Main Menu

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2019

 

Ο ελληνικός ενεργειακός πλούτος στον χάρτη – Άρχισε το ταξίδι της σωτηρίας “Ποιό;;; να κλάψουμε η να γελάσουμε;;”

 

Αντώνης Φώσκολος

Το “έγκλημα” εναντίον του ελληνικού λαού που ξεκίνησε το 1997 επί κυβερνήσεως Σημίτη και συνεχίστηκε επί των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και Γεωργίου Παπανδρέου ήταν ένα: Δεν αξιοποιήθηκε ο ενεργειακός πλούτος, τα αποθέματα υδρογονανθράκων που είχαν εντοπιστεί στο Ιόνιο και στο Θρακικό Πέλαγος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπούμε στα Μνημόνια.

Σταυρώσαμε τον ελληνικό λαό διότι επί 15 χρόνια αρνήθηκαν, διαδοχικά, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, που τον γνωρίζαμε από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, κυρίως του καθηγητή Ζελελίδη και των συνεργατών του και τις εργασίες της ΔΕΠ-ΕΚΥ.

Μετά από 16 χρόνια γίνεται το πρώτο μεγάλο κβαντικό άλμα από τον καθηγητή Γιάννη Μανιάτη. Ως υφυπουργός έγραψε στα παλιά του παπούτσια τις αντιρρήσεις των υπουργών Ντίνας Μπιρμπίλη (σφόδρα διακείμενη εναντίον της έρευνας υδρογονανθράκων) και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ενήργησε σαν Έλληνας πολιτικός και προχώρησε στον εντοπισμό στόχων που περιέχουν υδρογονάνθρακες στην Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Κρήτη, αναθέτοντας την έρευνα στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS.

Η λεπτομερής ύπαρξης στόχων-ταμιευτήρων υδρογονανθράκων δόθηκε στην δημοσιότητα από την σημερινή Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (εικόνα 1), που παρουσιάστηκε εφέτος στο συνέδριο του Βουκουρεστίου στις 4-5 Απριλίου 2019. Μάλιστα, σε προσωπική συζήτηση που είχα με τον καθηγητή Αντώνη Βαφείδη (γεωφυσικός στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων που είναι γνώστης των γεωφυσικών δεδομένων της εταιρείας PGS) μου είπε ότι οι στόχοι-ταμιευτήρες είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της PGS.

Στις αρχές του 2015, η ΔΗΜΑΡ αποσύρει την στήριξή της από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, με αποτέλεσμα οι έρευνες για την εκμετάλλευση των γνωστών κοιτασμάτων να πάνε πίσω 2,5 χρόνια. Πάλι ξανασταύρωσαν τον ελληνικό λαό οι Έλληνες πολιτικοί. Αφού φάγανε, μεταξύ 1982 και 2010 πακέτα Ντελόρ, ένα πακέτο Σαντέρ και όλα τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) συνολικής αξίας 1 τρισ. 300 δισ. ευρώ, φόρτωσαν το έλλειμμα στον ελληνικό λαό με τα γνωστά αποτελέσματα: να κοπούν μισθοί, συντάξεις, να αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, να αυξηθεί κατακόρυφα η μετανάστευση επιστημόνων και να ενταθεί η υπογεννητικότητα. Επιδείνωση της κατάστασης στην εκπαίδευση και στην Υγεία. Καταστροφή της Ελλάδος.

 

Ο ενεργειακός πλούτος επαναφέρει την ελπίδα

 

Στις αρχές του 2017 επανέρχεται η ελπίδα. Γίνεται το δεύτερο κβαντικό άλμα. Το υπουργείο Ενέργειας επιλέγει τον ικανότατο Γιάννη Μπασιά ως πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Αυτός προσλαμβάνει τρεις πολύ αξιόλογους γεωλόγους πετρελαίου και στελεχώνει την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με άλλα 23 πρόσωπα. Επιπροσθέτως, το κράτος χρηματοδοτεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με 500 εκατ. ευρώ για να κάνει γεωφυσικές έρευνες.

Ταυτόχρονα, προσέρχονται δύο ενεργειακοί κολοσσοί η Total και ExxonMobil που δίνουν μαζί με τα ΕΛΠΕ προσφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση, τουλάχιστον, 10 πολύ μεγάλων στόχων υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είναι στόχοι τύπου “Ζορ” κατά τον Δρα Γιάννη Μπασιά (εικόνα 2), αλλά ίσοι ή και πολύ μεγαλύτεροι σε έκταση του αιγυπτιακού “Ζορ”.

 

Για το Ιόνιο έχουμε προσφορές από τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Repsol. Οι συμφωνίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μονογράφονται από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργος Σταθάκη. Ταυτόχρονα ιδρύεται και το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά, το οποίο υπάγεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στις 19 Ιουνίου είχαμε και την έγκριση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Περιμένουμε στο τέλος του μηνός Ιουνίου την υπογραφή της συμφωνίας από τον υπουργό Ενέργειας, γεγονός που το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Τυπική έγκριση περιμένουμε από τη Βουλή μετά τις 7 Ιουλίου που πιθανότατα θα οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομική της ανάσταση και στην εδραίωση της γεωπολιτικής της θέσης.
Τι μας δίδαξαν
Τι μας δίδαξαν τα δύο κβαντικά άλματα που έκαναν οι δυο υπουργοί υπουργοί Ενέργειας, Μανιάτης και Σταθάκης, μαζί με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, τη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS και τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες Total, ExxonMobil, Repsol, Edisson και Calfrac (Θρακικό Πέλαγος). Απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι έχουμε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε όλη τη δυτική Ελλάδα (Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελοπόννησο), Ιόνιο, υπεράκτια νότια Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Και όχι μόνο. Έπονται Γρεβενά, Θερμαϊκός Κόλπος και Κρητικό Πέλαγος.
Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νομός Χανίων, με έκταση 22,6 φορές μεγαλύτερη του “Ζορ”, μπορεί να έχουν αποθέματα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 μέτρα φυσικού αερίου επικαθήμενα σε 300 μέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασμα “Ζορ”, της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το φυσικό αέριο επικάθεται στο θαλασσινό νερό για 4.000.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει, για όσους φοβούνται τυχόν μόλυνση του περιβάλλοντος, ότι το φυσικό αέριο είναι δυσδιάλυτο στο νερό, άρα κατά την άντλησή του μία πιθανή αστοχία δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα με το “Ζορ”, τότε η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται σε περίπου 5,42 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο και το 5% στις περιφέρειες (νόμος Μανιάτη 4001/2011). Ανάλογα με το πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες και το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν τους τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγούς, ή υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούμε να εξάγουμε ποσότητες της τάξης των 100 δισ κυβικών μέτρων ανά έτος για 190 χρόνια. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 644.000.000 βαρέλια ισοδυνάμου αργού πετρελαίου ετησίως ήτοι με παραγωγή 1.764.000 βαρελιών ημερησίως.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι μετά τον εντοπισμό φυσικού αερίου για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν 4 δισ. δολάρια για κάθε απόθεμα της τάξης των 35 τρισ. κυβικών ποδιών (1 τρισ. κυβικά μέτρα). Για το απόθεμα των 19,2 τρισ. Μ3, που πιστεύουμε ότι υπάρχει στους 10 στόχους, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 75 δισ. δολάρια για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό το μέγεθος των επενδύσεων ζητούν οι οικονομολόγοι Στουρνάρας και Δραγασάκης για να σηκωθεί η ελληνική οικονομία. Και αυτά τα ποσά μόνο πολύ μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν.
Οι θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ανέρχονται, με βάση την αναλογία ότι για κάθε παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου απαιτείται 1 άτομο στον πρωτογενή τομέα και 3 άτομα στον δευτερογενή, 58.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 175.000 στον δευτερογενή. Σύνολο 233.000 άτομα με μικρότερο μισθό τα 4.000 ευρώ τον μήνα.
Έτσι έρχεται η ανάπτυξη, έτσι καταπολεμάται η ανεργία, έτσι σταματά η μετανάστευση, έτσι χρηματοδοτείται η παιδεία, έτσι ισχυροποιείται ο στρατός μας. Θα πρέπει τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρωθυπουργός όταν, προεκλογικά, αναφέρονται στην δημιουργία 370.000 θέσεων εργασίας και 500.000 θέσεων εργασίας, αντιστοίχως, να μας πουν πως θα δημιουργηθούν.
Πιστεύω ότι ο μεγάλος δρόμος έχει αρχίσει με το πρώτο βήμα να είναι η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Προσωπικά, εκτιμώ ότι όποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και Δωδεκανήσου θα επηρεάζει την παγκόσμια ενέργεια και την παγκόσμια οικονομία. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, ίσως αποδειχθεί εφάμιλλη με τη σημασία του Περσικού Κόλπου. Την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Κρήτης την κατάλαβαν οι Αμερικανοί. Εύχομαι να το καταλάβουν και οι Έλληνες πολιτικοί.
slpress.gr
Σχόλιο από το OmegaNbc.com:
Όλα καλά αυτά αλλά, προ 20ετιας και ακόμα πιο πίσω, κάποιοι ειρωνεύονταν στις εκπομπές τον Χαρδαβέλα που έδινε βήμα σε πολλούς επιστήμονες, που προσπαθούσαν εναγωνίως να αφυπνίσουν τον λαο, για να μην θυμηθούμε τον Σωτήρη Σοφιανόπουλο που μίλαγε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και από πιο παλιά ακόμα, για το θέμα.
Αλλά τα λαμόγια του συστήματος που διασπάθιζαν το δημόσιο χρήμα, ενεργούσαν “δολοφονία” χαρακτήρων, για όποιον προσπαθούσε να αρθρώσει λόγο, για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση τους χαρακτήριζαν γραφικούς, ξεφτιλίζοντας τους ως ανόητους, ενώ έσκιζαν τα ιμάτια τους ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτούς και ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Ας μας απαντήσουν όλοι αυτοί οι “κύριοι”, τώρα ξαφνικά με το που πτωχεύσαμε βρέθηκαν τα πετρέλαια;; Εντελώς τυχαία φανταζόμαστε εεε;;
Και που εξαφανίστηκαν όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι;;;
Να περιμένουμε απάντηση ;;;;;;;; 

 

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Λιβύη : Πόλεμο… στην Τουρκία κήρυξε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ

 

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), διέταξε τις δυνάμεις του να στοχεύουν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και διοικητής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να στοχεύουν τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων καθώς και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Αχμεντ αλ Μισμάρι.

 

«Να στοχεύουν τουρκικά πλοία»

Η Αγκυρα στηρίζει τις δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, οι οποίες την Τετάρτη κατάφεραν πλήγμα στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, ανακτώντας από τα στρατεύματα του Χάφταρ τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γαριάν, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη.

«Εχουν δοθεί εντολές στις αεροπορικές δυνάμεις να στοχεύουν τουρκικά πλοία και σκάφη που πλέουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης», δήλωσε ο Μισμάρι. «Τουρκικές στρατηγικές θέσεις, εταιρείες και έργα (στη Λιβύη) που ανήκουν στο τουρκικό κράτος θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τις ένοπλες δυνάμεις», συμπλήρωσε.

«Ολοι οι τούρκοι υπήκοοι στην επικράτεια της Λιβύης θα συλληφθούν» και «όλες οι πτήσεις προς και από την Τουρκία θα απαγορευτούν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος από την Τουρκία επιχειρήσει να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Τρίπολη, θα αντιμετωπιστεί ως εχθρικό.

 

Επίθεση σε κάθε τουρκική στρατιωτική παρουσία

Δεν εξήγησε πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση πτήσεων σε περιοχή που δεν βρίσκεται στον έλεγχο των δυνάμεων του Χάφταρ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα επιτεθούν σε κάθε τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς μισθοφόρους και ότι λαμβάνουν στρατιωτική στήριξη από ξένες δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φορτηγά στις δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ενώ ο ΛΕΣ λαμβάνει στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο ΛΕΣ, που συμμαχεί με παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει αποτύχει να καταλάβει την Τρίπολη, διαθέτει ωστόσο αεροπορική υπεροπλία. Εχει εξαπολύσει αρκετές φορές επιθέσεις, επιχειρώντας, χωρίς επιτυχία, να πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης.

 

Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη

 

Ο Μισμάρι τόνισε ότι οι δυνάμεις του ΛΕΣ έχασαν 43 στρατιώτες στη μάχη για την πόλη Γαριάν. Κατηγόρησε την Τουρκία για τη στήριξη που παρείχε στις δυνάμεις της ΚΕΕ για να καταλάβουν την πόλη.

Λιβυκές εταιρείες παρέχουν αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία από τα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα (δυτικά).

Οι πτήσεις προς τη Λιβύη των τουρκικών αεροπορικών γραμμών Turkish Airlines ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2015 για «λόγους ασφαλείας».

Οι δύο χώρες διατηρούν καλές εμπορικές σχέσεις. Τουρκικές εταιρείες είχαν υπογράψει την περίοδο εξουσίας του Μουαμάρ αλ Καντάφι αρκετές συμβάσεις στη Λιβύη, σε τομείς όπως υπηρεσιών, υποδομών, ακινήτων και υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των εταιρειών καθώς και τούρκοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι καθώς και το 2014 μετά το ξέσπασμα βίαιων ένοπλων συγκρούσεων.

 

 

 

Πηγή: in.gr – ΑΠΕ

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Γιατί ο Trump εγκαταλείπει το στενό του Ορμούζ; Τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή για την αγορά πετρελαίου;

 

Το στενό του Ορμούζ παίζει καίριο ρόλο για τις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, στην πιο πολυσύχναστη λωρίδα διέλευσης παγκοσμίως, προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη θάλασσα, με τον Πρόεδρο Trump να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ θα ίσως σταματήσουν να παρέχουν προστασία σε ξένα πλοία.

Έξι πετρελαιοφόρα και ένα drone των Η.Π.Α. έχουν δεχθεί επιθέσεις από τον Μάιο κοντά στο Στενό του Ορμούζ- μια στρατηγικά σημαντική πλωτή οδό που χωρίζει το Ιράν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Trump έχει από τότε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν το ρόλο τους στο Στενό του Ορμούζ, καθώς η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξάνεται, ενώ οι εισαγωγές ενέργειας από τη Μέση Ανατολή μειώνονται.Η πρόταση υποδηλώνει την αποδυνάμωση μιας σχεδόν 40ετούς αμερικανικής πολιτικής για την υπεράσπιση αμερικανικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο και φάνηκε να αντικρούει τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ για δεσμεύσεις ασφαλούς μεταφοράς ενέργειας μέσω της στενής πλωτής οδού.

Σε απάντηση προς τον Trump, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δήλωσε την Τρίτη ότι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για τη χώρα μας και είναι εξαιρετικά σημαντική για την ειρήνη και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το Στενό του Ορμούζ;

Το στενό του Ορμούζ – που βρίσκεται ανάμεσα στον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν – θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς στον κόσμο, συνδέοντας τους παραγωγούς αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής με βασικές αγορές του υπόλοιπου κόσμου και διαδραματίζει καίριο ρόλο για τις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Οι ροές μέσω του στενού διαύλου το 2018 αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας ποσότητας πετρελαίου που διαπραγματεύεται στη θάλασσα.
Περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διήλθε επίσης το Στενό του Ορμούζ το 2018.

Η ημερήσια ροή πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).
Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαιοειδών.
Σς tweet της 24/6, ο Trump δήλωσε ότι η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες χώρες που εξαρτώνται από το πιο σημαντικό σημείο του κόσμου «πρέπει να προστατεύουν μόνες τους τα πλοία τους σε ένα ταξίδι που ανέκαθεν ήταν επικίνδυνο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι το 91% του πετρελαίου της Κίνας περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ενώ από εκεί περνάει και το 62% από την ποσότητα που εισάγουν τόσο η Ιαπωνία όσο και πολλές άλλες χώρες.

Μηδενική αποζημίωση

«Γιατί λοιπόν οι ΗΠΑ προστατεύουν θαλάσσιες λωρίδες για άλλες χώρες, με μηδενική αποζημίωση για πολλά χρόνια; Δεν χρειάζεται καν να είμαστε εκεί, διότι οι Η.Π.Α. έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο» δήλωσε ο Trump.
Δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποια στοιχεία βασίζεται ο Trump και ισχυρίζεται ότι η Κίνα εισήγαγε το 91% του πετρελαίου της μέσω του στενού Χορμούζ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του Κόσμου εξασφάλισε περίπου το 44% των εισαγωγών της σε αργό πετρέλαιο μέσω της Μέσης Ανατολής από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2019, σύμφωνα με την Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας.

Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από χώρες του Περσικού Κόλπου προς τις ΗΠΑ έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από χώρες της Μέσης Ανατολής ήταν κατά μέσο όρο λιγότερες από 1,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο του 2019, σε σύγκριση με την κορυφή των σχεδόν 3,08 εκατομμυρίων βαρελιών τον Απρίλιο του 2003, σύμφωνα με την EIA.

Την ίδια περίοδο, η παραγωγή πετρελαίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε σε σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από 5,73 εκατομμύρια.

Μικτά μηνύματα

Τα tweets του Trump φαίνονται να έρχονται σε αντίθεση με τα μέλη της δικής του κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo συναντήθηκε στις 24/6 με τον βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει τις περιφερειακές εντάσεις και την ανάγκη προώθησης της ασφάλειας στα στενά του Χορμούζ.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Ιράν, Brian Hook, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαιτηθεί μια «διεθνής αντίδραση» για την προστασία των πλοίων που ταξιδεύουν στο Στενό του Ορμούζ.

Ο Hook πρότεινε ότι το φόρουμ των G-20 θα είναι καλή ευκαιρία για να συζητήσουν οι ηγέτες τη θαλάσσια ασφάλεια.
«Είναι μια πολύ σημαντική αρχή που πρέπει να στηριχθεί από τις χώρες, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα» πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

H Ρωσία συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία παράταση της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ

 

Στην παράταση κατά έξι με εννέα μήνες μιας συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου συμφώνησε η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που συνθέτουν την επονομαζόμενη ομάδα ΟΠΕΚ+, συναντώνται στη 1 και 2 Ιουλίου για να συζητήσουν τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Θα στηρίξουμε την παράταση, τόσο η Ρωσία όσο και η Σουηδική Αραβία. Αναφορικά με τη διάρκεια της παράτασης ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει αν θα είναι έξι ή εννέα μήνες. Ίσως να είναι εννέα μήνες», είπε ο Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Μια παράταση εννέα μηνών σημαίνει ότι η συμφωνία θα λήξει τον Μάρτιο του 2020.

Η απόφαση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για παράταση της διεθνούς αυτής συμφωνίας πάντως δεν ήταν αποτέλεσμα της κρίσης που προκλήθηκε για το μολυσμένο αργό πετρέλαιο στον ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Ντρούζμπα που τροφοδοτεί την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι το πρόβλημα με το μολυσμένο αργό έχει λήξει και ότι η Ρωσία χρειάζεται τώρα να διαχειριστεί το ζήτημα με το μολυσμένο αργό που είναι αποθηκευμένο.

Εκτίμησε δε ότι μια εννεάμηνη παράταση θα ήταν προτιμότερη σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Τι ρόλο παίζουν οι Τουρκοκύπριοι – Η ωμή αλήθεια δια στόματος Λεβέντ

 

Του Κώστα Βενιζέλου

Το ψευδοκράτος για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο, για να αναδείξει τη δήθεν χωριστή οντότητά του, εκχωρεί δικαιώματα στην κατοχική Τουρκία. Επί της ουσίας η Άγκυρα κάνει κουμάντο και οι εκάστοτε εγκάθετοι της στα κατεχόμενα εκτελούν διαταγές αδιαμαρτύρητα. Αυτό έγινε και τώρα σε σχέση με τον αυξημένο έλεγχο από την τουρκική ακτοφυλακή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, την οποία παρανόμως και εξωπραγματικά τη διεκδικεί η Τουρκία, χρησιμοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις τους Τουρκοκύπριους. Οι τελευταίοι, δυστυχώς, αποδέχονται να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο.

Χθες, λοιπόν, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος είναι ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν, ανήρτησε έγγραφα στο twitter, σημειώνοντας τα εξής: «Η τουρκική ακτοφυλακή διευρύνει τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους σε θέματα πληροφοριών, επικοινωνίας και πολλά άλλα. Το πρωτόκολλο αναφέρει ρητά την παρακολούθηση σκαφών εξερεύνησης πετρελαίου-αερίου από τρίτες χώρες που πραγματοποιούν έρευνες χωρίς άδεια στην ανοικτή θάλασσας της Ανατολικής Μεσογείου».

Επί της ουσίας αυτό που έγινε, είναι πως επιχειρείται να δοθεί ρόλο στο ψευδοκράτος και να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της Άγκυρας. Κοντολογίς, να ισχυρισθεί πως ενεργεί εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων!Αυτό το παραμύθι επαναλαμβάνεται συνεχώς. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημέρωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επιστολή, με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2019, την οποία προώθησε, όπως γίνεται συνήθως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, είχε ανακοινώσει πως η Άγκυρα θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, οι οποίες πραγματοποιούνταν από το “Μπαρμπαρός” που τότε βρισκόταν νοτίως της Κύπρου, και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G. Σύμφωνα με εκείνη την επιστολή, το κατοχικό καθεστώς είχε ζητήσει από την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, με την οποία έχει συνάψει “συμφωνία”, να υλοποιήσει την απόφασή του.

Δεν εκπλήττει κανέναν
Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαπτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη). Σε αυτή τη φάση, γεώτρηση διενεργείται δυτικά της Κύπρου από τον “Πορθητή”, ενώ καθ’ οδόν προς τον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας βρίσκεται το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το “Γιαβούζ”.

Αυτό που γίνεται, λοιπόν, δεν εκπλήττει κανένα. Η Τουρκία προχωρεί στους σχεδιασμούς της. όπως τους ανακοινώνει και χωρίς αναστολές και σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούνται προς ενίσχυση τους οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αποδέχονται να λειτουργούν υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και σε βάρος των κυπριακών συμφερόντων. Το γιατί δεν υπάρχει αντίδραση το εξηγεί ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ:

«Μπορεί να βρουν (οι Ελληνοκύπριοι) πάρα πολλούς υποστηρικτές στην τουρκική πλευρά που θα κάνουν γλυκές κουβέντες μαζί τους για την ομοσπονδία, αλλά δεν μπορούν να βρουν έστω και έναν σύμμαχο κατά των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας. Ακριβώς το αντίθετο. Οι Τουρκοκύπριοι δεν παραπονιούνται καθόλου για τις ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα. Μάλιστα, νομίζουν ότι αυτό ωφελεί για τη λύση του Κυπριακού. Παρακαλούν να φοβηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και να παραδοθεί στους τουρκικούς όρους. Εσείς νομίζετε ότι αν τώρα η Τουρκία κάνει απόβαση στην Πάφο, στην τουρκική πλευρά θα βγει κάποιος ειρηνόφιλος που θα το καταδικάσει αυτό;»

Αυτά, πλέον, πρέπει να λέγονται.

 

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Το μειονοτικό κόμμα της Θράκης προκαλεί: Θέλει να έχει ρόλο στον διορισμό των μουφτήδων

 

H επικεφαλής του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Σιγκντέμ Ασάφογλου άσκησε κριτική στην Αθήνα -μέσω συνέντευξής της στο πρακτορείο Anadolu -για το γεγονός ότι δεν συμβουλεύτηκε το κόμμα της για τον διορισμό μουφτήδων στη Θράκη.

«Ελπίζω η κυβέρνηση της χώρας να δει την αλήθεια και από εδώ και πέρα να αναγνωρίσει το ρόλο του ΚΙΕΦ. Αν μας είχαν συμβουλευθεί ίσως να είχαμε βρει κοινό έδαφος», ανέφερε η Ασάφογλου, η οποία εξέφρασε επιθυμία του μειονοτικού κόμματος να αποκτήσει ρόλο μεσάζοντα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Σε όσους μας λένε “αν είστε Τούρκοι, πηγαίνετε στην Τουρκία” απαντώ κάθε φορά με την ίδια απάντηση: Όχι, δεν θα πάμε, γιατί αυτό το μέρος μας ανήκει όσο και σε εσάς», τόνισε η ίδια σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.

Τέλος, επεσήμανε ότι το ΚΙΕΦ «δεν αποτελεί απειλή, αλλά πηγή πλούτου για την Ελλάδα», υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή, ότι «δεν πάμε πουθενά, ζούμε στη Δυτική Θράκη, στην Ελλάδα, αλλά είμαστε Τούρκοι που προσπαθούν να συνεισφέρουν στην Ελληνική Δημορκατία».

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ: Μέρος 2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

 

Σε συνέχεια ανάρτησης του άρθρου ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ. Πατήστε εδώ


του Δημήτριου Καρατζίδη

Στη διεθνή βιβλιογραφία δυο είναι οι κυριότερες θεωρητικές – μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τη σπουδή των πολιτικών ηγετών:

α. Η «ψυχοπολιτική προσέγγιση», που έχει ως αντικείμενο τις ψυχολογικές ιδιότητες και ιδιορρυθμίες των ηγετών, στοιχεία της οποίας ανέλυσα σε προηγούμενο άρθρο (Μέρος Ι), και
β. Η «κοινωνικοψυχολογική προσέγγιση», η οποία αποτελείται από τις παρακάτω τρείς μεγάλες επιμέρους ενότητες:

(1) Την «πραγματιστική ή οργανωτική προσέγγιση», που επικεντρώνεται στην οργανωτική δραστηριότητα του ηγέτη και η οποία αποσκοπεί όχι μόνο στην κατάκτηση της δύναμης και της εξουσίας, αλλά και στη διατήρησή της για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

(2) Την «μαρξιστική ή επαναστατική προσέγγιση».

(3) Την «χαρισματική προσέγγιση» του Μαξ Βέμπερ.

Η λέξη χαρισματικός προέρχεται από την ελληνική λέξη «χάρισμα», ή αλλιώς «χάρις» που σημαίνει εύνοια, δώρο (ταλέντο). Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη, στον όρο «χαρισματικός» μπορούμε να διακρίνουμε τρεις χρήσεις:

            α.  Την καθημερινή χρήση του όρου, σύμφωνα με την οποία το χαρισματικό άτομο έχει κάποια ιδιαίτερη χάρη, μια ικανότητα ασυνήθιστη που γοητεύει.
            β. Την θρησκευτική χρήση του όρου, σύμφωνα με την οποία το άτομο έχει μια θεϊκή ιδιότητα τέτοια ώστε ακόμη και θαύματα να μπορεί να κάνει.
            γ.  Την επιστημονική, κοινωνιολογική έννοια, που δόθηκε από τον Μαξ Βέμπερ, σύμφωνα με την οποία βασική προϋπόθεση για την ανάδειξη και την εδραίωση του χαρισματικού ηγέτη με τις ξεχωριστές υπερφυσικές ιδιότητες αποτελεί η κοινωνική αναγνώριση. Ήτοι μια επικύρωση του χαρίσματός του από την κοινωνία, δηλαδή από τους ανθρώπους οι οποίοι θα υποστούν την εξουσία του.

Σύμφωνα με την Βεμπεριανή θεωρία υπάρχουν τρεις τύποι εξουσίας-ηγεσίας:

α. Ο «γραφειοκρατικός ή ορθολογικός τύπος, που απαντάται στη σύγχρονη κοινωνία και αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης κυρίως της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας.

β. Ο «παραδοσιακός τύπος», που έχει σχέση με την παραδοσιακή κοινωνία και τον οποίο πραγματεύεται η ανθρωπολογία και

γ. Ο «χαρισματικός τύπος».

Ο Μαξ Βέμπερ επιδιώκει να ερμηνεύσει το φαινόμενο της χαρισματικής ηγεσίας μέσα από την αλληλεπίδραση των κοινωνικοπολιτικών ιδιαιτεροτήτων του ηγέτη με το κοινωνικό του περιβάλλον. Επικεντρώνεται στην κοινωνικοψυχολογική αλληλεπίδραση μεταξύ του επίδοξου ηγέτη και της κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση, δηλαδή σε παθολογική κατάσταση και η οποία αναζητεί τον χαρισματικό ηγέτη, προκειμένου να συνέλθει από αυτή την κρίση. Με άλλα λόγια, η κοινωνία είναι αυτή που επηρεάζεται από την εμφάνιση του χαρισματικού ηγέτη, ο οποίος στοχεύει να γκρεμίσει οτιδήποτε το παλαιό και να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα αξιών, ουσιαστικά μια διαφορετική κοινωνία.

Για την εμφάνιση του χαρισματικού ηγέτη πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ή αλλιώς στάδια της εξέλιξης. Τα στάδια αυτά αποτελούν μια συνέχεια που σχηματίζει τον «χαρισματικό κύκλο» και μόνο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον ηγέτη ως χαρισματικό. Τα στάδια της εξέλιξης της χαρισματικής ηγεσία είναι:

α.  Η ύπαρξη μια κοινωνίας που βρίσκεται σε οξεία κρίση.
Η κρίση της κοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας έντονης αμφισβήτησης όχι μόνο της νομιμότητας του πολιτικού συστήματος, αλλά και των θεσμών. Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να αποξενώσει τις μάζες από το σύστημα και «να τις καταστήσει ευάλωτες και επιρρεπείς σε μαζικές προκλήσεις ή εκδηλώσεις».

β. Η ύπαρξη μια υποδειγματικής προσωπικότητας.
Δεν υπάρχει χαρισματική ηγεσία με την Βεμπεριανή έννοια χωρίς την ύπαρξη μιας υποδειγματικής φυσιογνωμίας. Ο εκκολαπτόμενος χαρισματικός ηγέτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβάλει τον εαυτό του στην κοινωνία η οποία βρίσκεται σε κρίση. Για να επιτευχτεί αυτή προβολή θα πρέπει ο ηγέτης να απευθύνει το μήνυμά του, το οποίο θα περιέχει τη «συνταγή» για την υπέρβαση της κρίσης. Μόνο μέσω του μηνύματος αυτού θα προβληθεί η χαρισματική του φυσιογνωμία στη κοινωνία. Για να γίνει αυτό βασική προϋπόθεση εκτός από την προσωπικότητα και τις ικανότητες του ηγέτη, είναι και η συγκυρία της ευκαιρίας να διαδώσει το μήνυμά του και να το στηρίξει δημόσια.

γ. Η δημιουργία του χαρισματικού δεσμού μεταξύ ηγέτη και κοινωνίας.
Όταν επιτευχθεί αυτός ο δεσμός τότε ο ηγέτης έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τη συμπεριφορά των μαζών και να αλλάξει το σύστημα αξιών τους χωρίς να χρειαστούν οι νομικές διατυπώσεις στις οποίες θα κατέφευγε ένας γραφειοκρατικός-ορθολογικός ηγέτης.

δ. Η ρουτινοποίηση ή καθημερινοποίηση της χαρισματικής ηγεσίας
Είναι η φάση κατά την οποία μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της νομιμότητας από το πρόσωπο του χαρισματικού ηγέτη στη λειτουργία των νέων θεσμών οι οποίοι και ενσαρκώνουν στη συνέχεια τα οράματά του.
Ο χαρισματικός ηγέτης αφού έχει πλέον καταξιωθεί στη κοινωνία μέσω του χαρισματικού δεσμού, αρχίζει αμέσως να εδραιώνει μια νέα τάξη αναδιοργανώνοντας την κοινωνία και δημιουργώντας νέους θεσμούς, γιατί γνωρίζει ότι επέρχεται αυτή η τελευταία φάση του «χαρισματικού κύκλου» την οποία χαρακτηρίζει η ορθολογικοποίηση όλων των διαδικασιών και των οργανωτικών σχημάτων εντός του κράτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο ηγέτης, κατανοώντας ότι ο χαρισματικός δεσμός εξασθενεί σταδιακά, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συμμορφωθεί και αυτός με το νέο θεσμικό σύστημα και το ακολουθήσει πιστά, με σοβαρό κίνδυνο να χάσει την εξουσία στην περίπτωση αυτή ή να κρατήσει την εξουσία χρησιμοποιώντας αυταρχικές μεθόδους και βία.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι για να εμφανιστεί η χαρισματική ηγεσία θα πρέπει σε μια συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία να υπάρχει ο ηγέτης με τις ανάλογες ικανότητες, ο οποίος να δράσει μέσα σε μια κοινωνία έτοιμη να δεχθεί το μήνυμά του. Ως τέτοια παραδείγματα χαρισματικών ηγετών οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον «χαρισματικό κύκλο» θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Λένιν, Μουσταφά Κεμάλ, τον Μάο Τσε Τουγκ και πρόσφατα τον Ούγκο Τσάβες.

Γενικά παρατηρούμε ότι ο χαρισματικός ηγέτης της «Βεμπεριανής θεωρίας» εμφανίζεται κυρίως σε μεταβατικές κοινωνίες, οι οποίες προσπαθούν να απαλλαγούν από τον παραδοσιακό και να ενταχθούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών αυτών είναι η έλλειψη συναινετικού κλίματος και γενικά η έλλειψη των κανόνων επίλυσης των κοινωνικών συγκρούσεων, καθώς και των σχετικών μηχανισμών. Η κατάσταση αυτή, στην οποία συνήθως η υπάρχουσα ηγεσία δεν μπορεί να δώσει λύση διεξόδου από την κρίση, είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάδειξη ενός χαρισματικού ηγέτη, ο οποίος με κάποιο «μήνυμα-συνταγή» θα εκτονώσει την κρίση.

Η τρέχουσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την ελληνική αλλά πλέον και την κυπριακή κοινωνία, έχει οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων και όχι μόνο πολιτών να αναρωτιούνται εάν υπάρχουν γενικά πολιτικοί που να διαθέτουν τα χαρακτηριστικά εκείνα γνωρίσματα τα οποία θα μας βγάλουν από το τέλμα. Συχνά πυκνά στη χώρα μας διαβάζουμε και ακούμε έγκριτους σχολιαστές, αλλά και πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων, να αγωνιούν, να επιζητούν και να ελπίζουν στην εμφάνιση στον πολιτικό στίβο ενός χαρισματικού ηγέτη που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Παραπάνω εξετάσαμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι δυνατή η εμφάνιση του χαρισματικού ηγέτη. Αξίζει όμως στη συνέχεια να απαντήσουμε στο ερώτημα: Γιατί στην ελληνική κοινωνία δεν εμφανίζεται ένας χαρισματικός ηγέτης να την βγάλει από την κρίση;

Ως κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν εμφανίζεται ένας «Βεμπεριανός» χαρισματικός ηγέτης στην ελληνική κοινωνία, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τους παρακάτω που είναι δυνατό να δρουν αυτόνομα ή συνδυαστικά :

α. Η έννοια του χαρισματικού ηγέτη ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθόσον όπως έχουμε ήδη αναλύσει παραπάνω, αυτός εμφανίζεται κυρίως σε παραδοσιακές κοινωνίες στη διαδικασία μετάβασής τους στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

β. Η ελληνική κοινωνία δεν περνάει «οξεία κρίση», αλλά απλά διαβιεί μια οικονομική κρίση η οποία δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό μας σύστημα σε τέτοιο σημείο ώστε να θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των θεσμών του.

γ. Δε φαίνεται να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία τα κατάλληλα πρόσωπα, οι υποδειγματικές εκείνες προσωπικότητες που να έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν σε χαρισματικούς ηγέτες.

δ. Ακόμη κι αν υπάρχουν υποδειγματικές προσωπικότητες οι οποίες δύνανται να εξελιχθούν σε χαρισματικούς ηγέτες, δεν έχουν από ότι φαίνεται τη δυνατότητα να προβάλουν τον εαυτό τους στη κοινωνία. Δηλαδή δεν έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν προς την ελληνική κοινωνία το μήνυμά τους το οποίο και θα περιέχει τη «συνταγή» για την υπέρβαση της κρίσης και μέσω του οποίου θα υφανθεί ο χαρισματικός δεσμός μεταξύ του ηγέτη και της κοινωνίας.

ε. Η ελληνική κοινωνία διαβιεί μια «οξεία κρίση» η οποία νομοτελειακά την οδηγεί προς τη «καταστροφή» χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Και ως «καταστροφή» δεν εννοείται μόνο η οικονομική καταστροφή την οποία ήδη υφιστάμεθα, αλλά μια οποιασδήποτε μορφής εσωτερική σύγκρουση των μελών της κοινωνίας ή και εξωτερική σε επίπεδο διακρατικό, λόγω της προφανούς κατάρρευσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μόνο μετά από μια «μεγάλη καταστροφή» είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες για την εμφάνιση ενός χαρισματικού ηγέτη στην ελληνική κοινωνία.

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Omega CHAT ROOM 30/06/2019

Omega CHAT ROOM ελεύθερη συνομιλία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας, για όλους,  χωρίς συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε μέρα θα υπάρχει και ένα διαφορετικό Omega «CHAT ROOM» με την ημερομηνία της δίπλα

Το Omega «CHAT ROOM» της ημέρας θα “ανεβαίνει” στις 07:00 κάθε ημέρα https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png

 

 

∞ Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

∞ Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

∞ Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά, 

    συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.  

∞ Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει & το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. 

  «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» 

    Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778). 

∞ Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com