Main Menu

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2020

 

Τι ήταν ο Τεμπονέρας, είπαμε;

 

Νοέμβριος του ’90. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η οποία είχε εκλεγεί τον Απρίλιο με το ποσοστό ρεκόρ του 46,88%, προσπαθεί να μεταρρυθμίσει μια χώρα ξεχαρβαλωμένη από την πασοκική λαίλαπα. Ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος είχε αναλάβει να ανατάξει μια Παιδεία βαρειά τραυματισμένη. Μετά από 8 χρόνια εφαρμογής της παπανδρεϊκής μεταρρύθμισης (Ν.1268/1982), η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ τα είχε καταντήσει πεδία κομματικών δολοπλοκιών, άνομων συναλλαγών και φυτώρια παραβατικότητας. Το πανεπιστημιακό άσυλο εκκόλαπτε το αντάρτικο πόλης, ενώ τα Γυμνάσια – Λύκεια με την εξάλειψη κάθε έννοιας αξιολόγησης, διδασκόντων και διδασκομένων, βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση.
Ο Κοντογιαννόπουλος “έσπασε αυγά”: με τρία Προεδρικά Διατάγματα (190-193/1990, ΦΕΚ 154 – 156/21-11-1990) για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, αύξανε τον χρόνο διδασκαλίας, υποχρέωνε τους καθηγητές να ενημερώνουν τους γονείς των μαθητών για τις απουσίες τους, απαγόρευε τις αδικαιολόγητες απουσίες (επέτρεπε 75 δικαιολογημένες από τον γονέα + 20 από τον σύλλογο διδασκόντων + 75 λόγω ασθενείας – με περισσότερες έμενες στην ίδια τάξη) επανέφερε στο Δημοτικό τις γραπτές εξετάσεις (στις τάξεις Ε’ & ΣΤ’), την αριθμητική βαθμολογία (για τις τάξεις Γ’ – ΣΤ’) προέβλεπε έπαρση & υποστολή της σημαίας στην αρχή και στο τέλος κάθε εβδομάδας, καταργούσε την επετηρίδα, όριζε οι εκπαιδευτικοί να προσλαμβάνονται με εξετάσεις και καθιέρωνε point-sytem για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών, ακόμα και της εξωσχολικής. Τα διατάγματα είχαν και άρθρα αναχρονιστικά, αποτέλεσμα πιέσεων της Εκκλησίας, όπως η πρωινή προσευχή στο προαύλιο ή στις τάξεις και ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός 3 φορές τον χρόνο. Όμως η μαθητική εξέγερση δεν έγινε γι’ αυτά. Έγινε για τις απουσίες και τον έλεγχο της μαθητικής συμπεριφοράς. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και τα ΑΕΙ καθώς το νομοσχέδιο που ετοιμαζόταν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προέβλεπε κατάργηση του ασύλου και των δωρεάν συγγραμμάτων, χρονικό όριο στις σπουδές, περικοπή της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ ενώ άφηνε ανοιχτή την πόρτα για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από ΝΠΔΔ (ΟΤΑ, Επιμελητήρια, Δικηγορικούς και Ιατρικούς Συλλόγους κ.λπ.).
Η μεταρρύθμιση Κοντογιαννόπουλου πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς και χλευάστηκε τότε ως “νομοσχέδιο της ποδιάς”, από μια επουσιώδη διάταξή του, για ομοιόμορφο σχολικό ντύσιμο, η οποία τελικώς αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από την προτροπή για «ευπρέπεια και απλότητα στην εμφάνιση». Προφανώς το πνεύμα του νόμου ήταν να μην πηγαίνεις στο σχολείο ντυμένος Lady Gaga ή Λάκης Γαβαλάς, αλλά ποιος θα το έκρινε αυτό; Θα προσλάμβανε το σχολείο ενδυματολόγο ή θα μετρούσε ο καθηγητής το μήκος της φούστας όπως επί Παγκάλου; Η αριστερά το χαρακτήρισε μειωτικό για την προσωπικότητα των μαθητών, ξεχνώντας πως σε όλες τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού η μαθητική στολή ήταν υποχρεωτική, χωρίς καμία εξαίρεση. Άλλωστε οι υποστηρικτές της στολής (και στον δυτικό κόσμο) επικαλούνται επιχειρήματα κοινωνικής ευαισθησίας: με τη στολή, όλοι οι μαθητές, φτωχοί και πλούσιοι, εξισώνονται εμφανισιακά και οι οικονομικά ασθενέστεροι δεν νιώθουν μειονεκτικά όταν δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα “πλουσιόπαιδα” σε σινιέ ντύσιμο.
Αλλά ποιος καθόταν να συζητήσει τέτοιες λεπτομέρειες μπροστά στο μικροκομματικό όφελος! Οι παντοδύναμοι κομματικοί μηχανισμοί στα σχολεία (ΠΑΜΚ, ΚΝΕ, ΡΑΝ) υποδαύλιζαν τις εξεγέρσεις. Από τις 22/11 που έγινε η πρώτη κατάληψη στο Ηράκλειο μέχρι τις 10/12, υπήρχαν 1.180 σχολεία στα χέρια των καταληψιών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εφάρμοζαν την πάγια έκφανση του αριστερού “ηθικού πλεονεκτήματος”: βανδαλισμούς και καταστροφές.
Τότε, για πρώτη φορά, το πανελλήνιο άκουσε, στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού ρεπορτάζ, έναν θρασύτατο καταληψία να υποστηρίζει το δικαίωμα στην «κοπάνα»: εμείς οι μαθητές – έλεγε αυτός ο απίθανος τύπος – θα αποφασίζουμε πότε θα πηγαίνουμε σχολείο και πότε όχι. Το να συνεργάζονται γονείς και καθηγητές για να μας αφαιρέσουν αυτό το προνόμιο είναι απαράδεκτο!
Παρένθεση. Αντί να επέμβουν αμέσως οι προνοιακές δομές να δουν τι πάει στραβά στον εγκέφαλο ή στην οικογένεια του εν λόγω μειρακίου, το άφησαν να διευθύνει την κατάληψη του Λυκείου Αμπελοκήπων, αποκτώντας τεχνογνωσία που θα του χρησίμευε αργότερα όταν θα έβαζε πλώρη για την κατάκτηση της εξουσίας. 18 χρόνια μετά, το κομματικό όργανο του μειρακίου που είχε εξελιχθεί σε πολιτικό αρχηγό της αριστεράς, εξέφραζε με ποιητική ευαισθησία τις αρχές του, όπως αποκρυσταλλώθηκαν στη σύγκρουσή του με την εξουσία, τον χειμώνα του ’90–’91. Μέρες που ‘ναι, αξίζει να τις θυμηθούμε: «Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχει μπάτσους στα κλαδιά». (Αυγή, 24/12/2008) Κλείνει η παρένθεση.
Καίριο ρόλο στο κύμα των αντικυβερνητικών καταλήψεων έπαιξαν και πολλοί καθηγητές. Παραβαίνοντας τον υπαλληλικό κώδικα που απαγορεύει στους καθηγητές την πολιτικολογία και την αποχή από τα καθήκοντά τους, αλλά και τον ποινικό, που απαγορεύει την κατάληψη δημοσίου κτηρίου, «στήριζαν» έμπρακτα τους καταληψίες μαθητές. Οι καθηγητές είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Κοντογιαννόπουλο. Τον Μάιο του 1990, η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει απεργία μετά το Πάσχα, μέχρι και την περίοδο των εξετάσεων, με κύρια αιτήματα μισθολογικές αυξήσεις, περισσότερες προσλήψεις και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Τους είχε ανοίξει η όρεξη από την απεργία του 1988 όταν πήραν 25.000 δρχ. τον μήνα επιπλέον για επίδομα βιβλιοθήκης. Επί δύο μήνες κάνουν συλλαλητήρια απειλώντας να συνεχίσουν την απεργία και στη διάρκεια των εξετάσεων. Ο Κοντογιαννόπουλος παρατείνει το διδακτικό έτος μέχρι τις 31 Ιουλίου, τους επιστρατεύει και τους κόβει το βήχα. Του το φύλαγαν, λοιπόν, και με τις καταλήψεις του Δεκεμβρίου, μέσω των μαθητών, έπαιρναν το αίμα τους πίσω. Ένας από τους καθηγητές που πρωτοστατούσαν στο μέτωπο των καταλήψεων ήταν ο Τεμπονέρας.
Μαθηματικός, σε Λύκειο της Πάτρας, ανήκε στο Εργατικό Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ), μια ακραία κομμουνιστική σέχτα που αποσπάσθηκε από το ΚΚΕ κατηγορώντας το για… ρεφορμισμό: ότι συνθηκολόγησε με το καθεστώς και υπέστειλε την επαναστατική σημαία!
Τα “πιστεύω” του ΕΑΜ υπάρχουν στο διαδίκτυο. Πρόκειται για αστεία, ανορθόγραφα και ασύντακτα κείμενα, από εκείνα που χρησιμοποιούν οι επιθεωρησιογράφοι για να διακωμωδήσουν την “πλέρια θολούρα” της αριστερίστικης διαλέκτου. Απολαύστε απόσπασμα (copy-paste) από εδώ:ΒΒ 
“Η απαίτηση της καπιταλιστικής κεφαλαιοποίησης της επιστήμης για την τεράστια σε υλική υπαξίωση – αχρήστευση του διαθέσιμου κεφαλαίου, ουσιαστικά αχρηστεύει σαν αντεπιδραστικό αίτιο στην πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδος, τη σταδιακή υπαξίωση μου κεφαλαίου με τις τεχνικές βελτιώσεις που προκαλούνται στην παραγωγική μηχανή. Τείνει με άλλα λόγια να είναι ουσιαστικά άχρηστο και να μη μετράει το σχετικό φτήναιμα των παραγωγικών μηχανών και να λογαριάζεται μόνο η απόλυτη ακρίβεια τους.”
Κάτι τέτοια έλεγε ο Τεμπονέρας στους τσίπρες της εποχής του και τον κοίταγαν μ’ ανοιχτό το στόμα. Αλλά δεν έμενε στη… θεωρητική “ανάλυση”.
Πρότεινε και λύσεις:
“Η Παρισινή Κομμούνα έδειξε ότι είναι δυνατές οι προλεταριακές επαναστάσεις. Ο Οκτώβρης, ότι αυτές μπορούν να νικήσουν. Σήμερα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό.
– Κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής.
– Κεντρικός σχεδιασμός
– Εξουσία της εργατικής τάξης
Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί όροι του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Ο σχεδιασμός της υλικής παραγωγής, η πραγματοποίηση της μπορεί να γίνει με βάση τις ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι να καθορίζονται από το κέρδος.”
Οι καταλήψεις συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο του 1991, μετά τις γιορτές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τόλμησε να τις καταστείλει με εφαρμογή του νόμου, δείχνοντας ανέτοιμη να διαχειριστείΒΒ τις αντιδράσεις που ήταν σίγουρο πως θα υπήρχαν σε κάθε μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Η κατάθεση του τότε νομάρχη Αχαΐας στην εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε για να διερευνήσει τον θάνατο του Τεμπονέρα είναι διαφωτιστική:
«Η αστυνομία είχε εντολές αρμοδίου Υπουργού να απέχει από κάθε δραστηριότητα στους σχολικούς χώρους κατά τον χρόνο των καταλήψεων. Η παρουσία της να είναι διακριτική κι από απόσταση. Και τούτο γιατί, εάν δεν ήταν διακριτική η παρουσία της, θα προσπαθούσαν κάποιοι να συνδέσουν την παρουσία της αστυνομίας με δραστηριότητες που αποσκοπούσαν σε ματαίωση των καταλήψεων.» (Πρακτικά Εξεταστικής, 16/7/1991, σ. 129)
Κι επειδή η φύση αντιπαθεί το κενό, την απόσυρση της εκτελεστικής εξουσίας από τον ρόλο της, ανέλαβε να αναπληρώσει η… ιδιωτική πρωτοβουλία, με προτροπή πρωτοκλασάτων δημοσιογράφων της Δεξιάς που εξωθούσαν σε αυτοδικία.
«Αν λειτουργούσαν υγιώς τα ανακλαστικά αυτού του λαού, όλοι αυτοί οι αγύρτες του γκανγκστερικού συνδικαλισμού θα ήταν σήμερα φασκιωμένοι με επιδέσμους, μαύροι κι αγνώριστοι απ’ το ξύλο, αφού δεν είναι στον Κορυδαλλό, όπως θα έπρεπε. […] Πότε και πώς και σε ποιο βαθμό θα αντιδράσει επιτέλους πιο σθεναρά και πιο αυτόνομα η ελληνική κοινωνία στις γκανγκστερικές επιδρομές των πέντε-δέκα αφρόνων (έως παραφρόνων) εργατοπατέρων; Και πότε και πώς και ως ποιο βαθμό η κυβέρνηση θα διδάξει τον λαό να πράττει αυθόρμητα το δημοκρατικό καθήκον του;” αναρωτιόταν ο Χρήστος Πασαλάρης από την Απογευματινή (6/7/1990) για το καλοκαιρινό κύμα απεργιών που προηγήθηκαν των μαθητικών κινητοποιήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Δημήτρης Ρίζος από τον Ελεύθερο Τύπο (9/1/1991): «Κάποτε θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι πολίτες αυτής της χώρας. Και να αντιδράσουν απέναντι στους επαγγελματίες μικροπολιτικούς. Εμπρός λοιπόν στον δρόμο που χάραξαν οι πολίτες της Αμαλιάδας. Καταλάβατε ακόμη και τα σπίτια των… Μπαλωμένων!» (Μπαλωμένος λεγόταν ο τότε πρόεδρος της ΟΛΜΕ).
Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, δηλαδή! Η αλήθεια είναι ότι η κοινή γνώμη έβραζε κατά των καταλήψεων, τις οποίες είχε αποκηρύξει και μεγάλο μέρος της μετριοπαθούς αριστεράς. Μέχρι κι ο Γρηγόρης Φαράκος δήλωσε στις 12/12 ΒΒΒ πως «τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν». Πώς όμως;
Ο δρόμος που χάραξαν οι πολίτες της Αμαλιάδας ήταν η κατάληψη του δημαρχείου και ο προπηλακισμός του (πασόκου) δημάρχου, Δ. Ράλλη. Τον δρόμο τον ακολούθησαν και άλλοι: στο 4ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο Λύκειο Τυρολόης, στην Τούμπα, στο 39ο Λύκειο της Κυψέλης, στο 63ο του Βοτανικού, στην Κέρκυρα, στη Λαμία, στη Μακρακώμη… Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε σύρραξη μεταξύ καταληψιών και αντικαταληψιών με υλικές ζημιές. Υπήρξαν και μερικοί τραυματισμοί. Η κυβέρνηση απλώς κοίταγε.
Στην Πάτρα τα πράγματα πήραν, δυστυχώς, τραγική τροπή. Και για να μην με κατηγορήσει κανείς για μεροληψία, να πώς παρουσιάζει τα γεγονότα το πρώην μέλος του ΕΚΚΕ και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο tvxs:
“Στις 08.01.1991, στις 19.30 το απόγευμα, στην Πάτρα περί τα τριάντα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου, χωρίς όμως να επιτύχουν να διώξουν τους νέους. Μία ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου και καταφέρνουν να απωθήσουν τους ελάχιστους μαθητές που βρισκόταν στο χώρο. Σε λίγο, συγκεντρώνονται έξω από το λύκειο δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Α. Καράβολας και ο βουλευτής Αχαΐας του Πα.Σο.Κ, Α. Φούρας.
Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ αρνούνται να υποχωρήσουν από την «αντικατάληψη» και δηλώνουν ότι θα παρατείνουν την κατάληψη του Λυκείου μέχρι αυτό να λειτουργήσει ξανά κανονικά. Σύντομα, τα πνεύματα οξύνονται και αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με εκσφενδονίσεις αντικειμένων, ενώ σημειώνονται οι πρώτοι τραυματισμοί.
Γύρω στις 23.30 το βράδυ, ομάδα καθηγητών και γονέων επιχειρεί να μπει στο κτίριο. Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι. Καλαμπόκα.”
Η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας τα λέει κάπως αλλιώς:
“Την 21.00 ώρα της 8ης Ιανουαρίου 1991, ομάδα 25-30 ατόμων εισήλθε με αναρρίχηση των κιγκλιδωμάτων στον προαύλιο χώρο των προαναφερομένων σχολείων και υπεχρέωσε, χωρίς τη χρήση βίας, σε αποχώρηση τους 30 περίπου καταληψίες μαθητές εκ της κυρίας εισόδου του προαυλίου, την οποία εξεκλείδωσαν οι μαθητές. Παρέμειναν κύριοι του χώρου οι ανωτέρω νέοι καταληψίες, με σκοπό την κανονική λειτουργία των σχολείων.
Οι εξελθόντες μαθητές διεβίβασαν τηλεφωνικά την πληροφορία περί των νέων καταληψιών των σχολείων των. Από ώρας 22.20΄ περίπου, άρχισαν αφικνούμενοι έξωθι των ανωτέρω σχολείων πολίτες, οι οποίοι ανήλθαν σε διακόσια πενήντα (250) περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Πατρέων κ. Καράβολας.
Ο δήμαρχος, συναντηθείς με τους νέους καταληψίες, δεν επέτυχε την αποχώρηση αυτών, πράγμα που ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους και ελήφθη η απόφαση από κοινού εφόδου προς ανακατάληψη.
Κατά την επακολουθήσασα περί ώρα 22.45΄ συμπλοκή, εξεσφενδονίσθησαν εκατέρωθεν διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα, σίδερα κ.λπ.) με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του καθηγητού του Α’ Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Πατρών Τεμπονέρα Νικολάου, ετών 38, νοσηλευομένου ήδη στην εντατική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου Πατρών…”
Δεν δούλεψε μόνο η τηλεφωνική διαβίβαση της πληροφορίας, την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά. Η πρόεδρος της τοπικής EΛME κατήγγειλε στα ραδιόφωνα της πόλης πως η κατάληψη… καταλήφθηκε και καλούσε κόσμο για ανακατάληψη!
Όπως και να είναι, και οι δύο εκδοχές συμφωνούν στο ότι ο Καλαμπόκας (ή όποιος άλλος, διότι ο ίδιος αρνείται οτι κρατούσε τον λοστό, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε άλλους της παρέας του) δεν επιτέθηκε στον Τεμπονέρα. Αμύνθηκε, όταν ο Τεμπονέρας μαζί με τη δική του παρέα, έσπασαν την κλειδαριά της καγκελόπορτας του προαυλίου και επιχείρησαν να μπουκάρουν στο κτήριο. Μάλιστα, πριν γίνει αυτό, οι ταμπουρωμένοι στο κτήριο τούς πετούσαν κουβάδες με νερά και κόλλες όπως ομολογεί ο ελαφρά τραυματισμένος καθηγητής Χ. Τσουκαλάς στο αριστεροκρατούμενο site των εκπαιδευτικών εδώ: https://www.alfavita.gr/koinonia/116161_hristos-tsoykalas-hroniko-tis-dolofonias-toy-nikoy-temponera Άρα, αποτρεπτική ήταν η διάθεσή τους και όχι δολοφονική.
Με την υποχώρηση της καγκελόπορτας ξεκίνησε άγρια γενικευμένη συμπλοκή. Ο Τεμπονέρας χτυπήθηκε θανάσιμα με λοστό στο κεφάλι. Τραυματίστηκαν ελαφρά και άλλοι. Ήταν γονείς, όπως ισχυρίζεται ο Κούλογλου; Από το αστυνομικό δελτίο της εποχής μαθαίνουμε ηλικίες και ονόματα:
Α) Τσουκαλάς Χρήστος, καθηγητής Λυκείου, ετών 34
Β) Γιώτης Κωνσταντίνος, ετών 31, δημόσιος υπάλλήλος
Γ) Βασιλιάς Νικόλαος, ετών 23, οικοδόμος.
23 και 31 ετών δεν είναι ηλικίες στις οποίες μπορεί κάποιος να έχει παιδί μαθητή Λυκείου. Κι ο Τεμπονέρας δεν ήταν καν καθηγητής στο σχολείο που προσπάθησε να ανακαταλάβει. Δίδασκε στο Α’ ΤΕΛ αλλά επιτέθηκε στο Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας (τότε). Ήταν όλοι τους ομάδα εξωσχολικών που βρέθηκαν εκεί με σκοπό τη σύγκρουση, σώμα με σώμα, με τους αντικαταληψίες.
Είναι αυτονόητο, όμως θα το υπογραμμίσω για να προλάβω νέο κύμα τοξικών διαστρεβλώσεων των λεγομένων μου από τις, σε διατεταγμένη υπηρεσία, ντουντούκες της αριστερής χυδαιότητας που υποδύονται τον δημοσιογράφο: όχι μόνο δεν δικαιολογώ τον φόνο του Τεμπονέρα, όχι μόνο τον καταδικάζω απερίφραστα, αλλά φρίττω και εξανίσταμαι στην ιδέα ότι “αγανακτισμένοι πολίτες”, οποιασδήποτε απόχρωσης, παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους – κι ας έχουν 100% δίκιο. Από το 2011, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως η θεσμική ανομία αντιμετωπίζεται μόνο θεσμικά. Όχι με αυτόκλητους παρακρατικούς σωτήρες ή με πεφωτισμένη κρατική δεσποτεία.
Αλλά, ας το πούμε επιτέλους, μετά από 29 χρόνια αριστερής παραχάραξης της ιστορίας: στην Πάτρα συγκρούσθηκαν δύο ομάδες τραμπούκων, η ομάδα του Καλαμπόκα και η ομάδα του Τεμπονέρα. Διαφωνεί κανένας; Ή μήπως ο αριστερός τραμπουκισμός είναι ευλογημένος ενώ ο δεξιός καταραμένος; Η προνεωτερική μας κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό, δεν έχει αντιληφθεί πως το να παρανομείς και να βιαιοπραγείς πιστεύοντας σε ένα, κατά την άποψή σου, ανώτερο ιδανικό δεν σε καθιστά λιγότερο παράνομο ή λιγότερο βίαιο. Κι ο αντίπαλός σου σε κάποιο ανώτερο ιδανικό πιστεύει, κατά την άποψή του. Για να μην σφαζόμαστε λοιπόν λόγω… ανωτερότητας ιδανικών, ο νεωτερικός κόσμος κάθισε και έφτιαξε κανόνες, θεσμούς, εκλογές, πλειοψηφίες, κυβερνήσεις, που – τι να κάνουμε; – θα αποφασίσουν αυτό που θέλουν, κι ας μη μας αρέσει.
Μέχρι τη στιγμή του λοστού, Καλαμπόκας και Τεμπονέρας ήταν στην ίδια πλευρά του ποταμού: στην πλευρά της παράνομης αυτοδικίας. Στην άλλη πλευρά ήταν (και είναι) οι σιωπηροί και μόνιμα απελπισμένοι πολίτες, που πληρώνουν φόρο για την Παιδεία και βλέπουν τα σχολεία να καταλαμβάνονται και να βανδαλίζονται, που πληρώνουν φόρο για την Ασφάλεια και βλέπουν την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή. Διαφωνεί κανένας;
Μετά τον λοστό, ο ένας έγινε θύμα κι ο άλλος θύτης. Όμως ο λόγος της συγγραφής αυτού του κειμένου δεν είναι η αναψηλάφηση της δίκης. Είναι η αποδόμηση του μηχανισμού ηρωοποίησης που εφαρμόζει η αριστερά και συμπυκνώνεται στο επίγραμμα του μνημείου που έχει στηθεί στο σημείο του φόνου.
“Εδώ θυσιάστηκε για την Παιδεία, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας στις 8 Ιανουαρίου 1991.” Πόσα ψέματα σε μία φράση!
Θυσιάστηκε; Όχι! Θυσιάζεται κάποιος όταν συνειδητά επιλέγει τον θάνατο ή τον σχεδόν βέβαιο θάνατο, για να μην προδώσει την πατρίδα του ή τα ιδανικά του. Θυσιάστηκε ο Λεωνίδας, ο Σωκράτης, ο Ίτσιος, ο Σολωμού. Όταν πας για έναν ακόμα τσαμπουκά με τους ταξικούς σου εχθρούς, από τους τόσους στους οποίους έχεις συμμετάσχει ως μέλος ακροαριστερής ομάδας κρούσης, πιστεύεις ότι θα γυρίσεις πίσω, όπως και τις άλλες φορές, με τον εχθρό κατατροπωμένο. Αν ο λοστός έπεφτε μερικά εκατοστά πιο κει, ο Τεμπονέρας δεν θα πάθαινε τίποτε και δεν θα τον ξέραμε καν. Αν ο λοστός έβρισκε το κεφάλι κάποιου άλλου, το εικονοστάσι της αριστεράς θα είχε άλλον μεταπολιτευτικό άγιο. Είναι εντελώς θέμα τύχης και συγκυριών το ποιος και πόσο θα χτυπηθεί όταν πέφτει ξύλο ανάμεσα σε ομάδες χούλιγκανς του ποδοσφαίρου ή της πολιτικής. Ο Τεμπονέρας σκοτώθηκε κατά τύχη. Δεν θυσιάστηκε. Διαφωνεί κανένας;
Μήπως όμως αγωνιζόταν για την Παιδεία; Όχι! Αγωνιζόταν για την κατάλυσή της. Ο στόχος του, ως μέλος ακροαριστερής κομμουνιστικής ομάδας, ήταν να προκαλέσει επανάσταση, να καταλύσει τη Δημοκρατία (στην οποία όταν διορίστηκε ορκίστηκε πίστη) και να επιβάλει ολοκληρωτικό καθεστώς, τρομοκρατία σοβιετικού τύπου. Αυτό διακήρυσσε η οργάνωσή του. Γι’ αυτό αντάχθηκε σ’ αυτή εγκαταλείποντας το… συμβιβασμένο ΚΚΕ! Διαφωνεί κανένας;
Μήπως “έπεσε” τη στιγμή μιας ηρωικής πράξης; Όχι! Ήταν το θύμα μιας συμπλοκής τραμπούκων, με τον επιβαρυντικό ρόλο ότι εκείνος “ήρξατο χειρών αδίκων”. Εκείνος, καταπατώντας υπηρεσιακούς όρκους και νόμους του ελληνικού κράτους, συμμετείχε στην αρχική παρανομία των καταλήψεων, εκείνος έσπευσε αυτόκλητος να παλινορθώσει την παρανομία, όταν την ανέτρεψε μια άλλη παρανομία. Διαφωνεί κανένας;
Για ποιον λόγο λοιπόν διοργανώνει η ΟΛΜΕ συλλαλητήριο αύριο; Για ποιο λόγο δόθηκε το όνομά του σε δύο σχολεία της χώρας και σε μια σήραγγα της Ολυμπίας Οδού; Μπορεί να ήταν πολύ καλός καθηγητής, δεν αποκλείεται. Δεν σκοτώθηκε όμως ως καθηγητής, αλλά ως ακροαριστερός καταληψίας. Πάνω στο μνημείο του υπάρχει ένα ανοιχτό βιβλίο. Γιατί; Μια αλυσίδα κι ένα λουκέτο θα ήταν πιο ταιριαστά. Ποιες αξίες της πολιτικής δράσης του Τεμπονέρα είναι άξιες μίμησης από την κοινωνία; Τι θα προτείνουν αύριο οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές τους; Καταλήψεις; Αυτοδικίες; Παρανομίες; Ποια παρακαταθήκη αφήνει για τη βελτίωση της Παιδείας ένας θιασώτης της επιβολής δικτατορίας στη χώρα;
Δυστυχώς, αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι ο ευνουχισμός των μηχανισμών επιβολής της τάξης, λόγω πολιτικού κόστους, έχει τραγικά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Αν ο Τεμπονέρας είχε συλληφθεί την πρώτη ώρα των καταλήψεων, κι αυτός και όσοι παρανομούσαν, όσο πολλοί κι αν ήταν: μαθητές, καθηγητές, γονείς και οδηγούνταν στο αυτόφωρο, σήμερα θα ζούσε. Ίσως να ζούσε και η Παιδεία.
Υ.Γ. 1 Την επαύριο του φόνου, αριστεροί διαδηλωτές και αναρχικοί σε επεισόδια που διήρκεσαν σχεδόν δύο μέρες, καταστρέφουν και πυρπολούν το κέντρο της Αθήνας καίγοντας ζωντανά 4 άτομα που εγκλωβίστηκαν στο φλεγόμενο κτήριο του Κ. Μαρούση: τον 32χρονο επιχειρηματία Περικλή Ρεπάκη, τον 57χρονο δικηγόρο Μανώλη Κοντόπουλο, τον 59χρονο χρυσοχόο Ιωάννη Νεμετζίδη κι ένα νεαρό άτομο – αγνώστων μέχρι σήμερα στοιχείων. Ήταν η Marfin πριν την Marfin. Τους θυμάται κανένας; Κατά τύχη σκοτώθηκαν και αυτοί – και μάλιστα την ώρα που δούλευαν. Αλλά δεν ήταν αριστεροί.ΒΒΒ 
 
 
Υ.Γ. 2 Για την ιστορία: ο Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και ο διάδοχός του, Σουφλιάς, επικεντρώθηκε στη δική του πολιτική καριέρα, ξεχνώντας τις μεταρρυθμίσεις. Business and politics as usual.

 Θάνος Τζήμερος

 

Πηγή: liberal.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Το Φινλανδικό Εκπαιδευτικό σύστημα και τα “φυτώρια ευφυΐας”

 

Αυτή την πρωτοχρονιά ο Άγιος Βασίλης μου έφερε ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Το βιβλίο αυτό είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ πολλών συναδέλφων, ειδικά αυ­τών που επικρίνουν με σφοδρότητα τις παθογένειες του Ελληνικού εκπαι­δευ­τικού συστήματος και αναφέρεται στη δομή και λειτουργία των καλύτερων εκπαι­δευτικών συστη­μάτων του κόσμου. Ο τίτλος του είναι «Φυτώρια Ευφυΐας», έχει γραφτεί από την Αγγλίδα εκπαιδευτικό Lucy Crehan και αποτελεί ένα «ταξίδι» στα εκπαι­δευτικά συστήματα της Φινλανδίας, της Ιαπωνίας, της Σι­γκαπούρης, της Σαγκάης και του Καναδά. Οι μαθητές των χωρών αυτών έχουν πολύ καλές επιδόσεις στο διαγωνισμό PISA και με βάση αυτές τις επι­δόσεις τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα κατατάσσονται στη συνείδηση των περισσότερων ερευ­νητών ως συστήματα «κορυφαίας απόδοσης». Έχω προλάβει να διαβάσω μέχρι τώρα το κεφάλαιο που αναφέ­ρεται στη Φινλανδία. Η συγγραφέας, αφού δίδαξε επί 4 χρόνια διαδοχικά σε δύο σχολεία της Αγγλίας (σύμφωνα με το βιογραφικό της), στη συνέχεια ταξίδεψε στις παρα­πάνω χώρες για να αποκτήσει προσωπική άποψη για το πώς λειτουργούν τα εκπαι­δευτικά τους συστήματα. Η Lucy Crehan ξεκινά το ταξίδι της με τη Φινλανδία, ενισχύοντας ουσιαστικά την άποψη πολλών άρθρων και παρου­σιά­σεων που κυκλοφορούν, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο για το πόσο εξαίρετο είναι το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Στη Φινλαν­δία η συγγραφέας έμεινε τέσσερις εβδομάδες (όπως και στις άλλες χώρες που επισκέ­φτηκε) και πέρασε τον περισσότερο χρόνο της (τρεις εβδομάδες) σε σχολεία της χώρας αυτής. Ο χρόνος αυτός είναι ικανός για να αποκτήσει μια καλή ιδέα των εκπαι­δευ­τικών συνθη­κών που επικρατούν στην χώρα αυτή, αλλά ταυτόχρονα είναι λίγος – κατά την προ­σω­πική μου άποψη – για να μπορέσει να αναδείξει τα πιθανά αρνητικά στοιχεία του συστήματος μιας και η περίοδος προσαρμογής της (άλλαζε σχολείο κάθε εβδομάδα και δεν έμενε στο ίδιο συνέχεια) δεν της επιτρέπει σε κάθε περίπτω­ση την εις βάθος ανάλυση. Παρόλα αυτά η προσέγγισή της έχει αξία να διαβαστεί αφού πα­ρουσιάζει με σαφήνεια κάποιες σημαντικές συνιστώσες του συστήματος που πιθανά συνεισφέρουν στη Φινλανδική υπεροχή.
Στα επόμενα θα παρουσιάσω τις βασικές θέσεις-απόψεις της Lucy Crehan για το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά θα προσθέσω και πληροφορίες από άλλες πηγές ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να αποκτήσει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το σύστημα αυτό. Στο τέλος του άρθρου ανα­φέρω κάποια διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε για να βελτιώσουμε το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Lucy Crehan θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις σημαντικοί πυλώνες της επιτυχίας του Φινλανδικού μοντέλου εκπαίδευσης. Η ποιότητα της προσχολικής εκπαί­δευσης και η υποστήριξη των μαθητών με δυσκολίες, η ενιαία και ισότιμη εκπαίδευση των μαθητών μέχρι τα 15-16 τους χρόνια και η ποιότητα των εκπαιδευτικών.

Η ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης και η υποστήριξη των μαθητών με δυσκολίες

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, στη Φινλανδία τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο (δη­μοτικό) μετά τον Αύγουστο της χρονιάς που συμπληρώνουν τα επτά τους χρό­νια (από εξίμισι μέχρι επτάμισι χρονών). Πριν τα επτά τους χρόνια σχεδόν όλα τα παιδιά πηγαίνουν για ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο, ενώ στα χρόνια πριν από το νηπιαγωγείο πολλά παιδιά παρακολουθούν προσχολική αγωγή που είναι επιδοτούμενη από το κράτος. Στα χρόνια πριν την έναρξη του δημοτικού σχο­λείου τα παιδιά δεν μαθαίνουν με τον τυπικό τρόπο καθισμένα σε θρανία αλλά μέσα από το παιχνίδι. Η καθυστέρηση της έναρξης του δημοτικού σχο­λείου κα­­τά ένα χρόνο, έχει, σύμφωνα με τη συγγραφέα μέσω της έρευνας που ανασκοπεί, θετικές μακροπρό­θεσμες επι­πτώσεις. Επιπλέον, με την έναρξη του δημοτικού σχολείου υπάρχει ση­μα­ντική μέριμνα για παιδιά με ειδικές ανάγκες που ξεκινάει από τις παιδα­γωγικές πρα­κτικές τις οποίες χρησιμοποιεί ο δάσκα­λος, ενώ σε πιο δύσκολες περιπτώσεις και αφού οι τεχνικές του δασκάλου δεν αποδίδουν ζητείται η συνδρομή των δασκάλων ειδική αγωγής φτάνοντας ακόμη και στην φοίτηση σε ξεχωριστό τμήμα. Η συγγραφέας αναφέρει ότι τα Φινλανδικά σχολεία έχουν οδοντίατρο, νοσοκόμα, λογοθεραπευτή και οικογενειακό σύμβουλο και αυτοί μπορεί να εργάζονται είτε μόνο σε ένα σχολείο αν είναι μεγάλο, είτε σε περισσότερα του ενός αν τα σχολεία αυτά είναι μικρά (γενικά, το 1/3 των σχολείων στη Φινλαν­δία έχουν μόνο τρεις ή τέσσερις μόνιμους δασκάλους). Σε κάθε σχολείο υπάρχει σύμφω­να με το νόμο ειδική διεπιστημονική ομάδα (ψυχολόγος, λογοθεραπευτής, κοι­νωνική λειτουργός, σύμβουλος σπουδών κ.ά.) γνωστή ως «ομάδα παιδικής πρό­νοιας» όπου συζητούν μαζί με το δάσκαλο κάθε τάξης μια φορά την εβδο­μάδα για διάφορα προβλήματα που συναντά ο δάσκαλος αυτός καθώς και για κάθε παιδί ξεχωριστά ώστε να αντιμετωπίζονται οι βαθύτερες αιτίες των προβλημά­των που ανακύπτουν και έτσι να μειώνουν δραστικά τον αριθμό των μαθητών που εγκαταλείπουν για κάποιο λόγο το σχολείο.

Η ενιαία και ισότιμη εκπαίδευση των μαθητών

Παλαιότερα, ο Φιλανδός μαθητής έπρεπε να επιλέξει όταν γινό­ταν 10 χρονών αν θα ακολουθούσε σχολείο το οποίο θα τον οδηγούσε στο Πα­νε­πιστήμιο ή σχολείο που θα τον οδηγούσε στην επαγγελματική εκπαί­δευ­ση. Στη δεκαετία του 70 άλλαξε σταδιακά σε όλη τη χώρα αυτή η πρακτική και όλα τα παιδιά άρχισαν να παίρνουν την ίδια υποχρεωτική 9χρονη εκπαίδευση. Πλέον, όταν ο Φιλανδός μαθητής γίνει 15 ή 16 χρονών επιλέγει αν θέλει να συνεχίσει στο Φινλανδικό λύκειο ή αν θέλει να συνεχίσει σε επαγγελματικό σχο­λείο. Αυτή η αλλαγή δημιούργησε ανομοιογενείς τάξεις δυσκολεύοντας αρχικά την εργασία των Φιλανδών εκπαιδευτικών, ενώ απαγορεύτηκε η ομα­δοποίηση των μαθητών ανάλογα με το μαθησιακό τους επίπεδο. Ο σκοπός είναι ότι όλοι οι μαθητές πρέπει ισότιμα να παίρνουν την ίδια εκπαίδευση ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Φυσικά όπως ανέφερα και πιο πάνω υπάρ­χει ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες καθώς και για τους αδύναμους μαθητές που δυσκολεύονται. Παιδιά που ήρθαν στη χώρα ως μετα­νάστες και δεν μιλούν τη γλώσσα φοιτούν σε κανονικά σχολεία αλλά σε χωριστή τάξη για ένα έτος όπου επικε­ντρώ­νονται στην εξοικείωσή τους με τη γλώσσα και μετά εντάσσονται στις κανονικές τάξεις. Επιπλέον οι έφηβοι που ήλθαν από εμπό­λεμες περιοχές χωρίς να έχουν πάει ποτέ σχολείο στην πατρίδα τους παρα­μέ­νουν σε χωριστές τάξεις και μετά το πρώτο έτος.
Η πρακτική της προσπάθειας για ισότητα έχει πιθανά συντείνει στην εξίσωση των αποτελε­σμάτων στις επι­δόσεις των μαθητών μεταξύ των σχολείων. Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν καλά και κακά σχολεία στη Φινλαν­δία. Όμως απουσιάζει εντελώς η ειδική μέριμνα για τα χαρισματικά παιδιά. Τα παιδιά αυτά εντάσ­σονται στις ίδιες ανομοιο­γε­νείς τάξεις, ενώ σύμφωνα με τη συγγραφέα το Φιν­λανδικό εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορούσε να βελτιωθεί αν παρεχόταν μεγαλύτερη στήριξη στους χαρισματικούς μαθητές.

Η ποιότητα των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού υλικού

Σύμφωνα με τη Lucy Crehan οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία έχουν τεράστια ελευθερία στο πώς να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ η επαγγελματική τους γνώμη γίνεται σεβαστή στα πάντα. Επιπλέον δεν υπάρχει σχολική επιθεώρηση, και δεν υπάρχει αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Η συγγραφέας θεωρεί ότι το υψηλό κίνητρο των Φιλανδών εκπαιδευτικών καθώς και μια εναλλακτική προσέγγιση του ελέγχου ποιότητας κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα των εκπαιδευτικών.

Το υψηλό κίνητρο

Το υψηλό κίνητρο που έχουν αναπτύξει οι Φιλανδοί εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την Lucy Crehan, οφείλεται στην άρτια γνώση του αντικειμένου τους, στην άρτια παιδαγωγική κατάρτισή τους με αποτέλεσμα την αυτονομία που απολαμ­βάνουν. Ιστορικοί λόγοι ώθησαν την κοινω­νία να εκτιμά ιδιαίτερα τους εκπαι­δευτικούς αλλά το κύρος του επαγγέλματος έχει υποστεί μείωση τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι αρκετά δημο­φιλές στην Φινλανδία, ιδιαίτερα όσον αφορά των πρωτοβάθμια εκπαί­δευση (χωρίς οι αποδοχές να είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο των Φιλανδών).

Η εκπαίδευση

Στη μεταρρύθμιση της δεκαετίας του 70 άλλαξε και ο τρόπος εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και από το 1979 η εκπαίδευση που αποκτούν πλέον οι Φιλαν­δοί εκπαιδευτικοί (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) είναι πανεπιστημιακή και επιπέδου μάστερ.
Για να εισαχθεί ένας μαθητής που τελειώνει το Λύκειο σε σχολή δασκάλων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να συναγωνιστεί πολλούς συμμαθητές του (στους δέκα υποψηφίους που κάνουν αίτηση γίνεται δεκτός ο ένας). Τα κριτή­ρια είναι ιδιαίτερα αυστηρά και σε πρώτη φάση παίζουν ρόλο τα αποτε­λέ­σματα των εξετάσεων που δίνουν όλοι οι Φιλανδοί μαθητές στο τέλος του Λυ­κείου, ο βα­θμός του απολυτηρίου του Λυκείου καθώς και διάφορες εξω­σχολικές δρα­στηριότητες στις οποίες έχει εμπλακεί ο μαθητής στη διάρκεια του Λυκείου. Σε δεύτερη φάση ο υποψήφιος δίνει εξετάσεις σε βασικές αρχές παιδαγωγικής, συμμετέχει σε προσομοιώσεις σχολικών καταστάσεων όπου απαιτούνται δεξιότητες επι­κοινωνίας και αλληλεπίδρασης και στη συνέχεια οι υποψήφιοι που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις περνούν από συνέντευξη για να εξηγήσουν τους λόγους που θέλουν να γίνουν δάσκαλοι (Sahlberg, 2010). Όταν εισαχθούν στην παιδαγωγική σχολή, οι φοιτητές παρακολουθούν πεντα­ετές πρόγραμμα σπουδών επιπέδου μάστερ κάνοντας παράλληλα άσκηση σε σχολείο.
Οι υποψήφιοι για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να εισα­χθούν στην εκπαίδευση με δύο τρόπους. Αφού τελειώσουν πρώτα την τετραετή φοίτησή τους στο κύριο επιστημονικό τους αντικείμενο (π.χ. Φυσική), στη συ­νέχεια παρακολουθούν ένα μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμ­μα επιπέδου μά­στερ στα παιδαγωγικά. Ο δεύτερος τρόπος είναι να παρακολουθούν μαζί τα μαθήματα του επιστημονικού τους αντικειμένου και τα παιδαγωγικά μαθή­ματα (Sahlberg, 2010). Μια πολύ σημαντική παράμετρος της εκπαίδευσης των κα­θη­γητών και των δασκάλων στη Φινλανδία είναι η ενα­σχόλησή τους με την εκπαι­δευτική έρευνα στη διάρκεια των σπουδών τους, είτε ως μέλη ερευνη­τικών ομάδων είτε μέσω της έκθεσής τους στην προϋπάρ­χουσα έρευνα. Επειδή οι σπουδές των εκπαιδευτικών είναι επιπέδου μάστερ πολλοί εκπαιδευτικοί συ­νεχίζουν την εκπαίδευσή τους αποκτώντας διδακτορικό σε παρεμφερή πεδία.

Η αυτονομία

Η σημαντική αυτονομία που απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί της Φινλανδίας βασί­ζεται στην υψηλή τους κατάρτιση. Αφού έ­χουν εκπαιδευτεί στις παιδα­γωγικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να εφαρ­μό­ζουν αποδοτικές εκπαιδευτικές πρακτικές χωρίς την ανάγκη αυστηρής καθο­δήγησης και αξιολόγησης. Αυτή ακριβώς η εμπιστοσύνη που δείχνει το εκπαι­δευτικό σύστημα της Φινλανδίας  στους εκπαιδευτικούς (αλλά και η ίδια η κοινωνία συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών) αποτελεί μια διαφορε­τική προσέγγιση ελέγχου ποιό­τη­τας. Η εμπι­στοσύνη όμως δομείται στη βάση της εξαιρετικής κατάρτισης και εκπαί­δευσης που τυγχάνει ο Φιλανδός ε­κπαι­­δευ­τικός. Η πρόσληψη των αρί­στων σε αυτό τον τομέα κάνει τη δια­φορά. Παρόλη την αυτονομία όμως που απολαμ­βάνουν, είναι εντυπω­σιακό το γεγο­νός ότι οι περισσότεροι Φιλανδοί καθη­γητές κάνουν μάθημα με παρό­μοιο τρόπο στα διάφορα σχολεία της επι­κρά­τειας ίσως γιατί ευθυγραμμίζονται με τα συμπεράσματα της έρευνας για την αποδοτικότερη διδασκαλία αν και τα τε­λευ­ταία χρόνια υπάρχουν σύννεφα σε αυτόν τον τομέα.

Πώς προσλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που προσλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί στα σχο­λεία. Σύμφωνα με τον Sahlberg (2011), επειδή η Φινλανδία δεν έχει ένα κε­ντρικό σύστημα διαχείρισης των εκπαιδευτικών, την επιλογή του εκπαι­δευτι­κού για την εισαγωγή στο σχολείο την κάνουν το ήδη υπάρχων εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, ο διευθυντής και το σχολικό συμβούλιο. Οι υποψή­φιοι εκπαιδευ­τικοί κάνουν αίτηση απευθείας στον αντίστοιχο δήμο στον οποίο ανήκει το σχολείο ανάλογα με τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί με βάση τις ανάγκες του κάθε σχολείου του δήμου. Υπάρχουν θέσεις μονίμων και θέσεις αναπληρωτών (μόνο για ένα χρόνο). Οι περισσότερες όμως είναι θέσεις μονί­μων. Για απομακρυσμένες περιοχές δίνονται και κάποια κίνητρα. Συνήθως ο εκπαιδευτικός που προσλαμβάνεται σε ένα σχολείο μένει για πάντα στο σχο­λείο αυτό. Δεν υπάρχει κάποια περίοδος δοκιμής για όποιον προσλαμβά­νεται, ούτε κάποια διαδικασία αξιολόγησης.
Όσον αφορά στη μετέπειτα επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών υπάρ­χει ποικιλία αντιμετωπίσεων που αντικατοπτρίζει την αποκέντρωση διαχεί­ρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όταν προσλαμβάνεται ένας εκπαι­δευτικός άλλα σχολεία έχουν υιοθετήσει εξελιγμένα συστήματα υποστήριξής του ενώ άλλα σχολεία απλά τον καλωσορίζουν και … του δείχνουν την τάξη που θα κάνει μάθημα (Sahlberg, 2011). Σε άλλα σχολεία υπεύθυνος για την ομαλή ένταξη του νέου εκπαιδευτικού στην καθημερινή εκπαιδευτική πρα­κτι­κή είναι ο διευθυντής ή ο υποδιευθυντής του σχολείου ενώ σε άλλα σχολεία μπορεί να υπάρχει υπεύθυνος εκπαιδευτικός (μέντορας) που καθοδη­γεί στα πρώτα του βήματα το νέο εκπαιδευτικό (Sahlberg, 2011).
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι ευθύνη του σχολείου και του δήμου με αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία αντιμετωπίσεων ανά την επικράτεια. Σε κά­ποιους δήμους οργανώνεται κεντρικά η συνεχιζόμενη επιμόρφωση των εκπαι­δευ­τικών, ενώ σε άλλους δεν γίνεται αυτό με αποτέλεσμα το κάθε σχολείο και ο κάθε εκπαιδευτικός να αποφασίζει μόνος του αν και πότε και με ποιο τρόπο θα επιμορφώνεται. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τις ίδιες ευκαιρίες επιμόρφωσης και αυτό είναι ένα σημείο κριτικής για το εκπαι­δευτικό σύστημα της Φινλανδίας που χρειάζεται διόρ­θω­ση (Sahlberg, 2011).

Τα σχολικά εγχειρίδια

Σύμφωνα με την Lucy Crehan, ένα άλλο σημείο που συνεισφέρει στην ποιό­τη­τα της Φινλανδικής εκπαίδευσης είναι τα υψηλής ποιότητας σχολικά βιβλία. Τα σχολικά εγχειρίδια δεν χρειάζονται έγκριση από την υπουργείο παιδείας και στη διαδικασία της συγγραφής συμμετέχουν και έμπειροι εκπαιδευτικοί. Για κάθε διδακτικό αντικείμενο υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία από αρκετούς εκδότες και μέσω του ανταγωνισμού των εκδοτών οι καθηγητές και οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους υλικό υψηλής ποιότητας. Επειδή δεν υπάρ­χουν κεντρικές εξετάσεις μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών (εκτός από την τελευταία τάξη του Λυκείου), οι εκδότες α­ντα­γωνίζο­νται τίνος τα βιβλία θα προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών και θα τους βοηθήσουν να μάθουν καλύτερα.
Μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή τα 6 χρόνια στο Δημοτικό και τα 3 χρόνια στο Γυμνάσιο τα βιβλία παρέχονται δωρεάν στους μαθητές από το κράτος. Στο λύκειο όμως, δηλαδή στα τελευταία τρία χρόνια της σχολικής τους εκπαίδευσης, οι μαθητές αγοράζουν τα σχολικά εγχειρίδια, ενώ είναι υποχρε­ω­μένοι να αγοράσουν και ένα laptop που απαιτείται για τις εργασίες τους. Αυτό σημαίνει ότι επιβα-ρύνονται με ένα κόστος της τάξης των 2000-3000 ευρώ για τα τρία αυτά χρόνια. Υπάρχει όμως η σκέψη στους εκπαιδευτικούς κύκλους της Φινλανδίας να γίνει και το Λύκειο υποχρεωτικό οπότε στην περίπτωση αυτή τα βιβλία και όλο το απαιτούμενο υλικό θα δίνεται δωρεάν (*).
(*) Η πληροφορία για την υποχρεωτική αγορά του laptop καθώς και για τη σκέψη να συμπεριλαμβάνεται το Λύκειο στην υποχρεωτική εκπαίδευση της Φινλανδίας δεν υπάρχει στο βιβλίο της Lucy Crehan. Την πληροφορία αυτή μου την έδωσε ο καλός φίλος Φιλανδός εκπαι­δευ­τικός Timo Ilomaki.

Η εποχή μετά το 2000

H Lucy Crehan κάνει και μια αναφορά για την εποχή μετά το 2000 αναγνω­ρίζοντας ότι υπάρχει μια πτωτική πορεία στις επιδόσεις των Φινλανδών μα­θη­τών στο διαγωνισμό PISA. Πράγματι, βλέποντας την επόμενη εικόνα (εικόνα 1) πα­ρα­τηρείται αυτή η πτωτική πορεία η οποία εμφανίζεται να εδραιώνεται και στα αποτελέσματα του 2018. Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις των μαθητών της Φινλαν­δίας βρίσκονται πάνω από το μέσο των υπολοίπων χωρών μελών του ΟΟΣΑ.
(Εικόνα 1) – Τάση της απόδοσης των Φινλανδών μαθητών στους διαγωνισμούς PISA
Στην επόμενη εικόνα (εικόνα 2) βλέπουμε επίσης και άλλο ένα γράφημα που αντικα­το­πτρίζει τις επιδόσεις των μαθητών των Γυμνασίων της Φινλανδίας προερ­χό­μενο από δεδομένα διεθνών αξιολογήσεων. Το γράφημα δείχνει ότι η μεγάλη άνοδος της Φινλανδίας είχε επιτευχθεί κυρίως με το προηγούμενο σύστημα που υλοποιούσε καθώς και την αδράνεια που αυτό είχε μέχρι το 2000. Από κει και μετά παρατηρείται η γνωστή πτώση.
(Εικόνα 2) – H απόδοση των μαθητών Γυμνασίου σε διεθνείς αξιολογήσεις
Σύμφωνα με την Lucy Crehan, η Φινλανδία αντιμε­τωπίζει σήμερα μεγαλύτερες προκλήσεις πέρα από το πεδίο της εκπαίδευσης όπως τα διογκούμενα κοινω­νικά προβλήματα, η αυξανόμενη φτώχεια και η πτώση του μορφωτικού επιπέ­δου, ενώ η αυτονομία των εκπαιδευτικών χωρίς την κατάλληλη ανα­τρο­φοδότηση μπορεί να προκαλεί και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον ο 21ος αιώνας έφερε στη Φινλανδία και δημογραφικές μεταβολές αφού η μετανά­στευση προς τη Φινλανδία αυξήθηκε σημαντικά.
Άλλοι όμως μελετητές θεωρούν ότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που μπορεί να έχει συνεισφέρει στη μείωση των επιδόσεων. Οι επιδόσεις των 15χρονων μαθητών το 2000 εξαρτώνται από την εκπαίδευσή τους πολύ νωρί­τερα από το 2000, όπου το εκπαιδευτικό σύστημα είχε διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από το σημερινό (Oates, 2015). Σύμφωνα με τoν Sahlgren (2015) το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι το 1990 περί­που ήταν πολύ πιο συγκε­ντρωτικό και είχε μικρή αυτονομία, ενώ εφαρμό­ζονταν έντονα δασκαλο­κε­ντρική  διδασκαλία. Oι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων εισήγαγαν στη διδασκαλία περισσότερες μαθητο-κεντρικές προσεγ­γίσεις, ένα γεγονός το οποίο μπορεί να ερμηνεύει την πτώση των επιδόσεων, παρόλο που, σύμφωνα με την Lucy Crehan, η δασκαλοκεντρική μέθοδος διδασκαλίας κυριαρχεί ακόμη στη Φινλανδία.

Μαθήματα για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας

Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας όσο πετυχημένο και αν είναι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσιο σε κάποια άλλη χώρα. Η πορεία ενός εκπαι­δευτικού  συστήματος εξαρτάται από πολλούς γενικούς παράγοντες (όπως είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η ιστορία και η κουλτούρα του τόπου, η δομή του κράτους κ.ά.) ή ειδικούς παράγοντες (όπως είναι το πρόγραμμα σπου­δών, η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, η κατάρτιση των εκπαιδευτικών κ.ά.).  Η πολυπλο­κότητα που χαρακτηρίζει τους παράγοντες που επιδρούν στα αποτε­λέ­σματα ενός εκπαιδευτικού συστήματος απαιτεί πολλή μελέτη και προσεκτικά βήματα όταν πρόκειται να γίνουν αλλαγές. Οι αλλαγές πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένη στοχοθεσία και το κυριότερο να βασίζονται σε παιδαγωγικές πρακτικές που επιβεβαιώνονται από την έρευνα σε μεγάλο βαθμό. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ για τη διαδικασία και τη στοχοθεσία της πρόσφατης αλλαγής του προγράμματος σπουδών στη Φινλανδία (κείμενο στα αγγλικά).
Παρόλα αυτά, κάποιες γενικές αρχές που προκύπτουν με βάση την επιτυχία ή την αποτυχία κάποιων εκπαιδευτικών συστημάτων μπορούμε να εξάγουμε και να τις έχουμε ως οδηγό σε μελλοντικές αλλαγές του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος. Παρατηρώντας τις απόψεις της Lucy Crehan για τους παράγοντες επιτυχίας του Φινλανδικού συστήματος βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η δομή της εκπαίδευσης είναι περίπου η ίδια, ενώ η αυτονομία των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι εδραιωμένη εκ των πραγμάτων αφού δεν υπάρχει κάποια εξωτερική αξιολόγηση. Οι ομοιότητες όμως σταμα­τούν εκεί.

Έντονη και επίμονη υποστήριξη των αδύνατων μαθητών

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού PISA 2015, σύμ­φωνα με τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις», οι 15χρονοι Έλληνες μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία πετυχαίνουν μεγαλύτερες επιδόσεις από αυτές που πετυχαίνουν οι μαθητές της Φινλανδίας και συντρι­πτικά μεγαλύτερες από αυτές που πετυχαίνουν οι μαθητές των δημόσιων Ελ­ληνικών σχολείων.
Γιατί συμ­βαίνει αυτό; Κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει πολύ σωστά ότι στα ιδιωτικά σχο­λεία πηγαίνουν οι μαθητές που το κοινωνικό-οι­κο­νομικό και πολιτισμικό επί­πεδο των γονέων τους βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο. Αυτή όμως είναι μια ανισότητα την οποία πρέπει να αμβλύνει το Ελληνικό εκπαι­δευ­τικό σύστημα. Προς ποια κατεύθυνση όμως πρέπει να κινηθούμε;
Η ιδιαί­τερη και επίμονη υποστήριξη των μαθητών με μαθησι­ακά και άλλα προβλήματα έχει ιδιαίτερη σημασία. Και όταν λέμε υπο­στήριξη εννοούμε πολύ­πλευρη και από πολύ νω­ρίς, ώστε αφενός να μη συμβαίνει εγκατάλειψη του σχολείου και αφετέρου να πετυχαίνουν μαθησιακά, υπερ­πη­δώντας τα εμπόδια που μοιραία τους θέτει το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλ­λον τους.
Υπάρχει όμως ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διαφορών μεταξύ των μαθητών: Η ποιότητα των εκπαι­δευτικών.

Η εκπαίδευση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με τον Dylan William (2011), η ποιότητα των εκπαιδευτικών είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχία ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Η αύξηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών μπορεί να μειώσει τη διαφορά μεταξύ των μαθητών με χαμηλή και υψηλή απόδοση, αφού οι μαθητές χαμηλής απόδοσης ευνοούνται περισσότερο όταν διδάσκονται από εκπαι­δευ­τικούς με βαθιά γνώση του αντικειμένου και της παιδαγωγικής σε σχέση με τους μαθητές που έχουν υψηλή απόδοση  (Wiliam, 2011).
Μια αρχή είναι να αλλάξει η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ώστε αυτοί που εισέρχονται στο επάγγελμα να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατάρτιση. Επειδή όμως αυτή είναι μια διαδικασία που παίρνει πολύ χρόνο, για να δούμε απτά αποτελέ­σματα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα, πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει σοβαρή εκπαίδευση και υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών που ήδη βρίσκονται στην εκπαί­δευση σήμερα. Η εκπαίδευση και η υποστήριξη περιλαμβάνει ένα φάσμα ενεργειών που εκτείνεται από τη συνεχή και επίμονη επιμόρ­φωση με επιμορφωτές που μπορούν να κατευθύ­νουν απο­τελε­σματικά τους εκπαιδευτικούς μέχρι την αύξηση της υλικοτε­χνικής υποδο­μής στα σχολεία και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Επιπλέον, η κουλτούρα της συνεργασίας πρέπει να καλ­λιερ­γηθεί μέσω ομάδων εργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών (ακόμα και με ερευνητικούς στόχους), ενώ διαδικασίες αυτο­αξιολόγησης μπορούν να επιφέρουν απτά αποτελέσματα στην αυτοβελτίωση του κάθε εκπαιδευτικού.

Αναφορές

  1. Oates, T. (2015). Finnish fairy stories, (April), 1–6.
  2. Sahlberg, P. (2010). The secret to Finland’s success: Educating teachers. Stanford Centre for Opportunity Policy in Education- Research Brief. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  3. Sahlberg, P. (2011). The Professional Educator: Lessons from Finland. American Educator. https://doi.org/10.1146/annurev.genom.2.1.103
  4. Sahlgren, G. H. (2015). Real Finnish Lessons.
  5. Wiliam, D. (2011). Embedded formative assessment. Solution Tree Press.

George Panagiotakopoulos

 

 

Πηγή: physiart.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών: Novus Ordo Seclorum – «Νέα Τάξη εις τους Αιώνες» Annuis Coeptis «Ευνοεί τα εγχειρήματα»

 

Εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών

H Mεγάλη Σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιείται για να επικυρώσει ορισμένα έγγραφα που εκδίδει η κυβέρνηση.

Η φράση χρησιμοποιείται και για την ίδια τη φυσική σφραγίδα, και γενικότερα για το σχέδιο που τυώνεται επάνω σε αυτή. Η μεγάλη σφραγίδα αρχικά χρησιμοποιήθηκε το 1782. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υιοθετήσει ποτέ οποιοδήποτε «εθνόσημο», η εικόνα της μεγάλης σφραγίδας χρησιμοποιείται συχνά ανεπίσημα ως εθνόσημο, και χρησιμοποιείται στα κρατικά έγγραφα (όπως για παράδειγμα στο διαβατήριο) υπό αυτήν την ιδιότητα. Από το 1935, και οι δύο πλευρές της μεγάλης σφραγίδας εμφανίζονται στην αντιστροφή του χαρτονομίσματος του ενός δολλαρίου.

Εμπρόσθια όψη

Στη σφραγίδα απεικονίζεται ένας φαλακρός αετός με τα φτερά του. Από την προοπτική του αετού, κρατά μια δέσμη δεκατριών βελών στο αριστερό νύχι του, (που αναφέρονται στις 13 αρχικές πολιτείες), και έναν κλάδο ελιάς, (έχοντας δεκατρία φύλλα και δεκατρείς ελιές), στο δεξί νύχι του, σύμβολο αντίστοιχα του πολέμου και της ειρήνης. Ο αετός γυρίζει το κεφάλι του προς τον κλάδο ελιάς, συμβολίζοντας μια προτίμηση για την ειρήνη. Ο αετός έχει το ρητό «e Pluribus Unum», («Από πολλά, ένα»), στο ράμφος του πέρα από το κεφάλι της εμφανίζεται μια «δόξα» με δεκατρία αστέρια σε έναν μπλε τομέα. Τα δεκατρία αστέρια επάνω από τον αετό διαμορφώνουν ένα αστέρι του Δαβίδ.

Οπίσθια όψη

Στην οπίσθια όψη εικονίζεται μια μισοτελειωμένη πυραμίδα με 13 σειρές τούβλα, στη βάση της οποίας αναγράφεται η χρονολογία 1776 σε λατινική γραφή (MDCCLXXVI) και οι φράσεις Annuit Cœptis και Novus Ordo Seclorum.

Η οπίσθια όψη δε χρησιμοποιείται ως σφραγίδα, υπάρχει όμως στο χαρτονόμισμα του ενός δολλαρίου.

Δεκατρία
Περίληψη όλων των στοιχείων που μετρούν δεκατρία:

13 αστέρια
13 λωρίδες
13 βέλη στο νύχι
13 γράμματα του αετού στο ρητό
13 φύλλα δαφνών
13 ελιές στον κλάδο
13 επίπεδα τούβλων στην πυραμίδα

Η φράση «Novus Ordo Seclorum» (λατινικά) υπάρχει στη Μεγάλη Σφραγίδα των ΗΠΑ, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Ιούνιο του 1782, αλλά απεικονίζεται και στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου από το 1935.

Ο άνθρωπος που επινόησε τη φράση Novus Ordo Seclorum, κάποιος Τσαρλς Τόμσον, προφανώς είχε υπόψη του τους παραπάνω στίχους του Βιργίλιου, που γράφτηκαν τον 1ο αιώνα π.Χ. Η επίμαχη φράση του Βιργίλιου υπάρχει στο δεύτερο στίχο: «magnus ab integro saeclorum nascitur ordo: ξαναγεννιέται απ’ την αρχή ο μέγας των αιώνων κύκλος».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισήμως, μεταφράζει τη φράση «Novus Ordo Seclorum» ως «A new order of the ages» ενώ γνωστό αγγλικό λεξικό την αποδίδει ως «a new cycle of the ages», δηλαδή, ως «έναν νέο κύκλο αιώνων», μετάφραση που είναι πιο κοντά στο νόημα του κειμένου του Βιργίλιου[2]. Έτσι, στα ελληνικά μπορούμε να αποδώσουμε τη φράση «Novus Ordo Seclorum» και ως «Νέα Τάξη εις τους Αιώνες» και ως «Νέο Κύκλο Αιώνων», δηλαδή ως «Νέα Εποχή» (New Age).
 Νέα Τάξη Πραγμάτων ίσως;;

Το Annuis Coeptis που γράφει από πάνω τι είναι;

H μυστηριώδης φράση η οποία εμφανίζεται πάνω από την κόλουρο πυραμίδα της σφραγίδας έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Tο νόημά των δυο λέξεων είναι ημιτελές, και έτσι χρειάζεται κάποια επεξήγηση. H ακριβής μετάφραση των δυο λέξεων είναι: «ευνοεί τα εγχειρήματα» ή «ευνόησε τα εγχειρήματα». H φράση πιθανότατα έχει παρθεί από το επικό έργο του Pωμαίου ποιητή Bιργίλιου Aινειάδα, την Iλιάδα των Pωμαίων, στο οποίο ο ποιητής εξιστορεί τις περιπέτειες του Aινεία, του μυθικού πρίγκιπα της Tροίας, από τη στιγμή της άλωσης της πατρικής του πόλης μέχρι την εγκατάστασή του στην περιοχή όπου αργότερα θα κτιζόταν η Pώμη. Στο 9ο βιβλίο του έπους, και στον 625ο στίχο, υπάρχει η φράση: «Jupiter omnipotens, audacibus annue coeptis», δηλαδή, «Παντοδύναμε Δία, ευνόησε τα τολμηρά μου εγχειρήματα». O ίδιος ποιητής επαναλαμβάνει μια παραλλαγή αυτής της προσευχής και στα Γεωργικά του: «Da facilem cursum, atque audacibus annue coeptis» («Δώσε μου δρόμο ανοιχτό και ευνόησε τα τολμηρά μου εγχειρήματα»). Στην περίπτωση της σφραγίδας, οι δημιουργοί της (κυρίως ο Tσαρλς Tόμσον) άλλαξαν το πρόσωπο του ρήματος από το δεύτερο «annue» (ευνόησε) στο τρίτο «annuit» (ευνοεί), αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός που ευλογεί τα εγχειρήματα των Hνωμένων Πολιτειών είναι ο κάτοχος του «Παντεπόπτη Oφθαλμού». Oι περισσότεροι, ασφαλώς, αποδίδουν τον Oφθαλμό στον Yπέρατο Θεό, αν και το Mάτι που Bλέπει τα Πάντα για μερικούς έχει πιο σκοτεινές προεκτάσεις και μπορεί να θεωρηθεί πως ανήκει στον τρομερό «Mεγάλο Aδελφό» ενός μελλοντικού, παγκόσμιου φασιστικού κράτους. Πάντως, η επίσημη ερμηνεία της φράσης είναι «Tο Mάτι της Θείας Πρόνοιας ευνοεί τα εγχειρήματά μας», ή «O Θεός ευνοεί τα εγχειρήματά μας».

Προσέξτε την επιγραφή του συμβόλου: «ANNUIT COEPTIS» σημαίνει «το εγχείρημα μας
(Συνωμοσία) στέφεται από επιτυχία». Κάτω από την πυραμίδα είναι τα λόγια «NOVUS ORDO
SECLORUM». Εξηγούν τη φύση του εγχειρήματος, τη Δημιουργία μιας «Νέας Παγκόσμιας
Τάξης» ή του New Deal.

 

 

Πηγή: stavagrx.blogspot.com –  el.wikipedia.org

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Έλληνα θυμήσου! Πάντα οι Αμερικάνοι προωθούσαν τις τουρκικές θέσεις

 

9 Ιανουαρίου 1998: Σε συνέντευξή του ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς,δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο 6 ν.μ. ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι για τις ΗΠΑ οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις.

Διαβάστε τι έγραφε εκείνες τις ημέρες η εφημερίδα «Τα Νέα»:

ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ με τις δηλώσεις του για το εύρος του εναέριου χώρου ο Αμερικανός

πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς. Σε χθεσινή του ομιλία επανήλθε στο

θέμα, αναφέροντας μάλιστα πως τα 10 μίλια είναι κάτι «που από καιρό διεκδικεί

η Ελλάδα», προκαλώντας την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα ο κ. Μπερνς προκάλεσε και την αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ,

υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση του προέδρου Τρούμαν να προστατέψει την Ελλάδα

από τον κομμουνισμό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των ΗΠΑ στη

χώρα μας.

Οι αμερικανικές θέσεις για τον εναέριο χώρο χρησιμοποιήθηκαν χθες από την

Άγκυρα, η οποία έφτασε να υποστηρίξει ότι «οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν δέχονται

τα περί 10 μιλίων» και ότι οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πέρα από τον

εναέριο χώρο των 6 μιλίων είναι «σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο». Φυσικά,

επανέλαβε και τις αιτιάσεις της περί του αμφιβόλου καθεστώτος των βραχονησίδων.

Ο κ. Μπερνς, σε χθεσινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό

Επιμελητήριο, επανήλθε στο θέμα του εύρους του εναέριου χώρου, κατηγορώντας

και πάλι μερίδα του Τύπου ότι διαστρεβλώνει τα λεγόμενά του. Όπως είπε

«κάποιες εφημερίδες και στη συνέχεια σχολιαστές της τηλεόρασης και του

ραδιοφώνου ισχυρίστηκαν ότι είχα προτείνει κάποιου είδους συμβιβασμό στο

Αιγαίο, όπου θα εξασφαλιζόταν η ελληνική κυριαρχία των νησίδων Καλόγηροι με

αντάλλαγμα τη μείωση του εναέριου χώρου που από καιρό διεκδικεί η Ελλάδα. Στην

πραγματικότητα, ούτε το είπα αλλά ούτε και θα μπορούσα καν να το φανταστώ».

ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Κύκλοι της κυβέρνησης εξέφρασαν την εντονότατη δυσφορία της Αθήνας, τόσο για

το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του Αμερικανού πρέσβη όσο και για τις

παρομοίου περιεχομένου δηλώσεις του κ. Μπερνς των προηγούμενων ημερών. Τόνιζαν

ότι ο εναέριος χώρος των 10 μιλίων δεν είναι κάτι «που από καιρό διεκδικεί η

Ελλάδα», αλλά είναι ο εθνικός εναέριος χώρος, τον οποίο μάλιστα νομικά δεν τον

έχει αμφισβητήσει ούτε η ίδια η Τουρκία!

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις του κ. Μπερνς χρησιμοποιήθηκαν δεόντως από την Άγκυρα:

ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, αναφέρθηκε

χθες εκτενώς στο θέμα του εναέριου χώρου και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, κατά

παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι

10 ναυτικά μίλια». Ο κ. Ουτκάν είπε ότι «με βάση το Διεθνές Δίκαιο το όριο του

εναέριου χώρου είναι ίσο με το όριο των χωρικών υδάτων κάθε χώρας», και ότι «η

μοναδική χώρα που δεν δέχεται την αρχή αυτή του Διεθνούς Δικαίου είναι η

Ελλάδα». Προς επίρρωση των λεγομένων του χρησιμοποίησε, βέβαια, το

«επιχείρημα» ότι «οι ΗΠΑ ανακοίνωναν πως δεν δέχονται τα περί 10 μιλίων».

ΟΙ ΚΑΛΟΓΗΡΟΙ

Ο κ. Ουτκάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έθεσε και πάλι θέμα βραχονησίδων,

υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει προσδιοριστεί προς το παρόν η κυριότητα των

βραχονησίδων Καλόγηροι». Σημειώνεται, πάντως, ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες

η Άγκυρα είχε πει στους Αμερικανούς ­ που της ασκούσαν πιέσεις να μην κάνει

ασκήσεις που εμπλέκουν ελληνικές βραχονησίδες ­ ότι οι Καλόγηροι από «λάθος»

περιελήφθησαν στην άσκηση.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η

Τουρκία επέδωσε χθες διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία για

«περιστατικό» της 9ης Ιανουαρίου στο οποίο ­ όπως υποστήριξε ­ σκάφος της

ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού αλιευτικού. Το περιστατικό

έχει διαψεύσει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Στις ανακοινώσεις του κ.

Ουτκάν απάντησε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών,

υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία «επί δεκαετίες έχει σεβασθεί το υφιστάμενο νομικό

καθεστώς του Αιγαίου, το οποίο περιλαμβάνει εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων».

Ο κ. Μπίκας συνέστησε επίσης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «να εγκύψει με

μεγαλύτερη προσοχή στη Συνθήκη της Λωζάννης».

ΚΚΕ-ΣΥΝ

Ο Νίκολας Μπερνς με τη χθεσινή του ομιλία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση

των δύο κομμάτων της Αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Και τούτο διότι

υποστήριξε πως «η δέσμευση του προέδρου Τρούμαν να προστατέψει τον ελληνικό

λαό από τον κομμουνισμό και η βοήθεια στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ,

προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη, υπήρξαν από τις

πιο σημαντικές και θετικές συνεισφορές της Αμερικής στην Ελλάδα». Είπε ακόμη

ότι «χωρίς τη θαρραλέα ελληνική ηγεσία και αυτές των συμμάχων στις Ηνωμένες

Πολιτείες και την Ευρώπη, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα

θα μπορούσε να είχε βρεθεί στη λάθος πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος,

καταδικασμένη να υποφέρει οικονομικές και πνευματικές στερήσεις και τη σκληρή

πολιτική καταπίεση του κομμουνισμού της Ανατολικής Ευρώπης». Βέβαια, ο κ.

Μπερνς ανέφερε επίσης πως «ειλικρινά, δεν αισθάνομαι εξίσου υπερήφανος για τις

πράξεις της Αμερικής κατά τη διάρκεια του άλλου μεγάλου δράματος της κοινής

μας μεταπολιτευτικής ιστορίας με την Ελλάδα ­ τη στρατιωτική δικτατορία του

1967-74». Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον κ. Μπερνς «προκλητικό,

άξιο απόγονο του Πιουριφόι… ένα γεράκι του ιμπεριαλισμού, έναν γκαουλάιτερ

των πολυεθνικών, που εργάζεται για τη σταθερή επιβολή της εγκληματικής τάξης

πραγμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Υποστηρίζει επίσης ότι οι δηλώσεις Μπερνς «δείχνουν ότι ο ιμπεριαλισμός, σε

συμφωνία με τους κυβερνητικούς ιθύνοντες της Ελλάδας, έχουν στόχο την πάση

θυσία επιβολή των δολοφονικών σχεδίων κατά του λαού και της χώρας».

Ο ΣΥΝ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός έχει γυρίσει

οριστικά και αμετάκλητα τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου.

Σήμερα οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως ιδιαιτέρων πολιτικών πεποιθήσεων έχουν

συνειδητοποιήσει ότι η επέμβαση του ξένου παράγοντα ήταν πηγή παρατεταμένης

πολιτικής ανωμαλίας, υπονόμευσης και τελικά κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών».

Ο Νίκολας Μπερνς αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, απευθύνοντας την

παραίνεση για «μεγαλύτερη προσήλωση από μέρους μας». Χαρακτήρισε ακόμη

«ενθαρρυντικό» το γεγονός της σύλληψης «υπόπτων τρομοκρατών από τις ελληνικές αρχές».

ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

Στο πλαίσιο «της έντασης και επιθετικότητας που ενσυνείδητα καλλιεργεί η

Άγκυρα» εντάσσει η Αθήνα και τις εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή της

δολοφονίας του νεωκόρου στο Αγίασμα του Αγίου Θεράποντος στην

Κωνσταντινούπολη. Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι «σ’ αυτό το

κλίμα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας εναντίον οτιδήποτε ελληνικού ή ορθόδοξου

εντάσσεται και η ανιστόρητη και ανοίκεια επίθεση κατά της ελληνικής κοινωνίας

που εκδηλώθηκε σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που

προηγήθηκε της επίθεσης στο Αγίασμα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη «λύπη» του

υπουργείου και είπε ότι «πιστεύουμε πως θα συλληφθούν οι δράστες». Την ίδια

στιγμή, ωστόσο, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δεχθούν τον γενικό πρόξενο ή

την πρόξενο της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το ελληνικό γενικό προξενείο να στείλει

έντονο γραπτό διάβημα προς τη νομαρχία Κωνσταντινουπόλεως.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο και συνάμα θλιβερό το ότι η

Τουρκία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως χώρα – πειρατής. Δεν φτάνει που δεν

έχει καταγγείλει ακόμα το γεγονός της στυγερής δολοφονίας του νεωκόρου και της

ιεροσυλίας, εξακολουθεί να προκαλεί ανοήτως».

 

Πηγή: infognomonpolitics.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

«Κοιτάξτε πόσο κοντά στις βάσεις μας πήγαν κι έβαλαν τη χώρα τους»

Ποιους Αμερικανούς σκότωσε ο Σολεϊμανί;;; Ποια αμερικανική πόλη βομβάρδισε;;;

 

Με μια σειρά από tweets, ο Αμερικανός Μάικλ Μουρ, επανέρχεται στον θάνατο του Σολεϊμανί και διερωτάται: «Θυμίστε μου, ποιους Αμερικανούς σκότωσε;»
Με μια αλληλουχία πολλών αναρτήσεων στο Twitter, ο γνωστός Αμερικανός σεναριογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάικλ Μουρ, επανέρχεται στις εξελίξεις των ημερών και, συγκεκριμένα, σε αυτό από όπου ξεκίνησαν όλα: Τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.
Ο Μάικλ Μουρ διερωτάται ποιους ακριβώς Αμερικανούς σκότωσε ο Ιρανός στρατηγός , «τρολάροντας» ουσιαστικά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και τις αιτίες για τις οποίες «ο Κασέμ Σολεϊμανί να τον έχουν σκοτώσει εδώ και χρόνια».
Πιο αναλυτικά, ο Μάικλ Μουρ έγραψε χαρακτηριστικά:
«Ξέρω, είναι ενοχλητικό, να λέω κάποιες αλήθειες και να κάνω αυτές τις ερωτήσεις, έτσι λοιπόν θα συνεχίσω:
Μπορεί κάποιος να ονομάσει ένα κτίριο στις ΗΠΑ που ο “κακός τύπος” στρατηγός Σολεϊμανί έδωσε διαταγή να ανατιναχτεί;
Ή το επιβατικό αεροπλάνο που κατέρριψε ο “κακός ηθοποιός” Σολεϊμανί;
Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, σε ποιες περιοχές στις ακτές μας έφτασε η Επαναστατική Φρουρά του Σολεϊμανί. Μήπως ήταν το Νιου Τζέρσι; Το Μαϊάμι; Πού εισέβαλαν στο κυρίαρχο έθνος μας;
Βοηθήστε με να θυμηθώ ποιες αμερικανικές πόλεις βομβάρδισαν τα ιρανικά βομβαρδιστικά. Την Τάλσα; Τη Γουίτσιτα; Το Νιούαρκ;
Είμαι σε απόγνωση που δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος από τους “καμικάζι” του Σολεϊμανί μπήκε στο Mall της Αμερικής; Ή μήπως ήταν ο Πύργος του Τραμπ; Γαμώτο, κάποιος να με βοηθήσει!
Εντάξει, όμως όλοι θυμόμαστε το μέλος του υπουργικού συμβουλίου που ο ελεύθερος σκοπευτής του Σολεϊμανί δολοφόνησε στη Τζορτζτάουν, σωστά;
Την επίθεση με χημικά στο μετρό της Ουάσιγκντον!
Ο Ιρανός κομάντο με το ΑΚ-15 που πυροβόλησε στο λύκειο στο Όρεγκον!
Το νερό στο Φλιντ! Ο Σολεϊμανί δηλητηρίασε το νερό στο Φλιντ! Ε βέβαια, όλα βγάζουν νόημα! Γιατί μας πήρε τόσο καιρό να ανακαλύψουμε ποιος ήταν ο τρομοκράτης που το έκανε!
Ποιους Αμερικανούς σκότωσε ο Σολεϊμανί; Τα στρατεύματά μας, που αναγκάστηκαν να εισβάλουν στο Ιράκ, μία χώρα δίπλα στη δική του, που δεν είχε καμία σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου; Όχι. Τα αγαπημένα μας στρατεύματα στάλθηκαν εκεί μέχρι τον θάνατό τους από τον Μπους και τον Τσέινι και τους 29 Γερουσιαστές των Δημοκρατικών που ψήφισαν για να διαπραχθεί αυτό το έγκλημα πολέμου. Η αλήθεια.»

 

 

Ενώ με έναν ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε ο Αμερικανός σεναριογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάικλ Μουρ τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στις αμερικανικές βάσεις γύρω από το Ιράν αναφέρθηκε μέσω Twitter ο Μάικλ Μουρ, στον απόηχο της δολοφονίας του διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί.
Ο Μάικλ Μουρ δημοσίευσε έναν χάρτη που απεικονίζει το Ιράν και δεκάδες αμερικανικές σημαίες γύρω από αυτό.
«Το Ιράν θέλει πόλεμο. Κοιτάξτε πόσο κοντά έβαλαν τη χώρα τους στις στρατιωτικές μας βάσεις», ήταν η λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία.

 

 

Πηγή: sputniknews

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

 


Omega CHAT ROOM 09/01/2020

Omega CHAT ROOM ελεύθερη συνομιλία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας, για όλους,  χωρίς συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε μέρα θα υπάρχει και ένα διαφορετικό Omega «CHAT ROOM» με την ημερομηνία της δίπλα.

Το Omega «CHAT ROOM» της ημέρας θα “ανεβαίνει” στις 07:00 κάθε ημέρα https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.pngΤhe Omega “CHAT ROOM” is a free speech, chat room for everyone, without a specific theme.

Every day there will be a different Omega “CHAT ROOM” with the new date.

Τhe Omega ‘CHAT ROOM’ of the day will go up, at 07:00 every day, in time of Greece.https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.pngTime of Greece in the summer time “Daylight Saving Time, DST” is GMT + 3 and in the winter the time is GMT +2 .Τhe change of time takes place on the last Sunday of March and ends on the last Sunday of October at 01:00 am Greenwich Mean Time (GMT),in all Member States of the European Unionhttps://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του OmegaNbc

OmegaNbc General Comment Policy


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.

Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά,

συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει & το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» 

Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png

The OmegaNbc.com publish every comment that is relevant to the issue in which the article refers.

Omega “CHAT ROOM” is a free chat space for everyone, without any specific topic.

Everyone has the right to freely express his opinions.

However, this does not mean that we adopt these opinions and reserve the right not to publish offensive, provocative, defamatory, abusive or derogatory comments where we find them.

In any case, everyone bears the responsibility of what he -she writes & OmegaNbc.com has no legal or other responsibility.

“I disagree with what you say but will defend to the death your right to say it.” Francis Mary Arua “Voltaire (1694-1778)”

Only those who have confirmed their email to disqus.com are eligible to join the discussion.

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


Welcome everyone, the languages we speak here are usually Greek and English & this is for the best understanding of all of us.

However, this does not mean, that there is a problem if someone uses their language at some point.


Καλημέρα σε όλους ∞ God morgen til alle ∞ Bonjour tout le monde ∞ Good morning to all  ∞ Guten Morgen allerseits ∞ Buenos dias a todos ∞ Buongiorno a tutti ∞ Доброе утро всем