Main Menu

Σάββατο, 9 Μαρτίου, 2019

 

Δεύτερο Κόσοβο σχεδιάζει η Τουρκία στη Θράκη

 

Σημείωση από το OmegaNbc.com:

Η σημαία της φωτογραφίας είναι των Θρακών επαναστατών το 1821


Αναστάσιος Λαυρέντζος

Όσες φορές η ελληνική Θράκη έρχεται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, αυτό συνήθως γίνεται εξαιτίας των δηλώσεων ή της επίσκεψης σε αυτή κάποιου Τούρκου πολιτικού. Μέσα από αυτές τις σποραδικές αναφορές ο μέσος Έλληνας έχει μια μάλλον θολή εντύπωση για το τι συμβαίνει στην Θράκη. Στο πλαίσιο λοιπόν των γενικότερων εξελίξεων είναι ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε: τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη; Τι επιδιώκει η τουρκική πολιτική στην περιοχή και τι έχει επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια;

Η «ιδιαιτερότητα» της Θράκης έγκειται στο ότι διαθέτει μια ευάριθμη μουσουλμανική μειονότητα. Η ύπαρξη μουσουλμανικών πληθυσμών στην περιοχή είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία από την ανταλλαγή πληθυσμών που η ίδια επέβαλε, εξαίρεσε αμοιβαία τους μουσουλμάνους της Θράκης και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε σε «μουσουλμάνους της Θράκης» διότι οι σχετικοί πληθυσμοί που παρέμειναν στην περιοχή ήταν εξαρχής ετερογενείς, διακρινόμενοι σε τουρκόφωνους, Πομάκους και Αθίγγανους.

Αντίστοιχα μιλάμε για «Έλληνες της Τουρκίας», όχι από μεροληψία, αλλά διότι οι «Ρωμιοί» που έμειναν στην Τουρκία είχαν θρησκευτική και γλωσσική ομοιογένεια, διέθεταν θεσμούς (Πατριαρχείο), σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και είχαν βαθιές ιστορικές αναφορές. Επί πλέον, από τους Ελληνορθόδοξους που κρίθηκαν μη ανταλλάξιμοι, οι 30.000 ήταν Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Κωνσταντινουπόλεως και οι 8.200 ήταν Έλληνες κάτοικοι των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ελληνικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος, παραχωρήθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας των Στενών. Αυτό ωστόσο έγινε με τη ρητή απαίτηση (Άρθρο 14) ότι οι πληθυσμοί τους θα διατηρούσαν την αυτονομία τους. Η δέσμευση αυτή ποτέ δεν τηρήθηκε από την Τουρκία, η οποία με σειρά ενεργειών πέτυχε τον εξανδραποδισμό των ελληνικών πληθυσμών και από τα δύο αυτά νησιά.

Οι τουρκικές επιδιώξεις

Πριν ακόμη υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία έθεσε ως στόχο την ανατροπή της. Η επιδίωξη αυτή στο ένα σκέλος της σήμαινε την εκδίωξη της ελληνικής ομογένειας από την Τουρκία. Στο άλλο σκέλος της σήμαινε την χρησιμοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως εργαλείου υπονόμευσης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Τις προθέσεις της για τη Θράκη η Τουρκία μας τις δήλωσε ρητώς ήδη από το 1920 στον εθνικό όρκο (Misak-I Milli): «Σκοπός μας είναι η Δυτική Θράκη να παραμείνει στα τουρκικά χέρια, σαν ενιαίο σύνολο, και σε κατάλληλο χρόνο και ευκαιρία να ενωθεί με τη Μητέρα Πατρίδα. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την απαλλοτρίωση του τουρκικού αυτού τμήματος. Οι αδελφοί μας της Δυτικής Θράκης, σε πρώτο βήμα, πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν την αυτονομία της Δυτικής Θράκης».

Ο εξανδραποδισμός της ελληνικής ομογένειας από την Τουρκία ξεκίνησε πριν ακόμη υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης. Μέσω της απαίτησης για αριθμητική ισορροπία των μη ανταλλάξιμων πληθυσμών, η τουρκική πολιτική πέτυχε οι 280 χιλιάδες Έλληνες που είχαν απομείνει το 1924 στην Τουρκία να μειωθούν σε μόλις 111 χιλιάδες. Στη συνέχεια θα ακολουθούσε ο διωγμός της ελληνικής ομογένειας σε κάθε ευκαιρία (φόρος verlik vergisi, απαγόρευση λειτουργίας ελληνικών συλλόγων, αποκλεισμός Ελλήνων υπηκόων από την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων κλπ).

Το αποκορύφωμα αυτών των πρακτικών ήταν το βίαιο πογκρόμ των «Σεπτεμβριανών» (1955) και οι αθρόες απελάσεις Ελλήνων από το 1964 και μετά. Αντίστοιχους διωγμούς υπέστησαν και οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου, οι οποίοι μετά τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους και την ίδρυση ανοικτής αγροτικής φυλακής για βαρυποινίτες στην Ίμβρο υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Σήμερα η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης έχει πρακτικά εξαλειφθεί και τα ελληνικά νησιά Ίμβρος και Τένεδος έχουν πλήρως εκτουρκιστεί.

Επόμενος στόχος: κοσοβοποίηση της Θράκης

Οι διακηρύξεις και τα πεπραγμένα της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη δείχνουν ότι οι στρατηγικοί της στόχοι είναι:

Ο μετασχηματισμός των μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης σε τουρκική εθνική μειονότητα και η χρησιμοποίησή της ως εργαλείο πολιτικής στο πλαίσιο της συνολικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανατολικά του 25ου γεωγραφικού μεσημβρινού.
Η σταδιακή αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και η δημιουργία προϋποθέσεων που θα καταστήσουν εφικτή τη μελλοντική της απόσχιση κατά το πρότυπο του Κοσσυφοπεδίου ή με εφαρμογή των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην Κύπρο.

Προκειμένου η τουρκική πολιτική να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους, «χτίζει» μέσω των μηχανισμών που διαθέτει στη Θράκη παράλληλες δομές, οι οποίες αφορούν όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας. Μέσω αυτών των ενεργειών επιδιώκει:

Να ποδηγετήσει την κοινωνική ζωή της μειονότητας μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας πολυάριθμων «τουρκικών συλλόγων».

Να ελέγξει την οικονομική ζωή της μειονότητας μέσω της λειτουργίας στην περιοχή της τουρκικής Ziraat Bank.

Να περιχαρακώσει μορφωτικά και γλωσσικά τη μειονότητα μέσω της μειονοτικής εκπαίδευσης η οποία βασίζεται σε ένα εκπαιδευτικά παρωχημένο μειονοτικό σχολείο-γκέτο.

Να ελέγξει τη θρησκευτική ζωή της μειονότητας με την πραξικοπηματική ανακήρυξη παράτυπων Μουφτήδων («ψευδομουφτήδες») δίπλα στους νόμιμους Μουφτήδες που ορίζει η ελληνική πολιτεία.

Να ομογενοποιήσει πολιτισμικά τη μειονότητα καταπιέζοντας και ποδηγετώντας τις μειονότητες εντός της, είτε είναι θρησκευτικές (Αλεβίτες) είτε είναι εθνοτικές (Πομάκοι, Αθίγγανοι).

Να προβάλλει μέσω διαφόρων ενώσεων «Τούρκων Δυτικής Θράκης» σε χώρες της ΕΕ (Γερμανία) την εικόνα μιας τουρκικής μειονότητας που καταπιέζεται από την Ελλάδα.

Να ασκήσει επιρροή μέσω των αυτοδιοικητικών δομών και να μεγιστοποιήσει τον αριθμό μειονοτικών βουλευτών στην ελληνική Βουλή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εκλογών του 2015 στον νομό Ροδόπης, όπου και οι τρεις έδρες καταλήφθηκαν από μουσουλμάνους βουλευτές, με συνέπεια το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής να μείνει χωρίς εκπροσώπηση. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των επιλογών λίστας συγκεκριμένων κομμάτων και της προσεκτικής κατανομής των μειονοτικών ψήφων.

Δημογραφικές μεταβολές

Βασικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις θα παίξουν οι δημογραφικές μεταβολές στη Θράκη. Σχετικά αναφέρεται ότι ο ρυθμός γεννήσεων της μουσουλμανικής μειονότητας είναι ελαφρά υψηλότερος από εκείνον της χριστιανικής πλειονότητας. Αυτό σε ένα βάθος χρόνου οδηγεί σε ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Οι κυριότερες ανατροπές όμως θα συμβούν νωρίτερα, εξαιτίας πληθυσμιακών μετακινήσεων.

Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση ωθεί τον χριστιανικό πληθυσμό στη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά η εγκατάσταση επιχειρήσεων τουρκικών συμφερόντων στη Θράκη, δίνει στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της νότιας Βουλγαρίας (μέλος της ΕΕ) δυνατότητες απασχόλησης και εγκατάστασης στη Θράκη. Σημαντικό ρόλο επίσης μπορούν να παίξουν και οι μεταναστευτικές ροές που περνούν από τον Έβρο στην Θράκη. Στον βαθμό που έστω και ένα μικρό ποσοστό παράνομων μεταναστών (στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι) θα παρέμενε στη Θράκη, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τους πληθυσμιακούς συσχετισμούς.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει με μικρά βήματα να προωθεί τους στόχους της στη Θράκη. Το πιο πρόσφατο επίτευγμά της ήταν η προσχώρηση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική απαίτηση για λειτουργία δίγλωσσων και όχι ελληνόγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη. Με αυτό τον τρόπο χάθηκε ίσως η τελευταία ευκαιρία των μουσουλμανοπαίδων να εξοικειωθούν με τα ελληνικά πριν ξεκινήσουν το σχολείο, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για τη γνωστική τους εξέλιξη.

Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα είναι η απαίτηση της Τουρκίας για εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη. Σημειώνεται ότι το φαινομενικά δημοκρατικό αυτό αίτημα συνιστά μια καταχρηστική απαίτηση, αφού πουθενά στον μουσουλμανικό κόσμο δεν εκλέγονται Μουφτήδες, ούτε και στην ίδια την Τουρκία. Στη Θράκη βεβαίως μια τέτοια κίνηση θα είχε τεράστια πολιτική σημασία, αφού «εκλεγμένοι» θρησκευτικοί ηγέτες θα αποτελούσαν εργαλείο ύψιστης χρησιμότητας για τις μετέπειτα τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Οι S-400 και η γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας

 

Τον Μάρτιο του 2002 ο τότε γενικός γραμματέας του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αντιστράτηγος Τουνσέρ Κιλίντς, είχε δηλώσει ότι «Η Τουρκία, επειδή δεν έχει την υποστήριξη που πρέπει από την ΕΕ και εξ αυτού βρίσκεται στην περιοχή απομονωμένη, πρέπει να στραφεί προς τη Ρωσία και την περιοχή που συμπεριλαμβάνει και το Ιράν, χωρίς να αγνοήσουμε τις ΗΠΑ».

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην ίδια την Τουρκία, αφού ένας στρατηγός του βαθέος κράτους, που ήταν επί δεκαετίες ταυτισμένο με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, τώρα εξέφραζε την άποψη ότι η Τουρκία έπρεπε να αλλάξει δόγμα και να στραφεί προς τη Ρωσία, το Ιράν και την Ευρασία.

Αυτά τα 17 χρόνια που πέρασαν από τότε έγιναν πολλά, όμως τελικά η Τουρκία επέλεξε το δρόμο που είχε υποδείξει ο στρατηγός Κιλίντς, ο οποίος, σημειωτέον, τιμωρήθηκε με δεκατρία χρόνια και δύο μήνες φυλακή για συμμετοχή στην παραστρατιωτική οργάνωση Εργένεκον, και έμεινε στη φυλακή της Συλιβρίας από τις 12 Αυγούστου 2013 μέχρι τις 11 Μαρτίου 2014, οπότε διατάχθηκε η απελευθέρωσή του.

Στο βιογραφικό του τονίζεται ότι αν και υπηρέτησε επί χρόνια σε κρίσιμες θέσεις στο ΝΑΤΟ, ήταν γνωστός για τις σκληρές θέσεις που εξέφραζε εναντίον του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, για τις οποίες οι… κακές γλώσσες λένε ότι κατέληξε στη φυλακή.

Ο Ερντογάν άρχισε να «φλερτάρει» με το δόγμα Κιλίντς από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το Κουρδικό έφτασε στον «κόμπο» και έπρεπε να πάρει τη μεγάλη απόφαση για την πολιτική επίλυσή του, όπως απαιτούσαν οι ΗΠΑ και η Δύση. Τελικά ο Ερντογάν, όταν ξερίζωσε τα πλοκάμια του βαθέος κράτους που τον υπονόμευε και ένιωσε ότι στάθηκε στα πόδια του και δεν έχει πλέον ανάγκη τη στήριξη των ΗΠΑ, μπήκε στο «στόχαστρο» της Ρωσίας, η οποία έχει έναν υψηλό στρατηγικό στόχο από τη δεκαετία του 1960: Τη δημιουργία ρήγματος ή ακόμα και την κατάρρευση της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες υποψίες και εκτιμήσεις ότι η Ρωσία, ενώ μπορούσε, δεν απέτρεψε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, αναμένοντας ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά, θα προκληθεί ελληνοτουρκικός πόλεμος και έτσι θα καταρρεύσει η ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε μαζί με τη Σοβιετική Ένωση, όμως ο στόχος παρέμεινε αναλλοίωτος. Υπό αυτήν την έννοια, ένας Ερντογάν που ένιωθε δυνατός, πιεζόμενος από τις ΗΠΑ και τη Δύση να λάβει επώδυνες αποφάσεις ήταν ένας καλός «στόχος» για τον Πούτιν. Ήθελε η Ρωσία να τον προσελκύσει προς το μέρος της και να τον απομακρύνει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Όταν η Ρωσία αναγκάστηκε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, με τους πρώτους βομβαρδισμούς που έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, αυτό θεωρήθηκε ως η απαρχή της στρατιωτικής εμπλοκής της στην περιοχή, που ανέτρεπε τα δεδομένα.

Τότε η Τουρκία ήταν αυτή που ανέλαβε να σταματήσει τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Αν και ο Ερντογάν αρνείται ότι είναι αυτός που έδωσε την εντολή για την κατάρριψη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που πρόσκεινται στον Γκιουλέν, στην πράξη η κατάρριψη απομάκρυνε την Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο ψύχραιμος χειρισμός της Ρωσίας και η επιβολή εμπάργκο, σε συνδυασμό με την πίεση που δεχόταν η Τουρκία από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, δημιούργησαν μια ασφυκτική κατάσταση για τον Ερντογάν. Έπρεπε να πάρει μια απόφαση και τελικά έγραψε την ταπεινωτική επιστολή προς τον Πούτιν, στις 27 Ιουνίου 2016, ζητώντας συγγνώμη και βελτίωση των σχέσεων. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για να προγραμματιστεί η επίσκεψη Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Αυγούστου 2016.

Όμως οι ημέρες από την αποστολή της επιστολής συγνώμης μέχρι την επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη δεν ήταν τόσο εύκολες για τον Ερντογάν, γιατί εν τω μεταξύ, στις 15 Ιουλίου 2016, προέκυψε το πραξικόπημα, πίσω από το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι κρύβονταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ!

Αυτό ήταν, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος προς τη Μόσχα, την Τεχεράνη και την Ευρασία.

Ο Πούτιν αλλά και ο Ρουχανί, με τη μαεστρία που τους εξασφαλίζει η ιστορική και πολιτική παράδοση των χωρών τους, εφέλκυσαν βήμα-βήμα την Τουρκία προς τις θέσεις τους, δημιουργώντας συνθήκες για αλλαγή του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας και στροφής από τη Δύση, που ήταν από το 1923, προς τη Ρωσία, το Ιράν και την Ευρασία, εξέλιξη που αν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί μείζονα γεωπολιτική εξέλιξη, παγκόσμιας σημασίας.

Η παραλαβή –ή για την ακρίβεια η συμπαραγωγή– των S-400 και η ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην παραγωγή μαχητικού 5ης γενιάς στην Τουρκία, θα είναι δυο κινήσεις που θα αποτελέσουν σταθμό στην αλλαγή του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Όπως θα δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής, οι αντιαμερικανικές αλλά και οι αντινατοϊκές φωνές στην Τουρκία αυξάνονται και εντείνονται.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες αλλά και η Ελλάδα πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτό το σενάριο, για να είμαστε μπροστά και όχι να τρέχουμε ασθμαίνοντες πίσω από τις εξελίξεις.

Αν λοιπόν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο και η Τουρκία στραφεί προς Ρωσία, Ιράν και Ευρασία, με ταυτόχρονη απομάκρυνση από το ΝΑΤΟ και τη Δύση, αυτό σημαίνει ότι η γεωπολιτική αξία της Κύπρου και της Ελλάδας αλλάζει, αυξάνεται και παίρνει ιδιαίτερη αξία. Όμως, για να κεφαλαιοποιηθεί η αξία αυτή σε στήριξη στην Κύπρο, το Αιγαίο, ακόμα και στην ίδια την οικονομία, πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο κράτος, που ξέρει να σχεδιάζει στρατηγικά και κυρίως δείχνει αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα.

Πώς συμπεριφέρθηκε το κράτος και η κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων και της επαίσχυντης προδοτικής συμφωνία των Πρεσπών; Ακριβώς το αντίθετο.

Κανονίστε διπλωμάτες, αξιωματικοί και πολιτικοί, να τα κάνετε και πάλι θάλασσα – ή μάλλον… Πρέσπες.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Λεφτά ο Ντράγκι; Ομπρέλα εμείς!

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξαναμπαίνει δυνατά στο παιχνίδι – Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα

Γιώργος Προκοπάκης

Δεν ήταν τόσο καλές οι τελευταίες προβλέψεις, όσο οι προηγούμενες, για την οικονομία της Ευρωζώνης, οπότε η ΕΚΤ ξαναμπαίνει δυνατά στο παιγνίδι:

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια εντός του 2019 – και βλέπουμε.
Τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν στην Ποσοτική Χαλάρωση – που έχει λήξει ως πρόγραμμα – θα ανακυκλώνονται για απροσδιόριστο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, για αρκετό χρόνο μετά τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίου (που δεν θα είναι εντός 2019) και μέχρις ότου προσεγγισθεί ο στόχος του πληθωρισμού 2%.
Ξεκινάει νέος γύρος χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω «δημοπρασιών» TLTRO (Targeted Longer-Term Refinancing Operations).
Ο σούπερ-Μάριο μένει προσηλωμένος στο whatever it takes του 2012 – να δούμε ο επόμενος τι θα κάνει, από τον Οκτώβριο φέτος.

Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα;

Με τις παρεμβάσεις αυτές, επιχειρείται η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρωζώνη για όσο καιρό χρειασθεί. Η ανακύκλωση των επενδύσεων της Ποσοτικής Χαλάρωσης θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια στην Ευρωζώνη. Ο χαρακτήρας του TLTRO είναι τέτοιος ώστε, οι τράπεζες πρακτικώς υποχρεώνονται να κατευθύνουν στην πραγματική οικονομία τη ρευστότητα που προσφέρεται– όχι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι στην αγορά κατοικίας. Οι αγορές χρέους υποδέχθηκαν την παρέμβαση ιδιαίτερα θετικά. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης έπεσαν σημαντικά – πλην των ελληνικών των οποίων οι αποδόσεις ανέβηκαν. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ωφεληθεί όσο οι άλλες χώρες από το πρόγραμμα – μπορεί και καθόλου, δυστυχώς! Ξανά ο Ντράγκι βρέχει χρήμα και εμείς έχουμε ομπρέλα ανοικτή!

Η Ελλάδα επέλεξε τελικά να επιχειρήσει συμμετοχή στην Ποσοτική Χαλάρωση. Οι ελληνικές τράπεζες – εάν δεν «τιμωρηθούν» για την αρνητική πιστωτική επέκταση των τελευταίων χρόνων – εκτιμάται πως θα μπορούν να διεκδικήσουν περί τα €10 δις ρευστότητας από το TLTRO. Όμως, πρέπει (α) να μπορούν να βρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδέκτες χορηγήσεων υψηλής φερεγγυότητας για αυτό το ύψος και (β) να προσκομίσουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ενέχυρα. Αμφίβολη η ικανοποίηση κάθε μιας από τις απαιτήσεις. Η δυνατότητα της οικονομίας της Ελλάδας να απορροφήσει ένα σοκ ρευστότητας είναι εν αμφιβόλω και η θέση της έναντι των εταίρων στην Ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινωθεί – αυτό δείχνει η αντίδραση των αγορών.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα, σοβαρά project από φερέγγυους επιχειρηματίες θα βρεθούν. Το πρόβλημα με τα ενέχυρα όμως παραμένει, όσο η Ελλάδα κατατάσσεται από τους οίκους αξιολόγησης σε «μη επενδύσιμη βαθμίδα» (non-investment grade) – απέχει τέσσερις βαθμίδες. Όσο η Ελλάδα ήταν σε μηχανισμό στήριξης, τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα «κληρονομούσαν» φερεγγυότητα από τους εταίρους – όχι πια. Η υποτιθέμενη «καθαρή έξοδος» του Αυγούστου 2018, χωρίς προληπτική πιστοληπτική γραμμή, δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ την παραμικρή παράκαμψη κανόνων. Το θηριώδες μαξιλάρι δεν βοηθάει καθόλου – απλώς προκαλεί ασφυξία ρευστότητας στην οικονομία.

Ας θυμηθούμε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2017, ο «εθνικός στόχος» ήταν η συμμετοχή στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Ποσοτική Χαλάρωση δεν ενδιέφερε πια τους Τσίπρα-Τσακαλώτο – όμφακες εισί που θα έλεγε ο Αίσωπος. Οπότε, η Ελλάδα δεν ήταν σε καμία φάση αποδέκτης ρευστότητας και δεν μπορεί να είναι ούτε τώρα στην ανακύκλωση των επενδύσεων. Η ειρωνεία είναι πως η ΤτΕ έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα με €46 δις – ούτε δεκαράκι στην ελληνική οικονομία. Αυτά τα €46 δις θα συνεχίσουν να επενδύονται σε αξιόγραφα της Ευρωζώνης – πλην Ελλάδος!

Πάλι, είναι ο χαρακτήρας της «καθαρής εξόδου» που αποκλείει την Ελλάδα από τα περισσότερα ωφελήματα της νέας παρέμβασης Ντράγκι. Η έγκαιρη ολοκλήρωση αξιολογήσεων και η διασφάλιση διχτυού προστασίας μετά τον Αύγουστο 2018 (πχ, προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ακόμη και παράταση του μνημονίου) θα επέτρεπε την έστω ολιγόμηνη συμμετοχή στην Ποσοτική Χαλάρωση – με την επανεπένδυση να κάνει πρακτικώς μόνιμη την ένεση ρευστότητας.

Η ομπρέλα

Όσοι λέγαμε για τον χαρακτήρα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, είχαμε τα δίκια μας απ’ ό,τι φαίνεται! Η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη ρευστότητας και οι κυβερνητικές επιλογές όχι μόνον δεν αφήνουν να ωφεληθούμε από τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, αλλά επιβαρύνουν την οικονομία με το θηριώδες μαξιλάρι. Η επιμονή Στουρνάρα στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή ήταν εθνική υποχρέωση του κεντρικού τραπεζίτη. Η κυβέρνηση έκανε το παν για να την απαξίωσή του, ως προσηλωμένου στις επιλογές της διακυβέρνησης σαμαροβενιζέλων. Οι Τσίπρας-Τσακαλώτος σήμερα έχουν ανοικτή την ομπρέλα για να προστατευθούμε από τα λεφτά με τα οποία ο Ντράγκι βρέχει ξανά την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα καταδικάζεται σε αναιμική ανάπτυξη, τη στιγμή που χρειάζεται να τρέξει, και σε σταθερά αυξανόμενη απόκλιση από τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Να ‘ναι καλά οι Τσίπρας-Καμμένος που μας έβγαλαν από τα μνημόνια και οι Τσακαλώτος-Χουλιαράκης που διαχειρίζονται τη στασιμότητα.

 

 

Πηγή: athensvoice.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Σοβαρά θέματα ασφαλείας στο FIR Λευκωσίας λόγω λειτουργίας του αεροδρομίου «Ερτζιάν» στα κατεχόμενα

 

Πέτρος Θεοχαρίδης

Πολύ σοβαρό θέμα ασφάλειας πτήσεων θέτει η Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματικών Ενώσεων Πιλότων (IFALPA), λόγω των παρεμβολών του παράνομου κέντρου ελέγχου πτήσεων «Ερτζιάν» και την απουσία επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Τουρκίας με τους συναδέλφους τους της Κύπρου.

Καταγράφοντας σε έγγραφό της προς τα μέλη της το πρόβλημα, διαπιστώνεται μάλιστα ότι οι παρεμβολές του «Ερτζιάν» δεν επηρεάζουν την ασφάλεια μόνο στο Fir Λευκωσίας, αλλά και σε αυτά της Βηρυτού και της Δαμασκού. Η IFALPA αναφέρει στο έγγραφό της προς τις οργανώσεις -μέλη της, μια σειρά από μέτρα που λαμβάνονται για αποφυγή συμβάντων ασφάλειας. Επίσης, καταγράφει σειρά ενεργειών για τις οποίες ζητά τη συμβολή των μελών της. Ωστόσο είναι φανερό ότι για αποτελεσματικότερες πιέσεις προς την Τουρκία για να άρει μια σειρά από κινδύνους που δημιουργεί το «Ερτζιάν», απαιτείται όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεργαστεί με την IFALPA, όπως και άλλους επαγγελματικούς διεθνείς οργανισμούς του τομέα (όπως αυτού των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας), προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτο, τις πιέσεις προς την Τουρκία για να αποκαταστήσει την επαφή μεταξύ Τούρκων και Κυπρίων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, και δεύτερο, για την άρση των παράνομων με βάση τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας παρεμβολών του «Ερτζιάν».

Στη σχετική εμπιστευτική αλληλογραφία που κατέχει ο «Φ», το βασικό έγγραφο της IFALPA έχει τίτλο: «Κρίσιμα κενά στον βόρειο τομέα του FIR Λευκωσίας». Όπως αναφέρεται, «οι οδηγίες που εκδίδει το «Ερτζιάν» δεν συντονίζονται με τα παρακείμενα κέντρα ελέγχου πτήσεων, ιδίως αυτά της Λευκωσίας, της Βηρυτού και της Δαμασκού». Η IFALPA, καθοδηγεί τις εθνικές και περιφερειακές επαγγελματικές ενώσεις πιλότων, που λειτουργούν στην περιοχή, «να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στις εμπλεκόμενες Αρχές, ώστε να διασφαλίσουν ότι, κάθε συμβάν ασφάλειας θα αναφέρεται στο κατάλληλο κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και θα ενημερώνεται με αντίγραφο της αναφοράς και η IFALPA.

Πολλά συμβάντα ασφάλειας οφείλονται σε αντικρουόμενες οδηγίες προς αεροπλάνα σε σχέση με το υψόμετρο πτήσεων από τα εμπλεκόμενα Κέντρα Ελέγχου Πτήσεων, σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο. Η Διεθνής Ομοσπονδία πιλότων, δίνει οδηγίες προς τις εθνικές και περιφερειακές ενώσεις των μελών της, για να ενημερώνουν σε τακτική βάση όλους τους πιλότους –μέλη και μη μέλη τους– «για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κρίσιμων ελλείψεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια πτήσης στον βόρειο τομέα του FIR Λευκωσίας και στον παρακείμενο εναέριο χώρο».

Η ενημέρωση θα πρέπει να περιέχει την σαφή υπόδειξη ότι, «όλοι οι πιλότοι που σκοπεύουν να εισέλθουν από το FIR της Άγκυρας στο FIR Λευκωσίας, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων της Λευκωσίας τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από τη διέλευση από το όριο μεταξύ των FIR Άγκυρας και Λευκωσίας. Επίσης, (λόγω των παρεμβολών του παράνομου «Ερτζιάν» αναφέρεται ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι ενήμεροι πως «σε όλες τις περιπτώσεις οι πιλότοι θα πρέπει να διατηρούν επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της πτήσης εντός του FIR Λευκωσίας».

Η IFALPA, ζητά από τις επαγγελματικές ενώσεις των πιλότων, να υπενθυμίζουν επίσης στους πιλότους ότι, «λόγω επικίνδυνων συνθηκών που εξακολουθούν να υφίστανται, όταν πρόκειται να διέλθουν από το βόρειο τομέα του FIR Λευκωσίας, προερχόμενοι από το FIR Άγκυρας ή κατευθύνονται προς το FIR Άγκυρας, θα επικοινωνούν με το «Ερτζιάν» μόνο για σκοπούς πληροφόρησης, και αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής επικοινωνίας με το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας.

Κάθε αίτημα πιλότου σε πτήση για νέες οδηγίες, πρέπει να απευθύνεται στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας της Λευκωσίας «και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δέχονται εγκρίσεις, οδηγίες, μεταβολές επιπέδου πτήσης κ.λπ. από τον σταθμό «Ερτζιάν», χωρίς έγκριση του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας», συνεχίζει τις σαφείς της οδηγίες η Διεθνής Ομοσπονδία Πιλότων.

 

 

 

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Ε.Ε. Δημοσκόπηση: Τα ακροδεξιά κόμματα διπλασιάζουν τις έδρες τους

 

Τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά παραδοσιακά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύσει η Bild.

Οι απώλειες παραδοσιακών κομμάτων σημαίνει ότι δεν θα κατορθώσουν να σχηματίσουν έναν «μεγάλο συνασπισμό» στο κοινοβούλιο, όπως αυτός που κυβερνά στην Γερμανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε έξι χώρες με δείγμα περισσοτέρων από 9.500 ανθρώπων από τα τέλη του Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), στην οποία συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα. Ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να προπορεύονται σε τρεις από τις έξι χώρες όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Συντηρητικοί ηγέτες και πολιτικοί αρχηγοί που κλίνουν προς την Αριστερά προετοιμάζονται για μεγάλη ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Έχουν εκφράσει την ανησυχία για την πρόθεση του Στιβ Μπάνον, πρώην συμβούλου στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του να στηρίξει τους λαϊκιστές ενόψει των ευρωεκλογών.

Η δημοσκόπηση επιβεβαίωσε τον βαθύ σκεπτικισμό για τα καθιερωμένα παραδοσιακά κόμματα και κατέδειξε ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά που καταγράφεται στην Ευρώπη τα πρόσφατα χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόβλεψη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ότι θα χάσει 43 έδρες, υποχωρώντας στις 174, ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχωρεί στις 141 έδρες, χάνοντας 45, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κερδίζει 33 έδρες, φτάνοντας τις 101, ενώ οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χάνουν 8 έδρες, υποχωρώντας στις 44, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

 

 

 

Πηγή: philenews.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Στον δρόμο που χάραξε ο Μαυρίκιος το θέμα των αγγλικών βάσεων στην Κύπρο

 

Π. ΠΟΛΥΒΙΟΥ, Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Σ. ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΙΗΝΥΣΑΝ, ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ ΣΤΗ ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Της Νάταλης Μιχαηλίδου
Ως «ισχυρό νομικό όπλο» στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή η ιστορική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έλαβε την περασμένη Δευτέρα μιαν απόφαση-ορόσημο για τα αποικιακά κατάλοιπα. Για «γνωμάτευση-σταθμό στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου» κάνει λόγο ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ενώ ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, που αγόρευσε ενώπιον του Δικαστηρίου εκ μέρους της ΚΔ τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπογραμμίζει την «τεράστια συμβολική και ηθική σημασία».

Την αξιοποίηση της απόφασης στο πολιτικό πεδίο προκρίνει ο πρώην Εισαγγελέας, Στέλιος Θεοδούλου, διερωτώμενος εάν η Κυπριακή Δημοκρατία «θα συνεχίσει να ανέχεται την ύπαρξη αποικιών στα εδάφη της».

«Τεράστιο το βάρος της απόφασης»

Διευκρινίζοντας εκ προοιμίου ότι το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων ενέχει δύο πτυχές, νομική και πολιτική, ο Αλέκος Μαρκίδης δηλώνει στη «Σ» ότι η γνωμάτευση της Χάγης, η οποία «απευθύνεται προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτική, εντούτοις πρέπει οπωσδήποτε να θεωρείται σταθμός εις την όλη εξέλιξη του δημοσίου διεθνούς δικαίου». Ανεξάρτητα από τη δεσμευτικότητά της, όπως υπογραμμίζει, «το βάρος της είναι τεράστιο και στο μέλλον πιστεύω ότι θα θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει το εθιμικό αναγκαστικό διεθνές δίκαιο, όπως αυτό έχει εξελιχθεί μετά το 1960».
Επί του ιδίου σημείου, της δεσμευτικής ισχύος, ο Πόλυς Πολυβίου σημειώνει ότι «μπορεί να μην είναι δεσμευτική ή να έχει διατακτικό χαρακτήρα, αλλά έχει τεράστια συμβολική και ηθική σημασία, καθότι για ορισμένους αυτή η γνωμοδότηση καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα, τα οποία δεσμεύουν τόσο τα ΗΕ όσο και τα μέλη τους, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό».

Ναι μεν, αλλά…

Στις μεγάλες ομοιότητες των δύο περιπτώσεων, του Μαυρικίου και της Κύπρου, εστιάζει από την πλευρά του ο κ. Πολυβίου. «Τα συμπεράσματα Δικαστηρίου σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη δική μας περίπτωση, διότι το επίδικο θέμα, δηλαδή η αποικιοκρατία, είναι το κύριο θέμα και στις δύο περιπτώσεις». Τόσο στην περίπτωση του Μαυρικίου όσο και στην περίπτωση της Κύπρου, εξηγεί περαιτέρω, «παραχωρήθηκε έδαφος πριν από την Ανεξαρτησία, επομένως η διευθέτηση δεν έγινε μεταξύ δύο κρατών, αλλά μεταξύ ενός κράτους -της Αγγλίας- και της αποικίας της».

Ο κ. Μαρκίδης σημειώνει ότι «αυτή η απόφαση βασίζεται κυρίως στο αντιαποικιακό Σύμφωνο που είχε ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση μετά την κυπριακή ανεξαρτησία, δηλαδή μετά την υπογραφή των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης, της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας».
Συνεχίζει δε θέτοντας ως παράμετρο το ενδεχόμενο «να μπορεί να προσδοθεί σε αυτήν την απόφαση αναδρομική ισχύς, υπό την έννοια ότι διακηρύττει το Δίκαιο όπως ήταν πάντοτε και όχι όπως εξελίχθηκε αργότερα» και σχολιάζει ότι «είναι ένα από τα ερωτηματικά, τα οποία θα απασχολήσουν τον οποιοδήποτε ασχοληθεί με αυτό το θέμα στο μέλλον».

Σε περίπτωση που θα ληφθεί πολιτική απόφαση από πλευράς κυβέρνησης να θέσει θέμα αποχώρησης των Βάσεων, υποστηρίζει ο κ. Μαρκίδης, «τότε αυτή η γνωμάτευση θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο νομικό όπλο στα χέρια της ΚΔ, προκειμένου να προωθήσει μια τέτοια θέση». Υπομνύει, όμως, ότι «οι υπεραπλουστεύσεις δεν βοηθούν». Αγγίζοντας ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της συζήτησης που διεξάγεται επί σειράν ετών για τη νομιμότητα ή μη των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας παραθέτει τα εξής:

«Κάποιος μπορεί να πει ότι τα περί Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο είναι τμήμα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσής της, που υπεγράφη αμέσως πριν από την επίσημη γέννηση της Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960, αλλά υπογράφτηκε από τους τότε εκλελεγμένους, σε προηγούμενες εκλογές, του Δεκεμβρίου του 1959, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Περαιτέρω δε, κάποιοι φρόντισαν, αυτές οι τρεις Συνθήκες που είχαν υπογραφεί αμέσως πριν από τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μνημονευτούν στο Σύνταγμά της, το οποίο ισχύει και σήμερα με τη διατύπωση ότι αυτά τα οποία υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και δρ Κουτσιούκ αμέσως πριν από την Ανεξαρτησία, θεωρούνται ότι υπεγράφησαν και δέσμευσαν την ΚΔ, που γεννήθηκε ολίγα δευτερόλεπτα αργότερα».

Παρά ταύτα, ο κ. Πολυβίου σημειώνει ότι, σύμφωνα με το Δικαστήριο, «ο ουσιώδης χρόνος είναι αυτός κατά τον οποίο παραχωρήθηκε το έδαφος και το έδαφος των Βάσεων παραχωρήθηκε εντός του 1959 και όχι μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου». Εξηγώντας ότι το ζήτημα ανάγεται στη θεωρία της Συναίνεσης στο Διεθνές Δίκαιο, συμπληρώνει ότι «οι διευθετήσεις και στον Μαυρίκιο και στην Κύπρο έγιναν όταν η χώρα ήταν αποικία, επομένως δεν υπάρχει το τεκμήριο της ελεύθερης βούλησης».

Δέσμευσαν τον… εαυτό τους

Υπενθυμίζοντας ότι στην υπόθεση Bashir, όσον αφορά στο καθεστώς των Βάσεων, «το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε σαφώς ότι πρόκειται για αποικίες», ο κ. Πολυβίου εξηγεί ότι, παρόλο που η γνωμοδότηση της Χάγης δεν δεσμεύει την Αγγλία, «εντούτοις η απόφαση του ιδίου της Ανωτάτου Δικαστηρίου την δεσμεύει».

Στην εν λόγω απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 30 Ιουλίου και αφορούσε σε έξι από τους 75 πρόσφυγες που τον Οκτώβριο του 1998 ναυάγησαν ανοιχτά της Κύπρου, με αποτέλεσμα να διασωθούν από βρετανικά ελικόπτερα και να μεταφερθούν στη Βάση Ακρωτηρίου, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «ο (βρετανικός) νόμος περί Κύπρου του 1960 δεν μετέβαλε το καθεστώς των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων, απλώς τις εξαίρεσε από τη μεταβίβαση εδάφους στη νέα Δημοκρατία της Κύπρου» και «το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε το 97% του νησιού της Κύπρου δεν μετέβαλε το καθεστώς του 3% που διατήρησε».

Βρετανικές παραδοχές περί αποικίας

Περαιτέρω σαφείς παραδοχές των ίδιων των Βρετανών ότι «οι εδαφικές περιοχές των βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν το νομικό και πραγματικό καθεστώς αποικίας», υπογραμμίζει και ο νομικός και πρώην Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Στέλιος Θεοδούλου. Σε επίσημο έγγραφο του Foreign Office (13.6.1960) αναφέρεται ότι «οι κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη, παραμένουν βρετανικό έδαφος και για λόγους διεθνών υποθέσεων θα είναι σαν ‘αποικίες’, αν και εσωτερικά η Δημοκρατία θα εφαρμόζει πολλές από τις κυβερνητικές της αρμοδιότητες. Για πολιτικούς λόγους όμως θα αποφεύγεται η λέξη ‘αποικία’».
Στην ενδιάμεση απόφασή του στην ποινική υπόθεση του δικηγόρου Χαράλαμπου Σιαμπέτα (αρ. DKL 1637/95), o Βρετανός δικαστής F.G.R. Ward τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η κυριαρχία των περιοχών των Βάσεων δεν πηγάζει από παραχώρηση (των εδαφών) από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την κυριαρχία που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάνω σε ολόκληρο το νησί πριν από την ανεξαρτησία το 1960. Δεν είναι έργο αυτού του δικαστηρίου να κρίνει τα καλά ή τα κακά της αποικιοκρατίας».

Στην ενδιάμεση απόφασή του στην ποινική υπόθεση του Κώστα Χαραλάμπους (αρ. 81/95) στις 22.4.1996, ο ίδιος δικαστής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι περιοχές αυτές (των Βάσεων) παρέμειναν κάτω από τη συνεχή κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι αυτήν την επιφυλαχθείσα κυριαρχία που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναλάβει να σέβεται, στο πρώτο μέρος του άρθρου ΙΙΙ της Συνθήκης Συμμαχίας».

Η ρητή και κατηγορηματική νομική, πολιτική και πραγματική θέση της Βρετανίας δημιουργεί, σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, «πολύ σοβαρό πολιτικό, νομικό και ηθικό πρόβλημα, αφού ισοδυναμεί με ευθεία οικειοποίηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλοντας επίσημα τον ισχυρισμό ότι τα εδάφη των Βάσεων εξακολουθούν να έχουν το καθεστώς αποικίας».

Και διερωτάται: «Θα συνεχίσει η Κύπρος να ανέχεται την ύπαρξη αποικιών στα εδάφη της, όταν η παγκόσμια κοινωνία έχει χαρακτηρίσει την αποικιοκρατία ως ‘διεθνές έγκλημα’;». Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «δεν μπορεί, καλόπιστα, να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ερμηνεία που οι ίδιοι οι Βρετανοί δίνουν επίσημα στην υπόσταση των στρατιωτικών Βάσεών τους στην Κύπρο, ιδιαίτερα μετά και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση του Μαυρικίου».
Εφιστώντας την προσοχή στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν εν συνεχεία από τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, δηλώνει ότι «το θέμα μετατρέπεται από νομικό σε πολιτικό». Καταληκτικά υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στον Μαυρίκιο και ότι όσον αφορά στα καθ’ ημάς «η Κύπρος απέφυγε και εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα αποφύγει και στο μέλλον να εγείρει θέμα Βάσεων».

 

Πηγή: Σημερινή

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Ας τις διαβάσουν με προσοχή οι ιθύνοντες σε Λευκωσία και Αθήνα

Ποιες είναι οι νορβηγικές “δέκα εντολές” περί εκμετάλλευσης αποθεμάτων υδρογονανθράκων

 

Του Δρα Ανδρέα Πουλλικκά

«Το νορβηγικό μοντέλο διαχείρισης υδρογονανθράκων θεωρείται διεθνώς το πλέον αξιόπιστο, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα περίπου 50 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του».
Το 1973 στη Λευκή Βίβλο με τις «10 εντολές περί υδρογονανθράκων» η νορβηγική Κυβέρνηση και το νορβηγικό Κοινοβούλιο συνομολόγησαν ότι οι πετρελαϊκοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας ποιοτικά καλύτερης κοινωνίας σε μια μακροπρόθεσμη βάση όπως πιο κάτω:

• Πρώτη εντολή: Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση και ο έλεγχος όλων των σχετικών διεργασιών για την εξόρυξη και τη διαχείριση των νορβηγικών υδρογονανθράκων.

• Δεύτερη εντολή: Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης, έτσι ώστε η Νορβηγία να είναι ανεξάρτητη από τρίτους όσον αφορά τις ανάγκες της σε υδρογονάνθρακες.

• Τρίτη εντολή: Θα αναπτυχθεί νέα πετρελαϊκή βιομηχανία.

• Τέταρτη εντολή: Η ανάπτυξη πετρελαϊκής βιομηχανίας θα πρέπει να λάβει υπόψη υφιστάμενες βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

• Πέμπτη εντολή: Η καύση εκμεταλλεύσιμου νορβηγικού αερίου δεν είναι αποδεκτή εκτός κατά τη διάρκεια μικρών δοκιμαστικών περιόδων.

• Έκτη εντολή: Οι νορβηγικοί υδρογονάνθρακες θα πρέπει να τυγχάνουν επεξεργασίας και διαχείρισης σε νορβηγικό έδαφος, έκτος σε περιπτώσεις όπου κοινωνικο-πολιτικοί λόγοι καταδείξουν διαφορετικά.

• Έβδομη εντολή: Η νορβηγική πολιτεία θα πρέπει να εμπλακεί σε όλα τα επίπεδα και να συμβάλει στον συντονισμό των νορβηγικών συμφερόντων της βιομηχανίας πετρελαίου της Νορβηγίας, καθώς επίσης και στη δημιουργία ολοκληρωμένου πετρελαϊκού συνδέσμου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

• Όγδοη εντολή: Θα δημιουργηθεί κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων, που θα προασπίζεται τα εμπορικά συμφέροντα του νορβηγικού κράτους και θα διατηρεί την κατάλληλη συνεργασία με εγχώρια και ξένα πετρελαϊκά συμφέροντα.

• Ένατη εντολή: Θα πρέπει να επιλεγούν διάφορες δραστηριότητες βόρεια του 62ου παράλληλου, που θα αντικατοπτρίζουν τις ειδικές κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό το τμήμα της Νορβηγίας.

• Δέκατη εντολή: Οι μεγάλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων μπορούν να επαναστοχοθετήσουν την εξωτερική πολιτική της Νορβηγίας.

Η διακηρυγμένη θέση της Νορβηγίας, ότι οι πετρελαϊκοί πόροι ανήκουν στον νορβηγικό λαό και ότι αυτός θα πρέπει να τους διαχειρίζεται κατά τρόπο που να ωφελείται το σύνολο της νορβηγικής κοινωνίας, αποτέλεσε το θεμέλιο της διαχείρισης των πετρελαϊκών της πόρων. Το νορβηγικό μοντέλο διαχείρισης υδρογονανθράκων θεωρείται διεθνώς το πλέον αξιόπιστο, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα περίπου 50 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του.

Οι Νορβηγοί επενδύουν τα χρήματα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τα οποία αντιστοιχούν στο 25% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), σε προγράμματα χρηματοδότησης με άξονα την ευημερία των πολιτών της χώρας τους. Παράλληλα, μερίδιο από τα κέρδη που αποκομίζει το κράτος επενδύονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστούν και οι επόμενες γενιές, όταν και εφόσον τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας εξαντληθούν.

Οι Νορβηγοί έχουν μεγάλη τεχνογνωσία στα θέματα των ερευνών, αλλά και το πλέον προχωρημένο θεσμικό πλαίσιο. Πρωτοποριακά, με ιδιαίτερα κοινωνική διάσταση, είναι το σύστημα φορολόγησης και ο τρόπος αξιοποίησης των εσόδων του νορβηγικού κράτους, που προέρχονται από τη βιομηχανία υδρογονανθράκων και που ανέρχονται σήμερα στο 25% του συνολικού ΑΕΠ της Νορβηγίας. Οι ειδικοί αυτοί πόροι αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας, μέσα από τη δημιουργία ταμείου συντάξεων για την κάλυψη των πολιτών.

Το Ταμείο αυτό διαθέτει σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα συγκεντρώνονται από τη φορολογία, τα μερίσματα των πετρελαϊκών εταιρειών και από τη διάθεση αδειών για έρευνες. Τα κεφάλαια επενδύονται από την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας σε ακίνητα, μετοχές και ομόλογα ανά τον κόσμο, ενώ η διαχείριση γίνεται εκτός από οικονομικά και με ηθικά κριτήρια. Για παράδειγμα δεν γίνονται επενδύσεις σε εταιρείες που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νορβηγικό μοντέλο για τις ανάγκες τις Κύπρου; Ναι, θα μπορούσαμε. Ήδη, έχει ειπωθεί αρκετές φορές ότι πρόθεση της Πολιτείας είναι το κυπριακό μοντέλο ανάπτυξης υδρογονανθράκων να βαδίσει σε παράλληλο δρόμο με το νορβηγικό μοντέλο και να δημιουργηθούν ανάλογες δομές.

Δηλαδή, τα έσοδα της Πολιτείας από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποτελέσουν το βασικό στοιχείο ενός ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, που θα στηρίξει σε βάθος δεκαετιών το ασφαλιστικό σύστημα της Κύπρου, κατά το αντίστοιχο πρότυπο της Νορβηγίας και ταυτόχρονα θα δώσει τεράστια γεωοικονομική ώθηση και αναβάθμιση στη χώρα μας, μέσα από την επίλυση βασικών προβλημάτων της εθνικής οικονομίας.

Όπως και στην περίπτωση της Νορβηγίας, οι πετρελαϊκοί πόροι ανήκουν στον κυπριακό λαό και θα πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης κατά τρόπο που να ωφελείται το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Γι’ αυτό, είναι αναγκαίο πριν ακόμη προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες σχετικά με τη διαχείριση των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, να κωδικοποιήσουμε τις κυπριακές δέκα εντολές περί υδρογονανθράκων. Αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν μια όσο το δυνατόν ευρεία διακομματική συμφωνία, όπως έγινε το 1973 στη Νορβηγία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η συνέχεια και η σωστή διαχείριση των κυπριακών υδρογονανθράκων, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών.

ΔΡ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑΣ
Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου

 

 

 

Πηγή: Σημερινή

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

ΚΚΕ: Να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για τα αλυτρωτικά συνθήματα

Τέλος το «Μακεδονία ξακουστή»; Κυρώσεις σε όποιον φωνάζει «αλυτρωτικά» συνθήματα δηλώνει ο ΥΠΑΜ Αποστολάκης

 

Την ώρα που οι Σκοπιανοί καταπατούν καθημερινά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκαλώντας με αλυτρωτικούς και ανιστόρητους χάρτες που δείχνουν τα σύνορά τους μέχρι τη Λάρισα, στην Ελλάδα υπάρχει έντονη φημολογία για κατάργηση συνθημάτων και εμβατηρίων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» (07.03.2019), στις 20 Ιανουαρίου 2019 υπήρξε οξύτατη αντίδραση εκ μέρους της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εξ αφορμής του γεγονότος ότι η μπάντα του Λιμενικού που συνόδευε το άγημα Ευζώνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, παιάνισε το γνωστό εθνικό εμβατήριο “Μακεδονία Ξακουστή”.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιούνταν στην πλατεία Συντάγματος το μεγάλο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητώντας να ενημερωθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αν αληθεύει ότι θα απαγορευτούν τα άσματα, όπως το «Μακεδονία Ξακουστή», από κάθε επίσημη εκδήλωση.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου:

Η κυβέρνηση απαγόρευσε το εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή»;
«Αληθεύει ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών άσματα όπως το «Μακεδονία Ξακουστή» θα απαγορευτούν από κάθε επίσημη εκδήλωση;». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει στην ερώτησή του ότι «σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” (07.03.2019), στις 20 Ιανουαρίου 2019 υπήρξε οξύτατη αντίδραση εκ μέρους της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εξ αφορμής του γεγονότος ότι η μπάντα του Λιμενικού που συνόδευε το άγημα Ευζώνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, παιάνισε το γνωστό εθνικό εμβατήριο “Μακεδονία Ξακουστή”.
Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιείτο στην πλατεία Συντάγματος το μεγάλο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως εκ τούτου, το πλήθος επέδειξε εύλογο ενθουσιασμό στο άκουσμα του εμβατηρίου, το οποίο άλλωστε παιανίζεται μονίμως στην μηνιαία εμφάνιση της συγκεκριμένης μπάντας του Λιμενικού στο συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα, η αρμόδια υπουργός επιτίμησε σε υψηλούς τόνους ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού για την επιλογή της μπάντας, προφανώς θεωρώντας το συγκεκριμένο εμβατήριο ως μη αρμόζον με την κυβερνητική πολιτική.
Αν ισχύουν τα παραπάνω, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τη στάση του υπουργείου, και κυρίως αν αυτή εντάσσεται σε μια συνολικότερη πολιτική, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και έχουν ως συνέπεια ακόμη και την απαγόρευση εμβατηρίων όπως το “Μακεδονία Ξακουστή”, σύμφωνα και με τις επιθυμίες της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Αληθεύει ότι επιτιμήθηκε ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επειδή η μπάντα του Λιμενικού έπαιξε το εμβατήριο “Μακεδονία Ξακουστή”, στην πλατεία Συντάγματος, συνοδεύοντας το άγημα των ευζώνων, στις 20 Ιανουαρίου 2019;
2. Αληθεύει ότι έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι μπάντες των Σωμάτων Ασφαλείας να μην παίζουν πλέον το άσμα “Μακεδονία Ξακουστή”;
3. Αληθεύει ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών άσματα όπως το “Μακεδονία Ξακουστή” θα απαγορευτούν από κάθε επίσημη εκδήλωση;

ΚΚΕ: Να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για τα αλυτρωτικά συνθήματα

Παράλληλα, το ΚΚΕ, με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ζήτησε την απαγόρευση συνθημάτων για την Μακεδονία, καθώς και συνθήματα κατά άλλων λαών.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης απάντησε πως πλέον δεν ακούγεται κανένα αλυτρωτικό σύνθημα από τα στελέχη και τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων και κανένα εμβατήριο που να αναφέρεται στη Μακεδονία.Επίσημαίνει δε πως όποιος τολμήσει να το κάνει θα υποστεί κυρώσεις.

Η ερώτηση του ΚΚΕ ήταν η ακόλουθη:
«Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συνέχιση της αναφώνησης αντιδραστικών συνθημάτων σε στρατόπεδα με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το περιεχόμενο των συνθημάτων αυτών είναι αντιδραστικό και προκλητικό – προσβλητικό απέναντι σε άλλους λαούς, με τους οποίους ο ελληνικός λαός δεν έχει να μοιράσει τίποτα.
Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα συνθήματα που αναγκάζονται οι στρατιώτες να φωνάζουν είναι: “Η Κύπρος είναι ελληνική και η Μακεδονία“, “Ο Πόντος είναι ελληνικός και η Μικρά Ασία“, “Που θ’ ανάψουμε κεριά, μέσα στην Αγιά Σόφιά“.

Με κάθε ευκαιρία ορισμένα στελέχη προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον αλυτρωτισμό, αναπαράγοντας το ανιστόρητο σύνθημα “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική“, με τις διοικήσεις των Μονάδων να κάνουν τα στραβά μάτια.

Η Κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την ανοχή που δείχνει, σε όλες αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες που δίνουν τη δυνατότητα σε χρυσαυγίτες και άλλους ακροδεξιούς να δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα η αναφώνηση αλυτρωτικών και αντιδραστικών συνθημάτων στα στρατόπεδα;»
Αποστολάκης: Δεν ακούστηκαν συνθήματα για τη Μακεδονία

Στην απάντησή του ο ΥΕΘΑ αναφέρει:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Αναφώνηση αντιδραστικών συνθημάτων σε στρατόπεδα με αφορμή την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, ότι δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιου είδους συνθημάτων.
Τέλος επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις των υφιστάμενων θεσμικών κειμένων των Ενόπλων Δυνάμεων».

 

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com

Οι δυόμισι τουρκικοί πόλεμοι και το τόξο της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Χάρτες – Βίντεο)

 

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Ο Ι. ΜΕΤΑΞΑΣ

ΠΩΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ

· Η ανεξαρτησία του Ερντογάν και η πολιτική του εκκρεμούς

· Το φυσικό αέριο, οι απειλές και οι συμμαχίες

· Πώς η Τουρκία δείχνει τον δρόμο σε μια ελληνική αποτροπή

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα αγκυροβολήσει και στην Κύπρο. Δεν υπάρχει επί τούτου καμιά αμφιβολία. Είναι στο πρόγραμμα της άσκησης. Ο τουρκικός στόλος, αφού εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ, μετά θα σταθμεύσει και σε λιμάνια των κατεχομένων για να ανυψώσει το ηθικό των Τουρκοκυπρίων και να σπάσει το δικό μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η δική τους μητέρα πατρίδα είναι πάντα κοντά. Δεν λογαριάζει αποστάσεις. Άλλωστε, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη διακλαδική, στην ουσία, άσκηση, καθότι σ’ αυτήν δεν θα συμμετάσχουν μόνο ναυτικές, αλλά και αεροπορικές καθώς και χερσαίες αποβατικές δυνάμεις, ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα, περνά μέσα από το Αιγαίο και καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι σημαίνει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»; Είναι απλώς μια άσκηση εντυπωσιασμού, αποτυπώνει κάποιο νέο στρατηγικό δόγμα και πού αποσκοπεί; Μπορεί να αντιμετωπιστεί και πώς;

Το δόγμα και το εκκρεμές

Στα προηγούμενα χρόνια είχαμε το δόγμα της τουρκικής θάλασσας, η οποία εκτείνετο από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα. Τώρα έχουμε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που καλύπτει τις θαλάσσιες περιοχές από τη Μαύρη Θάλασσα ώς την Ανατολική Μεσόγειο διά του Αιγαίου. Απλά πράγματα: Οι Τούρκοι θεωρούν ότι και η θάλασσα είναι πατρίδα και ότι η κυριαρχία τους εκεί είναι εξίσου σημαντική και απολύτως συμπληρωματική της κυριαρχίας τους στην ξηρά και στον αέρα. Εκεί, δηλαδή, στη θάλασσα, υπάρχει ο πλούτος, δηλαδή το φυσικό αέριο. Συνεπώς, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» επιδιώκει:

Πρώτον, να δείξει στον κόσμο όλο το νέο τουρκικό στρατηγικό δόγμα, που είναι συναφές με την ανάδειξη της Τουρκίας σε ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη.

Δεύτερον, να τονώσει το ηθικό των Τούρκων και, αν το εξυψώσει, να εδραιώσει ακόμη περισσότερο το καθεστώς Ερντογάν, ενόψει των εορτασμών των 100 χρόνων του νέου τουρκικού κράτους. Στόχος του Ερντογάν είναι να καταστεί ο νέος Πατέρας των Τούρκων. Τρίτον, να στείλει το μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό στη θάλασσα. Πρόκειται για προβολή ισχύος. Τέταρτον, να ενισχύσει αυτό που ο Ερντογάν αναφέρει ως ανεξαρτησία. Δηλαδή, θέλει μια χώρα, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο απεξαρτημένη από τις ΗΠΑ και τη Δύση, δηλαδή το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Γι’ αυτό, και εκτός των άλλων, αναπτύσσει την πολεμική της βιομηχανία, που είναι κλάδος συνδεδεμένος με την οικονομία και την αγορά εργασίας, καθώς και την ανάπτυξη και την τεχνολογία.

Η Τουρκία πλέον κατασκευάζει δικά της πλοία, πυροβόλα κ.λπ., τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κύπρος αδυνατούν από δική τους υπαιτιότητα. Η Άγκυρα, στη λογική της απεξάρτησης, υιοθετεί ήδη την πολιτική του εκκρεμούς. Όταν δεν της κάνουν τα χατίρια οι ΗΠΑ, στρέφεται προς τη Μόσχα και αντίστροφα. Μια τέτοια πολιτική είναι ακροβατική. Και ο βαθμός επικινδυνότητας μειώνεται όσο αυξάνεται ο βαθμός της απεξάρτησης, γεγονός που αυξάνει τον δείκτη ανεξαρτησίας, και όσο αυξάνεται η στρατιωτική ισχύς ενός έθνους κράτους, η οποία είναι συνδεδεμένη με τα διάφορα συμφέροντα και την οικονομία, που ήταν πάντα για την Τουρκία η αχίλλειος πτέρνα της. Μέσα σε δύο μήνες οι ΗΠΑ γονάτισαν μαζί με το Ισραήλ την τουρκική οικονομία, με το πρόσχημα της παράδοσης ενός πάστορα.

Βεβαίως, παντού υπάρχουν όρια. Συνεπώς, από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί προτιμούν μια πληγωμένη οικονομικά Τουρκία, παρά την πτώση του καθεστώτος και τη δημιουργία χάους. Εάν άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, σε συμμαχία με εκείνες τις χώρες που απειλούνται από την Άγκυρα είχαν κοινή στρατηγική και πρόταση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ για μια εναλλακτική επιλογή, που θα στηριζόταν ακόμη και σε αυτόν τον τεμαχισμό της Τουρκίας, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.

Επί του παρόντος, όχι μόνον κάτι τέτοιο δεν συντρέχει, αλλά εναγωνίως επιδιώκεται μια συμμαχία αποτροπής, η οποία δεν είναι αξιόπιστη επαρκώς. Εάν ήταν, η Άγκυρα δεν θα αλώνιζε τις θάλασσες ανενόχλητη κάνοντας επίδειξη δυνάμεως. Είναι ανόητο να υποστηρίζει κάποιος τον πόλεμο. Ο πόλεμος, όμως, προκύπτει τότε και μόνον τότε, όταν δεν υπάρχει αποτροπή. Και όταν δεν υπάρχει αποτροπή, αποφεύγεται, όταν ο αδύναμος υποκύπτει στις αξιώσεις του ισχυρού, εφόσον ο ισχυρός ξέρει και αυτός να παίζει καλά τον ρόλο του στο παιχνίδι της ισχύος.

Εάν όχι, τότε η αλαζονεία, και αυτό το είδαμε πολλές φορές στην περίπτωση της Τουρκίας, μπορεί να δίδει την ευκαιρία στον αδύναμο να ξεφεύγει από τη μέγκενη των απειλών. Εάν, δηλαδή, η Άγκυρα κάνει ένα κλικ στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μπορεί να φέρει τούμπα το Κυπριακό και να ελέγχει το σύνολο της Κύπρου μέσα από τις συνταγματικές δομές τής υπό συζήτηση ομοσπονδιακής λύσης, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα.

Ο Χάρτης αποτυπώνει την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα» και τις περιοχές τις οποίες η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ΝΟΤΑΜ και ΝΑVΤΕΧ, για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης στην ιστορία της άσκησης, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα γεωστρατηγικό τόξο κάτω από την περιφέρεια της Ευρασίας και των θεωριών περί της Καρδιάς της Γης.

Καντίλ, Χορμούζ και «τρίγωνο του διαβόλου»

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι συναφές ζήτημα με τη στρατηγική της Τουρκίας να αναδειχθεί περιφερειακή δύναμη. Συνεπώς, σχετίζεται με τις Βάσεις που έχει η Άγκυρα πέραν των δικών της εδαφών, στο Κατάρ και στη Σομαλία, που μαζί με τον έλεγχο της Κύπρου συνιστούν το «τρίγωνο του διαβόλου» και σύστημα εξυπηρέτησης των στρατηγικών και άλλων συμφερόντων της.

Εάν δει κάποιος τον χάρτη, τόσο η λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας», όσο και του «Τριγώνου του Διαβόλου», είναι σημαντικά για την Τουρκία, προκειμένου να έχει λόγο στις θαλάσσιες οδούς και στον έλεγχο στρατηγικών σημείων όπως το Σουέζ, το Χορμούζ και ο Βόσπορος. Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο πρέπει κάποιο κράτος να έχει αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις και δη πολεμικό στόλο.

Οι θαλάσσιες οδοί δεν σχετίζονται μόνο με το εμπόριο, αλλά και με το φυσικό αέριο. Εξ ου και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εισέβαλε στη Συρία μόνο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, αλλά επειδή γνωρίζει το αυτονόητο: Από την περιοχή ήταν προγραμματισμένο να περάσουν αγωγοί. Ταυτοχρόνως, θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στους Κούρδους και να αλλάξει πλήρως το σκηνικό με τις εξής κινήσεις:

Προώθηση των στρατευμάτων της για την κατάληψη του Καντίλ, όπου βρίσκεται η φωλιά του κουρδικού αντάρτικου, το οποίο θεωρεί ως πηγή τρομοκρατίας. Η Τουρκία, από το Καντίλ, περνά ανατολικώς του Ευφράτη και, αφενός, μπορεί, μέσω της ζώνης ασφαλείας, να αναλαμβάνει στην περιοχή άλλες επιχειρήσεις, όταν κρίνει σκόπιμο, κατεβαίνοντας προς τα νότια, αφετέρου φτάνει πλησίον των πετρελαίων της Μοσούλης.

Από την άλλην, η Κύπρος θεωρείται εκ των πραγμάτων ζωτικής σημασίας και αβύθιστο αεροπλανοφόρο, το οποίο η Άγκυρα είτε θα διατηρήσει ως έχει με την πρόθεση δημιουργίας Ναυτικής Βάσης, παρότι λειτουργεί ως τέτοια η Αμμόχωστος, είτε μέσω μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα της κατοχυρώνει: Α) Τον έλεγχο του πολιτειακού συστήματος μέσω συνταγματικών δομών και του δικαιώματος των βέτο για κάθε σημαντικό θέμα, στη λογική της πολιτικής ισότητας.

Η Τουρκία θα έχει βέτο στα εσωτερικά μας μέσω των Τουρκοκυπρίων, αλλά και μέσω της ισχύος της, που σημαίνει Β) Τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Η ασφάλεια της Κύπρου θα ανήκει στην Τουρκία είτε εντός είτε εκτός ΝΑΤΟ και συνεπώς και το φυσικό αέριο θα είναι σε αυτήν εγκλωβισμένο.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το Ισραήλ δεν θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη, διότι, όπως εκτιμούν οι Ισραηλινοί, αντί να μιλούν μαζί μας, θα μιλούν για θέματα ενέργειας, και όχι μόνο, με την Άγκυρα. Ακόμη, οι Ισραηλινοί, ενώ σήμερα έχουν μια έξοδο μέσω Κύπρου, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθος, εάν το σκηνικό αλλάξει με μια ομοσπονδία και η Άγκυρα δεν μεταβάλει την πολιτική της, θα είναι σε αυτήν εγκλωβισμένη.

Η Τουρκία θα αποκτήσει νέα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. Η απειλή της δεν θα μειωθεί, αλλά θα κλιμακωθεί και οι κίνδυνοι κρίσης θα αυξηθούν. Εκτός και αν επέμβουν άλλοι παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, για παράδειγμα.

Αιγαιοποίηση της ΑΟΖ και εκμηδενισμός απόστασης

Είναι πρόδηλον ότι η Τουρκία έχει ήδη αιγαιοποιήσει την ΑΟΖ της Κύπρου. Η Άγκυρα όχι μόνο διεκδικεί το μισό Αιγαίο φτάνοντας ώς την Κρήτη, αλλά σταδιακά επιζητά να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της θάλασσας, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, με την κατασκευή πυραυλικών συστημάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν ώς και τα 1000 χιλιόμετρα.

Προσοχή, λοιπόν: Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, η Τουρκία, εκτός των άλλων, έχει ενισχυθεί με 72 πυραυλικά συστήματα BORA, δικής της κατασκευής, με βεληνεκές 240 χιλιόμετρα, με 44 ελικόπτερα τουρκικής κατασκευής Τ-129 ΑΤΑΚ και 75 UAV Bayraktar. Η τουρκική πολεμική βιομηχανία εργάζεται επί του συστήματος BORA, με απώτερο στόχο τα 1000 χιλιόμετρα και, ως εκ τούτου, να μπορεί να κτυπά επί ελληνικού εδάφους (στον ηπειρωτικό χώρο). Γίνεται αντιληπτόν ότι η ανεξαρτησία της Τουρκίας είναι συναφής με την πολεμική της βιομηχανία.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: 1. Δίδει το στίγμα της δημιουργίας ενός τουρκικού τόξου κάτω από την περιφέρεια της Ευρασίας και της καρδιάς της Γης, επί τη βάσει της οποίας οι ΗΠΑ οικοδομούν από τις αρχές του περασμένου αιώνα τις στρατηγικές τους για την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο σύστημα.

2. Σε συνδυασμό με την εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπου λαμβάνουν μέρος περί τις 80 χιλιάδες, ανεξαρτήτως εάν αυτό ισχύει στην πράξη ή όχι, δημιουργεί την εικόνα ότι η ικανότητά της να διεξάγει δυόμισι πολέμους δεν είναι λόγια.

3. Προσφέρει στην Τουρκία το πλεονέκτημα να έχει αναπτυγμένο τον στρατό σε θέσεις μάχης. Όχι μόνον τον στόλο της, αλλά και τις αεροπορικές και τις χερσαίες δυνάμεις της. Έχει, δηλαδή, πλεονέκτημα και ανά πάσα στιγμή δύναται να δημιουργήσει επεισόδιο ή κρίση. Λογικά, οι δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου, σε συνεργασία με το Ισραήλ, θα έπρεπε να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρασυρθούμε και, ως εκ τούτου, να μας οδηγήσει η Άγκυρα σε κλιμάκωση της κρίσης και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά. Υπάρχει επί του θέματος αυτού η ευφυής στρατηγική του Ιωάννη Μεταξά έναντι των ιταλικών προκλήσεων προτού ξεσπάσει η επίθεση της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Μεταξάς, κάτοχος της στρατιωτικής τέχνης και της στρατηγικής, σε καμιά περίπτωση δεν παγιδεύτηκε στις ιταλικές προκλήσεις, ώστε να υπάρχει το πρόσχημα για τη Ρώμη να επιτεθεί. Ακόμη και όταν οι Ιταλοί βύθισαν την «Έλλη», παρέμεινε ψύχραιμος και, ταυτοχρόνως, με όσες δυνάμεις και μέσα είχε, προετοιμαζόταν για την αναπόφευκτη ιταλική εισβολή, γράφοντας το έπος του ’40. Δεν καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια.

Πολύ φοβούμαστε ότι η δική μας ηγεσία, στην περίπτωση της Τουρκίας, απλώς εφαρμόζει το ένα σκέλος της στρατηγικής Μεταξά και όχι το δεύτερο. Δεν ακολουθεί τις προκλήσεις, αλλά δεν έχει αξιόπιστη αποτροπή. Και εξηγούμε: Τι θα πράξει η κυπριακή Κυβέρνηση ή το κομματικό σύστημα όταν η Τουρκία θα κατεβάσει εντός ολίγων μηνών τρυπάνι στην Κυπριακή ΑΟΖ; Θα προβεί σε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ;

Ποιον ΟΗΕ, αυτόν του οποίου οι εκπρόσωποι χάνουν τα έγγραφα των συνομιλιών; Ας υποθέσουμε ότι κάνουμε το διάβημα. Μύγα τσίμπησε την Τουρκία. Τι θα της κάνει ο ΟΗΕ; Τίποτα! Ωραία, τι θα πρέπει να κάνουμε; Πόλεμο; Αστείο. Και να θέλαμε, δεν μπορούμε. Είμαστε κράτος – νησί, έχουμε «γαλάζια πατρίδα» έντεκα φορές πιο μεγάλη από την ξηρά και δεν έχουμε ναυτικό.

Τι, τέλος πάντων, να πράξουμε; Να λύσουμε το Κυπριακό και να δώσουμε το φυσικό αέριο στην Τουρκία και να μας δώσει ποσοστά; Ήδη, κάποιοι το λένε. Εάν, όμως, υποχωρήσουμε, γιατί η Άγκυρα, με τη λογική που τη διακατέχει, να μη ζητήσει και άλλα; Εκτός και αν στείλουμε το κομματικό σύστημα, που συχνά πυκνά τρώει και πίνει με τον Ακιντζί, να τον πείσει για έλεος.

Και σε αυτό το εγχείρημα, όμως, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Εάν υπήρχαν, δεν θα τον έπειθαν και στη λύση του Κυπριακού; Το κομματικό κατεστημένο όχι μόνο δεν έπεισε τους Τούρκους για λύση, αλλά φέρει ακεραία την ευθύνη για το αδιέξοδο και για το γεγονός ότι εδραιώνεται η διχοτόμηση. Αυτοί κυβερνούσαν με την ομοσπονδιακή εξευμενιστική τους πολιτική. Αυτοί αφόπλισαν την Κύπρο, ειδικώς από την εποχή του Τ. Παπαδόπουλου έως σήμερα, και αυτοί δημιούργησαν τις συνθήκες για την κλιμάκωση της τουρκικής απειλής στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τι πράττουμε;

Ερώτημα: Τι πράττουμε; Ο γράφων, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε παρουσιάσει ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Τουρκία: Μια αναδυόμενη Θαλάσσια Δύναμη», στο οποίο ανέλυσε την «τουρκική γαλάζια πατρίδα» με στοιχεία και χάρτες. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, σε όλη την Ευρώπη και δη στου Συνδέσμους των Μόνιμων Αξιωματικών. Όσο, δε, για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, είναι ως να ρίχνεις αβγά στον τοίχο. Τα ξέρει όλα!

Στο διά ταύτα, λοιπόν: Αντιμετωπίζεται ή όχι η Τουρκία; Εξαρτάται. Εάν υιοθετηθεί μια ρεαλιστική στρατηγική, επί τη βάσει των επιστημονικών εργαλείων της αποτροπής και των συμμαχιών, λαμβάνοντας υπόψη τον Θουκυδίδη και τον Μεταξά, η απάντηση είναι «ναι». Τη λογική της δική μας στρατηγικής την δείχνει η ίδια η Τουρκία.

Αντί, δηλαδή, να φτιάχνει μόνη της τόξο στην περιφέρεια της Ευρασίας, θα πρέπει εμείς, με τον αγωγό EastMed, να είχαμε ήδη φτιάξει ανάλογο, και δη αποτρεπτικό, τόξο, με το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, για την κάλυψη των αναγκών της και τη δημιουργία κοινωνίας οικονομικών και ενεργειακών συμφερόντων, που θα ενισχύσει τη θέση μας διεθνώς. Ακόμη και αν εγκαθιδρυθεί τερματικό, η στρατηγική λογική του τόξου δεν αλλάζει.

Η Τουρκία δεν απειλεί μόνον τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και εκείνα των συμμάχων μας. Κάθε τουρκική κίνηση φωνάζει πώς εμείς πρέπει να αντιδράσουμε. Η Άγκυρα παίζει πόκερ με ανοιχτά χαρτιά. Και εμείς, τις περισσότερες φορές, ούτε θέλουμε να ακούμε, ούτε θέλουμε να βλέπουμε. Επί του παρόντος, δεν την γλιτώνουμε, επειδή έχουμε στρατηγική, αλλά επειδή η Τουρκία δεν μας υπολογίζει και τα θέλει όλα και επειδή, στην παρούσα φάση, τα συμφέροντα του Ισραήλ, του πρώτου τη τάξει περιφερειακού ηγεμόνα, είναι σε σύγκρουση με την Άγκυρα, της οποίας τους στρατηγικούς στόχους δεν θέλουν τα Ιεροσόλυμα να δουν να υλοποιούνται. Για πόσο, όμως;

 

 

 

Πηγή: sigmalive.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com