Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, 2019
Stratfor: Πόσο μπορούν να «πονέσουν» οι ΗΠΑ την τουρκική οικονομία

Οι απειλές Τραμπ προς την Αγκυρα, ώστε να μη χτυπήσει τους Κούρδους, και τα όπλα στη φαρέτρα της υπερδύναμης. Γιατί οι σχέσεις των δύο χωρών θα είναι πάντα «κινούμενη άμμος» αλλά δεν θα καταρρεύσουν. Τα αδύναμα σημεία της Τουρκίας.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία σπανίως δεν ήταν εκρηκτικές. Στα μέσα Ιανουαρίου, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά, όταν με ανάρτησή του στο Twitter ορκίστηκε πως η χώρα του θα «καταστρέψει την Τουρκία οικονομικά», αν αυτή επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, όταν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Βόρεια Συρία.
Στην απειλή του Τραμπ η Άγκυρα απάντησε με σκληρό αλλά μετρημένο τρόπο. O πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για το σχόλιο. Την επόμενη ημέρα, τα αισθήματά του μετατράπηκαν σε αισιόδοξα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Αυτή η παλινδρόμηση δεν ήταν κάτι καινούριο, αντανακλώντας τις ασταθείς αλλά πολυεπίπεδες σχέσεις των δύο χωρών. Μπορεί οι δύο χώρες συχνά να εκνευρίζουν η μία την άλλη, όμως και οι δύο εκτιμούν και χρειάζονται η μία την άλλη, για να επιδιώξουν τους αντίστοιχους στόχους τους στο εσωτερικό και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Στην καρδιά της τρέχουσας διελκυστίνδας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι τα αντικρουόμενα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους για σταθεροποίηση της Συρίας και για αντιμετώπιση των ενόπλων ομάδων στη χώρα. Καθώς η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία είναι θέμα χρόνου, ο Λευκός Οίκος πιέζει για δημιουργία ασφαλούς ζώνης για τον μεγαλύτερο σύμμαχό του στην περιοχή, τους Κούρδους της Συρίας. Σε ευρύτερο επίπεδο, όμως, οι ΗΠΑ θέλουν οι σύμμαχοί τους στην περιοχή να επωμιστούν μεγαλύτερο μέρος του βάρους της σταθεροποίησης των εμπόλεμων ζωνών της Μέσης Ανατολής, και η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος στη βόρεια Συρία -ιδιαίτερα αφού η Ρωσία (μεγάλος ανταγωνιστής των ΗΠΑ) και το Ιράν (ξεκάθαρος εχθρός των ΗΠΑ) είναι οι άλλες εξωτερικές δυνάμεις που παραμονεύουν στη γειτονιά.
Φυσικά, το εμπόδιο μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στη Συρία είναι ο τοπικός συνεργάτης που επέλεξε η Ουάσινγκτον στη Συρία, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους: τις κατά κύριο λόγο κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) -ομάδα που η Τουρκία ισχυρίζεται πως είναι η ίδια με το PKK- που δρουν εντός της μεγαλύτερης ομάδας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Πράγματι, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, η Άγκυρα δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να συντρίψει την παρουσία του YPG στα νότια σύνορά της -κάτι που οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν στρατιωτικά μετά την απόσυρσή τους. Ωστόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν και πάλι να επιφέρουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία, αν το επιλέξουν. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το πλήγμα.
Μαθήματα από τη «βουτιά» της λίρας
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση να βλάψουν την οικονομία της Τουρκίας εν μέρει, διότι η τουρκική οικονομία είναι εύθραυστη. Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν τεράστια χρέη, που ανέρχονται σε 200 δισ. δολάρια, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν το 2019. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αυτού είναι σε δολάρια και ευρώ, κάτι που σημαίνει πως οι εταιρείες θα δυσκολευτούν να το αποπληρώσουν, αν η λίρα παραμείνει αδύναμη. Όμως το χρέος δεν είναι το μόνο «φάντασμα» που «στοιχειώνει» την Τουρκία: η χώρα ταλαιπωρείται επίσης από τον υψηλό πληθωρισμό, τη μειωμένη κατανάλωση και την έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης, που πηγάζει εν μέρει από την αντίληψη πως λείπει το κράτος δικαίου στη χώρα.
Αυτοί οι παράγοντες έφτασαν σε κρίσιμο σημείο το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, όταν ο Τραμπ επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση και επέβαλε περιορισμένους δασμούς και κυρώσεις για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, επιταχύνοντας έτσι την υποτίμηση της λίρας. Στο τέλος, το επεισόδιο έδειξε πως το υπέρτατο οικονομικό όπλο των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας είναι το «κλίμα». Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να είναι έμμεσο, όμως ο Τραμπ απέδειξε πως η καυστική ρητορική και η επιβολή ακόμα και περιορισμένων κυρώσεων μπορεί να οδηγήσουν σε υποτίμηση της λίρας, βλάπτοντας ταχύτατα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προκαλώντας πανικό στους καταναλωτές ότι το νόμισμα θα ξαναδιολισθήσει, ενισχύοντας έτσι την υφιστάμενη καταναλωτική επιβράδυνση. Πράγματι, όταν η λίρα έκανε «βουτιά» το περασμένο καλοκαίρι, οι Τούρκοι άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν λιγότερα και να μετατρέψουν τις λίρες τους σε δολάρια ή άλλα νομίσματα -παρά τις επίσημες εκκλήσεις για το αντίθετο-, κάτι που οδήγησε σε περαιτέρω πτώση τη λίρα.
Η ζημιά στη λίρα βλάπτει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της. Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν κάποιες μεγάλες τράπεζές της μετά την κρίση του καλοκαιριού του 2018, με τη Moody’s μόνο να «πετσοκόβει» τις προοπτικές 18 τραπεζών. Λίγες τουρκικές τράπεζες έχουν υποκαταστήματα στις ΗΠΑ, όμως οι περισσότερες τράπεζες της χώρας διευκολύνουν τις δολαριακές συναλλαγές, κάτι που θα μπορούσε να τις εκθέσει σε πιθανές ενέργειες, στην απίθανη περίπτωση που οι ΗΠΑ κινηθούν για να τους επιβάλουν κυρώσεις.
Επιπλέον, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και έχει αξία που ανέρχεται συνολικά στο 87% του ΑΕΠ. Στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον κλάδο και να μειώσει την έκθεση της χώρας σε απότομες διολισθήσεις της αξίας της λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ο Ερντογάν επανειλημμένως παρότρυνε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις μη δολαριακές συναλλαγές στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει πράγματι σημειώσει κάποια πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, καθιερώνοντας swaps συναλλάγματος με χώρες όπως το Ιράν τον τελευταίο χρόνο.
Τα αδύναμα σημεία της Τουρκίας
Όμως η Ουάσινγκτον διαθέτει άλλα οικονομικά όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατά της Άγκυρας -αν και θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τις ΗΠΑ. Τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περισσότερων τιμωρητικών εμπορικών δασμών) και στρατηγικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία για τους δεσμούς της με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Κίνα).
Οι ΗΠΑ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών και πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών της Τουρκίας. Ωστόσο, η Τουρκία δεν μπαίνει καν στην 20άδα εισαγωγικών ή εξαγωγικών εταίρων των ΗΠΑ, δείχνοντας το πόσο άνισες είναι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων για την Τουρκία, όμως λίγες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλείο κατά της Άγκυρας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις αεροπορικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Turkish Airlines το 10,6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αν αποκλείσουν τις πτήσεις της τουρκικής αεροπορικής σε προορισμούς στις ΗΠΑ.
Σε όρους εμποδίων στο εμπόριο, οι ΗΠΑ έδειξαν την προθυμία τους να επιβάλουν περιορισμούς στην Τουρκία, όταν επέβαλαν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο ως αντίποινα για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον. Αν και οι ΗΠΑ δεν έβλαψαν οικονομικά την Τουρκία με τους δασμούς αυτούς (και μάλιστα τους ήραν μετά την απελευθέρωση του Μπράνσον), ωστόσο η αβεβαιότητα έπληξε την αξία της λίρας.
Το βασικό αμυντικό εμπορικό συμφέρον της Τουρκίας δεν είναι στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο αλλά στον αγροτικό τομέα, που αντιπροσωπεύει μόλις το 6% του ΑΕΠ της χώρας, όμως είναι στρατηγικής σημασίας, διότι απασχολεί το 20% των πολιτών της Τουρκίας. Επιπλέον, πολλές από τις βασικές αγροτικές περιοχές τυχαίνει να βρίσκονται στο σημαντικότερο σημείο της χώρας για το κόμμα του Ερντογάν, το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP).
Ιδιαίτερη ανησυχία για την Τουρκία αποτελεί η καπνοβιομηχανία, που απασχολεί πολλούς εργαζόμενουςκαι αντιπροσωπεύει το 8% των εισαγωγών καπνού των ΗΠΑ. Στον αντίποδα βρίσκεται το βαμβάκι. Αν και η Τουρκία είναι σημαντικός παραγωγός, ωστόσο εισάγει το 25% των αναγκών της από τις ΗΠΑ. Δεδομένης της εξάρτησης αυτής, ο Τραμπ θα μπορούσε να βλάψει την Άγκυρα διακόπτοντας τις αποστολές, ιδιαίτερα καθώς είχε ήδη δείξει πως είναι πρόθυμος ακόμα και να βλάψει τον αμερικανικό αγροτικό τομέα, προκειμένου να επιδιώξει άλλους στόχους. Πράγματι, αν στερήσει από την Τουρκία μια σημαντική πηγή εισαγωγών βάμβακος, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ικανότητα της χώρας να παράγει μεταποιημένα υφάσματα -μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Άγκυρας όχι μόνο προς την Ευρώπη (τη βασική εξαγωγική αγορά της) αλλά και προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο, αν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία επιδεινωθούν, στον βαθμό που η Ουάσινγκτον να εξετάσει εργαλεία για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Τσακωμός για τα πολιτικά
Έπειτα, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Η Τουρκία ήδη «δοκιμάζει» τα όρια των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν και κινδυνεύει να παραβιάσει μελλοντικές κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία ή τη Βενεζουέλα, λόγω του βάθους των οικονομικών και στρατηγικών δεσμών της με τις χώρες αυτές. Ωστόσο, οποιαδήποτε ώθηση των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η κίνηση θα μπορούσε απλά να πείσει την Άγκυρα να στρέψει τον προσανατολισμό της από τη Δύση προς την Κίνα και τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, επίσης, δεν θέλουν η Τουρκία να δημιουργήσει ζητήματα στις άλλες σημαντικές σχέσεις της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, όπως στους στενούς δεσμούς που έχει με τη Σαουδική Αραβία, κάτι που παραμένει σημείο αντιπαράθεσης, διότι η Τουρκία έχει «πλεονέκτημα» έναντι του Ριάντ μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία της τουρκικής οικονομίας για την περιοχή, για τις αναδυόμενες αγορές, για την Ευρώπη και αλλού, κάτι που σημαίνει πως δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να προκαλέσουν οικονομική «πυρκαγιά» που θα «κάψει» και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ. Επιπλέον, η Τουρκία είναι μεγάλος αγοραστής αμερικανικών όπλων, καθώς αγοράζει το 28% των ξένων όπλων της από τις ΗΠΑ.
Η απειλή των κυρώσεων θα είναι πάντα παρούσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για τη Βόρεια Συρία, αν και οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις συνέπειες της υπερβολικά αυστηρής αντίδρασης έναντι ενός μακροχρόνιου συμμάχου.
Πέραν της τρέχουσας διαμάχης αναφορικά με τη Συρία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται σε αρκετά θέματα, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού συντονισμού, του συντονισμού πληροφοριών και της ασφάλειας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διαφορά των απόψεών τους σε ορισμένα από τα σημαντικότερα θέματα της Μέσης Ανατολής θα διασφαλίσει πως οι σχέσεις των δύο χωρών πάντα θα είναι ασταθείς. Εν τούτοις, μια ολοκληρωτική κατάρρευση των σχέσεών τους ποτέ δεν αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο, καθώς η αλληλεξάρτησή τους είναι απλά πολύ μεγάλη.
Πηγή: euro2day.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Ρώσος Πρέσβη στην Αθήνα: O Turkish Stream μπορεί να διασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην ΕΕ

Η προέκταση του Turkish Stream, η Συμφωνία των Πρεσπών, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας, οι ρωσικές επενδύσεις, ο τουρισμός και άλλα σημαντικά ζητήματα ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.
Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο Sputnik ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μάσλοβ, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Διπλωματικού Υπαλλήλου στη Ρωσία, σήμερα 10 Φεβρουαρίου. Ο κ. Μάσλοβ ανέπτυξε τα σημαντικά θέματα της διπλωματίας, τις ρωσοελληνικές σχέσεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών, την εισδοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, το ρωσικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και την προέκταση του Turkish Stream.
Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Μάσλοβ τόνισε μεταξύ πολλών άλλων, ότι «η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «το 2018, οι ελληνικές προμήθειες ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 10%».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ρώσος πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», έκανε λόγο για «μια επιταχυνόμενη, πυρετώδη εισδοχή μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας πως «οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές».
«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αλλά και των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρωσία, ανέφερε πως «το συνολικό κεφάλαιο των επενδύσεων στην Ελλάδα υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ», ενώ μίλησε και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα το 2019.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Αντρέι Μάσλοβ στο Sputnik:
Σήμερα η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα Διπλωματικού Υπαλλήλου. Πώς θα χαρακτηρίζατε τις αρχές της διεθνούς διπλωματίας σήμερα; Έχουν αλλάξει αυτές οι αρχές τα τελευταία 190 χρόνια, από τότε δηλαδή που η Ρωσία και η Ελλάδα εγκαθίδρυσαν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις;
Η διπλωματία έχει αλλάξει πάρα πολύ. Είναι ξεκάθαρο πως, από τη στιγμή που η Ρωσία υποστήριξε τους Έλληνες στον αγώνα τους για ανεξαρτησία, ο κόσμος άλλαξε ριζικά και έγινε περισσότερο περίπλοκος. Σήμερα, ζούμε σε ένα σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό το σύστημα των διεθνών σχέσεων βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα του σύγχρονου διεθνούς δικαίου.
Δυστυχώς, παρακολουθούμε πώς ορισμένες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων (διεθνή τάξη) βασισμένη στους κανόνες που οι ίδιες επινοούν και στη συνέχεια τις παρουσιάζουν ως δήθεν άποψη της παγκόσμιας κοινότητας.
Προσπαθούν να υποτάξουν διεθνείς κανόνες, να αντικαταστήσουν τις πραγματικές προκλήσεις με ψευδείς, να οικοδομήσουν σχέσεις, βασισμένες στην υπαγόρευση και στον εκβιασμό.
Η ρωσική διπλωματία απορρίπτει μια τέτοια προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι ο σύγχρονος πολυπολικός κόσμος πρέπει να ρυθμίζεται από ένα ισχυρό σύστημα διεθνών σχέσεων, βασισμένο στο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις δύο χωρών, ποιες κοινές δράσεις βρίσκονται στην ατζέντα για το 2019, πρώτα απ’ όλα στον οικονομικό τομέα;
Όπως γνωρίζετε, στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν για ένα ολόκληρο πρόγραμμα κοινών δράσεων και συνεργασίας. Από την αρχή του έτους ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν σε αυτές τις συνομιλίες.
Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη συνάντηση διμερούς μικτής επιτροπής για τη ναυτιλία. Πρόσφατα, συνεδρίασαν στην Αθήνα οι αρχές πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών, όπου συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων για τη θερινή περίοδο. Τους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των ομάδων εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουν τη 12η σύνοδο της Μικτής Επιτροπής Ρωσίας-Ελλάδας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία. Είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Εδώ και καιρό, είναι επίσης προγραμματισμένο το πρώτο διαπεριφερειακό επιχειρηματικό φόρουμ. Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία από το 2016, στην οποία αμέσως ανταποκρίθηκαν οι ρωσικές αρχές. Δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ωστόσο, παραμένει στην ατζέντα. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Αν και δεν έχουμε ακόμα ημερομηνία να ανακοινώσουμε, είναι γνωστό ότι θα γίνει στην Αθήνα.
Το 2018 αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα παραμένει αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Ρώσων. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα;
Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας, το 2018, περίπου 850.000 από τους πολίτες μας αφίχθησαν στην Ελλάδα για διακοπές. Δεν είναι το απόλυτο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2013, ωστόσο, βλέπουμε ότι παραμένει η θετική δυναμική. Σε σύγκριση με το 2017 αναμένουμε αύξηση της τάξεως 1%.
Αυτό που είναι ενθαρρυντικό, είναι το γεγονός ότι φέτος οι πρόωρες κρατήσεις με προορισμό την Ελλάδα στην χώρα μας είναι αυξημένες. Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρωσία.
Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζεται και στον θρησκευτικό τουρισμό;
Δεν έχουμε ξεχωριστά στοιχεία για τον θρησκευτικό τουρισμό. Πέρυσι, παρατηρήσαμε μια μικρή μείωση στη ροή των προσκυνητών, κυρίως εκείνων που ταξίδευαν στον Άθω, αλλά ήταν μια μικρή μείωση. Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις. Ας δούμε σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν τα γνωστά προβλήματα τον θρησκευτικό τουρισμό.
Το 2018 η Ελλάδα βγήκε επίσημα από το μνημόνιο. Έχει επηρεάσει αυτό το γεγονός το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών; Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, στους οποίους η Ρωσία επιδιώκει στενότερη συνεργασία;
Είναι αλήθεια ότι μετά από μια παρατεταμένη κρίση η Ελλάδα βγήκε από την περίοδο των μνημονίων και η ελληνική οικονομία άρχισε να παρουσιάζει θετικά σημάδια.
Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη χώρα μας. Μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των ενεργειακών έργων υποδομής».
Ρώσοι επενδυτές βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Για παράδειγμα, στην Ελούντα της Κρήτης ο ρωσικός όμιλος εταιρειών Mirum χτίζει μεγάλο ξενοδοχειακό, ψυχαγωγικό και οικιστικό συγκρότημα. Στον Σκορπιό επίσης δημιουργούνται τουριστικές υποδομές. Υπάρχουν και άλλες επενδύσεις, μικρότερες. Το συνολικό κεφάλαιο των επενδύσεων υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Όσον αφορά τις προοπτικές, αναμένουμε τις προκηρύξεις διεθνών διαγωνισμών, όπως για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, εμπορευματικά κέντρα, σιδηροδρομικές υποδομές κά. Χωρίς να γίνουν γνωστοί οι όροι των διαγωνισμών, οι σοβαροί Ρώσοι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να δηλώσουν εκ των προτέρων ότι θα επενδύσουν λεφτά. Μια επιχείρηση λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει των κριτηρίων της αγοράς. Δεν θα πει ότι ενδιαφέρεται για κάτι χωρίς να το έχει μελετήσει λεπτομερώς, κυριολεκτικά να βάλει τα πάντα κάτω από το μικροσκόπιο.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε επανειλημμένα μεταβιβάσει στους Έλληνες εταίρους ότι οι όροι των προκηρύξεων για τους επιχειρηματίες μας πρέπει να είναι διαφανείς και να μην υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος τους σε σύγκριση με άλλους.
Όσον αφορά τη συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, τι προγραμματίζεται για το 2019;
Στην συνάντηση κορυφής στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι το 2019 θα ανακηρυχθεί σε Έτος Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και αντιστρόφως Έτος Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Ρωσία. Είναι η τρίτη αφιερωματική χρονιά μεταξύ των χωρών μας. Έρχεται ως συνέχεια του μεγάλου Αφιερωματικού Έτους το 2016 και του Έτους Τουρισμού που εμβληματικά ολοκληρώθηκε το περασμένο Νοέμβριο.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα στην Ελλάδα. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ειδικό Τμήμα ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας και σλαβικών σπουδών, όπου τα ρωσικά διδάσκονται ως ειδικότητα που κατοχυρώνεται στο κρατικό πτυχίο. Δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για τα ρωσικά, συζητάμε με την ελληνική πλευρά την αποκατάσταση της ρωσικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα ελληνικά δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βάσει του πιλοτικού προγράμματος που υπήρχε το 2008-2011.
Έχουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα στη Ρωσία. Όταν φοίτησα στο πανεπιστήμιο, το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας ήταν το μόνο ΑΕΙ, στο οποίο διδασκόταν η νεοελληνική γλώσσα. Τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονταν σε πολλά μέρη, αλλά η σύγχρονη γλώσσα δεν ήταν τόσο συνηθισμένη.
Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Τα παιδιά σπουδάζουν τα νέα ελληνικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας, στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών, στο Παιδαγωγικό, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και σε άλλα ΑΕΙ της χώρας μας. Επιπλέον υπάρχουν σχολεία στη Μόσχα και στη νότια Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που έχουν τα νέα ελληνικά ως μάθημα επιλογής.
Οι Έλληνες κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία. Το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, 20 επιπλέον φοιτητές από την Ελλάδα θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας σε διάφορους τομείς: από τη λογοτεχνία και τη θεολογία μέχρι την πληροφορική και την αστροφυσική. Τα έξοδα αυτά θα καλυφθούν από το ρωσικό κράτος.
Πιστεύω ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας μεταξύ των χωρών μας θα δώσει μια καλή ώθηση στην προώθηση της διδασκαλίας, της εκμάθησης της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε με την ελληνική πλευρά ένα κοινό πρόγραμμα συγκεκριμένων εκδηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας εκδήλωσε εκ νέου το ενδιαφέρον της Ελλάδας για προέκταση του Turkish Stream προς την Ευρώπη μέσω της ελληνικής επικράτειας. Η δεύτερη γραμμή του Turkish Stream είναι προγραμματισμένη για το 2019. Άλλες χώρες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το έργο. Υπάρχει κάποιος κατάλογος «υποψηφίων» και ποιες είναι οι πιθανότητες της Ελλάδας; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή;
Οι Έλληνες, πράγματι, έχουν δηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον τους — αυτό το θέμα συζητήθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα. Συζητήθηκε επίσης στις συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα, τον Δεκέμβριο, στη Μόσχα.
Η Gazprom μαζί με την ελληνική ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη διερεύνηση του θέματος της επέκτασης της ευρωπαϊκής γραμμής του Turkish Stream μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, το 2017. Σύμφωνα με αυτή, συστάθηκαν ομάδα εργασίας και συντονιστική επιτροπή. Κατά τη διάρκεια των επαφών τον Δεκέμβριο, τα μέρη υπογράμμισαν τη σημασία συνέχισης της εργασίας σε τριμερές επίπεδο. Επειδή ο αγωγός Turkish Stream είναι αποκλειστικά εμπορικό έργο, είναι δουλειά των επιχειρήσεων να επεξεργάζονται τις πτυχές του.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από πού θα περνάει η δεύτερη γραμμή του αγωγού, — υπάρχουν διάφορες επιλογές. Η τελική απόφαση για τη διαδρομή του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, πρέπει να βασιστεί πρωτίστως στη βάση της οικονομικής ωφέλειας από την άποψη των εταιρειών. Θα υπολογιστεί πού είναι πιο επικερδές να επεκταθεί μια δεύτερη γραμμή.
Δεύτερον, εξίσου σημαντικό είναι να λάβουμε σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο δε θα ακυρωθεί. Δε θέλουμε να επαναληφθεί η μοίρα του αγωγού South Stream, ενός καλού και μεγάλου έργου, την υλοποίηση του οποίου πρακτικά ματαίωσε η Κομισιόν.
Βλέπουμε ότι υπάρχει ισχυρό λόμπι ενάντια στην εξάρτηση, όπως συνηθίζουν να λένε, από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τι απαντάει η Ρωσία σε αυτές τις προσπάθειες;
Όντως αυτό το λόμπι δεν κρύβει τις προθέσεις του. Αρκετά συχνά βλέπουμε δημόσιες δηλώσεις από αντιπροσώπους ορισμένων χωρών, οι οποίοι δε διστάζουν να αντιταχθούν ανοιχτά στην επέκταση της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream στην Ευρώπη.
Η Gazprom είναι ένας τόσο αξιόπιστος πάροχος αερίου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες που δεν απαιτούνται πρόσθετες διαβεβαιώσεις και επεξηγήσεις. Οι παροχές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνονται. Το 2018, οι ελληνικές προμήθειες ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 10%. Συνολικά καλύψαμε τις αυξανόμενες ανάγκες της Ελλάδας κατά άνω των 65%. Πιστεύουμε ότι η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη.
Τώρα, όλα εξαρτώνται από τα ίδια τα μέλη της Ε.Ε. Εάν ενδιαφέρονται να προμηθεύονται το αέριό μας από τον Turkish Stream, θα πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό. Το δηλώσαμε ευθέως: εάν το επιθυμείτε, πρέπει να πάρετε τις αποφάσεις σας και να το διαπραγματευτείτε εσείς οι ίδιοι με τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπάρχει κάτι στα σκαριά στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις;
Η Ελλάδα κατέχει στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής, τον οποίο προμηθεύτηκε από τη Μόσχα περισσότερα από 15 χρόνια πριν. Η στρατιωτικο-τεχνική μας συνεργασία είναι επικεντρωμένη στην παροχή υπηρεσιών για την συντήρηση, τη λειτουργία και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας αυτού του εξοπλισμού, ο οποίος έχει αποδειχτεί πολύ καλός.
Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ επιβάλλει κατανοητούς περιορισμούς στη στρατιωτική μας συνεργασία. Ωστόσο, ο διάλογος δεν σταματά, μόλις το Δεκέμβριο στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε η τακτική συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για την στρατιωτικο-τεχνική μας συνεργασία. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις στον στρατιωτικο-τεχνικό τομέα στο βαθμό που θα είναι έτοιμοι οι Έλληνες εταίροι μας.
Μιλώντας για το ΝΑΤΟ, πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που συνεπάγεται την εισδοχή της πΓΔΜ στη Συμμαχία, συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας στα Βαλκάνια όπως υπογραμμίζεται από πολλές πλευρές;
Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη μιας ακόμη χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα του ονόματος ήταν ανοιχτό περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα. Αυτές τις ημέρες, όπως βλέπουμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του νέου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι δυο πλευρές — η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ — κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας.
Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 — επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας.
Και βεβαίως, όπως είπα, μια τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας.
Θα μπορούσε ο επόμενος υποψήφιος «στόχος» να είναι η Σερβία;
Το γεγονός ότι οι χώρες της Δύσης έχουν έναν τέτοιο σκοπό είναι γνωστό σε όλους εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν το κρύβουν. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή παραβίαση της σταθερότητας. Ένας απλός λόγος: εάν μια χώρα γίνει μέλος της Συμμαχίας, η στρατιωτική υποδομή του μπλοκ μπορεί να εμφανιστεί στην επικράτειά της, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα λάβουμε και ορισμένα μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας ασφάλεια. Το ένα συνεπάγεται το άλλο. Με όλα αυτά, βήμα προς βήμα, υπονομεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.
Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη σημερινή της μορφή, να ικανοποιήσει τις δύο πλευρές;
Πρόκειται για τα εσωτερικά των δυο χωρών, δεν θέλουμε να παρέμβουμε ή να δώσουμε συμβουλές σε αυτές τις πτυχές της συμφωνίας. Οι δύο χώρες διαπραγματεύτηκαν, κατέληξαν στη συγκεκριμένη συμφωνία, συμφώνησαν για ένα όνομα. Καλή ή κακή, αυτή είναι — δεν εναπόκειται σε εμάς να το κρίνουμε αυτό. Αλλά ο τρόπος, με τον οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία και πώς υπαγορεύτηκαν όλα αυτά — και υπαγορεύτηκαν από την επιθυμία να μπει γρήγορα μια χώρα στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στην Ουάσινγκτον, αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία, διότι υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Πιστεύετε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή στην επίλυση του Κυπριακού;
Η ρωσική θέση στο Κυπριακό διατυπώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στην αρχή της διένεξης στην Κύπρο, και δεν άλλαξε. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου, αδιαίρετου, εδαφικά ακεραίου κράτους με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία με βάση το δικοινοτικό, διζωνικό μοντέλο. Αυτά είναι που υποδηλώνουν μια ομοσπονδιακή δομή της Κύπρου.
Πριν από δύο χρόνια, όπως γνωρίζετε, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να διοργανώσουν μια διεθνή διάσκεψη για το θέμα αυτό, η οποία έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Παραμονές αυτής της διάσκεψης, οι αντιπροσωπείες επέλεξαν τη συμμετοχή πέντε πλευρών: των δύο κοινοτήτων και των τριών χωρών — εγγυητριών: της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διάσκεψη κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Έκτοτε, οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν επαναληφθεί και ο στόχος τους είναι να επιλυθούν πρώτα τα εσωτερικά ζητήματα του προβλήματος και μετέπειτα η διεθνής διάσκεψη θα απασχοληθεί με τα εξωτερικά ζητήματα, δηλαδή τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η διαδικασία έχει «παγώσει», το πότε θα γίνει επανέναρξη των συνομιλιών είναι άγνωστο και δεν γίνεται λόγος για μια νέα διεθνή διάσκεψη.
Το ερώτημα σχετικά με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, διότι οι ίδιες οι κοινότητες επέλεξαν συμμετοχή πέντε πλευρών και αυτό είναι το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Είδαμε τα αποτελέσματα στο Κραν Μοντανά. Τι θα γίνει στη συνέχεια εξαρτάται από τις ίδιες τις πλευρές. Οι κοινότητες γνωρίζουν το Κυπριακό καλύτερα απ’ όποιονδήποτε. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται συμβούλους, ούτε συμβουλές έξωθεν, ούτε τεχνητά χρονοδιαγράμματα.
Και τελευταία ερώτηση. Πώς είναι τώρα ο Αλεξάντρ Βίννικ; Ποιες είναι οι προοπτικές να εκδοθεί στη Ρωσία;
Ο Αλεξάντρ Βίννικ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο, επειδή εδώ και καιρό κήρυξε απεργία πείνας. Η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σοβαρά. Χωρίς να επέμβουμε στη νομική πλευρά της υπόθεσης, με αυτήν ασχολούνται οι δικηγόροι του Αλεξάντρ, εμείς κάνουμε το παν για να έχει όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες, για να του παρέχεται συνέχεια η απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Από την πρώτη στιγμή, όταν το καλοκαίρι του 2017 ο Αλεξάντρ Βίννικ συλλήφθηκε από τις ελληνικές αρχές βάσει του αμερικανικού εντάλματος, οι ρωσικές διπλωματικές/προξενικές αποστολές στην Ελλάδα ασχολούνται συνέχεια με την υπόθεσή του.
Πρώτα απ’ όλα, προσπαθούμε να ελέγχουμε και να εξασφαλίζουμε ότι τα δικαιώματά του ως Ρώσου υπηκόου δεν παραβιάζονται. Σε όλες τις δικαστικές συνεδριάσεις είναι παρόντες υπάλληλοι της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα ή εάν η δίκη λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη, τότε του Γενικού μας προξενείου εκεί. Τακτικά τον επισκεπτόμαστε, οι προξενικοί μας υπάλληλοι επικοινωνούν μαζί του. Κι εγώ τον επισκέπτηκα στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού.
Υπάρχουν τρεις δικαστικές αποφάσεις που έχουν την ίδια ισχύ, για την έκδοση του Αλεξάντρ Βίννικ στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Τη σειρά εκτέλεσης αυτών των αποφάσεων θα την καθορίσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό, επειδή δεν υπάρχουν προθεσμίες που επιβάλλονται. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εκδοθεί στη χώρα της υπηκοότητάς του, στη Ρωσία, όπου θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις.
Πηγή: sputniknews.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα – Το θέμα ήταν ο Turkish Stream

Τούρκος αρθρογράφος μας αποκαλύπτει τον κύριο πραγματικό λόγο της επίσκεψης Τσίπρα στην Άγκυρα – Το θέμα ήταν ο Turkish Stream
Mehmet Ali Güller
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προβλημάτων μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας. Επιπλέον, ενώ τα προβλήματα δεν μπορούν να μειωθούν, ένα νέο πρόβλημα προστίθεται στη λίστα κάθε φορά. Το τελευταίο πρόσθετο πρόβλημα είναι το πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων που σχετίζεται και με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο …
Και κατά την επίσκεψη που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συζητηθούν αυτά το προβλήματα, προέκυψαν νέα ανοίγματα. Για παράδειγμα, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, η σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης -Θεσσαλονίκης και η πρόθεση των δυο ηγετών για αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών.
Εν τούτοις, το πιο χαρακτηριστικό από όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη, ήταν η παρουσία του Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Τσίπρας, που είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Σχολή, συνοδευόταν από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής.
Όμως ποιο ήταν το πραγματικά βασικό θέμα αυτής της επίσκεψης, που συζητήθηκε παρασκηνιακά;
Η απαίτηση του Τσίπρα από τον Πούτιν
Το κύριο θέμα ήταν το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream. Άλλωστε, ο Τσίπρας, στο ταξίδι που έκανε στη Μόσχα δυο μήνες πριν έλθει στην Άγκυρα, είχε ζητήσει από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο σχέδιο του αγωγού Turkish Stream».
Η απάντηση του Πούτιν ήταν: «Δεν βλέπουμε την ένταξη της Ελλάδας στο έργο του Turkish Stream ως κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Όμως πρέπει να ρωτήσουμε τους Τούρκους».
Ας ανοίξουμε περισσότερο το θέμα:
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας, μέσω δυο αγωγών που θα στρωθούν παράλληλα και θα φθάσουν στο Λουλέμπουργκαζ, θα μεταφέρουν ετησίως 31,5 κυβικά μέτρα ρωσικό φυσικό αέριο. Τα 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θα παραδίδονται στην Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα μεταφερθεί προς την Ευρώπη.
Και μέσω ποιου δρομολογίου θα μεταφερθεί στην Ευρώπη;
Το θέμα αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Η Βουλγαρία θέλει να περάσει αυτός ο δίδυμος αγωγός από το έδαφός της και από μέσω Σερβίας-Ουγγαρίας-Σλοβακίας το αέριο να παραδίδεται στο κέντρο διανομής στην Αυστρία, ενώ η Ελλάδα θέλει ο αγωγός να περνάει από κει και να καταλήγει στην Ιταλία και από κει στην Ευρώπη.
Η Βουλγαρία έχει ένα πλεονέκτημα, γιατί είναι σε θέση να τρέξει τρέχουσα γραμμή, η Ελλάδα όμως πιέζει να πάρει τον αγωγό, για να εξασφαλίσει «τέλη διέλευσης».
Πλεονέκτημα της τροφοδοσίας της τοπικής αγοράς στην Ελλάδα στην Ιταλία
Μπορείτε σωστά να ρωτήσετε: Μα δεν μπορεί ο αγωγός να διακλαδίζεται σε δυο γραμμές, μια μέσω Βουλγαρίας και μία προς Ελλάδα;
Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν δυο ζητήματα προς επίλυση. Το ένα είναι το επί πλέον κόστος κατασκευής και, κυρίως, οι εγγυήσεις αγοράς του φυσικού αερίου. Υπάρχει φυσικά και η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί είναι απαραίτητη η έγκριση του έργου από την Διοίκηση της Ε.Ε.
Ως εκ τούτου, υπό αυτές τις συνθήκες προβλέπεται να δημιουργηθεί μια ενιαία γραμμή. Φυσικά, όταν αλλάξουν οι συνθήκες και προκύψουν νέες εγγυήσεις αγοράς, τότε μπορεί να δημιουργηθεί και μια δεύτερη γραμμή.
Στην περίπτωση του σχεδιασμού κατασκευής μιας γραμμής, η κατάσταση είναι η εξής:
Το πλεονέκτημα της Βουλγαρίας είναι ότι έχει αναλάβει και έχει προχωρήσει τις εργασίες υποδομής για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, κάτι που έχει κάνει και η Σερβία.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει μέρους του φυσικού αερίου για τη δική της αγορά. Στην πραγματικότητα, η Ιταλία είναι μετά τη Γερμανία και την Τουρκία η τρίτη σημαντικότερη αγορά φυσικού αερίου για τη Ρωσία.
Τι γίνεται με τη Ρωσία; Η Μόσχα θεωρεί ότι έχει μεγάλο πλεονέκτημα ο αγωγός που θα περάσει από τη Βουλγαρία, γιατί οι χώρες από τις οποίες θα διέλθει είναι αντίθετες με την επιβολή κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία. Ένα άλλο θέμα που καθιστά πλεονεκτικότερη την επιλογή της Βουλγαρίας, είναι η ένταση που παρατηρείται στις σχέσεις Μόσχας-Αθήνας λόγω της υποστήριξης που πρόσφερε η Αθήνα στην “ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Ουκρανίας”.
Ένα χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα
Αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, να πάρουν τον αγωγό Turkish Stream για να εξασφαλίσουν τέλη διέλευσης, στην πραγματικότητα δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα από την άποψη της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα χέρια της Άγκυρας.
Η Άγκυρα πρέπει να να χρησιμοποιήσει ως ένα χαρτί της εξωτερικής της πολιτικής την απαίτηση της Αθήνας να περάσει ο αγωγός Turkish Stream από το έδαφός της, για να εξασφαλίσει συμφέρουσα για την Τουρκία λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και την οριοθέτηση της «αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» μεταξύ των δύο χωρών.
Εφημερίδα Cumhuriyet
Ακούστε τι λέγαμε πριν καν αρχίσουν οι συζητήσεις Τσίπρα-Ερντογάν στην Άγκυρα και τι λέει Τούρκος αρθρογράφος για τη συνάντηση
Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Λιγνίτες ΔΕΗ: Πρώτα η αποτίμηση του ναυαγίου, μετά οι αποφάσεις

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ο διαγωνισμός για τη λιγνιτική αποεπένδυση κατέληξε άγονος με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά συνολικά για την αγορά να παραμένει αβέβαιη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις και δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την αποτυχία της διαδικασίας, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο αλλαγή στο περιεχόμενο της πώλησης, αλλά με βελτίωση των όρων που να καθιστούν τις μονάδες πιο ελκυστικές.
Αρχικά υπήρξαν κάποιες διαρροές ότι αυτό θα γίνει με διαδικασία fast track, πιθανόν και εντός του Μαρτίου, ωστόσο με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έδωσε ένα λίγο μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι το Μάιο. Επί της διαδικασίας πάντως, σήμερα το πρωί αναμένεται να αποσταλεί στην ΕΕ η ενημερωτική επιστολή του ΥΠΕΝ, η οποία και θα ανακοινώνει το άγονο αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Επιτροπής και ειδικότερα της DGCOMP (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) η οποία και επιβλέπει το διαγωνισμό. Άλλωστε η λιγνιτική αποεπένδυση εντάσσεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελληνική Δημοκρατία μετά την καταδικαστική απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Πιθανόν, ίσως και εντός της ημέρας να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτή η πρώτη αντίδραση δύσκολα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της Κομισιόν θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την αποτίμηση των εξελίξεων και για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Δεσμεύσεις – νόμος
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το νόμο για το διαγωνισμό της πώλησης των λιγνιτικών, προβλέπεται ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως προς την αποτίμηση, επίσης όπως προβλέπει ο νόμος του διαγωνισμού αλλά και οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο λεγόμενος “Trustee” δηλαδή ο ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος που έχει οριστεί από κοινού από τη ΔΕΗ, το Ελληνικό Δημόσιο, με την έγκριση της ΕΕ και ο οποίος είχε τόσο στη διάρκεια του διαγωνισμού όσο και με την ολοκλήρωσή του ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων.
Συγκεκριμένα ο “εντολοδόχος παρακολούθησης” είχε ως καθήκον να επιβλέπει τη διαδικασία, να προτείνει προς το Δημόσιο και τη ΔΕΗ τα μέτρα εκείνα που θεωρούσε απαραίτητα για την επίτευξη του σκοπού της αποεπένδυσης, να αξιολογεί τόσο τη ΔΕΗ ως φορέα που διενεργεί το διαγωνισμό όσο και τη συμμετοχή των επενδυτών.
Στο πλαίσιο αυτό σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ο εντολοδόχος παρακολούθησης έστελνε στην Κομισιόν εκθέσεις, κάποιες εξ αυτών εμπιστευτικές, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις και τις διαδικασίες. Επίσης ο Trustee σε περίπτωση επιτυχίας του διαγωνισμού θα καλείτο να εκφράσει την άποψή του για το εάν ο προτιμητέος επενδυτής πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κομισιόν ενώ παράλληλα θα ενημερώσει την ΕΕ εάν το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την ΕΕ.
Επαναπροκήρυξη
Χθες με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης έκανε λόγο για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού από την Κομισιόν χωρίς κατώτατο τίμημα. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένα σενάριο, αν κάποιες άλλες πλευρές δεν το θεωρούν και το επικρατέστερο. Αντίθετα, άλλες πηγές εκτιμούν ότι η DGCOMP θα επιδιώξει να επαναφέρει θέμα ανταγωνισμού συνολικά στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και επομένως να φέρει στο τραπέζι νέο πακέτο δεσμεύσεων συμμόρφωσης.
Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για αλλαγές στο περιεχόμενο της πώλησης, ωστόσο οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και επομένως οι όποιες αποφάσεις θα μετατεθούν εκ των πραγμάτων για μετά τις εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι θα πρέπει η υπόθεση των λιγνιτών να κλείσει άμεσα, με διαδικασίες fast track ούτως ώστε να μην επανέλθουν στο τραπέζι άλλες λύσεις όπως η περίφημη “μικρή ΔΕΗ” ή παραλλαγές της (δηλαδή πακέτα λιγνιτικών με υδροηλεκτρικές μονάδες).
Πηγή: capital.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Αρμένιοι στρατιωτικοί ενισχύουν τη Δαμασκό & Έλληνες έπιασαν δουλειά!

Αρμένιοι στρατιωτικοί συρρέουν προς τη Συρία, όπου θα παρέχουν ανθρωπιστικές αποστολές και αποναρκοθέτηση σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.
83 Αρμένιοι στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται ήδη στη Συρία και ορισμένοι δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές με τη Τουρκία.
Η στρατιωτική βοήθεια της Αρμενίας στη Συρία ζητήθηκε και χαιρετίστηκε από τη Μόσχα.
Η διοικητική μεταφορά των αρμενικών δυνάμεων στη Συρία παρέχεται από το ρωσικό στρατό.
Εκτός από τους Αρμενίους στρατιωτικούς, ο συριακός στρατός δέχεται εκατοντάδες Έλληνες πρώην στρατιωτικούς που προσχώρησαν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που λειτουργούν ως υπεργολάβους της Δαμασκού.
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com – strategika51
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Αμερικανικά Apache στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Τι συμβαίνει; (Βίντεο)

Το ενδιαφέρον του κόσμου τράβηξαν σήμερα τα ελικόπτερα που πετούσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έδειχναν να προσγειώνονται και να απογειώνονται εκεί.
Δεν είναι άλλωστε σύνηθες φαινόμενο να υπάρχει δραστηριότητα στρατιωτικών πτητικών μέσων στο λιμάνι κι έτσι τράβηξαν άμεσα την προσοχή.
Αμερικανικά ελικόπτερα Apache στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Τα ελικόπτερα που είδατε και μας στείλατε και το σχετικό video, είναι αμερικανικά Apache από τη δύναμη που έχει έρθει κι έχει εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο στα τέλη του 2018.
Τα αμερικανικά ελικόπτερα προέρχονται από την Ευρώπη και θα είναι μάλλον σύνηθες πλέον να υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως μάθαμε από αρμόδιες πηγές, συνδέεται με τη μεταφορά τους και την μεταφορά υλικών μέσω του λιμένα της συμπρωτεύουσας.
Ήδη τα ελικόπτερα Apache έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις με Έλληνες από την περιοχή του Βόλου όπου έχουν σταθμεύσει περίπου 350 αμερικανοί στρατιωτικοί.
Στις πρόσφατες ασκήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα επιχείρησαν περίπου 20 ελικόπτερα τύπου Apache, Chinook και Black Hawk
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» οι Αμερικανοί δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την περιοχή.
« Το ανάγλυφο της Ελλάδας είναι ιδανικό για την διεξαγωγή ασκήσεων. Μπορούμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις πάνω από το Αιγαίο, και σε μεγάλο ύψος πάνω από τον Όλυμπο, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Στα 18 χρόνια υπηρεσίας μου, είναι το μόνο από τα μέρη που έχω βρεθεί που συνδυάζει ορεινή περιοχή, πεδινή περιοχή και θάλασσα», δήλωσε αντισυνταγματάρχης Τζέιμι ΛαΒάλεϊ.
Ο αμερικανός πρέσβης
Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφι Πάιατ βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
«Το 2019, καθώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, η Ελλάδα χρειάζεται να χτίσει πάνω στα θεμέλια που βάλαμε μαζί.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά σε διαφανείς ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις με τη διαδικασία του fast-track και περισσότερο προβλέψιμους κανόνες.
Σχέδια όπως το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσουν μπροστά. Η πρόοδος σε πεδία όπως αυτό, θα κάνει περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Πάιατ.
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει αμερικανικό ενδιαφέρον και για άλλα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του FSRU καθώς και των αυξανόμενων ευκαιριών στον τομέα των ΑΠΕ».
Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε, επίσης, τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, εξαγωγέα ασφάλειας και σταθερότητας και πύλης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ευχαρίστησε για το έργο της τη διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς τη σκληρή δουλειά τους δεν θα είχαμε καταφέρει όσα έχουμε κάνει έως σήμερα».
Δείτε το video με τα Αμερικανικά ελικόπτερα Apache στη Θεσσαλονίκη που έστειλαν αναγνώστες του Armyvoice.gr
Πηγή: Armyvoice.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Σκάνδαλο με την παρουσία Τουρκικών Leo 2A4 στα Κατεχόμενα

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έγινε σήμερα ευρύτερα γνωστό από την σελίδα «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος» στο Twitter.
Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία Leopard 2A4 στα Κατεχόμενα, έγιναν από στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, στις 9/12/2018.
Νεότερα δεδομένα ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.
Οι εικόνες είναι τραβηγμένες στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην κατεχόμενη Κυθρέα, το σημείο της οποίας, επισημαίνεται στον παρακάτω χάρτη:
Φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στις 2 Φεβρουαρίου 2019 από οπλίτη της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην κατεχόμενη Κυθρέα επιβεβαιώνει την μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard-2A4 του Τουρκικού Στρατού, βαμμένων με παραλλαγή ερήμου, στα Κατεχόμενα. pic.twitter.com/TLA4s02YR1
— Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος (@isozygio) February 11, 2019
Σύμφωνα με την δικιά μας έρευνα, ο εικονιζόμενος Τούρκος στρατιώτης, ονομάζεται Ferhat Ugur, και παρά το γεγονός πως η μια εκ των 2 φωτογραφίων που τον απεικονίζουν να ποζάρει με φόντο ένα Leopard 2A4, έχει κατεβεί (πιθανότατα από τον ίδιο το χρήστη), η μία βρισκόταν μέχρι πριν λίγα λεπτά ακόμη online (αρχειοθετημένη εδώ). (Η εν λόγω φωτογραφία κατέβηκε πριν λίγο).
Όσον αφορά την ποσότητα των Leopard 2A4 που υπάρχουν στα Κατεχόμενα, οι αναφορές είναι αντικρουόμενες, με τον αριθμό να κυμαίνεται από 42 έως 100 (1 έως 2 επιλαρχίες).
Η κίνηση μεταφοράς των εν λόγω αρμάτων στα Κατεχόμενα, θα μπορούσε να μας αποκαλύψει μερικές χρήσιμες πληροφορίες. Θυμίζουμε πως οι Τούρκοι έχασαν πολλά άρματα αυτού του τύπου στην Αλ-Μπάμπ, τα οποία, όπως και αυτά που βρίσκονται στη Κύπρο, προέρχονται από το «μέτωπο» του Έβρου.
Η μεταφορά τους λοιπόν στα Κατεχόμενα, ίσως σημαίνει πως οι Τούρκοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις των Leopard 2A4, αν και σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους συνιστά αναβάθμιση των ικανοτήτων της ΤΟΥΡΔΥΚ. Μια άλλη ερμηνεία, η οποία είναι σαφώς θεωρητική και υποκειμενική, είναι πως οι Τούρκοι αυξάνουν την ισχύ πυρός τους στα Κατεχόμενα, εν όψει ανάληψης προκλητικών ενεργειών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τα Ελληνικά και Κυπριακά Επιτελεία.
Στον τίτλο του παρόντος άρθρου κάναμε λόγο για «σκάνδαλο από την παρουσία των Leo 2A4 στα Κατεχομένα», διότι εάν η Γερμανία -που κατασκευάζει τα συγκεκριμένα άρματα- γνωρίζει για την μετακίνηση, θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας, διότι τα όπλα της χρησιμοποιούνται από δυνάμεις κατοχής, εναντίον ενός όμορου κράτους-μέλους της ΕΕ.
Πηγή: ptisidiastima.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Επιπλέον πληροφορίες για τα 12 Γαλλικά υποβρύχια που προμηθεύετε η Αυστραλία

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεγάλη συμφωνία που υπεγράφη στην Αυστραλία για τα 12 υποβρύχια Shortfin Barracuda, έδωσε πριν από λίγο με Δελτίο Τύπου η εκπροσώπηση της Naval Group, αποκαλώντας τη σημερινή μέρα ως «ορόσημο», λόγω της υπογραφής της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας για το Πρόγραμμα Υποβρυχίων Future, μεταξύ της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας και της γαλλικής εταιρίας.
Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του Πρωθυπουργού Scott Morrison, του Αυστραλού Υπουργού Αμύνης Christopher Pyne και της Υπουργού Αμύνης της Γαλλίας Florence Parly. Η Συμφωνία θέτει τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο εταίρων για το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων κλάσης Attack που περιλαμβάνει:
>την παράδοση 12 προηγμένων υποβρυχίων με εξαιρετικά υψηλές δυνατότητες
>τη μεταβίβαση νέων τεχνολογιών και προηγμένων κατασκευαστικών δυνατοτήτων στην Αυστραλία, εγκαινιάζοντας την επόμενη φάση της αυστραλιανής εθνικής κυριαρχίας μέσω της απόκτησης σημαντικής υποβρύχιας δύναμης
>τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στη χώρα που θα έχει θετικό αντίκτυπο για πολλές γενιές Αυστραλών και
>τη διασφάλιση ευκαιριών και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τη βιομηχανία, γεγονός που θα επιτρέψει στις αυστραλιανές εταιρείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επενδύσουν σε υποδομές προκειμένου να υποστηρίξουν τη συμμετοχή τους στην κατασκευή και τις δραστηριότητες συντήρησης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, Hervé Guillou «Η Naval Group φημίζεται για την κατασκευή υποβρυχίων με τεχνολογική υπεροχή, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας κατασκευάσει περί τα 100 για εννέα διαφορετικές χώρες. Η μεταβίβαση τεχνογνωσίας από τη Naval Group θα δώσει στην Αυστραλία την ευκαιρία να αναδειχθεί σε κυρίαρχο έθνος με ισχυρή υποβρύχια δύναμη.
»Είμαστε ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι για τις ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά μας και έχουμε δεσμευθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τις ομάδες που εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».
Από την επιλογή της Naval Group για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής των υποβρυχίων κλάσης Attack, τον Απρίλιο του 2016, έχει επιτευχθεί μία σειρά πραγμάτων.
Ορόσημα του Προγράμματος
>Ολοκληρώθηκε το pre-sizing.
>Ολοκληρώθηκε, στη Γαλλία με την υποστήριξη Αυστραλών μηχανικών, η φάση της Μελέτης Σκοπιμότητας του συμβολαίου σχεδιασμού. Αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με την Αυστραλία ώστε το Πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργικότητας, προγραμματισμού και κόστους.
>Ξεκίνησαν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις στην Αδελαΐδα. Η 1η φάση εργασιών θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση του εργοταξίου, χωματουργικά έργα και λοιπές εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις, δημιουργώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
>Η μεταβίβαση τεχνολογίας άρχισε με τη μετάβαση της πρώτης ομάδας Αυστραλών μηχανικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευθούν στον τρόπο υλοποίησης τους λεπτομερούς σχεδιασμού των υποβρυχίων Future. Η επόμενη ομάδα μηχανικών θα αναχωρήσει για τη Γαλλία τον Μάρτιο του 2019.
>Άνοιξαν, επισήμως, τα γραφεία του Προγράμματος στο Cherbourg, που στεγάζουν προσωπικό της Naval Group μαζί με συναδέλφους από το Υπουργείο Αμύνης και την Lockheed Martin Australia.
>Συνεχίστηκε η συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, σχολές τεχνικής κατάρτισης και πανεπιστήμια, διαμορφώνοντας ένα Μνημόνιο Κατανόησης με το Πανεπιστήμιο New South Wales στους τομείς της Μηχανικής και της Έρευνας.
>Προμηθευτές για τα 5 βασικότερα κομμάτια του εξοπλισμού, που περιλαμβάνει τον βασικών κινητήρα, γεννήτριες ντίζελ, ηλεκτρικούς πίνακες, μπαταρίες και συστήματα αποδέσμευσης όπλων, έχουν αξιολογηθεί και θα ανακοινωθούν εντός του 2019.
Ορόσημα για τη βιομηχανία
>Συνεχίζουμε τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για συμμετοχή της αυστραλιανής βιομηχανίας στο πρόγραμμα, σε όλες τις φάσεις, πάντα στο πλαίσιο των απαιτήσεων αναφορικά με τις δυνατότητες, τον προγραμματισμό και το κόστος.
>Μέχρι σήμερα, η Naval Group έχει αναμίξει πάνω από 1.000 Αυστραλούς προμηθευτές μέσω διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, συναντήσεων και κλαδικών διοργανώσεων προκειμένου να αποκτηθεί εις βάθος κατανόηση των δυνατοτήτων της αυστραλιανής βιομηχανίας.
>169 Αυστραλοί προμηθευτές έχουν προκριθεί για το πρόγραμμα από τη Naval Group Australia
>Έχει υλοποιηθεί σειρά διοργανώσεων και στις δύο χώρες, προκειμένου να έρθουν σε επαφή εν δυνάμει Ευρωπαίοι και Αυστραλοί προμηθευτές.
>Έχουν ανακοινωθεί διαγωνιστικές διαδικασίες για σημαντικά κομμάτια εξοπλισμού και κοινό τεχνολογικό εξοπλισμό για το Πρόγραμμα.
>Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες προμήθειας κεφαλαιακού εξοπλισμού για τις εγκαταστάσεις κατασκευής των υποβρυχίων όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, θάλαμοι βαφής και μία σειρά ειδικών μηχανημάτων κοπής και διαμόρφωσης μετάλλων.
>Πραγματοποιήθηκαν 9 ενημερώσεις για το Πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, παρέχοντας πληροφόρηση σε Αυστραλιανές επιχειρήσεις για τους τρόπους συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.
Ορόσημα για τη Naval Group Australia
>Δημιουργία των κεντρικών γραφείων στο Keswick.
>Διεύρυνση της ομάδας από 15 άτομα σε πάνω από 100. Μέχρι το 2028-2029, οπότε η παραγωγή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσωπικό αναμένεται να αριθμεί 1.600 άτομα.
>Πιστοποιήθηκε επιτυχώς κατά ISO 9001.
Πηγή: defence-point.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Οι Ρώσοι πιλότοι και κοσμοναύτες ίσως μάθουν να αναπνέουν υγρά για να αντέχουν τα υψηλά G

Το ρωσικό ίδρυμα Εξελιγμένων Ερευνητικών Έργων εξελίσσει την τεχνολογία της υγρής αναπνοής, η οποία πρόκειται να επιτρέψει στους ανθρώπους να αναπνέουν υγρό εμπλουτισμένο με οξυγόνο αντί του αέρα το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει τους πιλότους και κοσμοναύτες να αντέξουν τις υψηλές βαρυτικές δυνάμεις, όπως ανακοινωσε το γραφείο τύπου του ιδρύματος στο ρωσικό Sputnik.
“Το 2016, το ίδρυμα δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο, του οποίου το προσωπικό εργάζεται σε ένα έργο που έχει ως στόχο την εξέλιξη της τεχνολογίας υγρής αναπνοής. Η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας σχετίζεται με το ζήτημα της διάσωσης των πληρωμάτων των υποβρυχίων από τα μεγάλα βάθη. Εκτός από τα πληρώματα υποβρυχίων, η υγρή αναπνοή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τους πιλότους και τους κοσμοναύτες, που εργάζονται σε συνθήκες υψηλών και χαμηλών πιέσεων,” έγραφε η ανακοίνωση.
Ο υποδιοικητής του ιδρύματος, Βιτάλι Νταβίντοφ, δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Sputnik οτι οι δοκιμές των τεχνικών της υγρής αναπνοής πάνω σε ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσουν στο εγγύς μέλλον. Εν των μεταξύ, η τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη πάνω σε ζώα.
Ο κύριος σκοπός της τεχνολογίας αυτής ειναι η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διάσωσης των ανθρώπων από τα βάθη των υδάτων. Σήμερα, η περισυλλογή ενός ανθρώπου από βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων (πάνω από 1000 πόδια) μπορεί να διαρκέσει ημέρες λόγω του κινδύνου ο άνθρωπος, αν ανασυρθεί πολύ γρήγορα στην επιφάνεια, ίσως, να πάθει τον ονομαζόμενο αεροεμβολισμό.
Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την κάθοδο, τα ανθρώπινα σώματα υπόκεινται σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης, το οποίο προκαλεί το άζωτο -το κύριο συστατικό του αέρα- να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία και να διαλύσει τους θρόμβους του αίματος. Αν ο άνθρωπος πραγματοποιήσει μια πολύ γρήγορη άνοδο, η πίεση του περιβάλλοντος πέφτει πολύ γρήγορα και αναγκάζει το διαλυμένο άζωτο να εγκαταλείψει τη διαλυμένη μορφή και να σχηματίσει φυσαλίδες. Αυτή η διαδικασία είναι ίδια με το σχηματισμό των φυσαλίδων αερίου όταν κάποιος ανοίγει ένα μπουκάλι ανθρακούχου ποτού που έχει εμφιαλωθεί υπό υψηλή πίεση. Δυνητικά οδηγώντας στην νόσο εξ αποσυμπιέσεως.
Ωστόσο, η υγρή αναπνοή εξαλείφει τους κινδύνους πάθησης της νόσου εξ αποσυμπιέσεως.
Πηγή: Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την proelasi.org.
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com