Main Menu

Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2019

 

Αίμα και πετρέλαιο στη Λιβύη

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ που οδήγησε στη φρικτή δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι, τον Οκτώβριο του 2011, και η Λιβύη εξελίχθηκε σε Νέμεση της Δύσης. Η κατάρρευση του απολυταρχικού καθεστώτος δεν έδωσε τη θέση της σε κάτι που να μοιάζει από μακριά με δημοκρατία, αλλά στον κατακερματισμό του κράτους και στην πανσπερμία των παραστρατιωτικών, κυρίως ισλαμικών, ομάδων.

Η δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς από τους τζιχαντιστές της Ανσάρ αλ Σαρία στη Βεγγάζη, τον Σεπτέμβριο του 2012, προκάλεσε σάλο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με τους σχεδόν καθημερινούς πλειστηριασμούς μαύρων δούλων στην Τρίπολη, που περνούν στα ψιλά. Αφού «απελευθέρωσαν» τη Λιβύη, οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονταν μόνο να συντηρούν τη ροή πετρελαίου και να εμποδίζουν τη ροή απελπισμένων μεταναστών προς τον Βορρά.

Το τελευταίο δεκαήμερο, ο λιβυκός εφιάλτης επανήλθε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας εξαιτίας του Χαλίφα Χάφταρ. Πρόκειται για «έναν παλιό πράκτορα της CIA που εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τις ΗΠΑ», όπως προειδοποιούσε από τον Αύγουστο του 2016 η Washington Post. Εχοντας θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την ανατολική και τη νότια Λιβύη, ο ισχυρότερος πολέμαρχος της χώρας εξαπέλυσε στις 4 Απριλίου επίθεση με στόχο να καταλάβει την Τρίπολη, ανατρέποντας την αναγνωρισμένη από τη Δύση και τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σεράζ. Αλλά ποιος είναι ο μυστηριώδης κύριος Χάφταρ και πώς έφτασαν τα πράγματα στο χείλος ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου με απρόβλεπτες επιπτώσεις;

Γεννημένος πριν από 75 χρόνια στην Αζνταμπίγια της Κυρηναϊκής (ανατολική Λιβύη), ο Χαλίφα Χάφταρ έγινε αξιωματικός του στρατού και συμμετείχε στο κίνημα του 1969 που ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς. Λέγεται πως ο Καντάφι τον εμπιστευόταν σαν γιο του. Γεγονός είναι ότι του ανέθεσε δύο καίριες αποστολές: την πρώτη φορά, όταν ο Χάφταρ πολέμησε ως επικεφαλής του λιβυκού σώματος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, και τη δεύτερη, όταν ανέλαβε να διοικήσει τα λιβυκά στρατεύματα στον πόλεμο του Τσαντ, το 1986.

Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση ο Χάφταρ και τα στρατεύματά του παραδόθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Ο Καντάφι τον αποκήρυξε, γεγονός που οδήγησε στη ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών. Στη συνέχεια ο Χάφταρ απελευθερώνεται χάρη στις πιέσεις της κυβέρνησης Ρίγκαν και η CIA εκπαιδεύει τα στρατεύματά του ως πολιορκητικό κριό για τη δολοφονία και την ανατροπή του Καντάφι. Ο ίδιος ο Χάφταρ περιπλανιέται στη Νιγηρία και στο Ζαΐρ, αλλά καμία αφρικανική χώρα δεν θέλει να του δώσει άσυλο. Τελικά καταφεύγει στο Λάγκλεϊ της Βιρτζίνια, όπου συμπτωματικά βρίσκεται το αρχηγείο της CIA. Εκεί θα περάσει τα επόμενα είκοσι χρόνια της ζωής του και θα γίνει Αμερικανός υπήκοος.

Η δολοφονία Γιούνις

Η εξέγερση εναντίον του Καντάφι τον Φεβρουάριο του 2011, στη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης, έβγαλε τον Χάφταρ από τη ναφθαλίνη. Ερχεται στη Βεγγάζη, που έχει πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών, και επιδιώκει να χρισθεί αρχιστράτηγος των εξεγερμένων, αλλά δεν πείθει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που προτιμά τον Αμπντουλφατάχ Γιούνις, ηγετική μορφή του κανταφικού κινήματος του 1969. Ο Γιούνις θα δολοφονηθεί υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες λίγο καιρό αργότερα, ενώ ο Χάφταρ, χολωμένος που του αρνήθηκαν την ηγεσία, θα επιστρέψει στη Βιρτζίνια για «να αφοσιωθεί στα εγγόνια του», όπως ο ίδιος είπε.

Το χάος στη μετακανταφική Λιβύη τού έδωσε μια νέα ευκαιρία. Το καλοκαίρι του 2014, η κυβέρνηση της Τρίπολης και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της αρνούνται να αναγνωρίσουν το κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές. Το κοινοβούλιο μεταφέρεται στο Τομπρούκ, στο ανατολικό άκρο της χώρας, συγκροτεί δεύτερη κυβέρνηση και αναθέτει τις ένοπλες δυνάμεις του στον Χάφταρ, ο οποίος εμφανίζεται ως ο σωτήρας της χώρας από τη μάστιγα των ισλαμιστών, στο στυλ του Αιγύπτιου ηγέτη Αμπντελφατάχ Σίσι. Στα επόμενα χρόνια καταφέρνει να διαλύσει τους ισλαμιστές στην ανατολική Λιβύη και να προσεταιριστεί τις φυλές του νότιου τμήματος της χώρας, αποκτώντας τον έλεγχο των περισσότερων πετρελαιοπηγών.

Η εκστρατεία του στην Τρίπολη είχε προαναγγελθεί πολλές φορές. Ο λόγος που τον ανάγκασε να βιαστεί ήταν ότι στις 14 Απριλίου επρόκειτο να συνέλθει στην πρωτεύουσα ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ – μάλιστα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού ήταν εκεί όταν άρχισε η επίθεση του Χάφταρ.

Ο φιλόδοξος στρατηγός δεν θα μπορούσε να πετύχει όσα πέτυχε χωρίς σοβαρή διεθνή υποστήριξη. Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα τον στήριξαν με χρήματα και αεροπλάνα ως δύναμη κρούσης εναντίον των ισλαμιστών. Πιο καθοριστική ήταν η βοήθεια της Γαλλίας, που του έστειλε άνδρες των ειδικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών για να τον στηρίξουν στις επιχειρήσεις του. Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν αναβάθμισε τον Χάφταρ από πολέμαρχο σε πολιτικό ηγέτη, οργανώνοντας ειρηνευτικές συνομιλίες του στρατηγού με τον Σεράζ στο Παρίσι.

Οργή στη Ρώμη

Ο γαλλικός παρεμβατισμός εξόργισε την Ιταλία, παλιά αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, που κατήγγειλε ότι ο Μακρόν στηρίζει έναν «νέο Καντάφι» για να βάλει χέρι στα πετρέλαιά της. Αλλά και η Ρωσία στήριξε τον Χάφταρ, εν μέσω φημών πως διαπραγματεύτηκε μαζί του ναυτικές βάσεις στη Λιβύη. Στο πλευρό του Σεράζ τάχθηκαν το Κατάρ και η Τουρκία, ενώ η Αμερική φαίνεται ότι περιμένει να δει πού θα κλίνει η πλάστιγγα.

Δεν αποκλείεται ο Χάφταρ να υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του. Αντί για μια κεραυνοβόλο εκστρατεία, οι δυνάμεις του έχουν καθηλωθεί για την ώρα έξω από την Τρίπολη, καθώς συνάντησαν σφοδρή αντίσταση από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζουν τον Σεράζ και κυρίως από τους σκληρούς ισλαμιστές της Μισράτα.

Δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στο δυτικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενδεχόμενη καθήλωση του Χάφταρ θα εξασθενήσει κατά πολύ τις αμυντικές του γραμμές στη Βεγγάζη και στις γύρω πόλεις. Αν πάλι υποχρεωθεί να διατάξει υποχώρηση, το πολιτικό κύρος του θα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση, η τραγωδία της Λιβύης δεν προβλέπεται να έχει γρήγορο τέλος, αν δεν αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τη στάση τους εκείνοι που την προκάλεσαν.

 

 

Πηγή: Καθημερινή

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Μετά 7 Χρόνια Απάτης για τον Άσανζ – Οι ΗΠΑ Ετοιμάζουν την Απαγωγή της Πληροφόρησης

 

Jonathan Cook, April 12, 2019

[Σήμαντρο αφύπνισης κάθε κατοίκου της «δημοκρατικής» Δύσης, αλλά ιδιαίτερης οξύτητας καμπανάκι για τους  ασκούντες  την λεγόμενη 4η Εξουσία  (πληροφόρηση του πολίτη και έλεγχο των αρχόντων), το ακόλουθο άρθρο ξετινάζει την δόλια πλεκτάνη εξόντωσης ενός υποδειγματικού λειτουργού της  Αλήθειας  και απογυμνώνει από φύλλα συκής και ψιμύθια καμπαρέ το όλο κατεστημένο σύστημα πολιτικής και ΜΜΕ που διεκδικεί την κοσμοκρατορία.

Ο Jonathan Cook  ελάμπρυνε επί δεκαετίες τους τίτλους της βρετανικής δημοσιογραφίας  (μιας άλλης εποχής), ως απεσταλμένος σε μέτωπα αναμέτρησης του πολιτισμού με την βαρβαρότητα και τιμήθηκε με υψηλό  διεθνές βραβείο για την προσφορά του.  Από χρόνια έχει αποσυρθεί και ζει στην Παλαιστίνη. Το τελευταίο βιβλίο του τιτλοφορείται: «Εξαφανιζόμενη Παλαιστίνη: Πείραμα του Ισραήλ με την Ανθρώπινη Απόγνωση» Disappearing Palestine: Israel’s Experiments in Human Despair” (Zed Books). His website is www.jonathan-cook.net]

Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

Επί επτά χρόνια, από την στιγμή που ο  Τζούλιαν ΄Ασανζ  ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μας έλεγαν ότι κάνουμε λάθος, ότι είμαστε παρανοϊκοί  συνωμοσιολόγοι. Μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή απέλασης του ΄Ασανζ στις  ΗΠΑ, ότι ήταν όλα αυτά ήταν αποκυήματα της ταραγμένης φαντασίας μας.

Επί εφτά χρόνια ήμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε μα χορωδία δημοσιογράφων, πολιτικών και «ειδικών» να μας λένε ότι  ΄Ασανζ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας φυγόδικος, ότι το δικαστικό σύστημα στην Βρετανία και στην Σουηδία έχει την ακεραιότητα και το κύρος να χειριστεί την υπόθεσή του με απόλυτο σεβασμό στον νόμο. Σπάνια κάποια χορωδιακή φωνή ξεχώρισε όλον αυτόν τον καιρό, σε υπεράσπισή του.

Από την στιγμή που ζήτησε άσυλο, ο ΄Ασανζ προβλήθηκε σαν άτομο εκτός νόμου. Το έργο του -ως  ιδρυτή των Wikileaks, ενός  ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης που για πρώτη φορά στην Ιστορία έδινε στους απλούς ανθρώπους μιαν εικόνα  από τις πιο σκοτεινές  γωνίες των πιο απόκρυφων υπόγειων θωρακισμένων θαλάμων του βαθύτερου από τα βαθειά κράτη-  σβήστηκε από τα αρχεία.

Ο ΄Ασανζ ε, μια από τις ελάχιστες υπέροχες φυσιογνωμίες του καιρού μας –ένας άνδρας που θα καταλάβει  δεσπόζουσα  θέση στα βιβλία της Ιστορίας, εάν εμείς, ως βιολογικό είδος, ζήσουμε αρκετά για να γράψουμε τέτοια βιβλία- υποβιβάστηκε σε τίποτα περισσότερο από  ένα σεξουαλικό ενόχλημα και ένας τσαλακωμένος φυγόδικος.

Το  σινάφι των πολιτικών και των ΜΜΕ συνέρραψε ένα αφήγημα από μισό-αλήθειες και ψέματα για κατηγορίες περί το σεξ που ερευνούνταν στην Σουηδία. Παρέλειπαν το γεγονός ότι στον ΄Ασανζ είχε επιτραπεί να  φύγει από την Σουηδία  από τον αρχικό ανακριτή, ο οποίος  έκρινε αβάσιμες τις κατηγορίες – που αναστήθηκαν όμως από άλλον ανακριτή, με καλά τεκμηριωμένο πολιτικό φάκελο.

Δεν ανέφεραν φυσικά ότι ο ΄Ασανζ ήταν πάντοτε πρόθυμος να ανακριθεί από Σουηδούς εισαγγελείς στο Λονδίνο, όπως είχε γίνει σε δεκάδες προηγούμενες υποθέσεις με διαδικασίες απελάσεως στην Σουηδία.  Το πράγμα έδειχνε πως οι Σουηδοί αξιωματούχοι δεν επιθυμούσαν να εκτεθούν στην δημόσια κρίση τα στοιχεία που έλεγαν πως διέθεταν. Τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί αυλικοί τόνιζαν ατελείωτα την παραβίαση από τον ΄Ασανζ του χρόνου αποφυλάκισης υπό εγγύηση στην Βρετανία, σαν να αγνοούσαν ότι όσοι ζητούν άσυλο διαφεύγοντας πολιτικό διωγμό με δικαστικά μέσα δεν τηρούν με ευλάβεια τους όρους προσωρινής αποφυλάκισης που  επιβλήθηκαν από το ίδιο κράτος από το οποίο ζήτησαν άσυλο.

Το πολιτικό και μιντιακό σύστημα παρίσταναν πως αγνοούσαν όγκο στοιχείων ότι μυστικό δικαστήριο της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ,  κατάστρωνε κατηγορίες εναντίον του ΄Ασανζ και  χλεύαζαν τις ανησυχίες των Γουίκιληκς ότι  η σουηδική κατηγορία μπορεί να ήταν προκάλυμμα  μιας υποχθόνιας αμερικανικής επιχείρησης για την απέλαση του ΄Ασανζ στις ΗΠΑ και τον εγκλεισμό του σε μια φυλακή υψηλής ασφάλειας, όπως συνέβη στον συνεργάτη του τότε στρατιώτη Μάνινγκ.

Τα μίντια και οι πολιτικοί αυλικοί περιφρονούσαν ως ασήμαντη την ετυμηγορία επιτροπής νομικών των Ηνωμένων Εθνών ότι « Η κράτηση του ΄Ασανζ από την Βρετανία είναι αυθαίρετη». Τα ΜΜΕ έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την γάτα του. Αγνόησαν το γεγονός ότι με την αλλαγή προέδρων στον Ισημερινό και με τον νέο πρόεδρο να επιζητεί την εύνοια της Ουάσιγκτον, ο ΄Ασανζ τέθηκε σε ολοένα αυστηρότερες συνθήκες απομόνωσης. Του απαγορεύτηκε να δέχεται επισκέπτες και του αφαιρέθηκε κάθε μέσο επικοινωνίας –κατά παραβίαση τόσο του καθεστώτος του ασύλου όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και έθεταν σε κίνδυνο την πνευματική και φυσική του υγεία.

Αγνόησαν επίσης ότι στον ΄Ασανζ είχε δοθεί η διπλωματική ιδιότητα από τον Ισημερινό, όπως και η υπηκοότητα αυτής της χώρας. Και  ότι η Βρετανία  ήταν υποχρεωμένη να του επιτρέψει να βγει  από την πρεσβεία, επικαλούμενος την διπλωματική ασυλία του, και να ταξιδέψει ανενόχλητος στον Ισημερινό. Κανένας  δημοσιογράφος των καθιερωμένων ΜΜΕ ή πολιτικός δεν έκρινε ούτε αυτό το στοιχείο  σαν άξιο προσοχής. ΄Εκαναν τον κουφό και όταν, το 2015, μετά την άρνησή τους να ανακρίνουν τον ΄Ασανζ  στο Λονδίνο, οι Σουηδοί  αποφάσισαν να κλείσουν σιωπηρά την υπόθεση εναντίον του.

Η Σουηδία είχε κρατήσει αυτή την απόφαση μυστική επί δύο χρόνια.  Και δεν ήταν κάποιο όργανο ενημέρωσης, αλλά ένα αίτημα συμμάχου του ΄Ασανζ, που επικαλέστηκε το Νόμο για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, που ανέσυρε από το σκοτάδι τα έγγραφα που έδειχναν ότι η σουηδική ανάκριση ήθελε να κλείσει τον φάκελο της κατηγορίας κατά του ΄Ασανζ από το 2013. Η Βρετανία ωστόσο επέμεινε  να συνεχίσει την παράσταση, για να κρατήσει τον ΄Ασανζ εγκλωβισμένο. ΄Ενας Βρετανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα ΄Ιντερνετ στους  Σουηδούς: «Μην τολμήσετε να δειλιάσετε !!!»

Τα περισσότερα από τα άλλα έγγραφα γύρω από αυτή την υπόθεση δεν υπάρχουν. Καταστράφηκαν από την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος, κατά παραβίαση του κανονισμού. Αλλά κανείς στο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο δεν νοιάστηκε, φυσικά. Kαι βεβαίως, αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι ο ΄Ασανζ κλειδαμπαρώθηκε επί χρόνια στην πρεσβεία, στην χειρότερη μορφή εγκλεισμού κατ’ οίκον, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πια καθόλου υπόλογος στην σουηδική δικαιοσύνη. Μας  έλεγαν –με πολύ σοβαρότητα- πως έπρεπε να συλληφθεί για την παραβίαση του χρονικού ορίου της αποφυλάκισής του με εγγύηση, παράβαση που φυσιολογικά επέσυρε ποινή προστίμου.

Και ίσως το πιο επονείδιστο από όλα, τα περισσότερα ΜΜΕ αρνιούνταν να αναγνωρίσουν ότι ο ΄Ασανζ ήταν δημοσιογράφος και εκδότης, μολονότι, με το να αρνούνται  να το κάνουν, εξέθεταν και τους εαυτούς τους σε μελλοντική χρήση της ίδιας μεταχείρισης, εάν οι ίδιοι ή τα όργανά τους έπρεπε να φιμωθούν. Συνυπέγραψαν και αυτοί το δικαίωμα της αμερικανικής εξουσίας να αρπάζει οποιονδήποτε δημοσιογράφο, από οπουδήποτε στον κόσμο, και να τον εξαφανίζει σε κάποια φυλακή. άνοιξαν την πόρτα  σε μια νέα, ειδικού τύπου «αρπαγή και παράδοση» (rendition) * για  δημοσιογράφους.

Αυτά δεν είχαν καμιά σχέση με την Σουηδία, την  προθεσμία της αποφυλάκισης ή για το γελοιοποιημένο αφήγημα για ρωσική βοήθεια στην εκλογή του Τραμπ, όπως κάθε ένας που έδινε λίγη προσοχή μπορούσε να αντιληφθεί. Ήταν απλά το αμερικανικό βαθύ κράτος που έκανε ότι μπορούσε για να συντρίψει το Γουίκιληκς και να  επιδείξει τον  ιδρυτή του σαν παράδειγμα αυτής της συντριβής.

΄Ηταν για να εξασφαλιστεί πως ποτέ πια δεν θα γινόταν κάποια διαρροή στην δημοσιότητα, όπως αυτή της Παράπλευρης Δολοφονίας -του στρατιωτικού βίντεο που αποκάλυψαν οι Γουίκιληκς το 2007, που έδειχνε Αμερικανούς στρατιώτες να χαριεντίζονται δολοφονώντας Ιρακινούς αμάχους πολίτες. ΄Ηταν για να εξασφαλιστούν πως ποτέ πια δεν θα διέφευγε μια μάζα αμερικανικών διπλωματικών μηνυμάτων, όπως αυτά που δημοσιεύθηκαν το 2010, που αποκάλυπταν τις μυστικές δολοπλοκίες  της  Ουάσιγκτον για να κυριαρχήσει στον πλανήτη, με οποιοδήποτε μέσο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τώρα οι προφάσεις τελείωσαν, Η βρετανική αστυνομία εισέβαλε στην πρεσβεία του Ισημερινού –καλεσμένη από την κυβέρνηση του Ισημερινού, αφού ξέσχισε το καθεστώς ασυλίας του Άσανζ- για να τον λαθρεπιβιβάσει στην φυλακή. Δυο υπηρετικά  έθνη συνεργοί στις διαταγές της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Η σύλληψη δεν ήταν για να  βοηθήσουν δυο Σουηδέζες ή για να τιμωρήσουν ένα πταίσμα παραβίασης προθεσμίας. Όχι, η βρετανικές αρχές ενήργησαν σε εκτέλεση  αμερικανικού εντάλματος  σύλληψης.                  

Και οι κατηγορίες που έχουν μηχανευτεί οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν να κάνουν με την παλαιότερη προσφορά των Γουίκιληκς, με τις αποκαλύψεις για τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ   -στοιχεία για των οποίων την δημοσίευση όλοι κάποτε λέγαμε πως ήταν προς το δημόσιο συμφέρον και τα αμερικανικά και Βρετανικά ΜΜΕ κραύγαζαν για να τα δημοσιεύσουν.
Αλλά  τώρα τα μίντια, η πολιτική τάξη και οι νομικές αυθεντίες κοιτάζουν αλλού. ΄

Ηξεραν από την αρχή ότι η Ουάσιγκτον ήθελε να φιμώσει τον Άσανζ και να συντρίψει το Wikileaks. Το ήξεραν αλλά δεν τους ένοιαζε. Στην πραγματικότητα συνωμοτούσαν ευχαριστημένοι για να στρώσουν τον δρόμο για την σημερινή απαγωγή του ΄Ασανζ. Και το έκαναν επειδή δεν είναι εκεί για να αντιπροσωπεύουν την αλήθεια, ή για να υπερασπίζονται αθώους ανθρώπους, ή να προστατεύουν την ελευθερία του Τύπου, ή έστω να επιβάλλουν το κράτος δικαίου. Είναι εκεί για να προστατεύουν την καριέρα τους και το Σύστημα που τους ανταμείβει με λεφτά και επιρροή. Δεν θέλουν έναν παρείσακτο σαν τον Άσανζ να τους χαλάσει την μανέστρα.

Τώρα θα μας σερβίρουν ένα σωρό παραμύθια και παραφιλολογία για τον ΄Ασανζ, για να μας κρατούν σε αναισθησία, ώστε να μην εκραγούμε για την βαθμιαία υφαρπαγή των δικαιωμάτων μας και για να μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε ότι τα δικαιώματα  που αρπάζουν από τον ΄Ασανζ, τα αρπάζουν από όλους μας. Στεκόμαστε ή πέφτουμε μαζί.
Σημ:* Rendition είναι ο όρος για την απαγωγή (από οποιαδήποτε ξένη χώρα) και μεταφορά σε άλλη συνεργό χώρα, ( για ανάκριση τρίτου και… βαθμού) που χρησιμοποιούν αμερικανικές υπηρεσίες για πρόσωπα θεωρούμενα πιθανώς επικίνδυνα.

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Οι τουρκικές επιδιώξεις στην Κύπρο και η πολιτική ισότητα

 

Του Ανδρέα Θεοφάνους

Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «το μόνο που επιδιώκει μέσα από τις αξιώσεις του είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία», συνιστά την αργοπορημένη διαπίστωση μιας μεθοδευμένης πολιτικής και μιας σκληρής πραγματικότητας

Όταν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά κατέρρευσαν (αρχές Ιουλίου 2017), ανακοινώθηκε ότι ο λόγος ήταν η εμμονή της τουρκικής πλευράς για τη συνέχιση των εγγυήσεων και τη παραμονή αριθμού Τούρκων στρατιωτών μετά τη λύση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες και σε άλλα ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα θέματα διακυβέρνησης, το εδαφικό και το περιουσιακό. Εν ολίγοις, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά διαφαινόταν.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έκτοτε για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτό δεν κατέστη ακόμα δυνατό. Οι σημαντικές διαφορές στην ερμηνεία της πολιτικής ισότητας αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο. Επιπρόσθετα, συνεχίζεται ο εποικισμός της κατεχόμενης Κύπρου και η ισλαμοποίησή της, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων συμπορεύεται με τους βασικούς στόχους της Άγκυρας. Συστηματικά, σε δηλώσεις τους Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η πραγματική κόκκινη γραμμή για την κοινότητά τους είναι «η πολιτική ισότητα», με τη δική τους ερμηνεία, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις της Τουρκίας.

Η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «το μόνο που επιδιώκει μέσα από τις αξιώσεις του είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία», συνιστά την αργοπορημένη διαπίστωση μιας μεθοδευμένης πολιτικής και μιας σκληρής πραγματικότητας. Η νομιμοφροσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων δεν είναι προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προς την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία.

Αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος δεν συμβιβάζεται με την τουρκική κατοχή και στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η νομιμοφροσύνη προς το νόμιμο κράτος είναι η λυδία λίθος για έναν συνεταιρισμό. Δεν μπορεί καμία πλευρά να επικαλείται κατά το δοκούν τα δικαιώματα που πηγάζουν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά την ίδια ώρα να παραγνωρίζει τις υποχρεώσεις.

Τυραννία της μειοψηφίας

Όταν συζητείτο το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό πλαίσιο λύσης, στα αρχικά στάδια η ερμηνεία που εδίδετο για την πολιτική ισότητα ήταν ότι οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων δεν θα είναι «σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας». Παράλληλα, εγένετο λόγος για αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα ομοσπονδιακά όργανα της Κυβέρνησης. Στη σημερινή συγκυρία, όμως, η πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύει η τουρκική πλευρά, θα οδηγήσει στην τυραννία της μειοψηφίας, η οποία, σε συνδυασμό με τον ρόλο της Άγκυρας, θα επιφέρει οδυνηρά αποτελέσματα για τους Ελληνοκυπρίους.

Στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε το κοινό ψηφοδέλτιο Προέδρου και Αντιπροέδρου, αποδεχόμενος, ταυτόχρονα, την εκ περιτροπής προεδρία στο πλαίσιο αυτό. Σημειώνω ότι την πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς, όμως, την εκ περιτροπής προεδρία, την είχα καταθέσει μαζί με συνεργάτες μου λίγο μετά το δημοψήφισμα το 2004. Η πρόταση αυτή είχε ως βασικό στόχο, αφ’ ενός την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, και, αφ’ ετέρου, την προώθηση κοινών επιδιώξεων. Η εισήγηση αυτή εντασσόταν πλήρως στη φιλοσοφία ενός διπεριφερειακού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού πλαισίου. Και, όμως, η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση του Προέδρου.

Σημειώνω, συναφώς, ότι άλλη μια ιδέα που είχαμε καταθέσει κατά την ίδια περίοδο και στο ίδιο πλαίσιο ήταν η θέση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από τέσσερεις Ελληνοκύπριους δικαστές, τέσσερεις Τουρκοκύπριους δικαστές και έναν δικαστή που θα προέρχεται από τις τρεις μικρότερες κοινότητες (Αρμενική, Μαρωνιτική και Λατινική). Ταυτόχρονα, είχαμε εισηγηθεί το Ανώτατο Δικαστήριο να προεδρεύεται από τον εκάστοτε γηραιότερο δικαστή.

Όταν η θέση αυτή κατατέθηκε κάποια στιγμή στο τραπέζι των συνομιλιών, η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλει την πλήρη εξίσωσή της με την ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά την ίδια ώρα αρνείται στις μικρότερες κοινότητες να έχουν τη στοιχειώδη ανεξάρτητη παρουσία σε ομοσπονδιακά όργανα. Υπογραμμίζεται ότι για το θέμα αυτό είχε επέλθει συμφωνία λίγο πριν από την εισβολή του 1974, με 6 Έλληνες και 3 Τούρκους δικαστές.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας, τις θέσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και τον συνεχιζόμενο εποικισμό, οι προεκτάσεις καθίστανται προφανείς. Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε την πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, καθώς τυχόν υλοποίησή της θα οδηγήσει σε σαφή επιδείνωση του status quo.

Στη συζήτηση για την πολιτική ισότητα θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπ’ όψιν η συμβολή των δύο κοινοτήτων στην οικονομία και στην προσπάθεια ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Η πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύει η τουρκική πλευρά, σε συνδυασμό με τον παράνομο εποικισμό αποτελούν τον Δούρειο Ίππο για την άλωση της Κύπρου.

Ανδρέας Θεοφάνους
Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Οι τρεις πόλεμοι Τουρκίας - ΗΠΑ και η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με το Ισραήλ και το… φυλάκιο της Τουρκίας

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

ΠΩΣ OI ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ, Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΣ AΓΚΥΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΡΑΒΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙEΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ·

Γιατί αστόχησαν οι αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία και πώς νέκρωσαν οι «οθόνες του Donald Cook»

· Πόσα χρωστά η Τουρκία σε τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ

· Γιατί αυξάνεται το τουρκικό χρέος


· Οι S-400 και το παιχνίδι της πολεμικής αγοράς

Ο άξονας της Τουρκίας με τη Ρωσία προκαλεί πονοκεφάλους και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα βρίσκεται με την Ουάσιγκτον σε μια περίεργη σχέση. Αφενός είναι συμμαχική, λόγω ΝΑΤΟ, αφετέρου είναι συγκρουσιακή, γιατί υπάρχει: 1. Οικονομικός πόλεμος. 2. Πόλεμος εξοπλισμών, και 3. Υποβόσκει ένας ενεργειακός πόλεμος, εφόσον η Τουρκία ενισχύει τις ενεργειακές της εξαρτήσεις από τη Μόσχα, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από τη Μέρκελ να μη διανοηθεί να κατασκευάσει τον Βόρειο Αγωγό 2 από την Ρωσία στη Γερμανία.

Το κεφάλι του Ερντογάν

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα φάει ή όχι το κεφάλι του, διότι έχει πολλές αχίλλειες πτέρνες, ως αποτέλεσμα των εξαρτήσεών του από τη Δύση. Όταν, δε, μιλάμε για Δύση, εννοούμε και του Ευρωπαίους, οι οποίοι μέσω ΕΕ και ΝΑΤΟ ευθυγραμμίζονται κατά μεγάλο βαθμό με τις ΗΠΑ κάτω από την εξής ιδεαλιστική αντίληψη:

Ο Ερντογάν έχει εγκαθιδρύσει ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά χωρίς να εξοντωθεί η Τουρκία. Πίσω, βεβαίως, από την ορθή ιδεαλιστική προσέγγιση διακυβεύονται μεγάλα εθνικά συμφέροντα. Εκ των πραγμάτων, οι εξελίξεις αφορούν και την Κύπρο, διότι έχουν γεωπολιτικές επιπτώσεις, τις οποίες οφείλουμε να παρακολουθούμε, εάν θέλουμε να έχουμε εξωτερική και αμυντική πολιτική και γενικότερα στρατηγική.

Ρωσοτουρκική ατζέντα

Τι συζήτησαν, λοιπόν, Πούτιν και Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα;

Πρώτον, τον πόλεμο στη Συρία. Εκεί διαπιστώνονται κάποιες διαφωνίες, αλλά η Μόσχα στηρίζει τη ζώνη ασφαλείας που δημιούργησε η Τουρκία.

Δεύτερον, το θέμα του τουρισμού, αφού κατά το 2018 υπήρχε ρεύμα 6 εκ. Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, το οποίο προσδοκάται να αυξηθεί το 2019. Αυτό αποτελεί ανάσα για την τουρκική οικονομία.

Τρίτον, την αγορά και την εγκατάσταση των S-400. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.

Τέταρτον, την ενέργεια. Επί του θέματος αυτού υπάρχουν δύο βασικά έργα.

Το ένα είναι η αποπεράτωση του Turkish Stream ώς το τέλος του 2019 και το άλλο είναι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου (παραγωγή 48.000 μεγαβάτ), ο οποίος κατασκευάζεται, κατά παράβαση των κανονισμών της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας, διότι η Τουρκία και η Ρωσία, βεβαίως, θα έπρεπε να ενημερώσουν σχετικά τα γειτονικά κράτη και δη αυτά που επηρεάζονται άμεσα, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, για να ακουστούν οι απόψεις, οι ανησυχίες και οι ενστάσεις τους.

Οικονομικός πόλεμος

Εκείνο που μέχρι πρότινος ενδέχεται να ζήλευαν οι πάντες, δηλαδή το τουρκικό οικονομικό θαύμα με τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, σήμερα έχει εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα, λόγω του οικονομικού πολέμου με τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να βάλουν χαλινάρι και μυαλό στον Ερντογάν, ο οποίος, στο πλαίσιο της πολιτικής του εκκρεμούς -μια με τις ΗΠΑ, μια με τη Ρωσία-, συμπεριφέρεται ηγεμονικά και εκβιαστικά, ισχυριζόμενος ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και ενεργεί όπως θέλει.

Ο Ερντογάν μπορεί να λέει ότι θα κάνει ό,τι θέλει, όμως η λίρα κατρακυλά, χάνοντας το 2018 το 40% της αξίας της, ενώ η μεγαλύτερη απώλεια που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, ως αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου με τις ΗΠΑ, ήταν οι δήμοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Στις δύο μεγαλουπόλεις το βιοτικό επίπεδο και ο τρόπος ζωής είναι διαφορετικά από εκείνα της Ανατολίας, οι ανάγκες μεγαλύτερες και η κρίση γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή. Εάν η απώλεια των δύο δήμων θα είναι η αρχή του τέλους για τον Ερντογάν, δεν το ξέρουμε ακόμη.

Άλλωστε, διατήρησε τα ποσοστά του μαζί με τους Γκρίζους Λύκους στο 50% συν. Από την άλλην, η αντιπολίτευση, τουλάχιστον ως προς το Κυπριακό, έχει πιο σκληρές θέσεις. Εάν, δε, ο Ερντογάν προχωρήσει σε υποχωρήσεις, τότε είναι που θα σπεύσουν οι Κεμαλιστές να τον κατηγορήσουν για προδοσία. Δηλαδή, να χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό για να τον ρίξουν από την εξουσία και, αν χρειαστεί, να τον στήσουν μπροστά στην κρεμάλα.

Πώς, λοιπόν, εξελίσσεται ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Τουρκία;

1. Ο Τραμπ επέβαλε διπλές ταρίφες στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και η Τουρκία απάντησε με αύξηση των δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα ποτά 140% και στα είδη καπνού 60% (τσιγάρων κ.λπ.).

2. Το 40% του χρέους της Τουρκίας οφείλεται στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Η υποτίμηση της λίρας αυξάνει το κόστος της αποπληρωμής.


Μεγαλώνει το χρέος και για το κράτος και για τους ιδιώτες. Γιατί, όμως, πέφτει η λίρα;

Α. Η χαμηλή βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης ως προς την πορεία και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Β. Η αφαίρεση εξουσιών από την Κεντρική Τράπεζα προς όφελος της Κυβέρνησης, που δημιουργεί πρόσθετες συνθήκες ανασφάλειας και αναξιοπιστίας.


Γ. Η πολιτική αστάθεια, λόγω των προβλημάτων με τις ΗΠΑ και των εσωτερικών ζητημάτων, που αφορούν δημοκρατικά ελλείμματα και αδυναμία ή άρνηση εκσυγχρονισμού.

Σε αυτά προστίθεται και η διαφθορά. Το σκηνικό επέφερε μείωση των εισροών επενδύσεων, αύξησε το προβληματικό ανισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και έφερε πτώση της λίρας και αύξηση του πληθωρισμού, με την τουρκική οικονομία να παγιδεύεται στη δίνη της κρίσης. Το τουρκικό εξωτερικό χρέος, που ήταν περί το 50% επί του ΑΕΠ, αυξάνεται και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, χωρίς οι κατά καιρούς χρηματοδοτήσεις από το Κατάρ να σώζουν την παρτίδα, διότι, με τη συνεχή υποτίμηση της λίρας και χωρίς πολιτική σταθερότητα και αξιοπιστία, η οικονομία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού, που φτάνει το 15%, καθιστά και τους πολίτες και το κράτος φτωχότερους.

Ρωσική τεχνολογία και πολεμική αγορά

Εκεί όπου μπορεί να επωφεληθεί της κατάστασης η Τουρκία είναι στον τομέα του τουρισμού, διότι οι χαμηλές τιμές αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του τουρκικού τουριστικού προϊόντος. Εξ ου και η ενίσχυση στον τομέα αυτό των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν είναι, βεβαίως, ο μόνος. Η αγορά από την Τουρκία των S-400 και η συμφωνία για παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας ρίχνει λάδι στη φωτιά των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και, κατ’ επέκτασιν, με την ΕΕ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της και δη των ισχυρών ανήκουν στη Συμμαχία.

Σημειώνουμε ότι η Ρωσία διαθέτει εξίσου σύγχρονη και ποιοτική τεχνολογία με τις ΗΠΑ και δη στους τομείς του ηλεκτρονικού πολέμου, του πολέμου στον κυβερνοχώρο και στους πυραύλους μακρού βεληνεκούς, που είναι ένας από τους στόχους του τουρκικού στρατού για να αλλάξει ριζικά τα ισοζύγια δυνάμεων στην περιοχή και να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη.

Σημειώνουμε τα εξής δύο γεγονότα, που μαρτυρούν τις δυνατότητες της ρωσικής τεχνολογίας και προκάλεσαν ανησυχία στη Δύση. Πρώτον, η αστοχία των αμερικανικών πυραύλων στην τελευταία επίθεση στη Συρία. Το ποσοστό επιτυχίας δεν ήταν ικανοποιητικό. Η επικρατούσα εκδοχή για την αστοχία, η οποία μελετάται και από τις ΗΠΑ, είναι η εξής: Η δυνατότητα παρέμβασης στην πλοήγηση των αμερικανικών πυραύλων από ρωσικά αντίμετρα. Δεύτερον, η δυνατότητα ρωσικών μαχητικών να νεκρώνουν ηλεκτρονικά συστήματα αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Αυτό συνέβη πριν από πέντε χρόνια στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 12 Απριλίου του 2014, το αμερικανικό πολεμικό σκάφος «Donald Cook» έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ο Κυβερνήτης και οι αξιωματικοί της γέφυρας διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τους συστήματα είχαν νεκρώσει. Πάνω από το πλοίο διαπιστώθηκε ότι πετούσε ένα ρωσικό Su-24 fencer και προφανώς είχαν δεχθεί επίθεση ηλεκτρονικού πολέμου. Το οπλικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που έκανε τη ζημιά στους Αμερικανούς ονομάζεται Khibinly-M και η χρηματοδότηση της κατασκευής του έχει φτάσει το 1,5 δις ρούβλια.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ δεν είναι ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Συμμαχία, αλλά ότι η Ρωσία μπαίνει σε μια κλασική αγορά οπλικών συστημάτων, προσφέροντας, μάλιστα, χαμηλότερες τιμές για εξίσου υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας οπλικά συστήματα με εκείνα των Αμερικανών και άλλων δυτικών κρατών. Η θέση της Ουάσιγκτον είναι, επί του παρόντος, σαφής:

Εάν η Τουρκία εγκαθιδρύσει τους S-400, δεν θα πάρει ούτε τους Patriot, ούτε τα υπερσύγχρονα F-35. Πυκνώνουν, μάλιστα, οι έμμεσες ή άμεσες απειλές ότι, εάν η Άγκυρα συνεχίσει αυτήν την πολιτική, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ, ενώ από αμερικανικής πλευράς γίνεται λόγος για πρόσθετα μέτρα, όπως η επιβολή εμπάργκο όπλων γενικά ή σε ανταλλακτικά συγκεκριμένων τομέων, που σημαίνει σοβαρά προβλήματα στην επιχειρησιακή ικανότητα του τουρκικού στρατού είτε στη θάλασσα είτε στον αέρα είτε στην ξηρά.

Το φυλάκιο της Δύσης, ενέργεια και ασφάλεια

Η επιλογή να εγκαταλείψει η Τουρκία τη Δύση ή οι ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια τέτοια προσέγγιση, ώστε να οδηγηθεί η Άγκυρα στις αγκάλες της Μόσχας, θα ήταν loss-loss game και για τις δύο πλευρές. Κερδισμένη θα ήταν η Ρωσία, η οποία θέλει την Τουρκία, και για ενεργειακούς σκοπούς, να είναι στο πλευρό της. Είναι, δε, ανταγωνιστική η σχέση του EastMed με τον Turkish Stream ή με έναν αγωγό από την Κύπρο προς την Τουρκία, διότι ενισχύονται οι εξαρτήσεις και των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Άγκυρα, πράγμα που, επί τη βάσει των υφιστάμενων σχεδιασμών τους, δεν επιθυμούν.

Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή του τερματικού.
Εξ ου και η ευνοϊκή συγκυρία για την Κύπρο, δηλαδή του φλερτ με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η Άγκυρα και η Μόσχα, με τις επιλογές της, το εδραιώνουν. Ειδικώς, η Ρωσία, οικεία βουλήσει, δεν ενεπλάκη στα ενεργειακά συμφέροντα της Κύπρου, διότι θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερα συμφέροντα με την Τουρκία.

Υπάρχει, βεβαίως, και η λογική ότι θα τα βρουν οι ΗΠΑ με τους Τούρκους. Ακόμη και αν τα βρουν, που είναι ένα πιθανό σενάριο, εμείς ουδόλως θα πρέπει να χάσουμε την υφιστάμενη ευκαιρία για να μπούμε στο ενεργειακό παιγνίδι και σε αυτό της ασφάλειας, που οδηγεί στην αναβάθμιση του ρόλου μας και στην ΕΕ και αλλού.

Επειδή, όμως, είμαστε μικρό κράτος, θέλουμε συμμαχίες διαρκείας. Που να κρατούν. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με το δέσιμο των ενεργειακών συμφερόντων και της ένταξής μας σε μεγαλύτερους αμυντικούς σχεδιασμούς, όπως ο στρατηγικός άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ταυτοχρόνως, δεν θα έβλαπτε μια σοβαρή μελέτη για κοινή ένταξή μας ακόμη και στο ΝΑΤΟ, ειδικώς εάν η Άγκυρα αποχωρήσει από τη Συμμαχία, κατά τρόπον ώστε να εξισορροπηθούν και τα δικά μας συμφέροντα, καθώς και αυτά των ενεργειακών εταίρων και συμμάχων μας στην περιοχή και ευρύτερα.

Αλλά και να μην αποχωρήσει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, γιατί όχι, καθώς η συμμετοχή μας στο ίδιο σύστημα ασφάλειας με την Άγκυρα, δεν θα δικαιολογεί, πλέον, την παρουσία τουρκικού στρατού. Συνεπώς, είναι άλλη μια στρατηγική επιλογή απαλλαγής της Κύπρου από τον Αττίλα ή εξουδετέρωσης της όποιας τουρκικής θέσης περί παραμονής στρατευμάτων στο νησί, καθώς και εμπέδωσης της ασφάλειας. Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη του ΑΚΕΛ, που είναι σεβαστή και η οποία στρέφεται εναντίον του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι δεν θα πρέπει η Κύπρος να καταστεί φυλάκιο της Δύσης.

Ερώτημα: Εάν δεν γίνει μέσα από συμμαχίες η Κύπρος φυλάκιο της Δύσης, που είναι, ούτως ή άλλως, λόγω Βάσεων και άλλων διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ και τη Γαλλία, τι θα είναι καλύτερα να γίνει; Φυλάκιο της Τουρκίας, μέσα από μιαν αποστρατιωτικοποιημένη και ομόσπονδη Κύπρο με εκ περιτροπής Προεδρία, στην οποία θα ασκεί μονομερώς την ασφάλειά μας η Άγκυρα και μέσω αυτής το ΝΑΤΟ; Οι δεύτερες σκέψεις πάντα ωφελούν. Τουλάχιστον, δεν βλάπτουν.

 

 

Πηγή: Σημερινή

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΜΟΣΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΙΝΑΣ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οι προεκτάσεις του άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου

 

ΒΗΡΥΤΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ, ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΙΚΤΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ, ΩΣΤΟΣΟ, ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΚΑΘΩΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Του Μάριου Πούλλαδου

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματοποίηση της τριμερούς στον Λίβανο θεωρείται επιτυχία για την Λευκωσία, καθώς υπήρξε συμφωνία για προώθηση ενός Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές των ΑΟΖ Κύπρου-Λιβάνου (οριοθέτηση 2007)

Με αργά αλλά σταθερά βήματα σφυρηλατείται ο αναδυόμενος άξονας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, τον οποίον ξένοι αναλυτές βάφτισαν πλέον ως «GRISCY», από τα αγγλικά ακρωνύμια των τριών χωρών. Όσο και αν ο Ερντογάν βρυχάται εκτοξεύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση, ο δρόμος για επικύρωση της συνεργασίας μοιάζει πλέον χωρίς επιστροφή, αφού ήδη δύο Αμερικανοί γερουσιαστές πρότειναν τον “Νόμο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο”, ο οποίος ισχυροποιεί πλέον τις στρατηγικές και ενεργειακές συμμαχίες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, με συνδετικό κρίκο την Κύπρο.

Στο ενεργειακό κόλπο βρίσκεται ήδη η Αίγυπτος, ενώ με την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών αυτήν τη εβδομάδα, η Βηρυτός αναμένεται, το επόμενο διάστημα, να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη όσον αφορά τα ενεργειακά της περιοχής. Η πλήρης εναρμόνιση, ωστόσο, των ενεργειακών συμφερόντων του Λιβάνου με τους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ο Πούτιν φαίνεται προς το παρόν να διατηρεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τα χαρτιά των υπερδυνάμεων

Τον περασμένο Μάρτιο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, είπε πως προγραμματίζει να θέσει “κόκκινες γραμμές” στα ρωσικά έργα στον Λίβανο. Παρά τη σκληρή, ωστόσο, γλώσσα, οι ηγέτες του Λιβάνου έχουν ήδη διευρύνει και σχεδόν διπλασιάσει τη συνεργασία με ρωσικές εταιρείες στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Μπορεί οι ΗΠΑ να εξακολουθούν να διατηρούν έναν σημαντικό βαθμό διπλωματικής επιρροής στα ζητήματα ενέργειας του Λιβάνου, ωστόσο, όπως σημειώνει το αραβικό Al Μonitor, οι ρωσικές ενεργειακές επενδύσεις στον Λίβανο έχουν εξουδετερώσει αυτές των Αμερικανών. “Οι Ρώσοι έχουν πλεονέκτημα έναντι των Αμερικανών στον Λίβανο, αλλά και στην περιοχή”, δήλωσε στο Al-Monitor ο Amal Abou Zeid, σύμβουλος του λιβανέζικου Υπουργείου Εξωτερικών.

Ήδη η ρωσική Νοvatek έχει μπει από τον Νοέμβριο του 2017 μαζί με την κοινοπραξία ENI-TOTAL στην ΑΟΖ του Λιβάνου, με αναλυτές να θεωρούν αλληλένδετη την εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο της Συρίας με την προσπάθεια διαμόρφωσης της μελλοντικής ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να μετατρέψει τη Συρία σε κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης για πωλήσεις στην Ασία. Για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ενεργειακών υποδομών υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος γύρος αδειοδότησης

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft της Ρωσίας υπέγραψε συμφωνία για μια 20ετή διαχείριση, λειτουργία και ενδεχόμενη αποκατάσταση και επέκταση μέρους του τερματικού αποθήκευσης πετρελαίου στην Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου. Η Rosneft βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των εταιρειών για υποβολή προσφοράς με άλλες κοινοπραξίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αμερικανικής εταιρείας, για τερματικό σταθμό αερίου στον Λίβανο, αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ.

Δεν είναι, πάντως, τυχαίο που λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Πομπέο στον Λίβανο, ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft, Ιγκόρ Σέκιν. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη σε περίτπωση που οι ΗΠΑ εμπλακούν, μέσω εταιρειών, όπως η Exxon Μοbil, στον νέο γύρο αδειοδότησης της χώρας.

Κερδισμένη η Κύπρος

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματοποίηση της τριμερούς στον Λίβανο θεωρείται επιτυχία για τη Λευκωσία, καθώς υπήρξε συμφωνία για προώθηση ενός Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές των ΑΟΖ Κύπρου-Λιβάνου (οριοθέτηση 2007). «Μια τέτοια συμφωνία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας την απαραίτητη νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στέλνοντας, ουσιαστικά, μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις.

Το αποτέλεσμα των επαφών στον Λίβανο καθησυχάζει και τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπασίλ, ο οποίος, το προηγούμενο διάστημα, είχε, σύμφωνα με το Reuters, διαβιβάσει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ότι ο αγωγός East Med δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματα του Λιβάνου, σε αυτό που ισχυρίζεται ως δική του ΑΟΖ.

Κλειδί, πάντως, για ουσιαστικότερη συμμετοχή του Λιβάνου στις συμμαχίες με Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα είναι η επίλυση της θαλάσσιας διασυνοριακής διαμάχης με το Ισραήλ. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ουάσιγκτον, με τον Ντέιβιντ Στέτερφιλντ, ενεργό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Near Eastern Affairs, να έχει αναλάβει ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο του ευρύτερου «Σχεδίου Ειρήνη» που προωθεί η Κυβέρνηση Τραμπ στην περιοχή.

Πέρα από τα ενεργειακά

Εν κατακλείδι, μέσω της συνεργασίας των GRISCY, ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιχειρήσουν την ανατροπή της επέκτασης του αγωγού TurkStream στην Ελλάδα, να πετύχουν την αποδυνάμωση της λεγόμενης «Ρωσο-Ισραηλινής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», ενώ παράλληλα να ανακόψουν τον εμπορικό άξονα της Λεβαντίνης μεταξύ της Κριμαίας, της Συρίας, του Σινά και της Ερυθραίας σε περίπτωση κρίσης.

Η ζωηρή εμπλοκή, ωστόσο, των Αμερικανών στην περιοχή αποσκοπεί σε ακόμη ένα πιο σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα, που συνδέεται άμεσα με το φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος», ο οποίος θεωρείται ουσιαστικά ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού». Ο έλεγχος του Λιμανιού του Πειραιά από το Πεκίνο παρέχει ένα στρατηγικό σημείο εισόδου στην πολωνική πρωτοβουλία «Three Seas Initiative» και τη βάση για τον βαλκανικό «δρόμο του μεταξιού».

Επομένως, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως είναι προς το συμφέρον τους να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σχέδιο της Κίνας για διεύρυνση της γεωοικονομικής επιρροής της στην Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, ειδικά μετά και την κίνηση-ματ για έλεγχο του Λιμανιού της Χάιφα στο Ισραήλ. Όλα αυτά, ενώ σε πολιτισμικό επίπεδο η συμμαχία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ εκλαμβάνεται από πολλούς ως η αιχμή του δόρατος του ιουδαιο-χριστιανικού πολιτισμού εναντίον των δυνάμεων του Ισλάμ, του οποίου εκφραστής στην περιοχή φιλοδοξεί να καταστεί η Τουρκία.

Ένα περίεργο δημοσίευμα

Εντελώς απαρατήρητο πέρασε από τον κυπριακό Τύπο αυτήν την εβδομάδα ένα περίεργο δημοσίευμα του Βloomberg, σε σχέση με τα ενεργειακά του Ισραήλ, που αφορά άμεσα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως η Exxon Μobil βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες, προκειμένου να κατασκευάσει μια πλωτή πλατφόρμα υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG) προς εκμετάλλευση του κοιτάσματος Λεβιάθαν στην ισραηλινή ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίζεται το άρθρο, θα επιτραπεί στους εταίρους του κοιτάσματος να εξάγουν σε χώρες που δεν θα βασίζονταν σε αγωγούς. «Είναι πιθανόν οι συζητήσεις τελικά να οδηγήσουν σε μια εταιρική σχέση», προειδοποίησαν οι ανώνυμες πηγές. Πάντως, ένας αντιπρόσωπος της Exxon Mobil αρνήθηκε να σχολιάσει τις προθέσεις του στο Ισραήλ, ενώ ερωτηθείς για την ανακάλυψη «Γλαύκος» στην Κύπρο, είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα παραγωγής».

Η εταιρεία Delek, ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Λεβιάθαν, εξετάζει, στην παρούσα φάση, διάφορες επιλογές, όπως η αγορά μεριδίου σε έναν από τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. Η Delek είναι και μέτοχος στην Αφροδίτη, η οποία προορίζεται, όπως όλα δείχνουν, και αυτή να καταλήξει σε σταθμούς της Αιγύπτου. Οι εταίροι που εκμεταλλεύονται το Λεβιάθαν έχουν διασφαλίσει τον τρόπο εκμετάλλευσης της α’ φάσης παραγωγής και πλέον αναζητούν τρόπους για διοχέτευση του αερίου της β’ φάσης στις περιφερειακές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η μια από τις ιδέες ήταν να μεταφερθεί το Λεβιάθαν στην Κύπρο, προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική κατασκευής σταθμού υγροποίησης στο νησί. Το γεγονός ότι έγιναν επαφές της Exxon Μοbil με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα για εμπλοκή της εταιρείας στον νέο γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ, ενθάρρυναν το προηγούμενο σενάριο.

Ωστόσο, το δημοσίευμα του Βloomberg αφήνει να δημιουργηθούν εντυπώσεις για διάφορα παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο από συγκεκριμένες εταιρείες με διαφορετικές ατζέντες. Όσον αφορά την ιδέα FLNG, αυτή έχει απορριφθεί, κατά το παρελθόν, από τους Ισραηλινούς, εξαιτίας ζητημάτων που άπτονται της ασφάλειας και συγκεκριμένα του κινδύνου κακόβουλων ενεργειών εκ μέρους της
Χαμάς.

 

 

Πηγή: Σημερινή

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

«Πυλώνας σταθερότητας» με 40.000 Αττίλες!!!!

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΠΡΟΥ – ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ…

 

ΠΟΣΟ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, ΤΑ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ» ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ, ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ RICHARD MOORE, ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» WILLIAMSON/ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ BREXIT;

Στην ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καν σε «πυλώνα σταθερότητας», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία των «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» στην Κύπρο για το Ηνωμένο Βασίλειο

Στις αρχές Απριλίου 2019, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, βρέθηκε στο Λονδίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Στις 4 Απριλίου 2019, σε συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας, Gavin Williamson, υπέγραψαν «Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας».

«Το μνημόνιο καθορίζει το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας και διερεύνησης νέων τομέων και ευκαιριών για περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας. Προβλέπει αναβάθμιση της υπάρχουσας συνεργασίας με επιμέρους πρόνοιες για κοινές ασκήσεις, διευρυμένη ανταλλαγή εμπειριών και επιτελικής συνεργασίας, φοίτηση Κυπρίων αξιωματικών σε βρετανικές στρατιωτικές σχολές, συνέργειες σε θέματα τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης, εξοπλιστικά προγράμματα, κυβερνοάμυνα-κυβερνοασφάλεια κ.ά.».

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε μετά την υπογραφή του μνημονίου στο ΚΥΠΕ ότι, με τέτοιου είδους συμφωνίες, επιβεβαιώνεται η αναγνώριση από άλλες χώρες του γεγονότος ότι η Κύπρος αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου… Αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας…» (www.reporter.com.cy 4.4.2019). (Σημ.: Τελευταίες… δημοφιλείς πιπίλες των Κυπρίων και Ελλαδιτών πολιτικών… οι «πυλώνες σταθερότητας»).

Στην ανακοίνωσή του το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, όμως, πέραν του ότι δεν αναφέρεται καν σε όλα αυτά και για «πυλώνα σταθερότητας», σημειώνει τα εξής, μεταξύ άλλων, για τη σημασία των «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» στην Κύπρο για το Ηνωμένο Βασίλειο: «Penned an important agreement strengthening the existing deep defence links between the two nations…. Cyprus is a valued partner and friend, and through signing this agreement we have reinforced our already close ties across defence for years to come…».

Ελεύθερη μετάφραση: «Yπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία ενδυναμώνοντας τις υπάρχουσες βαθιές αμυντικές διασυνδέσεις μεταξύ των δύο εθνών… Η Κύπρος είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης και φίλος, και με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας έχουμε ενδυναμώσει τις ήδη στενές μας σχέσεις στο θέμα της άμυνας για τα επόμενα χρόνια…».

Γ. Ομήρου: «Εμπαιγμός και μνημείο υποκρισίας»

Η μόνη αντίδραση, πιστεύω, ήταν από τον τέως Υπουργό Άμυνας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου. Ο οποίος, σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη συνομολόγηση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου… Παρά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Βρετανία δυνάμει της Συνθήκης Εγγυήσεως, υπήρξε ένοχη κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν παραβίαση αυτών των υποχρεώσεων.

Το 1974, ανέχθηκε το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Ουδέν έπραξε για την προάσπιση της ανεξαρτησίας… Το 1983 ουδέν έπραξε για την αποτροπή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους». Και χαρακτήρισε την «συμφωνία» εμπαιγμό και μνημείο υποκρισίας. (www.reporter.com.cy 5.4.2019).

Δικαιολογημένες οι απορίες του κ. Γ. Ομήρου. Προκύπτουν πολλά σοβαρά ερωτήματα, στα οποία δεν εμβάθυνε ο κ. Ομήρου, αλλά μας ενημέρωσε πως δεν γνώριζαν για την τροχοδρόμηση μιας τέτοιας συμφωνίας. Σε ώρες και μέρες τόσο κρίσιμες, με τις δραματικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να κορυφώνονται, λόγω Brexit, το να υπογράφεται στα «κρυφά» μια τέτοια συμφωνία σε σχέση με τις «βρετανικές κυρίαρχες περιοχές» των Βάσεων, που εμπλέκονται και στη Συμφωνία της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ, αποτελεί κάτι περισσότερο από εμπαιγμό και υποκρισία.

Όταν: 

Α) Δεν δίνουν στη δημοσιότητα το αυτούσιο λεκτικό του εν λόγω «Μνημονίου», για να δει και ο λαός τι ακριβώς συμφώνησαν («για τα επόμενα χρόνια»), καθώς κανένας δεν χαρακτήρισε την εν λόγω «Συμφωνία» ως ΜΥΣΤΙΚΗ (SECRET).

Β) Ούτε λέξη για το Brexit και πώς επηρεάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι περιοχές των εν λόγω «βρετανικών κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» σ’ αυτήν, με μιαν άτακτη έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ή αλλιώς.

Γ) Ο Κύπριος Υπουργός δεν εξηγεί πώς δικαιολογεί ότι «μετά την υπογραφή του μνημονίου επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος αποτελεί ‘πυλώνα σταθερότητας’» και ότι αυτή η σταθερότητα αυτόματα θα δημιουργήσει καθεστώς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας» με τη μισή ΚΔ να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή με 40.000 κατοχικά στρατεύματα, εκατοντάδες χιλιάδες έποικους κουβαλητούς και μιναρέδες να αυξάνονται και να πληθαίνουν σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας.

Δ) Δεν εξηγούν, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα την υπογραφείσα «Συμφωνία». Μήπως, άραγε, έχει να κάνει με υποβάθμιση της απόφασης-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ΗΒ, στις 30 Ιουλίου 2018, που ανησύχησε έντονα τη βρετανική Κυβέρνηση, το οποίο, ομόφωνα, διαφώνησε με τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών (Βρετανίας) ότι το 1960 οι Βάσεις μετατράπηκαν σε «new entities» και αποφάνθηκε ότι οι Βάσεις στην Κύπρο αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα; Και, επιπρόσθετα, με τη «γνωμοδότηση» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το αποικιακό καθεστώς του Μαυρίκιου της 25ης Φεβρουαρίου 2019, η οποία έχει επιπτώσεις και στο καθεστώς τον βρετανικών Βάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Ε) Μήπως, μια αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία (no-deal Brexit) είναι ασυμβίβαστη με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, η οποία (άτακτη έξοδος) μπορεί να μετατρέψει τα ελαφρά «όρια – boundaries» των «κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων» σε «σύνορα – borders» που είναι σκληρά και να δώσει ευκαιρία στην Τουρκία, που πρωτοπορεί στην εκμετάλλευση κειμένων, να αποπειραθεί, παραβιάζοντας τη Συνθήκη, κάποια νέα παράνομη δράση στο νησί; (Σχετική η δεύτερη παράγραφος του δεύτερου άρθρου της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960).

Για όλα αυτά, οι πολιτικοί στην Κυπριακή Δημοκρατία, Κυβέρνηση, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται, ας διαβάσουν τις δύο λεπτομερείς καταθέσεις του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη, ως Βρετανού υπηκόου που ζει και εργάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις οποίες κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινοτήτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου για το θέμα του Brexit και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Βουλής.

Είναι εκπληκτικό το ότι οι καταθέσεις του Δρος Κυριακίδη είναι μοναδικές στο περιεχόμενό τους, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δημοσιεύσει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης άτακτου Brexit και, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ακόμα να ανοίξει μια ειδική ιστοσελίδα για καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις επί όλων των πτυχών του Brexit!

(Οι καταθέσεις του Δρος Κλέαρχου Α. Κυριακίδη στη Βουλή των Κοινοτήτων εδώ: http://data.parliament.uk/writtenevidence/committeeevidence.svc/evidencedocument/exiting-the-european-union-committee/the-progress-of-the-uks-negotiations-on-eu-withdrawal/written/97082.html).

Στο κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο του στη «Σημερινή» 7.4.2019, με τίτλο «Ο Πρόεδρος σιωπά», ο κ. Κώστας Ν. Χατζηκωστής κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φανερώσει τι κρύβεται πίσω από κλειστές πόρτες, όταν έγραψε: «Τον ρωτούν, τι ο Τσίπρας είπε με τον Ερντογάν για το Κυπριακό. Δεν απαντά. Τον ρωτούν πώς και γιατί εξουσιοδότησε τον Κατρούγκαλο να συζητά το Κυπριακό με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Και πάλι δεν απαντά.

Η επιλογή της σιωπής μεταλλάσσει τη θολή πολιτική διαχείριση του Κυπριακού σε ανευθυνοϋπεύθυνη… Τα ίδια ισχύουν και για τη συνάντηση Κατρούγκαλου στη Λατάκεια. Αν, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης και δεν απαντά και δεν ενημερώνει τον Λαό, συνιστά αχαρακτήριστη πολιτική συμπεριφορά… Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας πει τι έγινε με τον Τσίπρα και τον Κατρούγκαλο.

Η πολυπράγμων και θολή πολιτική, με κάλυψη σιωπής, συνθέτει μήτρα για γέννηση νέων, μοιραίων λαθών. Νέων περιπετειών, με χείριστο πρότυπο τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαιρέτισε (!) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από κεκτημένη «ρεαλιστική» ταχύτητα. Του εθνικού αυτού θριάμβου των Πρεσπών, τον οποίο λοξοκοιτάζουν για ανάλογο θρίαμβο στο Κυπριακό, που θα διευκολύνει τη διεκδίκηση του Νόμπελ Εθνικής Μειοδοσίας».

Στις 17 Μαρτίου 2019 είχα δημοσιεύσει στη «Σημερινή» το άρθρο μου με τίτλο «Τι ζητούν από τον Αναστασιάδη οι Βρετανοί;», παραθέτοντας λεπτομέρειες για εκείνα τα πρωτοφανή «Πολιτικά Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Μαρτίου -62η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αυξεντίου-, με τη δικαιολογία ότι τάχατες ήθελαν να… τιμήσουν την κυπριακή ομογένεια! Τα οποία διοργάνωσε το Φόρεϊν Όφις, προσφέροντας επίσημη επίσκεψη στον Νίκο Αναστασιάδη 3-6 Μαρτίου 2019.

Και, ερωτούσα, γιατί εντός 48 ωρών μετά, έφθασε πίσω του ο Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Richard Moore, για να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων, όπως Brexit, περιφερειακές σχέσεις και Κυπριακό, σύμφωνα με το τουίτερ της Βρετ. Υπάτης Αρμοστείας (8.3.2019); Για να σημειώσουν ότι «επαναβεβαιώθηκε η θετική πορεία των σχέσεων ΗΒ-Κύπρου»; Και γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν για να… τιμήσουν την ομογένεια;

Πόσο σχετίζονται η σιωπή Αναστασιάδη, τα «Καραγκιοζιλίκια» στο Παλάτι, οι επαφές Richard Moore, το «Μνημόνιο» Williamson/Αγγελίδη και το Brexit;

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 

 

Πηγή: Σημερινή

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων -Απίστευτες εικόνες & βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, στο Παρίσι.

Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής.

Ενα πυκνό σύννεφο καπνού υψώνεται από την Παναγία των Παρισίων, όπως φαίνεται στις πρώτες φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας. Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι η φωτιά έχει εκδηλωθεί στο επάνω μέρος. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από τις εργασίες που γίνονται στην Παναγία των Παρισίων.

Για την πυρκαγιά έκανε ανάρτηση στο Twitter και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. «Μία τρομερή φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Εχουμε κινητοποιηθεί σε συνεργασία με την αστυνομία. Καλώ όλους να σεβαστούν την περίμετρο ασφαλείας», έγραψε.

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Κρίσιμες συνομιλίες για τη Συρία – Επιστρέφει ο ΟΗΕ, σε στάση αναμονής οι βασικοί παίκτες

 

Την έναρξη ενός νέου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης σηματοδοτεί η άφιξη στην Δαμασκό του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, οι βασικοί παίκτες τηρούν στάση αναμονής και επανεξετάζουν θέσεις και συμμαχίες στο νέο πλαίσιο που δημιουργεί, η νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.

Φτάνοντας το Σάββατο στην Δαμασκό, ο Γκέιρ Πέντερσεν, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία, εξέφρασε την να έχει «εποικοδομητικές» πολιτικές διαβουλεύσεις με την Δαμασκό, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για μια πολιτική λύση.

«Είναι πολύ καλό να επιστρέφω πάλι εδώ» είπε λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εναρκτήριες συνομιλίες του στην συριακή πρωτεύουσα, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην σύσταση και κυρίως στην σύνθεση της Επιτροπής για την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας.

Ο ΟΗΕ εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη από τον Ιανουάριο του 2018, το σχέδιο ωστόσο που παρουσίασε ο προκάτοχος του Πέντερσεν, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε απορριφθεί από την Δαμασκό. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε ότι η Συνταγματική Επιτροπή θα αποτελείται από 150 μέλη, 50 από την κυβέρνηση της Δαμασκού, 50 από την αντιπολίτευση και 50 από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ. Ο Άσαντ ωστόσο απέρριψε τον περασμένο Οκτώβριο τον κατάλογο των 50 μελών που είχε προτείνει ο ντε Μιστούρα.

Το νέο πλαίσιο

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει βεβαίως πολλά στην Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος έχει νικηθεί. Οι Αμερικανοί είπαν ότι θα φύγουν από τις βορειοανατολικές περιοχές, αλλά τελικά θα μείνουν. Ο Ερντογάν συνεχίζει τις απειλές κατά των Κούρδων, αλλά αρχίζει να ξεχνά την ζώνη ασφαλείας στον συριακό βορρά και ο Πούτιν επιμένει ότι η συριακή επικράτεια πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για τις εναρκτήριες συνομιλίες που είχε σήμερα στην Δαμασκό ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Οι παραπάνω αναφερόμενες εξελίξεις ωστόσο, λογικά πρέπει να έχουν ληφθεί υπόψη στις νέες προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών προς την Δαμασκό για να αποτυπώνεται στις συνομιλίες η πραγματική κατάσταση επί του πεδίου, αλλά και για να είναι εποικοδομητικές, όπως ο ίδιος ο Πέντερσεν είπε.

Την ίδια ώρα Ρώσοι και Τούρκοι καταγράφουν παραβιάσεις της εκεχειρίας στον βορρά, ενώ η σημαντικότερη στρατιωτική ενέργεια των τελευταίων ημερών ήταν η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στη νοτιοδυτική επαρχία Χάμα. Μια επιδρομή, την οποία κατά την πάγια τακτική του το Ισραήλ δεν σχολίασε και έγινε γνωστή από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι την αναχαίτισαν.

Θύλακες τζιχαντιστών και τουρκικά παιχνίδια

Η Χάμα βρέθηκε στο επίκεντρο και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βομβιστές αυτοκτονίας, μεταμφιεσμένοι σε αγρότες, επιτέθηκαν σε φυλάκιο του στρατού. Παρά την διάλυση του «χαλιφάτου» του ΙΚ, μετά τις πολύμηνες μάχες εναντίον τους από τον αραβοκουρδικό συνασπισμό, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Έχουν μάλιστα διασκορπιστεί στην έρημο και σε άλλους τομείς της Συρίας και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι επιθέσεις έγιναν διαφορετικές περιοχές, με σημαντικότερη την βομβιστική επίθεση στην Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Τρομοκρατικές ενέργειες έγιναν την Κυριακή και στο Χαλέπι, όπου από πυρά όλμου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν επτά, ενώ σε άλλο περιστατικό ένα παιδί σκοτώθηκε και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας.

Ιδιαίτερα έντονη είναι όμως η παρουσία τζιχαντιστικών οργανώσεις στην Ιντλίμπ, μια επαρχία στην οποία έχουν εδραιώσει την παρουσία τους και η Ρωσία συνεχίζει να επιθυμεί την ανακατάληψή της από τον Άσαντ. Στην περιοχή αυτή Μόσχα και Άγκυρα εργάζονται για την δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης, που όμως καθυστερεί. Στην πρόσφατη συνάντησή τους πάντως, στην Μόσχα, σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να εφαρμόσει την συμφωνία, στο πλαίσιο και των στενότερων σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, με αφορμή και την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, καθυστερήσεις υπάρχουν και στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα για την Μανμπίτζ. Μάλιστα στις αρχές του μήνα, τουρκικές στρατιωτικές πηγές τις οποίες ανέφεραν ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας για την Μάνμπιτζ προχωρεί πιο αργά από το επιθυμητό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι ίσχυε στην Συρία πριν ένα χρόνο, πρέπει να κινηθεί ο Πέντερσεν, στον νέο γύρο των διαβουλεύσεων του για την προώθηση ενός σχεδίου πολιτικής λύσης για την Συρία. Από την άποψη αυτή οι συνομιλίες που ξεκίνησε την Κυριακή στην Δαμασκό είναι κρίσιμες, καθώς ο συσχετισμός των συμμαχιών των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλάζει διαρκώς, σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας του προσωπικού παιχνιδιού που κάνει ο Ερντογάν, προσεγγίζοντας μια την Μόσχα και μια την Ουάσινγκτον.

 

Πηγή: Slpress.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Σκέψεις Τουρκίας για τοποθέτηση S400 σε Μεσόγειο και Αιγαίο

 

Στη Μεσόγειο και το Αιγαίο γίνονται σκέψεις να τοποθετηθούν οι δύο από τις τέσσερις συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400 που παραδίδεται τον Ιούλιο στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα “Μιλλιέτ”, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας αλλά και να καλυφθεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει πλέον αυξημένη σημασία λόγω της ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Μιλλιέτ” το σχέδιο είναι να παραδοθούν δύο συστοιχίες των S400, οι οποίες αποτελούνται από τέσσερις μονάδες βολής, κάτι που σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα παραδοθούν στην Τουρκία 128 πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς και επιπλέον εφεδρικοί πυραύλοι, ο αριθμός των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πρέπει για κάθε πύραυλο να παραδοθεί και ένας εφεδρικός. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οπωσδήποτε θα παραδοθούν πύραυλοι βεληνεκούς 40, 120 και 250 χλμ, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα παραδοθεί και πύραυλος βεληνεκούς 400 χλμ.

Η “Μιλλιέτ” αναφέρει ότι παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί καμιά απόφαση για το πού θα τοποθετηθούν οι S400, αναμένεται ότι η μία πυροβολαρχία θα τοποθετηθεί στη βάση Ακιντζί στην Άγκυρα η οποία και θα αποτελέσει και τη βάση συντήρησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Οι άλλες προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στον Μαρμαρά, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την νοτιοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα για την περιοχή του Μαρμαρά, δηλαδή την κάλυψη του εναέριου χώρου της Κωνσταντινούπολης, ίσως η μια μονάδα βολής να τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή και το Τεκιρντάγ (Ρεδαιστός στην ανατολική Θράκη).

Για την περιοχή του Αιγαίου, αναφέρει η Μιλλιέτ, μία μπορεί να τοποθετηθεί στο Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), τη Σμύρνη ή τη Μούγλα αυξάνοντας την αποτρεπτική ικανότητα της περιοχής έναντι της Ελλάδας. Σχολιάζεται ακόμη ότι έτσι θα μειωθεί και το κόστος από τις απογειώσεις των τουρκικών F16 που χρησιμοποιούνται εκεί για καταδίωξη ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Για την περιοχή της Μεσογείου για να καλύπτεται ιδιαίτερα η ανατολική Μεσόγειος της οποίας η σημασία αυξάνεται λόγω της πολιτικής ενέργειας και η Κύπρος, γίνονται σκέψεις για τοποθέτηση μιας μονάδας είτε στη Μερσίνη, είτε στα Άδανα είτε στο Χατάι (Αντιόχεια). Η τοποθέτηση άλλωστε μιας μονάδας στο Χατάι ή το Γκαζιάντεπ θα καλύπτει και τη βόρεια περιοχή της Συρίας.

Η Μιλλιέτ σχολιάζει πως η τοποθέτηση των μονάδων βολής των S400 στα σύνορα της χώρας θα διασφαλίζει μια υπεροχή της Τουρκίας έναντι των γειτονικών της χωρών καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί τις εναέριες κινήσεις σε απόσταση 600 χλμ εντός των γειτονικών χωρών και να ‘κλειδώνει’ αεροπορικούς στόχους από απόσταση 400 χλμ, διασφαλίζοντας ψυχολογική και τακτική υπεροχή.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία τα ραντάρ των S400 είναι 570 με 600 χλμ και μπορεί να ανιχνεύει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη από απόσταση 570 χλμ καθώς και μικρότερα F16 από απόσταση 400 χλμ, ενώ μπορεί να ανιχνεύει και βαλλιστικούς πυραύλους από απόσταση 230-250 χλμ.

 

 

 

Πηγή: philenews.com – ΚΥΠΕ

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com