Main Menu

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2019

 

Η Ισπανία αποσύρει φρεγάτα από τον στόλο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον Περσικό κόλπο

 

Την προσωρινή απόσυρση φρεγάτας από τον στόλο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διέταξε την Τρίτη η Ισπανία. Η απόφαση ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, στα ύδατα κοντά στον Περσικό Κόλπο.

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, επικαλούμενο πηγές στο υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι η φρεγάτα Mendez Nunez, με 215 ναυτικούς, δεν θα διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ μαζί με τον υπόλοιπο στόλο με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln.

Το Πεντάγωνο δηλώνει ότι η ανάπτυξη του στόλου έρχεται ως απάντηση στις ενδείξεις για αυξημένη ετοιμότητα του Ιράν να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Μέσα σε 7 χρόνια η Κίνα καθέλκυσε 60 κορβέτες Type 056 και 20 αντιτορπιλικά Type 052D

 

Από το 2012, τα κινεζικά ναυπηγεία καθέλκυσαν εξήντα κορβέτες Type 056 και είκοσι αντιτορπιλικά Type 052D, καταδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τον απίστευτα ταχύ ρυθμό ανάπτυξης του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN ή κινεζικό Ναυτικό).

Το εν λόγω άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην γαλλική γλώσσα στο East Pendulum.

Εφτά χρόνια συνήθως είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε ένα παιδί να φτάσει στην ηλικία της “λογίκευσης” και να γίνει πιο ανοιχτό στους γύρω του. Στην περίπτωση της Κίνας, ειναι εξήντα κορβέτες νέας γενιάς Type 056, όπως επίσης και 20 αντιτορπιλικά κλάσης Type 052D 6000 τόνων, που κατασκευάστηκαν και καθελκύστηκαν από τα κινεζικά ναυπηγεία μέσα σε εφτά χρόνια από το 2012.

Είναι το ναυπηγείο Χουανγκπού του ομίλου CSSC, που βρίσκεται κοντά στην Κουανγκτσόου στην νότια Κίνα, το οποίο, το απόγευμα της 9ης Μάιου καθέλκυσε τη εξηκοστή κορβέτα. Μια μέρα αργότερα, στα βόρεια της χώρας το ναυπηγείο Νταλιάν εκτέλεσε “διπλή καθέλκυση” του δέκατου ένατου και εικοστού αντιτορπιλικού Type 052D. Αυτη δεν ήταν η πρώτη διπλή καθέλκυση για αυτό το ναυπηγείο: Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το Νταλιάν καθέλκυσε ταυτόχρονα δύο μεγάλα αντιτορπιλικά Type 055 με πλήρες φορτίο άνω των 12000 τόνων.

Κατά μέσο όρο, κάθε έξι εβδομάδες καθελκύεται ένα Type 056, και κάθε δεκαοχτώ εβδομάδες ένα Type 052D, είναι ενάμισης μήνας και τεσσεράμισι μήνες αντίστοιχα.

Type 056: Η κορβέτα που σχεδιάστηκε για τις κινεζικές παράκτιες περιοχές και την ΑΟΖ.

Παρότι οι καθελκύσεις των Type 056 μπορούν να παρακολουθούνται στενά από πολλούς Κινέζους παρατηρητές (spotters) πλοίων που συνήθως “περιπολούν” στα διάφορα κινεζικά ναυπηγεία (για παράδειγμα στα: Κουανγκτσόου, Σανγκάι και Νταλιάν) πριν από κάθε εκδήλωση, η τήρηση του αρχείου με τις καθελκύσεις άρχισε να γίνεται πιο περίπλοκη από τον Ιούνιο 2018, αφότου το 557 Nanchong, το 42º πλοίο της κλάσης, εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία.

Πράγματι, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αρχής γενομένης με τα κρατικά αλλά επίσης και τα στρατιωτικά, φαίνεται ότι από το 2018, για άγνωστους λόγους, έχουν σταματήσει να αναμεταδίδουν στο ευρύ κοινό αυτού του είδους τις πληροφορίες. Όμως οι εξήντα κορβέτες που είναι ήδη μέσα στο νερό, συμπεριλαμβανόμενης αυτής που καθελκύστηκε στο Χουανγκπού την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον έξι πλοία αναμένονταν να εισέλθουν στους στόλους του κινεζικού Ναυτικού μεταξύ Ιουνίου 2018 και αρχές Μαΐου 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας βασισμένες σε στατιστικά στοιχεία.

Εν πάση περιπτώσει, η εξηκοστή κορβέτα Type 056 ειναι μια έκδοση που εξειδικεύεται στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, με την κωδικοποίηση Type 056A, η οποία ξεχωρίζει εύκολα χάρις στο μεγάλο άνοιγμα στην πρύμνη για το συρόμενο ηχοβολιστικό.
Το πλοίο, με μήκος 88.9 μέτρων και πλάτος 11,14 μέτρων, πλήρως έμφορτο εκτοπίζει 1370 τόνους. Το προωστήριο σκεύος πετρελαίου-πετρελαίου (CODAD) επιτρέπει στο πλοίο να ξεπεράσει τους 25 κόμβους, με οικονομική αυτονομία 2000 ναυτικών μιλίων και πλήρωμα 67 ναυτικών.

Απο την πλευρά των συστημάτων μάχης, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με σουίτα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) και επικοινωνιών, πυραύλους ASROC, ανθυποβρυχιακές βομβίδες, ελαφριές τορπίλες και ένα συρόμενο ηχοβολιστικό, όπως επίσης και ένα κύριο πυροβόλο H/PJ-26 των 76 χλστ, δυο CIWS H PJ-17 των 30 χλστ και έναν οχτάκαννο εκτοξευτή πυραύλων HQ-10.

Η εν λόγω κλάση κορβέτας έχει σχεδιαστεί για την προστασία των παράκτιων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Κίνας, παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της, είναι η πρώτη που εξοπλίζεται με την τροποποιημένη έκδοση του συστήματος μάχης και διοίκησης (CMS) ZKJ-5. Αυτό το CMS μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλα συστήματα διοίκησης του PLAN, μετατρέποντας τις Type 056A σε κομβικές μονάδες μάχης και πληροφοριών εντός του “συστήματος”.

Το κόστος προμήθειας μιας κορβέτας Type 056A ειναι άνω των 700 εκατομμυρίων γουάν (元) ή €91 εκατομμύρια (περίπου $102 εκατ.) σε σημερινές ισοτιμίες συναλλάγματος, λίγο πιο ακριβή από την βασική έκδοση της κορβέτας, την Type 056.

Σημειώνεται ότι αυτή ειναι η εξηκοστή Type 056, της οποίας το όνομα και ο αριθμός σκάφους δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα, ειναι το δέκατο έβδομο πλοίο της κλάσης που ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Χουανγκπού. Ειναι επίσης το έκτο πλοίο της κλάσης που καθελκύστηκε μέσα στο 2019 σε σύνολό όλων των ναυπηγείων.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το έτος 2017 το οποίο ήταν σχετικά φτωχό από άποψη ναυπηγήσεων, με μόνο τρεις να ειναι σε υπηρεσία, ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός κατά τα υπόλοιπα χρόνια.

Type 052D, η πρόοδος συνεχίζεται

Εν αντιθέσει με την Type 056, η οποία σχεδιάστηκε για να επιχειρεί υπό την κάλυψη των επίγειων δυνάμεων, η Type 052D προορίζεται για τις ανοιχτές θάλασσες. Μοιράζεται σχεδόν την ίδια πλατφόρμα με τον προκάτοχο της, την Type 052C, αλλά διαθέτει πιο εξελιγμένα συστήματα μάχης και απεικονίζει τελεία την προσέγγιση “τρέξε γρήγορα με μικρά βήματα” του κινεζικού Στρατού στην εξέλιξη των όπλων του.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση ενός Αντιναυάρχου του PLAN τον Αύγουστο 2017, η επιχειρησιακή ικανότητα ενός Type 052D ειναι “1,6 φορές μεγαλύτερη” από αυτή ενός Type 052C, γνωρίζοντας οτι τα πρώτα πλοία αυτών των δύο κλάσεων κινεζικών αντιτορπιλικών καθελκύστηκαν με χρονικό διάστημα μόλις εννιά ετών.

Απο την καθέλκυση του πρώτου πλοίου Kunming (αριθμό πλώρης 172) στα τέλη Αυγούστου 2012, τα δυο κινεζικά ναυπηγεία συμμετείχαν στην κατασκευή αυτής της κλάσης – το CSSC Τζιανγκναν Τσανγκξινγκ στην Σανγκάη και το CSIC Νταλιάν στην Νταλιάν – πραγματοποίησαν διαδοχικές καθελκύσεις των νέων πλοίων σε σταθερό ρυθμό, π.χ. κατά μέσο όρο κάθε 129 ημέρες ένα πλοίο να εξέρχεται από την ναυπηγική κλίνη.

Φυσικά, η ευκρινέστερη ανάλυση της κατασκευής των Type 052D δείχνει οτι το Τζιανγκναν Τσανγκξινγκ είναι, μέχρι τώρα, ο κύριος προμηθευτής αυτής της κούρσας. Πράγματι, από τα είκοσι τέσσερα αντιτορπιλικά που είναι ήδη επιχειρησιακά ή υπό κατασκευή, γνωρίζοντας οτι αυτός ο αριθμός δεν είναι οριστικός, δεκαοχτώ έχουν κατασκευαστεί στην Σαγκάη και μόλις έξι στην Νταλιάν.

Επίσης, οι μεγάλες σειρές παραγωγής που επεκτείνονται σε πολλά χρόνια αναπόφευκτα συνεπάγονται περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές αλλαγές στην αρχική σχεδίαση τους. Για παράδειγμα, οι φρεγάτες Type 054A, με τριάντα πλοία να έχουν κατασκευαστεί συνολικά, έχουν επίσης δεχθεί “αναβαθμίσεις” στα οπλικά συστήματα.

Στην περίπτωση του Type 052D, ειναι το επίπεδο της κατασκευής του που οι μεγάλες αλλαγές φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί απο το 14ο πλοίο της κλάσης, ονόματι Zibo (淄博) με αριθμό πλώρης 156.

Πρώτα οι δορυφορικές εικόνες, έπειτα οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από παρατηρητές έδειξαν ότι το κινεζικό αντιτορπιλικό είναι μακρύτερο περίπου κατά τέσσερα μέτρα. Αυτό το επιπρόσθετο μήκος περιλαμβάνει κυρίως το υπόστεγο και το ελικοδρόμιο στην πρύμνη του πλοίου.

Καθώς ο λόγος αυτής της δομικής αλλαγής ουδέποτε γνωστοποιήθηκε, πιστεύεται ότι η ενσωμάτωση ενός νέου μοντέλου μεταφορικού ελικοπτέρου στις τάξεις του κινεζικού Στρατού, του Z-20 ίσως να υποχρέωσε το 701º ινστιτούτο του Ομίλου CSIC να πραγματοποιήσει σχεδιαστικές τροποποιήσεις στο Type 052D. Το Z-20 είναι μακρύτερο από το Z-9 και τα Ka-27/28/31 που συνήθως είναι τα οργανικά ελικόπτερα των κινεζικών αντιτορπιλικών.

Εκτός από την επιμήκυνση, το υπόστεγο έχει μικρότερο υψος σε σχέση με τα πρώτα δεκατρία πλοία, κατά πάσα πιθανότητα για σχεδιαστικούς περιορισμούς.

Σχετικά με τον τελικό αριθμό απόκτησης των Type 052D, εξαρτάται, αφενός, στην πολιτική βούληση και το γεωπολιτικό πλαίσιο που αναμένεται από την Κίνα, αλλά επίσης και στα μελλοντικά σχεδία του στόλου που οραματίζεται το κινεζικό Ναυτικό.

Σήμερα, το PLAN διαθέτει έξι στόλους πρώτης τάξης, ο κάθε ένας απο αυτούς βρίσκεται στη φάση μετάβασης από τη διαμόρφωση των τεσσάρων αντιτορπιλικών και τεσσάρων φρεγατών στη διαμόρφωση 6+6 (ή περισσότερο). Γνωρίζοντας οτι το PLAN λειτουργεί ακόμα 17 αντιτορπιλικά παλαιότερης γενιάς (1x Type 051B, 2x Type 051C, 2x Type 052, 2x Type 052B, 4x Project 956E/EM, 6x Type 052C) αλλά το οποία θα εξακολουθήσει να διαθέτει για πολλά χρόνια, και λαμβάνοντας υπόψη τα οχτώ πρώτα μεγάλα αντιτορπιλικά Type 055 που είναι υπό κατασκευή, για το μοναδικό πράγμα που είμαστε βέβαιοι είναι οτι ο στόλος του PLAN πρόκειται να αποκτήσει σαράντα εννιά αντιτορπιλικά μέχρι το 2022. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που τα κινεζικά ναυπηγεία σταματήσουν τις νέες ναυπηγήσεις αυτήν την στιγμή.

Xavier Vavasseur

 

 

Πηγή: Απόδοση/Μετάφραση απο το Navalnews.com για την proelasi.org.

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Υεμένη: Οι Χούτι πρέπει να έχουν εντοπίσει κενό στη Σαουδαραβική άμυνα

 

Ο στρατός και οι λαϊκές επιτροπές της Υεμένης σημείωσαν πραγματική πρόοδο διεισδύοντας βαθιά στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, όπου χτύπησαν σταθμούς στην κεντρική περιοχή Najd της χώρας, ωθώντας το Ριάντ να σταματήσει να αντλεί αργό πετρέλαιο σε έναν μεγάλο αγωγό, δήλωσε δημοσιογράφος την Τρίτη.

“Οι δυνάμεις της Υεμένης που αγωνίζονται πίσω από έναν πόλεμο που έχει αρχίσει από τη Σαουδική Αραβία πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει μια πραγματική επανάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεισδύοντας βαθιά στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και χτυπώντας την κρίσιμη υποδομή εκεί”, δήλωσε ο Tony Gosling στην Press TV.

Ο  δημοσιογράφος μίλησε για δύο δυνατότητες. “Είτε υπάρχει σκόπιμη ανατροπή της άμυνας από τη Δύση για να επιτραπεί κάτι τέτοιο να συμβεί στη Σαουδική Αραβία ή Χουτι έχουν βρει κάποιο κενό στην άμυνα της”.

Την Τρίτη μια στρατιωτική πηγή της Υεμένης ανέφερε στον Almasirah ότι ο στρατός και οι λαϊκές επιτροπές της Υεμένης ξεκίνησαν μια σημαντική επιχείρηση, από τους “Επτά Δρόμους”, εναντίον στρατηγικού οικονομικού στόχου στη Σαουδική Αραβία ως αντίποινα για την καταστροφική στρατιωτική επίθεση και την πολιορκία του καθεστώτος του Ριάντ.

Το περιστατικό αυτό ανακοινώθηκε αργότερα από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να εκχωρήσει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τις αναφερθείσες επιθέσεις στα δύο αντλιοστάσια, τα οποία ανήκουν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco. Επιπλέον, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας, ο Tadawul, υποχώρησε κατά 1,5%.

Η Σαουδική Αραβία και ο λεγόμενος συνασπισμός, υποστηριζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά άλλα δυτικά έθνη, βομβάρδιζαν ασταμάτητα την Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015.

Ο τετραετής πόλεμος σκότωσε χιλιάδες πολίτες της Υεμένης, με δεκάδες χιλιάδες περισσότερους τραυματίες και εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον λιμό . Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνη για την πλειοψηφία των αμάχων.

 

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Μια συνάντηση που άλλαξε την ισορροπία και την Ιστορία στην Ανατ. Μεσόγειο

 

Ήταν 31 Μαΐου 2010, η Ελλάδα μόλις έχει μπει στο κυκεώνα των μνημονίων (από τις 23 Απριλίου του ιδίου έτους) και ετοιμάζεται να παραδώσει «γη & ύδωρ» στους δανειστές της για να «σωθεί». Η Τουρκία και ειδικά η ηγεσία της λοιδορώντας δημοσίως την πατρίδα μας αναμένει με την πολιτική του «ώριμου φρούτου» να επιβάλλει σε ένα «πτώμα» την θέλησή της.

Όμως η ίδια, ίσως μη δυνάμενη να διαχειριστεί προς όφελός της τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή διαπράττει ένα μοιραίο λάθος το οποίο επί της ουσίας βοηθάει τους Δυτικούς, και όχι μόνο, να αντιληφθούν πως δεν έχουν συμφέρον από την πτώση της Ελλάδας και θα πρέπει να διαχειριστούν το Ελληνικό ζήτημα με προσεχτικό τρόπο. Αυτό το λάθος έχει ένα όνομα «Μαβί Μαρμαρά» και διαπράχθηκε το βράδυ της 31ης Μαΐου, 2010.

Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D

Σκοπός του συγκεκριμένου σημειώματος δεν είναι μια απλή αναφορά στα γεγονότα της συγκεκριμένης νύχτας, αλλά στο τι ακολούθησε τις επόμενες ημέρες και αφορούσε άμεσα τα συμφέροντα του Ελληνισμού στην περιοχή ενδιαφέροντος, δηλαδή στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος.

Το μέρος είναι η Νέα Υόρκη… Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι), Ελληνοαμερικανοί όλοι τους οι οποίοι είχαν τη γνώση, τις επαφές, τις προσβάσεις, και κυριότερο τον πατριωτισμό, τη ρεαλιστική αναλυτική ικανότητα αλλά και την αποφασιστικότητα, αντελήφθησαν πως ήταν η στιγμή να προχωρήσει η πατρίδα στο αποφασιστικό βήμα για την έναρξη μίας προσπάθειας δημιουργίας όλων εκείνων των προϋποθέσεων για την ενίσχυση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας και του έθνους, σε μία περιοχή η οποία ετοιμαζόταν να μπει στην δίνη του Νέο-οθωμανισμού, της κατάλυσης κρατών και καθεστώτων και της ανάδυσης ενός ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Η απόφαση είχε παρθεί… η πρωτοβουλία έπρεπε να αναληφθεί εκείνες τις ημέρες… και ο «στόχος» δεν ήταν το αμερικανικό κατεστημένο αλλά η Εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης. Το ραντεβού δόθηκε. Ο τόπος ήταν μία… ταβέρνα, μία διάσημη ταβέρνα στην Αστόρια, η τότε «Βράκα» στους 31 Δρόμους…

Εκεί, κάθε Τρίτη, χρόνια τώρα οι Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι) μαζεύονται, συζητάνε, αλλά κυρίως υποδέχονται επισήμους πολιτικούς και μη, με έναν μόνο σκοπό. Την προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας…

Η συγκεκριμένη συνάντηση με κορυφαία στελέχη του AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) αλλά και του AJC (American Jewish Committee) επί της ουσίας άλλαξε και τις ισορροπίες στην περιοχή. Ποίοι ήταν οι Έλληνες που παρευρέθησαν στην ιστορική αυτή συνάντηση;

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν μέρος μπορούμε να μνημονεύσουμε τον μεγάλο Έλληνα, αείμνηστο Νίκο Μούγιαρη, αλλά και τους Πανίκο Παπανικολάου, Τάσο Ζαμπά και Φίλιπ Κρίστοφερ. Η συνάντηση, σύμφωνα με κάποιους από τους συμμετέχοντες, είχε αρκετά εδέσματα, και… ποτό. Μέσα σε ιδιαιτέρως φιλική ατμόσφαιρα ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σε γενικές γραμμές, σημαντικότερη ήταν η συμφωνία για την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο λαών και των δύο κρατών για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την Τουρκία και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που έχει λάβει ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών. Επίσης αποφασίστηκε και η δημιουργία ειδικής επιτροπής για την ενδυνάμωση της συνεργασίας αλλά και η υποστήριξη του ενός λαού από τον άλλον στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον και όχι μόνο…

Η απόδειξη για όλα τα παραπάνω έρχεται χρόνο με τον χρόνο όπου οι σχέσεις του Ελληνισμού με το Ισραήλ γίνονται όλο και πιο στενές σε στρατιωτικό, πολιτικό ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο. Οι Ελλαδίτες και Κύπριοι πολιτικοί, όλο και περισσότερο, όταν επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχουν επαφές με τις πανίσχυρες εβραϊκές οργανώσεις ενώ η συμπόρευση αυτή τη δύσκολη για όλους εποχή φαίνεται να γίνεται πιο εμφανής.

Με άλλα λόγια, η ελληνο-ισραηλινή συμφωνία, μπορεί να έχει επισημοποιηθεί από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών αλλά η σφραγίδα μπήκε στην Νέα Υόρκη, από Έλληνες και Εβραίους, οι οποίοι αποστασιοποιημένοι από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος κατανόησαν πως οι δύο λαοί μας αντιμετωπίζοντας σοβαρές απειλές δεν έχουν άλλο δρόμο να πάρουν από αυτόν της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης…

Όσο περίεργο και να φαίνεται σε κάποιον που διαβάζει αυτές τις γραμμές, η πολιτική επιλογή του Ελληνισμού η οποία του επέτρεψε να ενισχύσει την θέση του, όταν το κράτος βρισκόταν στα γόνατα και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, ήρθε στην κυριολεξία από… ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικότερα από εκείνους που έχουν στην καρδιά τους περισσότερη Ελλάδα από όσους τους αρνούνται τα αυτονόητα… για παράδειγμα το δικαίωμα της ψήφου.

Φυσικά, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, η βάση μίας σχέσης στο διεθνές στερέωμα σχετίζεται με το συμφέρον, αλλά και την αμοιβαία συνεισφορά. Άρα, ο Ελληνισμός θα πρέπει να αποδείξει πως αξίζει να εκλαμβάνεται από σοβαρά κράτη της περιοχής, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ ή η Αίγυπτος ως σύμμαχος… Εάν για ακόμα μία φορά περιμένουμε από κάποιον άλλον να μας σώσει το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να οδηγηθούμε σε μία ακόμα καταστροφή.

Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη έδωσε το έναυσμα για μία νέα πορεία προς τον σκοπό της επιβίωσης του Ελληνισμού με τη μορφή κρατικών οντοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τι θα πράξουμε την κρίσιμη ώρα η οποία έρχεται, δεν εξαρτάται ούτε από την Άγκυρα ούτε από την Ιερουσαλήμ, ούτε από την Ουάσιγκτον, αλλά από εμάς τους ίδιους στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι δικοί μας άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, έδειξαν τον δρόμο. Χρέος μας είναι πλέον να τον ακολουθήσουμε.

*Ο κ. Γεώργιος Φίλης είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής (Durham University, UK), Αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Μέσης Ανατολής στο τμήμα Διεθνών Επιχειρήσεων του DEREE – The American College of Greece, καθώς και επισκέπτης καθηγητής Γεωστρατηγικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) είναι μέλος του Institute of Diplomacy & Global Affairs (DEREE) και του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας & Άμυνας (georgios.filis@hotmail.com)

 

 

 

Πηγή: defence-point.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Την απόφαση γνωστοποίησε ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Μόσχα, Χαϊντάρ Μανσούρ Χαντί

Το Ιράκ αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά S-400 από τη Ρωσία

 

Η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράκ στη Μόσχα, Χαϊντάρ Μανσούρ Χαντί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της 8ης διϋπουργικής ρώσο-ιρακινής επιτροπής που συνεδρίασε στη Βαγδάτη στο διάστημα 23-25 Απριλίου.

«Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση. Επιθυμεί να αγοράσει τους S-400», δήλωσε ο ιρακινός πρεσβευτής.

Τον Νοέμβριο του 2018 το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, είχε μεταδώσει ότι η Αλγερία, το Βιετνάμ, το Κατάρ, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία έχουν διεξάγει συνομιλίες με θέμα την αγορά των S-400.

Τον Φεβρουάριο η εκπρόσωπος Τύπου Χέδερ Νάουερτ με δηλώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους της Ουάσιγκτον σε περίπτωση που το Ιράκ και άλλες γειτονικές χώρες προβούν σε αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.com.cy/gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Omega CHAT ROOM 15/05/2019

Omega CHAT ROOM ελεύθερη συνομιλία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png Το Omega «CHAT ROOM» είναι ένας χώρος ελεύθερης συνομιλίας, για όλους,  χωρίς συγκεκριμένο θέμα.

Κάθε μέρα θα υπάρχει και ένα διαφορετικό Omega «CHAT ROOM» με την ημερομηνία της δίπλα

Το Omega «CHAT ROOM» της ημέρας θα “ανεβαίνει” στις 07:00 κάθε ημέρα https://omeganbc.com/wp-content/uploads/2018/10/Untitled-3.png

 

∞ Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

∞ Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

∞ Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά, 

    συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.  

∞ Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει & το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. 

  «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» 

    Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778). 

∞ Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com