,
αλλά πήγε – και θα πάει στη συνέχεια στην Αθήνα προσεχώς – ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΈΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ(!!!!) με τη Τουρκία πάνω στο τουρκικό «όλα στο τραπέζι».
Διαπραγματεύσεις λοιπόν, ακριβώς όπως εννοούν Γερμανοί και Αμερικανοί: η Ελλάδα πάλι θέλησε να συρθεί να διαπραγματευτεί τις, καυτά Τουρκίας, «εκκρεμότητες» που άλλο δεν είναι παρά όλα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, από τη Θάσο έως το Καστελόριζο!!!!!
Να πούμε καλή τύχη; Σε ποιον;!
- Τέλος, dulcis in fundo, «αν έτσι νομίζουμε», αφού οι «προτάσεις» δίνουν και παίρνουν, ας προσθέσουμε εδώ και τη δική μας σχετικά με τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Είδαμε και είπαμε πως ολόκληρος ένας πρωθυπουργός «παίζει με τα λόγια». Είμαστε σε δημοκρατία, οπότε ταπεινά γιατί να μη παίξουμε κι εμείς με τα λόγια; Μπορεί να φανεί χρήσιμο. ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ!
Η Τουρκία εννοεί ακόμα να κρατά επίκαιρο το, σίγουρα διεθνώς νομικά παράνομο, casus belli εάν η Ελλάδα επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Προτείνουμε λοιπόν η Ελλάδα να επεκτείνει παντού (ΚΑΙ στο Αιγαίο) τα χωρικά της ύδατα όχι στα 12 ν.μ., αλλά ΣΤΑ 10 Ν.Μ.
ώστε έτσι επιπλέον να εναρμονιστούν και με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου!
Το τουρκικό casus belli είναι για τα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία πάντα και παντού αναφέρθηκε μόνο στα 12 ν.μ., ποτέ και πουθενά δεν είπε ότι «θα σας κάνουμε πόλεμο» αν επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα π.χ. στα 10 ν.μ.
Τα 12 ν.μ. και ακριβώς τα «μαθηματικά» 12 ν.μ. είναι το παράνομο tabou της Τουρκίας.
Τότε: 10 ν.μ. η αιγιαλίτιδα ζώνη, λοιπόν, και 10 ν.μ. ο εναέριος χώρος!
Είναι μια λύση που σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ελληνικές ακτές της ανατολικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας, στις Σποράδες και στις Κυκλάδες, μέσα στα πλαίσια της έστω βαθιά διαστρεβλωμένης «ελληνικής λογικής» των τμηματικών οριοθετήσεων, οι οποίες τραγικά υποδηλώνουν την εκούσια ελληνική πολιτική αδυναμία/ανυπαρξία.
Ας παίξουμε και έτσι με τα λόγια. Ποιος λέει πως κέρδος δεν θα έχουμε;
Κρεσέντσιο Σαντζίλιο
Ελληνιστής
Πηγή: infognomonpolitics.gr
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
*Το OmegaNbc.com δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Οι συζητήσεις πιθανότατα θα εκτονώσουν την απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης, εκτιμά το Stratfor. Ωστόσο είναι απίθανο να επιλύσουν τις βαθύτερες διαφορές. Η επίθεση φιλίας της Αγκυρας στην ΕΕ με το βλέμμα στις κυρώσεις.
Stratfor: Πού οδηγούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
Η επανέναρξη των διμερών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύντομη άμβλυνση των εντάσεων ως προς τις θαλάσσιες διαφορές των δυο χωρών, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά επωφελές και για τις δυο χώρες και να εκτονώσει την άμεση απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης. Όμως, μια μακροχρόνια λύση στα πολλά σημεία τριβής μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, παραμένει απίθανη.
Μετά από μια τεταμένη πενταετή παύση, οι Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να βρεθεί κοινό έδαφος αναφορικά με τις θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Μεσόγειο. Οι διαπραγματεύσεις σηματοδότησαν τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας από το 2002.
Το γεγονός και μόνον πως δυο μακροχρόνιοι αντίπαλοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αποτελεί καλό προμήνυμα για πραγματιστικές συζητήσεις και στρατιωτική αποκλιμάκωση στο κοντινό μέλλον –ιδιαίτερα αναφορικά με το άμεσο ζήτημα της οριοθέτησης του Αιγαίου, όπου αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις. Αλλά παρά τη φιλόδοξη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin, την παραμονή της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, πως είναι εφικτή «η λύση όλων των προβλημάτων», η Άγκυρα και η Αθήνα απέχουν πολύ από την επίλυση των βαθύτερων θαλάσσιων, εδαφικών και πολιτισμικών τους διαφορών.
Η διαφοροποίηση που υπήρξε μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ως προς το ίδιο το εύρος των θεμάτων που θα συζητούνταν στις 25 Ιανουαρίου, δείχνει το πόσο δύσκολο θα είναι οι δυο χώρες να καταλήξουν σε συναίνεση ως προς τα θέματα που κρίνουν διαφορετικής σημασίας. Η Ελλάδα επιδίωξε η συζήτηση να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην θαλάσσια οριοθέτηση και στο ζήτημα των αλληλεπικαλυπτόμενων με την Τουρκία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί επανέλαβαν επίσης αρκετές φορές πως οι συζητήσεις είναι προ-τεχνικές, μη δεσμευτικές και πως δεν θα πραγματοποιηθούν βαθύτερες διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία, ωστόσο, επιδίωξε μια ευρύτερη έκταση για τις συζητήσεις της 25ης Ιανουαρίου, ελπίζοντας πως οι δυο πλευρές θα ασχοληθούν με θέματα πέραν της θαλάσσιας οριοθέτησης, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο Αιγαίο.
Για την Τουρκία, η τήρηση συμφιλιωτικής προσέγγισης προς την Ελλάδα βοηθά ώστε να αποφευχθούν επιπλέον οικονομικές κυρώσεις και πολιτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περίοδο που η χώρα είναι οικονομικά εξαιρετικά ευάλωτη. Η Άγκυρα πιθανότατα υπολογίζει πως ακόμα και μια περιορισμένη άμβλυνση των εντάσεων με την Ελλάδα θα δημιουργήσει καλή θέληση στις Βρυξέλλες και στους ισχυρούς παράγοντες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που έχουν καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές της δραστηριότητες στις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν επικρίνει τις στρατιωτικές ενέργειες της Άγκυρας στη Λιβύη και στη Συρία. Η Τουρκία ελπίζει πως η συνεχιζόμενη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Άγκυρα να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις και θα θέσει τα θεμέλια για μια βαθύτερη μελλοντική συνεργασία σε πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που θέλει να θίξει η Τουρκία με το μπλοκ.
Η Τουρκία προσπαθεί ενεργά να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να αποσοβήσει τις περαιτέρω κυρώσεις μετά τα ταραγμένα τελευταία χρόνια για την τουρκική οικονομία. Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος εξαντλήθηκαν με ταχύτητα ρεκόρ το 2020, και ο υψηλός πληθωρισμός έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη αλλά και την εμπιστοσύνη των Τούρκων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας, καθώς αντιπροσωπεύει το 50% των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας. H Τουρκία είναι επίσης ένα κρίσιμης σημασίας προπύργιο της ΕΕ, παρέχοντας βοήθεια σε επίπεδο logistics για να αποσοβηθεί τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές ακτές, με αντάλλαγμα χρηματοδότηση από την ΕΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.
Χρόνια τώρα η Τουρκία πιέζει για επέκταση της συμφωνίας του 1995 για τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αυτή τη στιγμή καλύπτει μόνο βιομηχανικά αγαθά, σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, η γεωργία και οι δημόσιες προμήθειες. Από το 2013 η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν την εισαγωγή εξαίρεσης της θεώρησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το μπλοκ. Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και στα δυο αυτά ζητήματα ως «μοχλό» στις σχέσεις τους με την Άγκυρα.
Η Ελλάδα ελπίζει πως η προσωρινή αποκλιμάκωση με την Τουρκία θα προσφέρει ένα σημείο εκκίνησης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις που η Αθήνα θα μπορούσε να γυρίσει υπέρ της. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλλει πιο επώδυνες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία συνολικά και πως το περισσότερο που μπορεί να περιμένει από τις Βρυξέλλες είναι αποσπασματικές και πιο στοχευμένες κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να αλλάξουν δραματικά τη στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Αυτό έχει κάνει την Αθήνα πιο πρόθυμη να ξανα-ανοίξει τις διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία προκειμένου τουλάχιστον να έχει μια ακόμα επιλογή όταν νοιώσει πως η πολυμερής πίεση θα έχει κάνει τον κύκλο της.
Παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις της Ελλάδας για σαρωτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επιβάλλει περιορισμένες μόνο κυρώσεις σε Τούρκους και σε τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στις όλο και πιο επιθετικές έρευνες της Άγκυρας για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
Ως απάντηση σε αυτές τις περιορισμένες κυρώσεις της ΕΕ, η Τουρκία είπε πως δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά της, αν και η Άγκυρα απέσυρε τελικά το Oruc Reis και το Barbaros από τις «ευαίσθητες» περιοχές.
Στις 25 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Ταραντίλης, δήλωσε πως οι συζητήσεις με την Τουρκία «δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα» και πως στόχο έχουν «να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις».
Τελικά, η επανέναρξη των διμερών συζητήσεων θα βοηθήσει ώστε να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δυο μελών του ΝΑΤΟ, ακόμα και αν οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ τους είναι δεδομένο πως θα διατηρηθούν. Η Τουρκία είναι ανένδοτη στις αξιώσεις της για την κυριαρχία της μέσω επιθετικών θαλάσσιων διεκδικήσεων και ενεργειακών ερευνών. Η Αθήνα, εν τω μεταξύ, είναι απίθανο να εγκαταλείψει τις ανησυχίες της για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση από την Τουρκία της ελληνικής ΑΟΖ. Αλλά ενώ οι διμερείς συζητήσεις που μόλις ξεκίνησαν δεν θα αμβλύνουν αυτού του είδους τις διαφωνίες, μπορεί να αποτρέψουν μια επικίνδυνη στρατιωτική σύγκρουση παρέχοντας περιθώριο για διπλωματική αποκλιμάκωση, που αναμφίβολα θα ανακουφίσει τις γειτονικές χώρες.
Το 2020 σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά ναυτικής παρενόχλησης και απειλών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιλαμβανομένου του επεισοδίου του Αυγούστου με την πρόσκρουση της ελληνικής φρεγάτας στην τουρκική που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο.
Η Ελλάδα ήταν ο εταίρος που διέκοψε τις διερευνητικές συνομιλίες το 2016 μετά από 60 γύρους, καθώς ήταν δυσαρεστημένη με την κατεύθυνση που έπαιρναν οι συζητήσεις. Έκτοτε, όμως, η Άγκυρα έχει διευρύνει τις επιθετικές της δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων.
Πηγή: euro2day.gr
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
*Το OmegaNbc.com δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμφωνία για τα Ίμια και το “γκριζάρισμα” του Αιγαίου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Επειδή έχω διαβάσει πολλά κείμενα τις τελευταίες 48 ώρες για τη συμφωνία των Ιμίων, θα ήθελα να επαναφέρω στη μνήμη τουλάχιστον αυτών που πραγματικά σέβονται την ιστορία και ΔΕΝ την παραποιούν, ένα συγκλονιστικό απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρει την αλήθεια για τα συμβάντα εκείνης της βραδιάς, που οδήγησαν στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου Πελάγους.
Πρόκειται για το κείμενο που έμεινε γνωστό ως τη Συμφωνία των Ιμίων.
Το έγγραφο κέρδισε η ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγήθηκα τότε, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που κάναμε, αναζητώντας τα έγγραφα για την κρίση των Ιμίων. Θα το διαβάσετε παρακάτω, αλλά θα ήθελα να καταγράψω το εξής, που είναι σημαντικό για όσους από εμάς ασχολούμαστε με την έρευνα:
- Οι ερευνητές έχουν από τους δημοσιογράφους, μία σημαντική διαφορά: Οι ερευνητές πρέπει να είναι απόλυτοι στο συμπέρασμα που θα υποστηρίξουν, ενώ οι δημοσιογράφοι έχουν, αν θέλετε, το «δικαίωμα» της ανάλυσης. Οι ερευνητές δεν το έχουν. Έρευνα κάνουν και πρέπει να καταλήξουν σε συμπέρασμα.
- Θα ήθελα να σημειώσω ότι η έρευνα μας ανακάλυψε ότι η συμφωνία παραλήφθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, έγινε αποδεκτή, αλλά δεν υπογράφτηκε. Δεν έχουμε απόδειξη μέχρι σήμερα.
Το έγγραφο είναι ολίγο λογοκριμένο αλλά φαίνεται ότι δεν αλλάζει το νόημα του. Είναι απόλυτο. Ομιλεί για τη συμφωνία εκείνης της βραδιάς. Αλλά ως ερευνητής θα κρατήσω μία μικρή ελάχιστη αμφιβολία για το περιεχόμενο αυτό καθ’ αυτό του εγγράφου, λόγω των λογοκριμένων τριών γραμμών. Από την έρευνα μας -που κατέληξε στο βιβλίο που γράψαμε με τον αγαπητό συνάδελφο Αθανάσιο Έλλις- είναι όλα ξεκαθαρισμένα. Αλλά οι λογοκριμένες γραμμές θεωρώ, ως ερευνητής, όχι ως δημοσιογράφος, ότι είναι ένα θέμα…
Κατά τα άλλα: Πιστεύω -από νέες πληροφορίες που έχω συλλέξει- ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν και σε διάλυση, αλλά και σε άρνηση. Ήταν τρομοκρατημένη. Ουδείς γνώριζε τι έκανε ο άλλος.
Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έκλεισε από νωρίς τη συμφωνία με τον Γουόρεν Κρίστοφερ. Στον Αμερικανό ομόλογό του είπε ότι την ελληνική σημαία θα την πάρουν οι άνεμοι. Και βεβαίως δεν αναφερόταν στη σημαία που τοποθέτησε ο δήμαρχος της Καλύμνου, όπως ισχυρίζεται στο βιβλίο του. Αλλά στη σημαία που τοποθέτησαν οι Έλληνες κομάντος. Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Η γαλανόλευκη των κομάντος έπρεπε να αποσυρθεί, σύμφωνα με τη συμφωνία.
Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο για τη συμφωνία και όχι μόνο. Διαβάστε και θα καταλάβετε τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδι όταν οι πολιτικοί -και όχι οι στρατιωτικοί- «γκρίζαραν» το Αιγαίο:
- «ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε να γραφεί η συμφωνία με τους όρους απόσυρσης από τα Ιμια σε επίσημη επιστολή που απέστειλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Οι πανομοιότυπες επιστολές έφτασαν στην Αθήνα και την Αγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου 1996 με την μορφή τηλεγραφήματος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ προς τις αμερικανικές πρεσβείες και μεταβιβάστηκαν αμέσως στους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ από τον πρέσβη Τόμας Νάϊλς και τον επιτετραμμένο Φράνσις Ρίτσαρντοουν αντίστοιχα.
Ο κ. Νάϊλς παρέδωσε την πραγματική επιστολή (original hard copy) στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στην διάρκεια συνάντησης που είχαν στις 6 Φεβρουαρίου 1996, στις 09:39 το πρωί. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο κ. Πάγκαλος έδειξε να ενοχλείται προφανώς επειδή αντιλήφθηκε πως η Ουάσιγκτον επιβλήθηκε σε ρόλο διαιτητή και εγγυητή στις διαφορές για το Αιγαίο.
Ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε σε σχετικό τηλεγράφημα:
“Έδωσα στον Πάγκαλο την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Κρίστοφερ. Τη διάβασε χωρίς σχόλια και είπε ότι θα απαντήσει το συντομότερο δυνατόν” (1).
Η διπλωματική πηγή εξήγησε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal -σχετικό κείμενο δημοσιεύθηκε παλαιότερα και στο Έθνος της Κυριακής- ότι η επιβεβαίωση της συμφωνίας με επίσημο γράμμα του επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ήταν ιδέα του αρχηγού της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Ο έμπειρος διπλωμάτης εξέφρασε φόβους ότι κάποια από τις δύο χώρες θα μπορούσε να υποχωρήσει από τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα την δημιουργία νέας κρίσης, η οποία θα οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο και διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Στην επιστολή προς τους ομολόγους του, ο κ. Κρίστοφερ γράφει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: (2)
“(2). “Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το (στρατιωτικό) προσωπικό και τις σημαίες – με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο – επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια.
Η κυβέρνηση της (άλλης χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες.
Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)”.
Το περιεχόμενο της επιστολής, που κρατήθηκε μυστική, περιλαμβάνεται σε τηλεγράφημα προς την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας που υπογράφει η αντικαταστάτης του κ. Κρίστοφερ, μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ και το οποίο εστάλη στις 22 Μαίου 1999 (ώρα 05.49) με τίτλο: “Το επεισόδιο στα Ιμια/Καρντάμ το 1996: Οι όροι απόσυρσης”.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος για τον οποίο διατάχθηκε έρευνα στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τους όρους αποχώρησης από τα Ιμια οφειλόταν σε διχογνωμία που παρατηρήθηκε μεταξύ των στελεχών της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (EUR) για το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας.
Ετσι, η κ. Ολμπραϊτ ζήτησε να ερευνηθούν τα αρχεία της EUR. Παράλληλα ζήτησε “να φρεσκάρουν την μνήμη τους” και όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ανεύρεση της επιστολής του κ. Κρίστοφερ προς τους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Η συμφωνία που επέτυχε ο Χόλμπρουκ και με την οποία αμφισβητήθηκε επίσημα το καθεστώς των συγκεκριμένων βραχονησίδων, περιείχε ακόμα ένα όρο, εκτός της ταυτόχρονης αποχώρησης των πλοίων, των στρατιωτικών αγημάτων και των σημαιών της Ελλάδας και της Τουρκίας: προέβλεπε και την μή επιστροφή των στρατών, των σημαιών και των πλοίων επί και πλησίον των βραχονησίδων, καθιστώντας τα Ιμια “γκρίζα περιοχή”.
Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της Αγκυρας, ένοιωσε την ανάγκη επισημοποίησης και επαναβεβαίωσης της συμφωνίας όταν τέθηκε σε κίνδυνο η ελληνικότητα της Καλολήμνου την οποία η Τουρκία έθεσε ως δεύτερο πιθανό στόχο για “γκριζοποίηση” με την δικαιολογία ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας απέστειλε Ελληνες στρατιώτες στο νησί.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1996, στις 5:19 μ.μ., η αμερικανική πρεσβεία απέστειλε προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον το ακόλουθο τηλεγράφημα: (3)
“Θέμα: Πληροφορίες περί απόβασης ελληνικών στρατευμάτων στην Καλόλιμνο
- Διαβάθμιση από αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής Τόμας Μίλερ..
- Το παρόν μήνυμα απαιτεί την ανάληψη ενεργειών – Βλέπε παράγραφο 5.
- (Εμπιστευτικό) Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησίδα της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είπαν ότι μόνον η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις 30-31 Ιανουαρίου.
- (Εμπιστευτικό) Έτσι, κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία, και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου). Επισημαίνουμε ότι τουλάχιστον μια είδηση στον Τύπο της 7ης Φεβρουαρίου αναφέρει ότι τοποθετήθηκαν Ελληνες στρατιώτες σε νησίδες κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο, όμως μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την είδηση αυτή.
- (Εμπιστευτικό) Σχόλιο και αίτημα ανάληψης ενεργειών: Η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας ότι η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνον τα Ίμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες. Θα εκτιμούσαμε την επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η αντίληψή μας αυτή είναι ορθή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών όσον αφορά την ενδεχόμενη αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στις νησίδες κοντά στα Ίμια / Καρντάκ ή σε άλλα σημεία κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Υπογραφή: Νάιλς”.
Η απάντηση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ έφτασε με τηλεγράφημα που απέστειλε ο υπουργός των Εξωτερικών με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Στρόουμπ Τάλμποτ στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1996, στις 2.25 το πρωί. Το τηλεγράφημα διαφωτίζει πλήρως για το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας που πέτυχε ο Χάλμπρουκ και αποδέχθηκαν οι Ελληνες και οι Τούρκοι. Αναφέρονται τα εξής: (4)
“1. Διαβάθμιση από Κέρι Κάβανο, διευθυντή Υποθέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
- (Εμπιστευτικό) Το ακόλουθο σημείωμα διαβιβάσθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών στις 7 Φεβρουαρίου:
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στο Αιγαίο
Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ίμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους. Εγείραμε τους τουρκικούς προβληματισμούς στην ελληνική πρεσβεία, τονίζοντας τη σημασία της επίδειξης της μεγαλύτερης δυνατής σύνεσης στη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης αυτής περιόδου. Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Άγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμα αυτό στον Υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο και στον Υπουργό Άμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση. Υπογραφή: Τάλμποτ”..
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χόλμπρουκ επέβαλε στην Αθήνα και την Αγκυρα ότι η διαδικασία της απόσυρσης από τα Ιμια θα παρακολουθείτο από αμερικανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα του 6ου Στόλου, που θα επιβεβαίωναν την αποχώρηση των ελληνικών και των τουρκικών δυνάμεων. Η συμφωνία παραβιάστηκε από την Αγκυρα, η οποία όμως προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά.
Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα που παραδόθηκε κατόπιν απανωτών εφέσεων σε ερευνητές στην Ουάσιγκτον και την Φιλαδέλφεια λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2016, η αμερικανική πρεσβεία περιγράφει την συνομιλία του επιτετραμμένου της στην Άγκυρα, με τον Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος παρουσιάζεται ως να μην έχει ιδέα για την επιβεβαίωση της αποχώρησης από τους Αμερικανούς: (5)
“Ο Οϊμέν τηλεφώνησε στον επιτετραμμένο στις 2 Φεβρουαρίου για να ζητήσει διευκρίνιση της πληροφορίας που έλαβε από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση “είναι δυσαρεστημένη” επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια να πετάξουν τα αμερικανικά αεροπλάνα για να παρακολουθούν την απόσυρση από τα Καρντάκ. Ο Οϊμέν είπε ότι έλεγξε με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό του υπουργείου του και δεν βρήκε καμία αναφορά ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τέτοια άδεια”.
Στη συνέχεια σημειώνεται ότι ο Οϊμέν ήταν βέβαιος πως οι Αμερικανοί δεν υπέβαλαν αίτημα για να επιτραπούν πτήσεις που θα έλεγχαν την αποχώρηση των δυνάμεων από τα Ιμια και ότι η Τουρκία δεν απέρριψε το αίτημα. (Ο Οϊμέν) υπέθεσε ότι “πιθανότατα οι Ελληνες αρνήθηκαν άδεια για τις αμερικανικές υπερπτήσεις”
Ο κ. Ριτσαρντόουν καταλήγει γράφοντας τα εξής:
“4. (Εμπιστευτικό) Σχόλιο: Εκτός από την επιθυμία «αποσαφήνισης αυτού του σημείου» και διαβεβαίωσης της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησής του να συνεργασθεί με εμάς, ο Οϊμέν προσπαθεί φυσικά να κάνει επίδειξη δύναμης στην Αθήνα. Θα προσπαθήσουμε να αποθαρρύνουμε κάτι τέτοιο: στην περίπτωση αυτή, εάν οι Έλληνες αρνήθηκαν πράγματι να χορηγήσουν άδεια πτήσεων πάνω από τη χώρα, οι Τούρκοι δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν. Αλλά, εάν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση στην ιστορία αυτή, θα θέλαμε να μπορέσουμε να την αναφέρουμε στον Οϊμέν”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την τουρκική άρνηση οι Αμερικανοί παρακολούθησαν με δικά τους μέσα την διαδικασία της απόσυρσης που ξεκίνησε στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες αργότερα. Στις 10 π.μ. (3 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον) ο Χόλμπρουκ αναχώρησε από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αφού στο μεταξύ είχε λάβει μήνυμα από το αμερικανικό Πεντάγωνο υπογεγραμμένο από τον στρατηγό Σαλικασβίλι ότι οι στρατιώτες, οι σημαίες και τα πλοία αποχώρησαν ειρηνικά χωρίς να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο ή πρόβλημα…
ΤΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
(1). Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Ημερομηνία: 6 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 09:39. Ενημέρωση: Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Θέμα: Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο. Επίσκεψη Χόλμπρουκ. Πιθανή επίσκεψη Σημίτη/Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον.
(2). Τηλεγράφημα από την υπουργό Εξωτερικών Ολμπραϊτ προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ημερομηνία: 22 Μαίου 1999, Ωρα: 05.49. Ενημέρωση: Πρεσβείες των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την Λευκωσία. Θέμα: “Το επεισόδιο στα Ιμια/Καρντάμ το 1996: Οι όροι απόσυρσης”.
(3). Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Ημερομηνία: 7 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 17:19. Ενημέρωση: Υπουργείο Άμυνας Ουάσιγκτον, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ουάσιγκτον. Θέμα: Πληροφορίες περί απόβασης ελληνικών στρατευμάτων στην Καλόλιμνο
(4). Τηλεγράφημα από τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ημερομηνία: 8 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 2.25 το πρωί.
(5). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προς τον υπουργό Εξωτειρκών στην Ουάσιγκτον. Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 5.16 π.μ.
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ολα τα τηλεγραφήματα είναι αποχαρακτηρισμένα και βρίσκονται στην κατοχή της ερευνητικής ομάδας. Η δημοσίευση τους δεν παραβιάζει τους; σχετικούς αμερικανικούς νόμους.
Πηγή: hellasjournal.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
*Το OmegaNbc.com δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Κύπρος: Η ΕΕ βάζει τέρμα για «δύο κράτη»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει θέση απέναντι στις τουρκικές κινήσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ δεν γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, όπως καταγράφεται μέσα από τη σχετική αλληλογραφία Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών.
Ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διαμηνύει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται λύση η οποία να είναι εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγήθηκε ανάλογου περιεχομένου επιστολή του Ύπατο Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δεδομένη στιγμή δεν είναι άσχετες με τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για προώθηση λύση δύο κρατών, δηλαδή συνομοσπονδίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της σ’ ότι αφορά τη μορφή της λύσης του Κυπριακού και κυρίως ότι η ίδια δεν αποδέχεται αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Δηλαδή μια λύση συνομοσπονδίας που θα ουσιαστικά δύο κράτη εντός της Ένωσης.
Στην επιστολή του, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2021, ο Σαρλ Μισέλ απαντούσε σε προηγούμενη επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2020 στην οποία αναφερόταν στις προκλήσεις της Τουρκίας με το θέμα της Αμμοχώστου. Απαντώντας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον ΠτΔ για τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια.
Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και έχουν εκφράσει ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξη» και προσθέτει: «Μόλις πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στη συνέχεια και τα εξής: «Η θέση της ΕΕ σχετικά το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη. Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 55 και 789. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα. Εγείρουμε αυτές τις θέσεις και προς την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».
Η επιστολή Σαρλ Μισέλ έχει σταλεί σε μια περίοδο ζυμώσεων και με την άτυπη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα διάσκεψη προ των πυλών ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φρόντιζε να στείλει μηνύματα και σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού:
«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της ΕΕ για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένουμε κάτι ανάλογο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στήριξης των διαπραγματεύσεων».
Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής προς τον Νίκο Αναστασιάδη: «Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργασιών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».
Πηγή: philenews.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
*Το OmegaNbc.com δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Η ιστορία ξέρει: Ποιος πήρε την μεραρχία από την Κύπρο το 1967; Βίντεο
Παρακολουθείστε ένα ενδιαφέρον βίντεο που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο.
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τα ανάλογα στοιχεία.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
*Το OmegaNbc.com δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Omega CHAT ROOM 01/02/2021
Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας, για όλους, χωρίς συγκεκριμένο θέμα.
Κάθε μέρα θα υπάρχει και ένα διαφορετικό Omega «CHAT ROOM» με την ημερομηνία της δίπλα.
Το Omega «CHAT ROOM» της ημέρας θα “ανεβαίνει” στις 07:00 κάθε ημέρα
Τhe Omega “CHAT ROOM” is a free speech, chat room for everyone, without a specific theme.
Every day there will be a different Omega “CHAT ROOM” with the new date.
Τhe Omega ‘CHAT ROOM’ of the day will go up, at 07:00 every day, in time of Greece.
Time of Greece in the summer time “Daylight Saving Time, DST” is GMT + 3 and in the winter the time is GMT +2 .Τhe change of time takes place on the last Sunday of March and ends on the last Sunday of October at 01:00 am Greenwich Mean Time (GMT),in all Member States of the European Union
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του OmegaNbc
OmegaNbc General Comment Policy
∞ Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
∞ Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας
∞ Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
∞ Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά,
συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
∞ Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει & το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.»
Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
∞ Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
∞ The OmegaNbc.com publish every comment that is relevant to the issue in which the article refers.
∞ Omega “CHAT ROOM” is a free chat space for everyone, without any specific topic.
∞ Everyone has the right to freely express his opinions.
∞ However, this does not mean that we adopt these opinions and reserve the right not to publish offensive, provocative, defamatory, abusive or derogatory comments where we find them.
∞ In any case, everyone bears the responsibility of what he -she writes & OmegaNbc.com has no legal or other responsibility.
∞ “I disagree with what you say but will defend to the death your right to say it.” Francis Mary Arua “Voltaire (1694-1778)”
∞ Only those who have confirmed their email to disqus.com are eligible to join the discussion.
Welcome everyone, the languages we speak here are usually Greek and English & this is for the best understanding of all of us.
However, this does not mean, that there is a problem if someone uses their language at some point.
Καλημέρα σε όλους ∞ God morgen til alle ∞ Bonjour tout le monde ∞ Good morning to all ∞ Guten Morgen allerseits ∞ Buenos dias a todos ∞ Buongiorno a tutti ∞ Доброе утро всем ∞ Dobro jutro svima
Η ανάρτηση του παρακάτω βίντεο έγινε και στον χώρο συνομιλίας από τον: