Main Menu

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2019

 

Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη έως 5/12 για την συμφωνία με την Τουρκία – Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη

 

Ο Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη Macron

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron
(Upd) Αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία. Ο κ.Δένδιας ζήτησε από τον πρέσβη να παρουσιάσει  τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία έως την Πέμπτη (5/12) , σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα, αφού θα θεωρηθεί persona non grata.
Η κυβέρνηση έχει προβεί σε σειρά κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει τόσο επικοινωνίες του πρωθυπουργού, όσο και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό:
-Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Macron.
-Ο Υπουργος Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (27/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος Πρέσβυς (28/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU άμεσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
-Υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.
-Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.
-Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.
-Πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Haftar.

Αναλυτικά οι εξελίξεις
Τη στήριξη της Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Macron την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη.
«Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη έως 5/12 για την συμφωνία με την Τουρκία – Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη στην Λιβύη να δώσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.
Παράλληλα η Αθήνα συνομιλεί με τις Βρυξέλλες και δρομολογούνται διαβήματα της Ε.Ε. στην Τρίπολη αλλά και την Άγκυρα.
Επίσης αναμένεται να προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο

Η Αθήνα έχει θορυβηθεί από τη συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη, σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, καθώς και συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικά θέματα και ασφάλεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση.
Οπως μεταδίδει το Reuters, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών, που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τους Ελληνοκυπρίους, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα υδρογονανθράκων στη ανατολική Μεσόγειο.

Οι αξιώσεις με το βλέμμα στη Ρόδο

Αναβρασμό προκαλούν όμως και οι αξιώσεις για προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στα δυτικά της Ρόδου, μέσω επιστολής που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της στον ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα επισημοποιεί τις διεκδικήσεις της πέραν του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο στη μέση και μέχρι πρότινος ήταν η επίσημη γραμμή προβολής των τουρκικών αξιώσεων.
Επί του παρόντος μάλιστα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή τον ΟΗΕ, ενώ ο τουρκικός Τύπος θριαμβολογεί: «Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα, η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η Yeni Safak, ενώ η Cumhuriyet τονίζει ότι η Άγκυρα έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο ισχυρός γίνεται ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
«Από τον Μάιο οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 250%.
Είναι ένα τρομακτικό πρόβλημα» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Αλληλεγγύη για το προσφυγικό ζητά από την ΕΕ ο Παυλόπουλος – Επιστολές σε von der Leyen, Σχοινά

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στο προσφυγικό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις συγχαρητήριες επιστολές του προς τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «η αντιμετώπιση της πρόκλησης του μείζονος Μεταναστευτικού και Προσφυγικού ζητήματος με ταυτόχρονη πρόταξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, απαιτεί επίσης υψηλό επίπεδο δέσμευσης της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της ως προς την τήρηση της Αρχής της Αλληλεγγύης, καθώς και την κινητοποίηση και τον δυναμισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Κρίσιμη η θεσμοθέτηση αποτελεσματικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου»

«Παρέλκει, βεβαίως, να σας τονίσω» -αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά – «ότι η λήψη αποφασιστικών μέτρων στ’ ανωτέρω πεδία, με προεξάρχουσα βεβαίως την θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικώς.
Είμαι βέβαιος ότι η μακρά εμπειρία σας, σε συνδυασμό με την ειλικρινή σας αφοσίωση στο καθήκον και την πίστη σας στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, αποτελούν εγγύηση για ουσιαστική πρόοδο στους τομείς, τους οποίους αναλαμβάνετε».

Σφοδρή επίθεση Erdogan στον Macron για το ΝΑΤΟ: Είσαι εγκεφαλικά…νεκρός

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, απαντώντας στις δηλώσεις του πρώτου για το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εrdogan αντανακλούν μια «άρρωστη και ρηχή» κατανόηση και πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει «να πάει να κοιτάξει τον δικό του εγκεφαλικό θάνατο».
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan σχολίασε μια παρατήρηση που είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μacron λέγοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
«Απευθύνομαι από την Τουρκία στον γάλλο πρόεδρο Macrοn και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ.
Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο».
«Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτές οι σφοδρές δηλώσεις έγιναν μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε χθες, Πέμπτη, ο Macron σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.
Τα σχόλια του Erdogan ενισχύουν τις εντάσεις πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Οι Erdogan και Μacron, καθώς και η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πρόκειται εξάλλου να συνεδριάσουν στο περιθώριο αυτής της συνόδου κορυφής για να συζητήσουν για τη Συρία.
«Κανένας δεν σου δίνει προσοχή.
Έχεις ακόμα μια πλευρά ερασιτέχνη, άρχισε κάνοντας κάτι γι’ αυτό», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στον Μacron.
«Όταν είναι να κομπάσεις, ξέρεις πολύ καλά να το κάνεις.
Αλλά όταν είναι να δώσεις στο ΝΑΤΟ τα χρήματα που του οφείλεις, αυτό είναι κάτι άλλο».
«Είναι τόσο άπειρος! Δεν ξέρει τι είναι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, γι’ αυτό τα κίτρινα γιλέκα έχουν κυριεύσει τη Γαλλία», είπε ακόμη ο Tούρκος πρόεδρος.
«Χειρονομήστε όσο θέλετε, στο τέλος θα αναγνωρίσετε την ορθότητα του αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας».

Πρώτη ενημέρωση 2019-11-29 15:32:03

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Ποιοί και πώς άδειασαν την Ελλάδα και βοήθησαν την Τουρκία στη Μεσόγειο

 

Ζήτημα αποδυνάμωσης της διεθνούς θέσης και ρόλου της Ελλάδας εγείρεται πλέον μετά από το αναπάντητο -από συμμάχους και εταίρους- μπαράζ κινήσεων της Τουρκίας που όχι μόνο αντιτίθεται στα ελληνικά συμφέροντα, αλλά παραβαίνει το διεθνές δίκαιο και εκμεταλλεύεται ανοιχτά μέτωπα και συγκρούσεις για να προωθήσει την ατζέντα της.

Η υπογραφή διμερών συμφωνιών και Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης -από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη-, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά είχε πετύχει να κερδίσει έδαφος στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των διαρκώς κλιμακούμενων και αναπάντητων τουρκικών προκλήσεων.
Η στάση των εταίρων και συμμάχων Ελλάδας και Κύπρου, με εξαίρεση την Αίγυπτο, είναι ενδεικτική της αλλαγής προτεραιοτήτων στην περιοχή και ενδεχομένως της εν εξελίξει αναδιάταξης ισορροπιών.
Παρά τις ιαχές  των ελληνικών media για ηχηρή αντίδραση από την Αθήνα, το μείζον θέμα είναι η αποτελεσματικότητα, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εφόσον ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό μέτωπο και εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες για παρέμβαση της Ουάσιγκτον. Έτσι, παρά την απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ακόμα και αν αυτές επιβληθούν τελικά, δεν θεωρούνται ικανές να ανασχέσουν την τουρκική επιθετικότητα η οποία βασίζεται στις φοβίες των Ευρωπαίων για το προσφυγικό, τις καλές σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν και το χάσμα θέσεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
Η αλλαγή της στάσης εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και στις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο είχε προαναγγελθεί, η ελληνική διπλωματία είχε προειδοποιηθεί -ακόμα και προεκλογικά-, όταν με άρθρο του ο Κώστας Σημίτης ζητούσε άμεση δράση μετεκλογικά για να αποφευχθεί η δημιουργία τετελεσμένων από την Άγκυρα. Αντιστοίχως, μετά τις εκλογές, παρέμβαση με παρόμοια χροιά και σε υψηλούς τόνους άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εγείροντας θέμα ανυποληψίας των ΗΠΑ και νωχελικής και άτολμης στάσης της ΕΕ.

Η στάση Ευρώπης, ΗΠΑ και Ρωσίας

Έτσι, ενώ η Ευρώπη αντιδρούσε νωχελικά, αντιλαμβανόμενη τη διαφορά στην ιεράρχηση των θεμάτων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς για τη νέα ελληνική κυβέρνηση το μεταναστευτικό -που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν ως μοχλό πίεσης- τέθηκε στην κορυφή της ατζέντας υπερβαίνοντας τα ενεργειακά και το κυπριακό. Η δυσαρμονία αυτή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όμως, έδωσε στην Άγκυρα τον απαραίτητο διπλωματικό χώρο, επιτυγχάνοντας με lobbying να επιβραδύνει την ανταπόκριση της ΕΕ στις προκλήσεις.
Ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται ότι έπαιξε η συνεχιζόμενη πολιτική εμπλοκή στο Ισραήλ, καθώς το Τελ Αβίβ, έχει περιορίσει τις διεθνείς παρεμβάσεις του και η ανάφλεξη στον Λίβανο, καθώς ανάγκασε περιφερειακές δυνάμεις να υποβαθμίσουν την τουρκική απειλή και να επικεντρωθούν σε πιο επικίνδυνα  για την ασφάλειά τους μέτωπα.
Την τουρκική στρατηγική όμως κατέστησε εφικτή η Ρωσία, η οποία αντιδρά στον EastMed και απαντά στην Κύπρο, καθώς η Λευκωσία υλοποιεί ελιγμούς απομάκρυνσης από τη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου, τρέποντας σε φυγή Ρώσους ολιγάρχες και αποπληρώνοντας πρόωρα δάνειο που είχε λάβει από τη Μόσχα την περίοδο της κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία επέτρεψε το καλοκαίρι τη συμμετοχή ρωσικών ενεργειακών εταιριών σε σύμπραξη με τουρκικές σε έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι τάσσεται στο πλευρό της Άγκυρας.
Τη δυναμική της Τουρκίας επέτεινε και η στάση των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε τη σκληρή ρητορική κατά των τουρκικών προκλήσεων από το καλοκαίρι, όταν σε ανακοίνωσή το State Department υπαναχώρησε στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, ζητώντας αποχώρηση των τουρκικών ερευνητικών σκαφών μόνο από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.  Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και ο εναγκαλισμός Πούτιν-Ερντογάν, ανάγκασαν, σε μεγάλο βαθμό, Πεντάγωνο και State Department να συμπλεύσουν με τη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ, αν και επεδείκνυαν απροθυμία. Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή: Η προσέγγιση Τραμπ-Ερντογάν και τα “δώρα” Τραμπ στον Νετανιάχου, περιόρισαν την επιρροή και έπληξαν την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην περιοχή, επιτρέποντας σε περιφερειακούς παίχτες να αμφισβητήσουν ευρύτερους σχεδιασμούς και να επιχειρήσουν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα.
Τέλος, η στάση της Μεγάλης Βρετανίας με τις θολές και αναθεωρητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, υπέρ των τουρκικών θέσεων, η υπαναχώρηση της ENI δύο φορές από έρευνες σε εγκεκριμένο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, συμπαρασύροντας μάλιστα και τη γαλλική Total τη δεύτερη φορά, αποτέλεσαν τις τελευταίες ενδείξεις απώλειας του ελέγχου στην περιοχή.

Η στρατηγική της Τουρκίας και τα λάθη της Ελλάδας

Η επισημοποίηση των διεκδικήσεων στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή που εκτείνεται δυνητικά από τα νότια της Ρόδου έως την Κρήτη, αποτελεί δυσάρεστη αλλά πλήρως αναμενόμενη εξέλιξη. Ο Ερντογάν έλαβε από νωρίς θέση κατά του Χαφτάρ, συνέβαλλε ενεργά στον εξοπλισμό της κυβέρνησης της Λιβύης και ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο σε πρωτοφανές επίπεδο. Ωστόσο, ούτε τότε αντέδρασε η διεθνής κοινότητα, νομιμοποιώντας τη δράση της Τουρκίας ως περιφερειακή υπερδύναμη με τη δυνατότητα να ποδηγετεί και να επιβάλλει αποτελέσματα.
Η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τώρα σαφές ότι υποτιμήθηκε από την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη μεταβατική πολιτική περίοδο, όταν το μέτωπο ατόνησε, οι πιέσεις κόπασαν και η προσπάθεια χαλιναγώγησης της Άγκυρας χαλάρωσε. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια παρασκηνιακής προσέγγισης με τον Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε εντελώς διαφορετικά μηνύματα στην ΕΕ, διευκολύνοντας την τουρκική στρατηγική διεμβολισμού της συναίνεσης για τον περιορισμό της. Ακόμα όμως και πριν τις εκλογές, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών το Μαξίμου είχε υπαναχωρήσει έναντι των σχεδιασμών για τη σταδιακή ανακήρυξη των 12 μιλίων, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, υπό την πρόφαση ότι αλλάζει τον τρόπο και τη στρατηγική. Στην ουσία, όμως, η τότε κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες για να αποφύγει νέες εντάσεις με την Άγκυρα και να μην αναγκάσει ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ να πάρουν θέση.
Η Τουρκία έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2014, όταν ο τότε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Νετσντέτ Οζέλ αναφερόταν για πρώτη φορά στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας», φτάνοντας σήμερα σε σημείο να στείλει τους συγκεκριμένους χάρτες στον ΟΗΕ.
Παράλληλα, την περίοδο που μεσολάβησε, η Άγκυρα ενίσχυσε δραστικά τις δυνατότητες ερευνών και γεωτρήσεων, με την αγορά δύο πλωτών γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών. Η εμπλοκή του πολεμικού ναυτικού στη συνεπικούρηση των πλοίων αυτών ΄δημιούργησε άλλη αίσθηση, καθώς αποτέλεσε σαφή επίδειξη δύναμης και άσκηση επιβολής.
Οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δεν ήταν σε θέση να παράξουν αποτελέσματα χωρίς ουσιαστική στήριξη από τον Λευκό Οίκο ή/και συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ.

 

 

 

Πηγή: crisismonitor.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Να σταματήσουν τις βλακώδεις δηλώσεις οι υπουργοί και οι πολιτικοί για το θέμα της Λιβύης

 

Η σημερινή μέρα είναι μαύρη για την Ελλάδα. Αν και προειδοποιήσαμε με κάθε τρόπο και μέσον και την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια εξέλιξη που σταδιακά είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί σε μια εθνική καταστροφή.

Αυτή τη στιγμή, αντί να κάνουν ανόητες, βλακώδεις και εξοργιστικές δηλώσεις οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι πολιτικοί, καλό είναι να σωπάσουν και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί, που οδήγησαν την Ελλάδα σε μια οδυνηρή ήττα απέναντι σε μια κυβέρνηση που στην ουσία δεν υφίσταται, αφού δεν ελέγχει παρά μόνο το 10-15% του εδάφους της Λιβύης.

Αρκεί να σκεφθούν το εξής: Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι το παιχνίδι τώρα αρχίζει.
Που σημαίνει ότι μας περιμένουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλό είναι λοιπόν να συμμαζευτούν εκεί στην κυβέρνηση και στο κράτος, να μαζέψουν τους διάφορους “λαγούς” που βγάζουν για να μας κάνουν να συνηθίσουμε τα περί συνεκμετάλλευσης και μιλώ για τους συμβούλους εθνικής (αν)ασφάλειας και τα διάφορα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας και του ακαδημαϊκού χώρου, που στην ουσία μας ζητούν να σκύψουμε το κεφάλι στις απαιτήσεις της Τουρκίας, να παραδώσουμε το Αιγαίο και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μουσουλμανικό βιλαέτι της νεο-οθωμανίας του Ερντογάν.

Και μην νομίζετε ότι δεν καταλάβαμε τι έγινε με τη νησίδα Λεβίθα…

Επιτέλους συμμαζευτείτε.

Ξεπουλήσατε τη Μακεδονία, τώρα ξεπουλάτε και το Αιγαίο και αυτό δεν θα περάσει έτσι.
Ο Λαός δεν θα το αφήσει ατιμώρητο ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Σάββας Καλεντερίδης

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Σφίγγει ο κλοιός επενδύσεων πετρελαϊκών κολοσσών ΝΑ της Κρήτης - ΕΝΙ & ΒΡ στο παιχνίδι

Τι κρύβεται πίσω από την (παράνομη) συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης

 

Ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος για τα κοιτάσματα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης (άρθρο του 2018)
Τη στιγμή που οι Συμβάσεις επενδύσεων για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης των εταιρειών ΕxxonMobil-Total & ΕΛ.ΠΕ. εξακολουθούν να σέρνονται στους διαδρόμους του Δημοσίου από την Ελληνική γραφειοκρατία η σπαραζόμενη από συγκρούσεις Λιβύη αναβαθμίζει τις δικές της Συμβάσεις υποθαλάσσιων ερευνών κοιτασμάτων Νοτιοδυτικά της Κρήτης με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς (Εικ.1).
Εικ.1

Πιο συγκεκριμένα εάν εξαιρέσουμε την Ελλάδα που προσπαθεί ακόμη να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, στην περιοχή μας η Ιταλική Εταιρεία ΕΝΙ -μετά την αναστολή όλων των ερευνητικών πετρελαϊκών δραστηριοτήτων εντός της Ιταλικής ΑΟΖ- προσήλθε και αγόρασε τα 42,5% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της Αγγλικής εταιρείας BP η οποία κατέχει μία ερευνητική περιοχή (περιοχή 3) νοτιοδυτικά της Κρήτης μεγέθους 54.000 km2.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες μέσα στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης είχαν παγώσει από το 2014 λόγω -ανωτέρας βίας- προερχόμενης από τοπικές ένοπλες συγκρούσεις στην μείζονα περιοχή της Λιβύης.
Αλλά παρά τα τοπικά Λιβυκά προβλήματα και παρά τα ατακτοποίητα όρια των ΑΟΖ , Ελλάδος, Λιβύης, Ιταλίας και Μάλτας όπως θα δούμε η περιοχή αυτή ίσως κρύβει πραγματικά τεράστιους θησαυρούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Και ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει:
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Bob Dudley και Claudio Descalzi των εταιρειών BP και ΕΝΙ δήλωσαν ότι προτίθενται εντός του Απριλίου – Μαΐου 2019 να αναζωογονήσουν τις ερευνητικές προσπάθειες της Λιβύης συνεργαζόμενες στενά κοινοπρακτικά μεταξύ τους για να αναδείξουν όπως ανέφεραν τον σημαντικά υποσχόμενο ορυκτό πλούτο της θαλάσσιας αυτής περιοχής στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι η γεωφυσική Εταιρεία των Η.Π.Α. “ΙΟΝ” με έδρα το Houston Texas, εξετέλεσε και ερμήνευσε πρόσφατα (2017) σεισμικές καταγραφές  στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα επαναεπεξεργάστηκε μαζί με την Εταιρεία “Spectrum” παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης (Εικ.2).

Εικ.2
 

Οι δύο Εταιρείες, ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο.
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσαν ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια “αντίγραφα” του κοιτάσματος “Ζohr”, ο πρώτος στόχος (με κίτρινο χρώμα αριστερά στην Εικ.1) βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum εμφανίζεται να εχει μήκος 100 km (δηλ. 10 φορές μεγαλύτερος από το “Zohr”) καλύπτοντας έτσι μία επιφάνεια 6.000 km2 (100km x 60km). Είναι φανερό ότι εάν και εφ’ όσον επιβεβαιωθεί με γεώτρηση ότι αυτός ο στόχος περιέχει τελικά υδρογονάνθρακες τότε το κοίτασμα αυτό θα είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον  κόσμο είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm & με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το 2ο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!!! Εξ΄άλλου στην ίδια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει καταγραφεί από τις ίδιες γεωφυσικές εταιρείες ένας δεύτερος στόχος παγκοσμίου ενδιαφέροντος μεγέθους 3.500 km2.
 Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η ο τίτλος της επιστημονικής παρουσίασης της παραπάνω προσδοκίας από την Spectrum στο Λονδίνο είχε τίτλο: “ενα θέαμα για τα μάτια του “Zohr”, η αναζήτηση του επόμενου Αφρικανικού Υπέρ-Γίγαντα” (Α sight for Zohr eyes: the search for the next North African Super Giant). Βεβαίως το ερευνητικό μέλλον θα δείξει εάν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθινός. Όμως παρά τα θαλάσσια βάθη της περιοχής που κυμαίνονται γύρω από τα 3.000 m νερού υπάρχει  ανάγκη να αντιληφθούμε από επιστημονική και γεωπολιτική άποψη το μέγεθος των ενεργειακών προοπτικών της μείζονος περιοχής της Κρήτης οι οποίες θα μπορούσαν μέσω κατάλληλων συνεργειών να καλύψουν τελικά τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο για πολλές δεκαετίες και  αυτό ανεξάρτητα από το εάν οι παραπάνω στόχοι βρίσκονται εξ΄ ολοκλήρου μέσα μέσα στην Λιβυκή ΑΟΖ ή μερικά μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ.
Το θέμα πρέπει πάντως να αρχίσει απασχολήσει έγκαιρα την Ελληνική πλευρά ώστε να μη μείνουμε εκτός νυμφώνος σε τέτοιου μεγέθους περιπτώσεις και να μπορέσουμε επί της ουσίας να διερευνήσουμε συμμετοχικά σε βάθος το όλο θέμα. Ήδη οι πρώτες επιστημονικές αναζητήσεις μας δείχνουν ότι οι περιοχές μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος παλαιο-γεωγραφικά φαίνεται να περιέχουν τις σημαντικότερες σε μέγεθος Μεσογειακές παλαιο-λιμνοθάλασσες του ύστερου Μειοκαίνου με αποτέλεσμα σήμερα να χαρτογραφούνται ασβεστολθικοί στόχοι κοιτασμάτων “τύπου Zohr” (“Zohr-like”)  παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Είναι γνωστό ότι παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί η ExxonMobi, Total, ENI και ΒP οι οποίες προσήλθαν πρόσφατα στην περιοχή μας και βρίσκονται πλέον όλοι μαζί ταυτόχρονα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, φρόντισαν να δηλώσουν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο “δεν προσερχόμεθα εδώ στην περιοχή (Λιβύη) για να ανακαλύψουμε κάτι “μικρό σε μέγεθος”, “δεν μας ενδιαφέρει κάτι μικρό σε μέγεθος” “είμαστε εδώ διότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνολογία και τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να ανακαλύψουμε κάτι πολύ σημαντικό σε μέγεθος”.
   Δημοσιεύθηκε στο academia

 

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Μας δουλεύει ο Έντι Ράμα; «Ποια Ευρώπη; Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι φίλοι μας» – Ούτε 24 ώρες από το ευχαριστώ στην Ελλάδα δεν περάσαν

 

Ανανέωση: 2019-11-30 – 13:14′:12″

Προσοχή….. Ειδοποίηση από το OmegaNbc.com:  Διόρθωση αποκατάσταση ορθής είδησης

 

Το OmegaNbc εντόπισε λανθασμένες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο που αναδημοσίευσε

Το OmegaNbc έχοντας την πεποίθηση, ότι η αποκατάσταση τις ορθότητας των ψευδών ειδήσεων, όπου αυτές εντοπίζονται, είναι σημαντικό κομμάτι όσων ασχολούνται, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με την ενημέρωση, οφείλει να ζητήσει συγνώμη για την αναπαραγωγή της παραπάνω είδησης, στο μέτρο που του αναλογεί.

Κατόπιν τούτου αποκαθιστούμε την ορθότητα αυτής με νέο άρθρο, αλλά διατηρώντας και το παλιό ανακριβές άρθρο, βάζοντας επισήμανση ότι άρθρο αυτό αποδείχθηκε ψευδές.

Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει πάντα τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

 

Το άρθρο με την ορθή είδηση βρίσκεται     εδώ

 


 

Σχόλιο από το OmegaNbc.com:

Ούτε 24 ώρες δεν περάσαν όταν γράφαμε στο άρθρο ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΑΡΑΓΕΣ;  και σχολιαζαμε οτι :
…..” Ω ναι, είμαστε σίγουροι, σίγουροι…… δεν θα το ξεχάσουν οι Αλβανοί, ότι ανταποκριθήκαμε πρώτοι στην προσφορά βοήθειας, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στην Αλβανία, την επόμενη φορά, θα γκρεμίσουν αντί για δέκα σπίτια Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Χειμάρρα…… μόνο εννέα, από την “ευγνωμοσύνη” τους!!!”………..

 


 

Είναι ώρες δύσκολες για την Αλβανία. Η Ελλάδα συνδράμει από την πρώτη στιγμή. Βοήθεια προσφέρουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κακό πράγμα να είναι κανείς αχάριστος και δυστυχώς, αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, ο Έντι Ράμα υπενθύμισε τον πραγματικό του χαρακτήρα.
Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Έντι Ράμα μιλώντας στο «Open Show» είπε ότι επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, και του ζήτησε την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης δωρητών από την Ανατολή και τη Δύση.

 

Δηλαδή, ο Έντι Ράμα ζήτησε από τον Ερντογάν να διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για να υποστηριχτεί οικονομικά η σεισμόπληκτη Αλβανία.
Δεν το ζήτησε από την Ελλάδα, που είναι η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέτρεξε πρώτη.
Από τον Τούρκο «νταβατζή» το ζήτησε. Σου λέει, θα κάνουμε μαζί ένα διεθνή έρανο, θα κρατήσουμε και ένα… ποσοστό από τις δωρεές. Τι; Δεν υπάρχει περίπτωση να σκέφτηκε κάτι τέτοιο ένας ενάρετος χαρακτήρας όπως ο Έντι Ράμα;
Στη συνέχεια και εδώ επίσης έδειξε ποιος πραγματικά είναι, ανέφερε επικριτικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έστειλαν μεγάλη βοήθεια, υποστηρίζοντας εκ νέου τον Ερντογάν, ο οποίος έστειλε κάποια βοήθεια;
Ακούσατε εσείς να στέλνουν οι Τούρκοι βοήθεια στην Αλβανία; Και αν ναι, ποια και πόση;
«Ευρώπη; Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι οι φίλοι μας που τρέχουν.
»Έχω απευθυνθεί τόσο στην Αυστραλία όσο και στο Ισραήλ.
»Μίλησα με τον Τούρκο πρόεδρο για την διοργάνωση μιας διάσκεψης χορηγών από τις χώρες τις Ανατολής και της Δύσης», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτός ο αχάριστος είναι ο Έντι Ράμα.

 

Πηγή: tribune.gr – echedoros-a.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

We don't believe it  (Γουι ντοντ μπιλιβ ιτ).......... it is impossible (ιτ ιζ ιμποσιμπολ).... our strategic partners (αουρ στρατιτζικ παρτενερς) ??? Oh my God (ωωω μάϊ γκαντ).....

Security Alert – Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα – Ίσως επειδή τώρα πια είμαστε strategic partners……

 

Η Ελλάδα μπήκε από τις ΗΠΑ στην λίστα με τις επικίνδυνες χώρες ως προορισμός, για επιθέσεις τζιχαντιστών ;;;!!! 

Πέφτουμε απ’ τα σύννεφα…… μα καλά δεν είχαμε πολύ πρόσφατα στρατηγική συνεργασία και επιβεβαίωση της στρατηγική μας φιλίας;;;

We don’t believe it  (Γουι ντοντ μπιλιβ ιτ)………. it is impossible (ιτ ιζ ιμποσιμπολ)…. our strategic partners (αουρ στρατιτζικ παρτενερς) ??? Oh my God (ωωω μάϊ γκαντ)…..

gr.usembassy.gov

Υπηρεσίες πολιτών των ΗΠΑ (U.S. Citizen Services) – Ειδοποιήσεις και μηνύματα (Alerts and Messages) – Ειδοποίηση ασφαλείας – Πρεσβεία των ΗΠΑ Αθήνα (Security Alert – U.S. Embassy Athens)

Η ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ ως έχει……….

Τοποθεσία: Ελλάδα, σε όλη τη χώρα

Γεγονός: Κατά την περίοδο των διακοπών, τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν αυξημένα λόγω των συνεχιζόμενων απειλών που δημιουργούν οι διεθνικές τρομοκρατικές οργανώσεις και τα άτομα που εμπνέονται από τη βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία σε όλη την Ευρώπη.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε τοποθεσίες όπως αγορές Χριστουγέννων, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, κόμβους μεταφοράς και άλλους “μαλακούς” στόχους – εύκολους στόχους (soft targets) που επισκέπτονται οι τουρίστες.

Ενέργειες για ανάληψη :

Πρόσθετη επαγρύπνηση σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις διακοπών, χώρους λατρείας και τοποθεσίες με μεγάλο πλήθος.
Ελέγξτε τα προσωπικά σας σχέδια ασφαλείας.
Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας.
Παρακολουθήστε τα τοπικά μέσα για ενημερώσεις.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Βόμβα 20 τρισ. δολαρίων απειλεί τα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας – Καταρρέουν οι μικρομεσαίες τράπεζες

 

Το 50% των μικρομεσαίων τραπεζών της Κίνας δεν κατόρθωσαν να «περάσουν» τα stresst tests της κεντρικής τράπεζας PBOC
Όλο και πιο εμφανές γίνεται το γεγονός ότι οι μικρές κα μεσαίες (σ.σ.: από πλευράς κεφαλαιοποίησης) κινεζικές τράπεζες αποτελούν μία βόμβα στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας, ικανή να αλλάξει άρδην την πορεία της και φυσικά να έχει συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Μετά τη διάσωση, μέσω οικονομικής στήριξης, μίας σειράς μικρομεσαίων τραπεζών, κατέφθασε η είδηση ότι το 50% των τραπεζών αυτού του μεγέθους δεν κατόρθωσαν να «περάσουν» τα stress tests στα οποία της υπέβαλε η κεντρική τράπεζα PBOC.

Μία από τις αιτίες θεωρείται η έκρηξη των διατραπεζικών και repo επιτοκίων, που αναγκάζει τις μικρές και μεσαίες τράπεζες να εξαρτώνται αποκλειστικά από τις καταθέσεις για τη χρηματοδότησή τους και μάλιστα σε μία περίοδο όπου βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες εκροές.
Ταυτόχρονα η νομισματική πολιτική της PBOC, η οποία μείωσε τα βασικά επιτόκια, μπορεί να στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά πλήττει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια επιτοκιακού κέρδους των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον Dai Zhifeng, αναλυτή του κινεζικού τραπεζικού κλάδου στην Zhongtai Securities, τα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης οδηγούν σε κατάρρευση τις μικρές τράπεζες, ενώ ορισμένες εξ αυτών προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε εξαιρετικά ριψοκίνδυνες επενδύσεις.
Η ίδια η PBOC ανακοίνωσε ότι το 13% των 4.379 τραπεζών που βρίσκονται υπό την εποπτεία της και διήλθαν της διαδικασίας των stress tests κατατάσσονται σε αυτές «ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου».
Βάσει στοιχείων του Bloomberg περί των 586 τραπεζών κατατάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι μικρές τοπικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι δεν πρέπει να έχουν μεγάλο άδικο ορισμένοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση μπορεί να ξεκινήσει από κάποια κινεζική επαρχία, στην οποία υπάρχουν αρκετές πόλεις-φαντάσματα.
Ενώ οι ξένες και οι ιδιωτικές τράπεζες θεωρούνται σχετικά ασφαλείς, περισσότερο από το ένα τρίτο οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στις αγροτικές περιοχές της Κίνας χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλού κινδύνου» ή ακόμη και ότι βρίσκονται «ένα βήμα πριν από την κατάρρευση».
Επιπλέον, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεσαίου και μικρού μεγέθους έλαβαν χαμηλές αξιολογήσεις λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, ενώ οι μικροί δανειστές ήταν πιο ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις της οικονομίας.
Τι έκανε το PBOC με αυτή τη λίστα των καταστροφών;
Όπως αναφέρει η Bloomberg, η κεντρική τράπεζα κοινοποίησε σε κάθε τράπεζα την αξιολόγησή της και κάλεσε ορισμένους να αυξήσουν το κεφάλαιο, να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια, να περιορίσουν τα μερίσματα και ακόμη και να αλλάξουν τη διαχείριση.
Με λίγα λόγια, τρισεκατομμύρια κινεζικά τραπεζικά (μη εκτελεστικά) περιουσιακά στοιχεία πρόκειται να εξαφανιστούν μυστηριωδώς από τα βιβλία, ενώ εκατοντάδες τοπικές τράπεζες προσπαθούν να εισάγουν ρευστότητα στους ισολογισμούς τους, καταργώντας αποτελεσματικά την ελεύθερη ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά.
Ξεχωριστά, το PBOC έδωσε επίσης προσοχή σε 30 τράπεζες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Στο βασικό σενάριο, αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκε στο 5,3% – ή πολύ πάνω από το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας – εννέα  από τις 30 μεγάλες τράπεζες απέτυχαν και ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας μειώθηκε στο 13,47% από 14,43%.
Στο χειρότερο σενάριο, αν υποτεθεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 4,15% ή λιγότερο περισσότερες από τις μισές τράπεζες της Κίνας ή 17 από τις 30 μεγάλες τράπεζες απέτυχαν στη δοκιμή.
Έτσι, με δεδομένο ότι το σύνολο του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτιμάται στα 40 τρισ. δολάρια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία.. βόμβα 20 τρισ. δολαρίων έτοιμη να εκραγεί.

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Νέο «όπλο» στα χέρια των εθνικιστών της ανατολικής Ευρώπης ο χρυσός – Επίδειξη ισχύος στα χνάρια Ρωσίας, Κίνας

 

«Όταν τα κράτη αγοράζουν χρυσό, οι άνθρωποι παντού το βλέπουν σαν ένδειξη οικονομικής κυριαρχίας»

 


 

Ένα νέο διακύβευμα έχουν βρει το τελευταίο διάστημα οι εθνικιστές ηγέτες στην ανατολή της Ευρώπης.
Στον χρυσό…
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι έχει αυξήσει σημαντικά την οικονομική της δύναμη μετά την ολοκλήρωση του επαναπατρισμού των 100 τόνων μετάλλου.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός κατά των μεταναστών, Viktor Orban επιταχύνει τις επενδύσεις του ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου για να ενισχύσει την ασφάλεια των αποθεμάτων του.
Η βιασύνη για το χρυσό των ανατολικών χωρών της Ευρώπης ακολουθεί τα βήματα της Ρωσίας και της Κίνας, οι οποίες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο, εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εντάσεων.
Και σε αυτό το στρατόπεδο έχει προστεθεί και ο πρώην Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico, ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στην εξουσία, προτρέποντας το κοινοβούλιο να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επαναφέρει τα αποθέματα χρυσού που είναι αποθηκευμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόγος;

“Μερικές φορές οι διεθνείς εταίροι σας μπορούν να σας προδώσουν, ανέφερε ο Robert Fico επικαλούμενος ένα σύμφωνο της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας του 1938 που επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ να προσαρτήσει ένα μέρος της τότε Τσεχοσλοβακίας.
Επίσης, επαναλαμβάνει την άρνηση της Bank of England να επιστρέψει στη Βενεζουέλα τα αποθέματά της, εξαιτίας των πολιτικών διαφορών.

“Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ούτε καν τους στενότερους συμμάχους μετά τη Συμφωνία του Μονάχου”, δήλωσε ο Fico στους δημοσιογράφους.
“Εγγυώμαι ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα δούμε ούτε ένα γραμμάριο αυτού του χρυσού.
Ας το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, ανέφερε ο Fico.
Τα σχόλια αυτά έγιναν παρά το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους της Σλοβακίας μετά την κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, βοηθώντας έτσι να διευκολυνθεί η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Ο Fico δήλωσε ότι το Brexit και ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έθεσε σε επικίνδυνα χέρια το σλοβάκικο χρυσό, ο οποίος είναι στη Βρετανία.
Ο χρυσός που επαναπάτρισε η Πολωνία επίσης ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δεν υπήρξε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Βρετανίας από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Adam Glapinski.

Αντ ‘αυτού, δήλωσε ότι ήθελε να αποδείξει τη δύναμη της οικονομίας του έθνους του 586 δισ. δολαρίων – το μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη.
Η Πολωνία διπλασίασε κέρδη της από τον χρυσό τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα της περιοχής.
Η Ουγγαρία, όμως, ήταν ενεργός αγοραστής επίσης.
Τα αποθέματα χρυσού δεκαπλασιάστηκαν το περασμένο έτος.

Ο ηγέτης της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έχει ήδη παραγγείλει από την κεντρική τράπεζα να ενισχύσει τα αποθέματα και να προωθήσει την αγορά εννέα τόνων τον Οκτώβριο.
Ο Aleksandar Vucic είπε την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να αγοραστούν περισσότερα επειδή “βλέπουμε σε ποια κατεύθυνση κινείται η κρίση στον κόσμο”.
Το μεγαλύτερο έθνος που προέκυψε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να κρατάει μέρος του χρυσού του στο εξωτερικό, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Η περιοχή αγοράζει περισσότερο μέταλλο λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας σχετικά με το εμπόριο και την πολιτική, το Brexit και τα χαμηλά επιτόκια, έχει αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

Η Ρουμανία είχε επίσης επιδιώξει να μετεγκαταστήσει μερικά από τα αποθέματα χρυσού της στα δικά της θησαυροφυλάκια, από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό το σχέδιο έχει παγώσει καθώς η κυβέρνηση κατέρρευσε τον Οκτώβριο.
Για τους ηγέτες που έχουν κυριαρχήσει στην ανατολική Ευρώπη, το κύριο όφελος μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους.
“Ο χρυσός είναι ένα σύμβολο”, δήλωσε ο Vuk Vukovic, πολιτικός οικονομολόγος στο Ζάγκρεμπ.
«Όταν τα κράτη αγοράζουν χρυσό, οι άνθρωποι παντού το βλέπουν σαν ένδειξη οικονομικής κυριαρχίας».

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Foreign Affairs: Η νέα γεωγραφία της παγκόσμιας διπλωματίας – Ο ρόλος της Κίνας

 

Η Κίνα προχωρά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν

Καθώς η άνοδος της Κίνας έχει γίνει μια κεντρική δύναμη στην παγκόσμια πολιτική, οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής έχουν εντοπίσει την τροχιά της για πιθανή υπεροχή σε πολλά μέτωπα: Στο μέγεθος της οικονομίας της, στην κλίμακα και την εμβέλεια των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών της, στις στρατιωτικές δυνάμεις της.

Όμως, από το 2019, η Κίνα έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα υποτιμημένο αλλά κρίσιμο μέτρο παγκόσμιας επιρροής: Το μέγεθος του διπλωματικού δικτύου της.
Επί δεκαετίες, η Ουάσιγκτον είχε το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο.
Τώρα, η Κίνα διαθέτει 276 διπλωματικά πόστα -συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών, προξενείων και μόνιμων αποστολών σε διεθνείς οργανισμούς.
Το δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών, εν τω μεταξύ, ανέρχεται σε 273, μειωμένο κατά ένα πόστο έναντι του 2017.

Αυτή η μεταβολή θα μπορούσε να σημάνει ένα σημείο καμπής στον ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος.
Καθώς το Πεκίνο γίνεται ολοένα και πιο πρόθυμο να αναπτύξει την παγκόσμια ισχύ του, φαινομενικά μη ενδιαφερόμενο πλέον για την οδηγία του πρώην ηγέτη Deng Xiaoping «κρύψτε την δύναμή σας, πάρτε τον χρόνο σας», έχει επενδύσει σε ενεργή και εκτεταμένη διπλωματία.
Η Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, έχει δει τόσο μια εσωστρέφεια όσο και το να προτιμώνται άλλα εργαλεία.
Εκεί που κάποτε οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν παγκόσμια διπλωματική πρωτοκαθεδρία, το πεδίο τώρα έχει εξισωθεί.

Πώς κερδίζει η Κίνα

Η άνοδος της Κίνας στην πρώτη θέση ήταν ταχεία.
Ο Δείκτης Global Diplomacy του Ινστιτούτου Lowy παρακολουθεί τα διπλωματικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.
Το 2011, το Πεκίνο βρισκόταν 23 θέσεις πίσω από την Ουάσινγκτον.
Μέχρι το 2016, ήταν μόνο οκτώ θέσεις πίσω, στην τρίτη θέση πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία.
Το 2017, ανέβηκε στην δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την Γαλλία, προτού φτάσει στην πρώτη θέση φέτος.
Ο δείκτης του τρέχοντος έτους τοποθετεί την Κίνα στην πρώτη θέση μπροστά από 60 άλλα σημαντικά διπλωματικά δίκτυα.

Το Πεκίνο έχει ανοίξει πέντε νέες πρεσβείες τα τελευταία δύο χρόνια: Στη Μπουρκίνα Φάσο, την Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Γκάμπια και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.
Αυτός ο κατάλογος χωρών δεν είναι τυχαίος. Μετά από μια επίμονη εκστρατεία για αυτό που συνήθως αναφέρεται ως «διπλωματία του καρνέ επιταγών», το Πεκίνο πέτυχε να προσελκύσει μερικούς από τους τελευταίους διπλωματικούς εταίρους της Ταϊβάν. Πρόσφατα, δύο χώρες στην περιοχή των νησιών του Ειρηνικού -το Κιριμπάτι και τα Νησιά του Σολομώντος- διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν και έκαναν τη μετάβαση στην Κίνα μειώνοντας τον αριθμό των χωρών που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν από 22 το 2016 σε μόλις 15 σήμερα (οι οποίες περιλαμβάνουν την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την πόλη του Βατικανού). Για το Πεκίνο, η στρατηγική αυτή έχει δώσει ώθηση τόσο στην αυξανόμενη πολιτική απομόνωση της Ταϊβάν όσο και στην αύξηση της ικανότητας της Κίνας να προωθεί τα δικά της οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα.

Εν ολίγοις, ήταν [μια πολιτική] win-win, μόνο που και οι δύο νίκες πήγαν στην Κίνα.
Η Κίνα δεν έχει μόνο πλάτος στο δίκτυό της˙ έχει και βάθος.
Ενώ το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον είναι στήθος με στήθος σε σχέση με τον αριθμό των πρεσβειών που διαθέτουν, η Κίνα είναι ασύγκριτη στον αριθμό των προξενείων, με 96 έναντι 88 των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενώ οι πρεσβείες αντανακλούν την πολιτική ισχύ, τα προξενεία αντικατοπτρίζουν την οικονομική δύναμη.

Η εστίαση της Κίνας στην ενίσχυση των προξενείων της συμφωνεί με την συνεχή εστίασή της στην προώθηση των συμφερόντων της μέσω της οικονομικής διπλωματίας έναντι της παραδοσιακής διπλωματίας. Από τα 96 προξενεία της Κίνας, 41 βρίσκονται στην Ασία και 28 στην Ευρώπη.
Αυτό συμβαδίζει με την κινεζική Πρωτοβουλία Ζώνη και Οδός (Belt and Road Initiative, BRI), μια θεμελιώδης ώθηση εκτιμώμενη σε τρισεκατομμύρια και η οποία επιδιώκει να συνδέσει καλύτερα την Κίνα με αυτές τις περιοχές.

Διπλωματία χωρίς… ποδήλατο

Η διπλωματική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρτηριοσκληρωτική από το 2017.
Μετά το κλείσιμο των θυρών του γενικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη το 2018, εν μέσω εχθρικών σχέσεων με το Κρεμλίνο και χωρίς νέα ανοίγματα τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον μείωσε τα συνολικά πόστα της σε 273.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει με κενά: Ακόμη και καθώς ο πρόεδρος Donald Trump πλησιάζει το τέλος μιας τετραετούς θητείας, μόνο το 73% των κεντρικών θέσεων πληρούνται, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της Washington Post. Προσθέστε σε αυτό την επιθυμία της διοίκησης Trump να μειώσει κατά 23% τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (U.S. Agency for International Development , USAID) και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διπλωματία των ΗΠΑ φαίνεται στις άλλες κυβερνήσεις όλο και περισσότερο χωρίς πηδάλιο.

Τα 11.000 tweets του Trump, εκ των οποίων πάνω από τα μισά προσβάλλουν κάποιον ή κάτι τέτοιο, δεν αποτελούν υποκατάστατο για ένα σωστά λειτουργικό διπλωματικό δίκτυο.
Η διπλωματία των ΗΠΑ δεν υστερεί σε κάθε μέτωπο.
Η διπλωματική επιρροή δεν προέρχεται μόνο από την καθιέρωση μιας μεγάλης παρουσίας στο εξωτερικό, αλλά και από το να είναι [κάποια χώρα] σημαντικός υποδοχέας ξένων αποστολών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν με σημαντική διαφορά το πιο δημοφιλές μέρος για να διατηρούν πρεσβείες και προξενεία οι [ξένες] χώρες.

Αποτελούν την έδρα περίπου 342 πρεσβειών και προξενείων που ανήκουν στις 61 χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη [του Ινστιτούτου Lowy].
Η Κίνα, με 256, είναι μια μακράν δεύτερη.

Όταν προστίθενται στην εξίσωση οι μόνιμες αποστολές σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύεται περαιτέρω.
Άλλες κυβερνήσεις δημιουργούν ολοένα και περισσότερες θέσεις σε δεύτερης και τρίτης βαθμίδας πόλεις της Κίνας -κάτι που αξίζει να παρακολουθηθεί προσεκτικά τα επόμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά, θα χρειαζόταν ένας σοβαρός ανασχηματισμός της παγκόσμιας διπλωματικής τάξης για το status quo σε αυτή την συγκεκριμένη μέτρηση, ώστε να αλλάξει προς όφελος της Κίνας στο εγγύς μέλλον.

Ένα βαρόμετρο εθνικής φιλοδοξίας

Παράλληλα με την ανακατάταξη της αμερικανικής και της κινεζικής διπλωματικής εμβέλειας, άλλες παγκόσμιες διαταραχές ώθησαν αλλαγές στις διπλωματικές δραστηριότητες άλλων κυβερνήσεων.
Ειδικότερα, το Brexit οδήγησε έναν αριθμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προβούν σε αλλαγές.
Με τις διαδοχικές προθεσμίες του Brexit να επίκεινται, να περνούν και να ξανατίθενται, η Ιρλανδία ενίσχυσε το δίκτυό της κατά οκτώ θέσεις, προκαλώντας μια άνοδο τριών θέσεων στον δείκτη από το 2017, [κάτι που είναι] η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Με την Ιρλανδία να αντιμετωπίζει ένα διαζύγιο από τον μεγαλύτερο εισαγωγικό εταίρο και τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό εταίρο της, ο υπουργός Εξωτερικών της έχει συνδέσει δημοσίως αυτή την κίνηση με την στρατηγική της χώρας για το Brexit.
Η Ολλανδία έχουν επίσης συνδέσει την πρόσφατη διπλωματική ώθησή της με παράγοντες του Brexit, με επτά νέα πόστα σε δύο χρόνια και με περισσότερα να αναμένονται μέχρι το 2021.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έκλεισε ή υποβάθμισε 11 προξενεία και διπλωματικές υπηρεσίες από το 2016, πέφτοντας από την ένατη θέση πριν από τρία χρόνια στην 11η σήμερα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις για άνοιγμα τριών νέων πόστων στον Ειρηνικό και δώδεκα επιπλέον πόστων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του 2020. Αυτά για τις υποσχέσεις μιας «παγκόσμιας Βρετανίας»…

Η Ιαπωνία μετακινήθηκε στην τέταρτη θέση το 2019, ξεπερνώντας την Ρωσία για πρώτη φορά.
Αντιμέτωπο με μια μεταβαλλόμενη ισορροπία ισχύος στην γειτονιά του, συμπεριλαμβανομένης μιας όλο και πιο δυναμικής Κίνας, το Τόκιο επενδύει ήσυχα στο διπλωματικό του αποτύπωμα επί σχεδόν μια δεκαετία.
Η προσθήκη επτά νέων θέσεων σε χώρες στρατηγικής σημασίας όπως η Καμπότζη, οι Φιλιππίνες, οι Σεϋχέλλες και το Βανουάτου, ανεβάζουν τα συνολικά πόστα του Τόκιο σε 247.
Η Τουρκία επίσης ενίσχυσε το δίκτυό της, συμβαδίζοντας με την όλο και πιο φιλόδοξη εξωτερική πολιτική της και με τα βήματά της για την διαφοροποίησή της από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Έχει προσθέσει έξι θέσεις από το 2017, κατατασσόμενη στην έκτη θέση για το διπλωματικό δίκτυό της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει λιγότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Ρωσίας που είναι πέμπτη.
Παρά την τουρκική πολιτική «Ασία Πάλι» (“Asia Anew”) που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, οι θέσεις αυτές δεν συγκεντρώθηκαν στην Ασία.

Με εξαίρεση μια νέα πρεσβεία στο Λάος, η Τουρκία προσανατολίστηκε στην διπλωματική της επέκταση προς την Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Η επιλογή μιας χώρας για το πού θα επεκτείνει το δίκτυό της ποτέ δεν είναι χωρίς υπολογισμό.
Η Κίνα, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Τουρκία σηματοδοτούν προτεραιότητες σχετικά με το πού θέλουν να τοποθετηθούν στο μέλλον.
Το πρωτόγνωρο διπλωματικό βάρος της Κίνας έχει ιδιαίτερη σημασία. Υπό τον πρόεδρο Xi Jinping, το Πεκίνο συνεχίζει να ξεφλουδίζει την υπεροχή των ΗΠΑ, παίρνοντας τον πρωτοπορία σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό μετρήσεων, με το διπλωματικό αποτύπωμα να είναι απλώς μια [από αυτές τις μετρήσεις].

(Οι άλλες περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες εξαγωγές, την παραγωγή μετάλλων σπανίων γαιών, και το ΑΕΠ μετρημένο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης [purchasing power parity]).
Το προσφάτως εξέχον διπλωματικό δίκτυο είναι τουλάχιστον μια συμβολική νίκη για την Κίνα.
Και ενώ τα διπλωματικά δίκτυα δεν μπορούν να πουν την πλήρη ιστορία για την επιρροή μιας χώρας στο εξωτερικό, χρησιμεύουν ως ένα βαρόμετρο των εθνικών φιλοδοξιών της.

Bonnie Bley (Ερευνητική συνεργάτις στο Asian Power and Diplomacy Program στο Ινστιτούτο Lowy στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας)

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com