Main Menu

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2019

 

Ευθύνες στον Τούρκο Γενικό Διευθυντή του OPCW

Έγγραφο των Wikileaks αλλάζει τα δεδομένα της φονικής επίθεσης με αέρια στη Ντούμα το 2018

 

Η επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας, στις 7 Απριλίου 2018, που είχε αποδοθεί στις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, θεωρείται ως μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην εμφύλια σύρραξη στη χώρα. Η επίθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μία εβδομάδα αργότερα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, προτού ακόμη δημοσιευθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW), που επιβλέπει την τήρηση της παγκόσμιας Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Δημοσίευμα όμως της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Οργανισμού, το οποίο αποκαλύφθηκε από τον ερευνητικό ιστότοπο WikiLeaks, ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα για την υπόθεση, καθώς εκφράζει τις αμφιβολίες ενός ειδικού που συμμετείχε στην έρευνα.

Η εφημερίδα τονίζει στο δημοσίευμά της πως και προ μηνός είχε αναφερθεί στην πιθανότητα να υπάρχει αυτό το έγγραφο και είχε απευθυνθεί στον Οργανισμό, ο οποίος είχε επιμείνει στο αρχικό του πόρισμα, πως υπάρχουν “βάσιμα στοιχεία” για να θεωρείται πως στη Ντούμα είχε χρησιμοποιηθεί χλώριο στην επίθεση. Ωστόσο, υπογραμμίζει η La Repubblica, το εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με ημερομηνία 22 Ιουνίου 2018-όταν ακόμη η διεθνής κοινότητα ανέμενε το πόρισμα των ειδικών- που αποκαλύπτει η WikiLeaks, είναι δυνατόν να δώσει νέα διάσταση στην σκοτεινή τούτη υπόθεση.

Το πόρισμα του Οργανισμού δημοσιεύθηκε με σημαντική καθυστέρηση μόλις τον Μάρτιο του 2019. Στο ηλεκτρονικό μήνυμα ο συντάκτης του απευθύνεται στον Βρετανό διπλωμάτη Ρόμπερτ Φέαργουεδερ, τότε προσωπάρχη του Τούρκου γενικού διευθυντού του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού κι εκφράζει τις αμφιβολίες των τεχνικών για την επίσημη υπόθεση που προβάλλεται στην έκθεση για την αυτοψία.
Ο ίδιος ο συντάκτης, χωρίς να κατονομάζει, αποδίδει ευθύνες στα πιο υψηλόβαθμα κλιμάκια του Οργανισμού, στο ίδιο το γραφείο του γενικού διευθυντή, τονίζοντας πως εξεπλάγη “διαβάζοντας για το πως αποδίδει με λανθασμένο τρόπο τα δεδομένα” η “τροποποιημένη αυτή έκθεση”. Κατά τη Repubblica, χωρίς να κάνει κάποιο πολιτικό σχόλιο ο αποστολέας του μηνύματος, εκφράζει αμφιβολίες τεχνικού τύπου για τα αναφερόμενα επίπεδα σωματιδίων χλωρίου στα ατμοσφαιρικά δείγματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις δειγματοληψίας ήταν πολύ κατώτερα από τα δημοσιευθέντα ποσοστά, ώστε να μη συνιστούν ασφαλείς αποδείξεις για ίχνη του στοιχείου αυτού.
Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα, ο συντάκτης του μηνύματος τονίζει τις αμφιβολίες που εξέφραζαν οι επιτόπου ερευνητές όσον αφορά τα συμπτώματα, όπως τα είχαν αναφέρει οι αυτόπτες μάρτυρες και έγιναν ορατά από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η γνώμη τους απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο της έκθεσης. Όπως τονίζει ο ίδιος, οι αμφιβολίες είχαν εκφρασθεί όχι μόνον από τους εμπειρογνώμονες, αλλά και από τους τοξικολόγους, που ήταν ειδικευμένοι στα χημικά όπλα. Επίσης, ο ίδιος ειδικός αμφισβητεί το στοιχείο ότι τα χημικά εκλύθηκαν από δύο κίτρινους μεταλλικούς κυλίνδρους, οι φωτογραφίες των οποίων είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.
Με βάση το έγγραφο αυτό, η εφημερίδα αναρωτάται εάν κατά τη σημερινή σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, θα συζητηθούν τα σημεία που θέτει ο συντάκτης του και εάν θα χυθεί πραγματικά φως στην υπόθεση αυτή.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Stratfor: Αναπόφευκτη καταιγίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

 

Ο Ερντογάν έφτασε προ ημερών στην Ουάσινγκτον με μια μακρά λίστα αιτημάτων, τα περισσότερα από τα οποία φαίνεται πως είχαν στόχο να τον διατηρήσουν στην εξουσία. Η στάση των ΗΠΑ και το δίλημμα του Τούρκου προέδρου.

του Sinan Ciddi

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη για τον Ερντογάν, με μια στενή αλλά ουσιαστική έννοια.
Εν μέσω της απειλής των αμερικανικών κυρώσεων, η συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έληξε με τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει τις απαιτήσεις της Άγκυρας στο Οβάλ Γραφείο και, προφανώς, να καταφέρνει να αποσοβήσει τα τιμωρητικά μέτρα των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη του Ερντογάν δεν έλυσε βέβαια κανένα από τα μακροχρόνια διμερή ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και ο Ερντογάν -τον οποίον αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση σχεδόν όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ- δεν θα ήταν καλοδεχούμενος στην Ουάσινγκτον, αν δεν είχε λάβει προσωπική πρόσκληση από τον Τραμπ. Άλλωστε, η Τουρκία δεν έχει και πολλούς φίλους πια στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη εισβολή της στη βόρεια Συρία για να επιτεθεί στις στηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις μαχητών που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, που πολλοί θεωρούν πως παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ.
Αντιθέτως, δεν είναι σαφές το τι κέρδισε ο Τραμπ από τα πολυάριθμα φωτογραφικά ενσταντανέ με έναν ηγέτη τον οποίο οι Αμερικανικοί κυβερνητικοί θεσμοί θεωρούν ευρύτατα ως αναξιόπιστο εταίρο στην καλύτερη περίπτωση, καθώς και αυταρχικό ηγέτη που έρχεται ορατά πιο κοντά στη Ρωσία, σε βάρος των συμφερόντων της Δυτικής συμμαχίας.
Οι περισσότεροι παρατηρητές της Τουρκίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συμμαχία Τουρκίας-ΗΠΑ υπάρχει κατ’ όνομα μόνο και οπωσδήποτε δεν είναι ουσιαστική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε πως η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να απομακρύνονται, χωρίς μια πιο ουσιαστική δέσμευση σε ζητήματα που διαιρούν τους δύο συμμάχους.
Ο Ερντογάν έφτασε στην Ουάσινγκτον με μια μακρά λίστα αιτημάτων, τα περισσότερα από τα οποία φάνηκε πως είχαν στόχο να διαφυλάξουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Οι ανησυχίες πως οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιούσαν ορισμένες από τις πιο αμφισβητήσιμες πηγές του τεράστιου προσωπικού πλούτου του Ερντογάν καθώς και το μέλλον της τουρκικής Halkbank, προφανώς βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας.
Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης κατηγόρησαν τη Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Επιπλέον, ο Ερντογάν εξόργισε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών που παραβρέθηκαν στη συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ, όταν έδειξε βίντεο σε ένα iPad που παρουσίαζε τον Κούρδο ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαζλούμ Αμπντί ως τρομοκράτη που θα πρέπει να συλληφθεί και να παραδοθεί στην Τουρκία, αντί να προσκαλείται στην Ουάσινγκτον.
Όταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ αγνόησε αυτή την προπαγανδιστική πράξη, η προσοχή της συζήτησης στράφηκε στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Από την κοινή ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν, είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν να στείλουν ένα βασικό μήνυμα στην Τουρκία: είτε θα βρει τρόπο -που να μπορεί να επιβεβαιωθεί- να βάλει «στο συρτάρι» τους S-400 και ως αντάλλαγμα να επανενταχθεί στο πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35, ή θα πρέπει να περιμένει σοβαρές και εξουθενωτικές κυρώσεις.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Για το θέμα των S-400, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ένα ενδιαφέρον δίλημμα και καλείται να λάβει μια απόφαση με σημαντικές επιπτώσεις. Πέραν της απώλειας της αξιοπιστίας της, η Τουρκία θα δυσκολευτεί να ακυρώσει την αγορά των S-400. Από προηγούμενη εμπειρία, ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως το να εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, και υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές που υποδηλώνουν πως ο Πούτιν θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει έναν θησαυρό με ντροπιαστικό και ενοχοποιητικό υλικό, που θα έδειχνε τις αμφιλεγόμενες οικονομικές συναλλαγές και τις διεθνείς σχέσεις του Ερντογάν και της οικογένειάς του. Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να τιμωρήσει οικονομικά την Τουρκία, τερματίζοντας τις υφιστάμενες εμπορικές και τουριστικές συμφωνίες που είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωστία της τουρκικής οικονομίας.
Στον αντίποδα, εάν δεν ικανοποιηθεί η Ουάσινγκτον στο θέμα των S-400, θα μπορούσε να εξαπολύσει μπαράζ κυρώσεων. Για την ώρα, οι ΗΠΑ φαίνεται πως έδωσαν στην Τουρκία την ευκαιρία να σκεφτεί καλά το θέμα και να ενεργήσει αναλόγως. Ως έχει, η υπόθεση κατά της Halkbank και το προτεινόμενο ψήφισμα στη Γερουσία των ΗΠΑ για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους ως γενοκτονίας (η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε παρόμοιο ψήφισμα τον περασμένο μήνα), μπήκαν «στον πάγο» ως ένδειξη καλής θέλησης και σήμα πως οι ΗΠΑ σοβαρά ενδιαφέρονται να επαναφέρουν την Τουρκία στις αγκάλες της Δύσης.
Όσο επιθετική και αξιόπιστη μπορεί να είναι η θέση των ΗΠΑ, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως αν πιέσουν υπερβολικά την Τουρκία και την τιμωρήσουν με κυρώσεις, θα την οδηγήσουν βαθύτερα στην ανοικτή αγκαλιά της Ρωσίας. Αν και η Τουρκία λίγους φίλους έχει στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, ωστόσο κανένας δεν θέλει η Τουρκία επισήμως να περάσει στο ρωσικό στρατόπεδο.

Ενας κουρασμένος και ανασφαλής ηγέτης

Παρατηρώντας τον Ερντογάν, φαίνεται πως η ύβρις όλο και περισσότερο κρύβει την έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ η ανασφάλεια επισκιάζει τη 17χρονη διακυβέρνησή του. Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Οάσινγκτον, ο Ερντογάν εκφώνησε μια διάρκειας 36 λεπτών ομιλία για την 81η επέτειο από τον θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.
Υποβάθμισε τα επιτεύγματα της δημοκρατίας για να επικεντρωθεί αντιθέτως σε μια σειρά ανακριβών παρατηρήσεων ότι οι επιτυχίες της σύγχρονης Τουρκίας βασίζονται στην κληρονομιά του προκατόχου της, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πέραν της έλλειψης ιστορικής γνώσης και της μικροδιαφοροποίησης, προφανώς ο Ερντογάν κατάλαβε πως το Οθωμανικό κράτος δεν θα επέτρεπε ποτέ σε κάποιον με το δικό του κοινό παρελθόν να καταλάβει μια θέση ισχύος στην κυβέρνηση, πόσω μάλλον να γίνει αρχηγός κράτους.
Ο Ερντογάν δεν θα πρέπει, όμως, να υποτιμάται. Είναι μετρ στην τακτική και έχει την ικανότητα και τη βούληση να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση και το πολιτικό κλίμα προς το συμφέρον του. Τα τελευταία περίπου έξι χρόνια, έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη δεξιότητα αποκλειστικά και μόνο για την αυτοσυντήρησή του. Μένει να φανεί αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του και την επιρροή του για να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

 

 

 

Πηγή: euro2day.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Gatestone Institute: Οι κυρώσεις Trump οδηγούν με ακρίβεια το ιρανικό καθεστώς σε χρεοκοπία

 

Oι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης μειώθηκαν σε λιγότερο από 200.000 βαρέλια την ημέρα, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά περίπου 90% 
Οι κυρώσεις, που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump στο Ιράν, αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και ασκούν σημαντική πίεση στους κυβερνώντες μουλάδες του Ιράν και στην ικανότητα χρηματοδότησης των τρομοκρατικών τους ομάδων, σημειώνει σε ανάλυσή του το Gatestone Institute.
Προτού το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν, η Τεχεράνη εξήγαγε πάνω από δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Επί του παρόντος, οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης μειώθηκαν σε λιγότερο από 200.000 βαρέλια την ημέρα, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση κατά περίπου 90% στις εξαγωγές πετρελαίου.
Το Ιράν έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου και το τέταρτο μεγαλύτερο αποθεματικό αργού πετρελαίου παγκοσμίως και η πώληση αυτών των πόρων αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% των εξαγωγικών εσόδων του.
Ως εκ τούτου, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαρτάται ιστορικά από τα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και να υποστηρίξει τρομοκρατικές ομάδες.
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε το Ιράν το 2019 ανερχόταν σχεδόν στα 41 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το καθεστώς αναμενόταν να προσποριστεί περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια από τα πετρελαϊκά έσοδα.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ήμισυ των κρατικών εσόδων του Ιράν προέρχεται από την εξαγωγή πετρελαίου σε άλλα κράτη.
Παρόλο που ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Ayatollah Ali Khamenei μπορεί να κομπορρημονεί για την αυτοσυντηρούμενη οικονομία της χώρας, αρκετοί ηγέτες της χώρας παραδέχτηκαν πρόσφατα την κακή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση
Μιλώντας στην πόλη Kerman στις 12 Νοεμβρίου, ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι «το Ιράν αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα έτη από την ισλαμική επανάσταση του 1979» και ότι «η κατάσταση της χώρας δεν είναι φυσιολογική».
Αν και έχουμε κάποια άλλα εισοδήματα, τα μόνα έσοδα που μπορούν να κρατήσουν τη χώρα είναι τα χρήματα από το πετρέλαιο. Δεν είχαμε ποτέ τόσο πολλά προβλήματα στην πώληση πετρελαίου …
Ποτέ δεν είχαμε τόσες πολλές δυσκολίες στη διατήρηση των πετρελαιοφόρων μας …
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις υποθέσεις της χώρας όταν έχουμε προβλήματα με την πώληση του πετρελαίου μας;» διερωτήθηκε ο Rouhani.
Χάρη στην αμερικανική πολιτική της «μέγιστης πίεσης», η συνολική οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει δεχθεί καίριο πλήγμα.
Τον τελευταίο καιρό, το ΔΝΤ αναθεώρησε και πάλι τις προβλέψεις του για την οικονομία του Ιράν και επεσήμανε πως αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,5% και όχι κατά 6% μέχρι τα τέλη του 2019.
Ένας από τους λόγους πίσω από τη «σκοτεινή εικόνα» του Ιράν συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης Trump να μην επεκτείνει την απαλλαγή για τους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές πετρελαίου του Ιράν. Κίνα, Ινδία, Ελλάδα, Ιταλία, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Τουρκία και Νότια Κορέα.
Το εθνικό νόμισμα του Ιράν, το rial, συνεχίζει να χάνει την αξία του: πέφτει στα ιστορικά χαμηλά. Ένα αμερικανικό δολάριο, το οποίο ισοδυναμούσε με περίπου 35.000 rials τον Νοέμβριο του 2017, τώρα αξίζει περίπου 110.000 rials.

Αποφέρει καρπούς η «μέγιστη πίεση»

Επιπλέον, η Ισλαμική Δημοκρατία φαίνεται να προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που συναντά.
Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, οι ηγέτες του Ιράν τριπλασίασαν την τιμή της βενζίνης.
Αποτελεί ένδειξη απογοήτευσης για τη δημιουργία εσόδων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο στρατιωτικός τους ηγεμονισμός στην περιοχή και να υποστηριχθούν οι τρομοκρατικές ομάδες.
Η αύξηση αυτή οδήγησε αμέσως τους Ιρανούς να διαδηλώσουν στην αντίθεσή τους στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ιρανικές πόλεις έχουν γίνει σκηνές συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.
Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν πρώτα στον Ahvaz και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της επαρχίας Khuzestan καθώς και στην πρωτεύουσα Τεχεράνης και αλλού.
Οι μειωμένοι πόροι της Τεχεράνης έχουν επίσης αναγκάσει τους Ιρανούς ηγέτες να περικόψουν κονδύλια στην παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
Η Χαμάς αναγκάστηκε να εισαγάγει «σχέδια λιτότητας», ενώ ο Hassan  Nasrala, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, αναζητά με κάθε τρόπο πόρους για να συνεχίσει την τρομοκρατική της δράση.
Στην πιθανή απογοήτευση των επικριτών της Ουάσινγκτον, η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση.
Με την κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων, οι κυβερνώντες μουλάδες και οι αντιπρόσωποί τους χρεοκοπούν.
Άλλες χώρες πρέπει τώρα να στοιχηθούν με τις ΗΠΑ υιοθετώντας επίσης μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» – ακόμα κι αν προτιμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν και να υπονομεύουν τη διοίκηση του Trump.
Εάν το Ιράν κατορθώσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα τελικά θα τα χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει με μαθηματική ακρίβεια αυτές τις χώρες.

 

 

Πηγή: www.bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Financial Times: Η επέμβαση στη Συρία δεν «τόνωσε» τον Ερντογάν

 

Καθώς ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά οι ψηφοφόροι ασχολούνται πλέον με τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Τα βραχυχρόνια πολιτικά κέρδη του προέδρου, το χάσμα στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης και η πορεία προς τις επόμενες εκλογές.

Laura Pitel (Κωνσταντινούπολη)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ισχυρή εγχώρια στήριξη στην πρόσφατη αμφιλεγόμενη στρατηγική εισβολή στη Συρία αλλά ήδη αυτή η πατριωτική έκλαμψη έχει αρχίσει να φθίνει.

Για έναν ηγέτη που βρίσκονταν υπό πίεση, παλεύοντας με μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα και έχοντας αντιμετωπίσει αναποδιές στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, η επίθεση έφερε μια καλοδεχούμενη στροφή στην δημόσια συζήτηση καθώς η χώρα κατακλύστηκε από ένα κύμα εθνικού πάθους. Ενώ τα ξένα κράτη καταδίκασαν τον κο Ερντογάν, στην χώρα του η επιχείρηση κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ειδικά τις πρώτες δυο ή τρεις εβδομάδες, όλοι μιλούσαν γι’ αυτή», δήλωσε ο Σερέν Σελβίν Κορκαμάζ, διευθυντής του think tank IstanPol. «Ο Ερντογάν κέρδισε χώρο και χρόνο για να ελιχθεί».

Τώρα, με την στρατιωτική επιχείρηση εν πολλοίς ολοκληρωμένη, οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγη πολιτική στήριξη κέρδισε ο κος Ερντογάν. Δημοσκόπηση από την Istanbul Economics Research (IER), μια συμβουλευτική εταιρεία, δείχνει ότι το 79% των ψηφοφόρων κρίνει την επιχείρηση επιτυχημένη. Αντίθετα, η στήριξη στον κο Ερντογάν άλλαξε οριακά, με τον κυβερνητικό συνασπισμό του να κερδίζει μόλις δυο ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με άλλη έρευνα της συμβουλευτικής η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Μια άλλη εταιρεία, η Metropoll, έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο ελαφρά μεγαλύτερη, τεσσάρων μονάδων, άνοδο στη δημοφιλία.

«Φυσιολογικά κάποιος θα περίμενε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτό που συνέβη», είπε ο Καν Σελκούκι, διευθυντής της IER. «Η πολιτική είναι σε τέλμα αυτή τη στιγμή. Φαίνεται πως ανεξάρτητα από το τι λέει η αντιπολίτευση ή το τι κάνει η κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι δεν επηρεάζονται».

Ο κος Ερντογάν μπορεί να επωφεληθεί με άλλους τρόπους, κυρίως από την πίεση που έχει ασκήσει με τη στρατιωτική επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ενας βασικός παράγοντας πίσω από την ήττα του κόμματος του προέδρου στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις στις εκλογές του Μαρτίου ήταν η απόφαση των, προηγουμένως διχασμέων κόμματων της αντιπολίτευσης, να συνεργαστούν.

Το HDP, που αντλεί μεγάλη από τη δύναμή του από μέλη της μεγάλης κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας, έπαιξε κρίσιμο ρόλο ζητώντας από τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν αρκετούς υποψηφίους του CHP. Η στρατιωτική επιχείρηση σε εδάφη της Συρίας που ήλεγχαν οι Κούρδοι δοκίμασε αυτή τη συμμαχία. Το CHP ήταν ένα από τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την επιχείρηση, ενώ το HDP αντέδρασε σφοδρά και βρέθηκε αντιμέτωπο με νέο κύμα καταστολής από τις αρχές της Τουρκίας έναντι της κουρδικής κοινότητας.

«Φυσικά επηρέασε αρνητικά την σχέση μεταξύ του CHP και του HDP», δήλωσε ο Αζάντ Μπαρίς, αντιπρόεδρος του HDP. Αυτή τη στιγμή οι υποστηρικτές του HDP, ειδικά στην ανατολική περιοχή της Τουρκίας όπου οι Κούρδοι είναι πλειοψηφία «δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για το CHP», είπε.

Τέτοιες δηλώσεις πιθανότατα ευχαριστούν τον κο Ερντογάν, η οποίος τον προηγούμενο μήνα είπε ότι ήθελε να δει το σπάσιμο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, περιγράφοντάς το ως «πολύ, πολύ σημαντικό».

Παρότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν αναμένονται πριν από το 2023, πολλοί στους τουρκικούς πολιτικούς κύκλους πιστεύουν ότι θα γίνουν νωρίτερα. Και ο κος Ερντογάν, ένας δαιμόνιος πολιτικός που κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική τα τελευταία 17 χρόνια, συχνά εμφανίζεται να είναι σε ένα διαρκή εκλογικό βηματισμό.

Αξιωματούχοι τόσο του CHP όσο και του HDP επιμένουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν την διαφορά για τη Συρία και να κάνουν κοινό προεκλογικό αγώνα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. «Πρέπει να το κάνουμε για τη Δημοκρατία», δήλωσε ο κος Μπαρίς του HDP.

Πιθανότατα θα πλαισιωθούν από τουλάχιστον δυο νέα κόμματα. Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου και ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπακάν, αμφότεροι υπηρέτησαν για χρόνια στις κυβερνήσεις του κου Ερντογάν, σχεδιάζουν να ιδρύσουν κόμματα πριν το τέλος της χρονιάς και εν τέλει να πάρουν ψήφους από την βάση του προέδρου, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των σχεδίων τους.

Η διεύρυνση της τουρκικής αντιπολίτευσης συνδυασμένη με το θαμπό οικονομικό outlook, θέτει δύσκολες προκλήσεις για τον κο Ερντογάν τους επόμενους μήνες. Ενώ η ύφεση που πυροδοτήθηκε από την νομισματική κρίση της περσυνής χρονιάς τελείωσε πιο γρήγορα απ’ ότι πολλοί οικονομολόγοι περίμεναν, η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% για φέτος. Η ανεργία είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πετύχει γρήγορη επιστροφή στην ταχεία ανάπτυξη που ενίσχυε την στήριξη για τον κο Ερντογάν.

Με την έλευση του χειμώνα που θα φέρει στα νοικοκυριά το αντίκτυπο από τις πρόσφατες αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, οι αναλυτές λένε ότι η δημοφιλία της πρόσφατης στρατιωτικής δράσης θα περάσει γρήγορα.

«Το αντίκτυπο διεθνών θεμάτων στην εγχώρια πολιτική της Τουρκίας είναι βραχυπρόθεσμο», δηλώνει ο Τ. Σ. Μπαικάν, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kirklareli. «Προβλήματα που αφορούν το κράτος δικαίου, την οικονομία – αργά ή γρήγορα το κοινό θα επιστρέψει στη συζήτηση αυτών των θεμάτων».

 

 

 

Πηγή: euro2day.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Η ανατομία της στρατιωτικής οικονομίας της Αιγύπτου

 

Του Yezid Sayigh

Ο αιγυπτιακός στρατός αντιστοιχεί σε πολύ λιγότερο ποσοστό της εθνικής οικονομίας από αυτό που πιστεύεται συνήθως, αλλά η κατάληψη του το 2013 και η επακόλουθη άνοδος του προέδρου Abdel Fattah el-Sisi έχουν μεταμορφώσει το ρόλο του και σε εύρος και σε κλίμακα και μετατράπηκε σε έναν αυτόνομο παράγοντα που μπορεί να αναμορφώσει τις αγορές και να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και τις επενδυτικές στρατηγικές.

Ο στρατός φέρει εις πέρας τεράστια έργα υποδομών, παράγει καταναλωτικά αγαθά που ποικίλουν από τρόφιμα μέχρι οικιακές συσκευές, κατασκευάζει βιομηχανικά χημικά και μεταφορικό εξοπλισμό, και εισάγει βασικά commodities για τους πολίτες. Έχει επεκταθεί σε νέους τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η αναζήτησή χρυσού, η παραγωγή χάλυβα και η διαχείριση θρησκευτικού τουρισμού. Παράλληλα, χιλιάδες ανώτεροι αξιωματούχοι επωφελούνται την πανίσχυρη πολιτική επιρροή του στρατού να καταλαμβάνει ανώτερες θέσεις σε όλες τις μεγάλες θέσεις και τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, συμπληρώνοντας την άτυπη στρατιωτική οικονομία ενώ παράλληλα ωφελεί τους ίδιους.

Ο στρατός μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ανώτερες διοικητικές δεξιότητες και τεχνολογικές προωθήσεις, και ισχυρίζεται ότι ενεργεί ως αναπτυξιακή αιχμή του δόρατος, αλλά ο ρόλος του έρχεται με υψηλό κόστος. Έχει αντιγράψει τις συνήθειες της πολιτικής οικονομίας της Αιγύπτου, επωφελούμενη όπως οι πολιτικοί ομόλογοι του (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα) από ένα περιβάλλον στο οποίο η νομική παραδοχή, η γραφειοκρατική πολυπλοκότητα και οι εξουσίες διάκρισης επιτρέπουν σημαντικό χώρο για περιστατικά διαφθοράς. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο στρατός βγάζει καλούς μηχανικούς αλλά κακούς οικονομολόγους: η μαζική αύξηση των μεγάλων projects στις δημόσιες υποδομές και στη στέγαση τα οποία έχει διαχειριστεί από το 2013, αποφέρουν σημαντικά ποσά dead capital και εγκαταλελειμμένων assets, εκτρέποντας επενδύσεις και πόρους από άλλους οικονομικούς κλάδους.

Η ενδυνάμωση της στρατιωτικής οικονομίας είναι επιζήμια για την δημοκρατική πολιτική της Αιγύπτου, όσο ελλιπής και αν είναι. Η στρατιωτική οικονομία πρέπει να αντιστραφεί στους περισσότερους τομείς, να εξορθολογιστεί στους εναπομείναντες και να υπόκειται σε σαφή πολιτικό έλεγχο εάν η Αίγυπτος θέλει να λύσει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη, εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, και υπονομεύουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού κλάδου. Ούτε μπορεί καμία αιγυπτιακή κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματική οικονομική διαχείριση μέχρι τα ανεπίσημα δίκτυα της αστικής γραφειοκρατίας, οι επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα και οι τοπικές κυβερνήσεις, να μην είναι σε θέση.

Οι θετικές αξιολογήσεις των μακροικονομικών δεικτών της Αιγύπτου που εκδόθηκαν από Αιγύπτιους αξιωματούχους και τους ομολόγους τους στις δυτικές κυβερνήσεις και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αγνοούν τα θεμελιώδη προβλήματα της χαμηλής παραγωγικότητας και καινοτομίας, της περιορισμένης πρόσθετης αξίας, και των ανεπαρκών επενδύσεων στους περισσότερους οικονομικούς τομείς. Αυτοί οι αξιωματούχοι ίσως ελπίζουν ότι ο Sisi μπορεί με κάποιον τρόπο να οικοδομήσει μια επιτυχημένη δικτατορία, η οποία θα εξηγεί για ποιον λόγο σχολιάζουν τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής προσέγγισης και της έντονης καταστολής από την κυβέρνησή του, των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα συμπέρασμα είναι η πεποίθηση ότι ο στρατός είναι τόσο καλός οικονομικός φορέας και μάνατζερ όσο ισχυρίζεται ότι είναι, και ότι θα αποχωρεί από την οικονομία όσο η τελευταία αναπτύσσεται.

Ωστόσο οι τρέχουσες τάσεις υποδηλώνουν ότι ο Sisi θα παραμείνει όμηρος σε βασικούς εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, οδηγώντας την εμπλοκή του στην οικονομία να επιταχυνθεί.

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Κυπριακή διάλεκτος θεωρείται από ιστορικούς ως η μοναδική πραγματικά ζωντανή ελληνική διάλεκτος

 

Η ελληνικότητα της Κυπριακής διαλέκτου αποδεικνύεται απ’ τον βόρτακο. Όχι απ’ το ίδιο το βατράχι, αλλά απ’ τη λέξη, την οποία χρησιμοποιούσαν ακριβώς την ίδια για να περιγράψουν το γνωστό αμφίβιο οι Αρκάδες (το αρχαιότερο ελληνικό φύλο), αλλά και οι Αχαιοί που τον 12ο αιώνα π.Χ. αποίκισαν το νησί μας.
Περί ιστορίας, ως εδώ. Απλώς να προσθέσουμε ότι η Κυπριακή διάλεκτος θεωρείται από ιστορικούς ως η μοναδική πραγματικά ζωντανή ελληνική διάλεκτος. Αυτά για όσους τολμήσουν να σας πουν ότι δεν μιλάτε ελληνικά ή σας στολίσουν με διάφορα επίθετα, όταν μιλάτε την Κυπριακή.

Τα Κυπριακά, έχουν αποτελέσει (και αποτελούν) θέμα έντονης συζήτησης, διαφωνιών, τσακωμών αλλά και πολλές φορές κύριο λόγο για κόμπλεξ. Το τι κάνει κάθε χώρα/περιοχή/κοινότητα με την διάλεκτο της, είναι δικό της θέμα. Οι διάλεκτοι, βλέπετε, δεν είναι θέμα μόνο Ελληνικό. Σε άλλες χώρες έχουν αποτελέσει λόγο επανάστασης αλλά και αυτονομίας (Καταλονία).

Σήμερα η Κυπριακή διάλεκτος δεν χρησιμοποιείται σε τέτοιο βαθμό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί να λεχθεί πως τείνει να εξαλείψει, αφού πλέον ομιλείται (καθαρά) από γεωργούς και γενικότερα από ανθρώπους της υπαίθρου, λόγω της απομόνωσης τους στα χώρια. Η αστυφιλία και η επίδραση της κοινής νεοελληνικής από τα διάφορα μέσα εκπαίδευσης και επικοινωνίας είναι οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό.
Υπάρχουν συνολικά 18 ιδιώματα της Κυπριακής διαλέκτου. Τα επικρατέστερα στην εποχή μας είναι αυτά της Πάφου, της Μόρφου, της Λεμεσού, των Κοκκινοχωριών, το Ορεινό και της Λευκωσίας, με μικρές διαφορές μεταξύ τους, αν εξαιρέσουμε το ιδίωμα της Μόρφου (υπερβολικό κράτημα της φωνής), της Πάφου (βαρετή, ελλειπτική προφορά) και των Βουνών (πολύ γρήγορη ομιλία).
Ο Γερμανός γλωσσολόγος Jacob Grimm είχε γράψει τον 18ο αιώνα πως «Η γλώσσα μας είναι επίσης και ιστορία μας» και αυτό ισχύει για κάθε γλώσσα. Στη δική μας τη περίπτωση, δείχνει ξεκάθαρα τα σημάδια των όσων πέρασαν απ’ το νησί μας και δεν ήταν και λίγοι.
Για να δούμε εν συντομία την ιστορία αυτής της κατά… πατημένης γης, σε σχέση πάντα με την κοινή (διάλεκτος).
Η Κυπριακή διάλεκτος έχει επηρεασμούς από (ή αποτελείται από τα στρώματα):
– Τη πανάρχαια Κυπριακή διάλεκτο που μιλούσαν οι Αχαιοί και οι Αρκάδες, με λέξεις όπως ο κίλλης, ο βόρτακος, ο βαβάτσινός.
– Την Ελληνική γλώσσα της Κλασσικής εποχής (από τον Όμηρο μέχρι τον Θεόκριτον), που αποτελεί και το μεγαλύτερο του κορμού της, με λέξεις όπως κούνος, βουρώ, καταϊσεύκω, πιντώννω.
– Την Αττική Διάλεκτο, που την συναντάμε στο λεξιλόγιο της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και γενικά της Εκκλησίας, με λέξεις όπως γιώρκιν, το δείλης, λαώννω, πελλός, ξημαρίζω.
– Την Φραγκοκρατία κατά τη διάρκεια της οποίας η διάλεκτος μας απέκτησε τα περισσότερα από τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της, με πολλές λέξεις απ’ την αρχαία Γαλλική. Λέξεις όπως σιμιντίριν, τσιμινιά, φλαούνα, ζαλατίνα, σέντε, ζάμπα, λιβέριν.
Ακόμη, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας εντοπίζονται και οι ελάχιστες Αράπικες λέξεις που μπήκαν στη διάλεκτο απ’ τη γλώσσα των Συριανών, που τους έφεραν στην Κύπρο οι Λουζινιανοί, με λέξεις όπως παττίχα, φαράσιν, κούλου-μάκκα.
– Την Ενετοκρατία (Ιταλοί) απ’ την οποία πήραμε επίσης αρκετά δάνεια, με λέξεις όπως πότσα, μάτσα, φόκος, κλάππα, μουντάρω.
– Την Τουρκοκρατία με επίσης αρκετά δάνεια, με λέξεις όπως ατζαμής, ζάβαλλι, σαματτάς
– Και τέλος, την Αγγλοκρατία που υπάρχουν εμφανή στοιχεία μέχρι και σήμερα. Λέξεις όπως κανσελλάρω, κονφερμάρω, σουττάρω, παρκάρω, φλερτάρω, ρισκάρω.
ΛΕΞΙΚΟ
20 περίπου χιλιάδες λέξεις είχε μαζέψει στην πρόσφατη μελέτη του (2009) ο Κωνσταντίνος Γιαγκουλής, στο βιβλίο «Θησαυρός της Κυπριακής Διαλέκτου». Εμείς σας παραθέτουμε κάποιες σημαντικές που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα.
Εξίκκοσσου (ν): Ας λείπει (Προέλευση Τουρκική: eksik olsun)
Νάμιν: Φήμη (Προέλευση Τουρκική: nam στα ελληνικά όνομα)
Χαμάλης: Αχθοφόρος (Προέλευση Τουρκική: hamal)
Σκιπέττος – Σιππέτος: Κυνηγετικό όπλο (Προέλευση Ιταλική: schiopetto)
Ποκουπίζω – Πουκουπίζω – Πουκουπώ: Αναποδογυρίζω (Προέλευση Λατινική cupa – Αρχαία Ελληνικά κύπη)
Πέρκι – Πέρκιμον – Πέρκιμουν: Ίσως (Προέλευση Τουρκική: belki)
Ιμίσιμου: Δήθεν, τάχα (Προέλευση Τουρκική: imis)
Μάππα: Μπάλα (Προέλευση Ιταλική: mapa)
Αλλολλίον: Ακόμη λίγο (Προέλευση Βυζαντινή: Άλλο ολίγον)
Ζινίσιν: Σβέρκο (Προέλευση Αρχαία Ελληνική)
Κλάτσα: Κάλτσα (Προέλευση Ιταλική: calza)
Κλάππα: Τρικλοποδιά, εμπόδιο, η περιοχή κάτω απ’ το γόνατο (Προέλευση Λατινική: clava)
Βόρτος: Αρσενικό μουλάρι. Μεταφορικά: Άξεστος, αναιδής (Προέλευση Λατινική: Burdo)
Σκάμνος: Το ξύλινο κάθισμα της εκκλησίας (Προέλευση Λατινική: Scamnum)
Σκεμπέ: Η κοιλιά (Προέλευση Τουρκική: Iskembe)
Αβάττα: Φαγοπότι σε βάρος άλλου (Προέλευση Τουρκική: avanta και Ιταλική: avanti)
Άκκιπέττι: Τελικά (Προέλευση Τουρκική: akibetti)
Τράμπα: Ανταλλαγή (Προέλευση Τουρκική: trampa)
Ταμπλάς: Αποπληξία, Σύγχυση (Προέλευση Τουρκική: tamla)
Ζαττί(ν): Είτε έτσι είτε αλλιώς (Προέλευση Αραβική: zatan)
Βίντζιν: Γερανός, Ρυμουλκό (Προέλευση Αγγλική: winc)
Τάσπιν: Σκουπιδοτενεκές (Προέλευση Αγγλική: dustbin)
Ζάμπα: Η γάμπα (Προέλευση Γαλλική: jambe)
Πρότσα: Πιρούνι (Προέλευση Γαλλική: broche)
Λιβέριν: Σιδερένιος μοχλός (Προέλευση Γαλλική: livier)
Σέντε: Αποθήκη στο άνω πάτωμα (Προέλευση Γαλλική: sente)

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com  – ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΟΔΥΣΣΕΩΣ

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Omega CHAT ROOM 25/11/2019

Omega CHAT ROOM ελεύθερη συνομιλία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας, για όλους,  χωρίς συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε μέρα θα υπάρχει και ένα διαφορετικό Omega «CHAT ROOM» με την ημερομηνία της δίπλα.

Το Omega «CHAT ROOM» της ημέρας θα “ανεβαίνει” στις 07:00 κάθε ημέρα https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.pngΤhe Omega “CHAT ROOM” is a free speech, chat room for everyone, without a specific theme.

Every day there will be a different Omega “CHAT ROOM” with the new date.

Τhe Omega ‘CHAT ROOM’ of the day will go up, at 07:00 every day, in time of Greece.https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.pngTime of Greece in the summer time “Daylight Saving Time, DST” is GMT + 3 and in the winter the time is GMT +2 .Τhe change of time takes place on the last Sunday of March and ends on the last Sunday of October at 01:00 am Greenwich Mean Time (GMT),in all Member States of the European Unionhttps://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων του OmegaNbc

OmegaNbc General Comment Policy


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.

Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά,

συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει & το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» 

Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png

The OmegaNbc.com publish every comment that is relevant to the issue in which the article refers.

Omega “CHAT ROOM” is a free chat space for everyone, without any specific topic.

Everyone has the right to freely express his opinions.

However, this does not mean that we adopt these opinions and reserve the right not to publish offensive, provocative, defamatory, abusive or derogatory comments where we find them.

In any case, everyone bears the responsibility of what he -she writes & OmegaNbc.com has no legal or other responsibility.

“I disagree with what you say but will defend to the death your right to say it.” Francis Mary Arua “Voltaire (1694-1778)”

Only those who have confirmed their email to disqus.com are eligible to join the discussion.

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png


Welcome everyone, the languages we speak here are usually Greek and English & this is for the best understanding of all of us.

However, this does not mean, that there is a problem if someone uses their language at some point.


Καλημέρα σε όλους ∞ God morgen til alle ∞ Bonjour tout le monde ∞ Good morning to all  ∞ Guten Morgen allerseits ∞ Buenos dias a todos ∞ Buongiorno a tutti ∞ Доброе утро всем