Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, 2019
Γιατί ο Ερντογάν δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα

Η Άγκυρα φρόντισε, δια του εκπροσώπου της Καλίν, να ορίσει την ατζέντα των συνομιλιών Τσίπρα-Ερντογάν, περιλαμβάνοντας σ’ αυτή όλα τα ζητήματα που συνιστούν τις μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν πρόκειται για έκπληξη. Ήταν προφανές πως θα συνέβαινε αυτό. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα χειρισθεί τις συνομιλίες ο Έλληνας πρωθυπουργός. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως στην ελληνική αποστολή δεν υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία να γνωρίζουν σε βάθος τα ελληνοτουρκικά. Κι αυτό το κενό γίνεται μεγαλύτερο, λόγω της απουσίας του νέου υπουργού Άμυνας Αποστολάκη.
Είναι σαφές πως η Αθήνα επιδιώκει με αυτή την επίσκεψη να διαμορφώσει κλίμα ύφεσης στις διμερείς σχέσεις, να διασφαλίσει πως παρά τις διαφωνίες η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Η αποχώρηση του Καμμένου από την κυβέρνηση έχει εισπραχθεί θετικά από την Άγκυρα, η οποία θεωρεί -ειδικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών- πως ο Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία.
Προφανώς, τα ελληνοτουρκικά είναι μία πολύ πιο σύνθετη και εθνικά επικίνδυνη υπόθεση από το Μακεδονικό. Ως εκ τούτου, ακόμα και εάν έχουν κάποια βάση οι προσδοκίες της Άγκυρας για τις διαθέσεις του Τσίπρα, είναι προφανές πως ειδικά αυτή την περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, δεν πρόκειται να γίνει βήμα προς την κατεύθυνση μίας διμερούς διαπραγμάτευσης.
Παραμένει, ωστόσο, το χρόνιο και κρίσιμο ερώτημα: με ποιόν τρόπο η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική επεκτατική πίεση. Και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη γι’ αυτήν περίοδο, λόγω της οξύτατης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Η κρίση έχει -μεταξύ των άλλων- ως συνέπεια και την ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση στο επίπεδο των εξοπλισμών, με αποτέλεσμα η ισορροπία δυνάμεων να έχει καταστεί δυσμενέστερη παρά ποτέ.
Τρεις αιτίες
Μέχρι τώρα, η Τουρκία προβάλλει τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της και συντηρεί το κλίμα έντασης και στο Αιγαίο και στη Θράκη, αλλά αποφεύγει τις επικίνδυνες έμπρακτες προκλήσεις. Η πρώτη αιτία που τηρεί αυτή τη στάση είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει απλώσει πολύ τραχανά στα ανατολικά του. Έχει ανοικτό στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία με τους Κούρδους.
Η δεύτερη αιτία είναι ότι το αμερικανοτουρκικό ρήγμα δεν γεφυρώνεται, γεγονός που εκ των πραγμάτων συνιστά μειονέκτημα για την Άγκυρα, ενισχύοντας κατ’ αντιδιαστολή τη θέση της Αθήνας στο πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο. Το κλίμα για την Τουρκία είναι πιο αρνητικό παρά ποτέ και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αν και στην Ουάσιγκτον θέλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό «μαντρί», τα περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκουν μέχρι τώρα τα γεγονότα.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές στο αμερικανικό κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής για την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης των σχέσεων με την Άγκυρα. Εξαιρετικά βαρύ για την Τουρκία είναι και το κλίμα στο ΝΑΤΟ, λόγω του εναγκαλισμού Ερντογάν-Πούτιν. Η τουρκική πλευρά συνεχώς προβάλει προσκόμματα, προκαλώντας δυσαρέσκειες. Προς το παρόν όλοι την ανέχονται, αλλά είναι σαφές πως αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ.
Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Δύση να τα βρει με κάποιον τρόπο με τον Ερντογάν, αλλά, όπως προανέφερα, οι πιθανότητες για μία τέτοια εξέλιξη συρρικνώνονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εγγράφεται στην ατζέντα το ενδεχόμενο αργά ή γρήγορα να επέλθει κάποιου είδους ρήξη. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι να παραταθεί η ασταθής σημερινή ισορροπία, χωρίς ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά να προβούν στην κίνηση, η οποία θα προκαλέσει οριστική ρήξη. Οι Δυτικοί, άλλωστε, έχουν την υπομονή να αναμένουν τη στιγμή που ο Ερντογάν θα φύγει από τη σκηνή, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτό θα επαναφέρει την Τουρκία σε τροχιά επανόδου στο δυτικό «μαντρί».
Η τρίτη αιτία είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει ανοικτό εσωτερικό μέτωπο και κυρίως ότι ακόμα δεν εμπιστεύεται τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωμένες και με πεσμένο ηθικό, λόγω των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Φοβάται μήπως σε περίπτωση σύρραξης με την Ελλάδα οι στρατηγοί θα αποκτήσουν μεγάλη αυτονομία κινήσεων, την οποία ενδεχομένως να εκμεταλλευθούν για να τον ανατρέψουν.
Ακόμα πιο πολύ φοβάται μήπως οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ως ευκαιρία και πρόσχημα για να μεθοδεύσουν με κάποιον τρόπο την ανατροπή του. Ο φόβος του είναι μάλλον υπερβολικός, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ίδιος τον συμμερίζεται και ως εκ τούτου τον συνυπολογίζει στον σχεδιασμό του στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.
Εκτός ατζέντας ελληνοτουρκική σύρραξη
Για όλους αυτούς τους λόγους, το σενάριο πρόκλησης θερμού επεισοδίου δεν φαίνεται να είναι στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου. Οι νεοοθωμανοί χρησιμοποιούν την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας ως πολιτικό όπλο, όπως και οι κεμαλιστές προκάτοχοί τους. Το πραξικόπημα του 2016, ωστόσο, ήταν σημείο καμπής για τον Ερντογάν. Το άνοιγμά του προς τον Πούτιν προσέλαβε διαστάσεις, σε βαθμό που να έχει πλέον πέσει στην αγκαλιά του.
Η στρατηγική θεώρηση του Τούρκου προέδρου αποτυπώνεται με καθαρότητα σ’ αυτό που είπε στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Αφού υπογράμμισε πως η περιοχή ρευστοποιείται γεωπολιτικά, λόγω και της ανάδυσης του κουρδικού παράγοντας, πρόσθεσε ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο ή θα κερδίσει ή θα χάσει εδάφη, καταλήγοντας με τη διαβεβαίωση πως ο ίδιος θα αγωνισθεί για να συμβεί το πρώτο.
Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως πρόκειται για ρητορεία χωρίς αντίκρισμα. Δεν είναι, όμως, έτσι. Ο Ερντογάν είναι πεπεισμένος πως έχουμε εισέλθει σε περίοδο παρόξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, που συχνά προσλαμβάνουν και τη μορφή ένοπλων συγκρούσεων. Αυτός είναι ο λόγος που έχει εισβάλει στη βόρειο Συρία, αυτός είναι ο λόγος που προβαίνει σε πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτός είναι ο λόγος που κλιμακώνει την επιθετικότητά του στο Αιγαίο και στη Θράκη, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή.
Η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται στη “ζώνη του πολέμου”, αλλά εφάπτεται σ’ αυτήν. Μέσω της τουρκικής επιθετικότητας δέχεται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες το επόμενο διάστημα ενδέχεται να κλιμακωθούν. Η καταχρηστική έκδοση αλλεπάλληλων NAVTEX για τη δέσμευση μεγάλων περιοχών είναι ένας τρόπος να υπογραμμισθεί η τουρκική ναυτική παρουσία, αλλά και η αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αποφύγει προς το παρόν κινήσεις που μπορεί να την εμπλέξουν σε θερμό επεισόδιο. Έχει κάθε λόγο να περιμένει “να κάτσει η μπίλια” στις ταραγμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ώστε να είναι σαφές το περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα είναι υποχρεωμένη να ανασχέσει την έμπρακτη και κλιμακούμενη τουρκική επεκτατική πίεση. Με αυτή την έννοια, η επίσκεψη Τσίπρα δεν είναι αφετηριακά λάθος. Μπορεί, όμως, να αποδεχθεί επιβλαβής εάν η ελληνική πλευρά δεν προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς.
Σταύρος Λυγερός
Πηγή: slpress.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Η Cosco στον Πειραιά: Καλό για την Ελλάδα κακό για την ΕΕ

Ανήκω σε αυτούς, που αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Ομολογώ, λοιπόν, ότι ήμουν αντίθετη με την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά. Και είχα καταρχήν θεωρητικά δίκαιο, διότι τα λιμάνια ανήκουν στην κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών, που λόγω της πολυσχιδούς σπουδαιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών τους, αλλά και της εθνικής υφής τους, οφείλουν να παραμένουν στο Δημόσιο.
Ωστόσο, δεν έλαβα αρκετά υπόψη, γιατί δεν είχαν γίνει από την αρχή ευρύτερα γνωστά, τα μεγαλεπήβολα σχέδια που προόριζαν οι Κινέζοι για τον Πειραιά, καθώς και τα αναμφισβήτητα οφέλη, που θα αποκόμιζε η Ελλάδα μέσα από την υλοποίησή τους. Αυτή τη στιγμή η επένδυση της Cosco υπόσχεται πολύπλευρη ανάπτυξη στην Ελλάδα και, το σπουδαιότερο, συνεχή και με ανερχόμενους ρυθμούς, που θα βαίνει παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου «Μια Ζώνη ένας Δρόμος».
Προβλέπεται πράγματι κοσμογονία, που ασφαλώς δεν θα παραμείνει στο στενό γεωγραφικό χώρο του λιμανιού, αλλά θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή και, χάρη στα θετικά πολλαπλασιαστικά της αποτελέσματα, θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. Σε πρώτη φάση προβλέπεται η ανέγερση πέντε πολυτελών ξενοδοχείων, που θα δώσουν μόνιμη απασχόληση σε 1.000 περίπου εργαζόμενους.
Προβλέπεται, ακόμη, η δημιουργία της σπουδαιότερης βάσης, στην ανατολική Μεσόγειο, με δυνατότητες επισκευής 450 πλοίων το χρόνο. Η Σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού επιβάλλει, ακόμη, στην ΟΛΠ ΑΕ να προβεί στα πέντε πρώτα χρόνια, από τη μεταβίβαση μετοχών, σε επενδύσεις ύψους 293,8 εκ. ευρώ, με μακροχρόνια προοπτική αυτές να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Ο Πειραιάς προορίζεται να γίνει το εφαλτήριο των Κινέζων, για την ευόδωση της οικονομικής και πολιτιστικής εισβολής τους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Αφρική. Οι επενδύσεις στην Cosco είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε ελληνικό λιμάνι. Εύλογα, οι γενικότερες επιπτώσεις ανησυχούν ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς αποτελεί τη σπουδαιότερη πύλη εισόδου των κινέζικων προϊόντων και υπηρεσιών, στην Ευρώπη, αλλά και επειδή αυτή συνδέεται και με ευρύτερη πολιτική επιρροή της Κίνας κυρίως στα Βαλκάνια.
Για την Ελλάδα, ο Πειραιάς προβλέπεται να είναι μια, πολύ καλής ποιότητας μαγιά, που δικαιολογεί ελπίδες ανόρθωσης της. Αν αυτές υλοποιηθούν, η χώρα μας θα περάσει στην ιστορία ως μέλος της ΕΕ, της οποίας η οικονομία καταστράφηκε, ουσιαστικά, από τους εταίρους της, και τελικά η Κίνα την βοήθησε να επιβιώσει.
Αρνητικές συνέπειες για ΕΕ
Η εισβολή της Κίνας, με το δρόμο του μεταξιού, προβλέπεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ύψος των εμπορικών συναλλαγών της με τη Δύση. Η μακροχρόνια κρίση της ΕΕ, είχε ως συνέπεια τη στασιμότητα του εμπορίου της με τον νέο δρόμο του μεταξιού. Και ενώ πριν από την κρίση οι εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών, από χώρες που ανήκουν στη στρατιά του νέου δρόμου του μεταξιού, αύξαναν με ετήσιο ρυθμό 19%, μετά την κρίση και για την περίοδο 2008-2014, ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν μόνο 2%.
Οι εξαγωγές της Ευρώπης προς χώρες του νέου δρόμου του μεταξιού, για την περίοδο 2008-2014, εμφανίζουν πτώση της τάξης των 25 δισ. δολαρίων (σε σχέση με την περίοδο 2000- 2008), ενώ οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 250 δισ. δολάρια. Οι κακές αυτές εξελίξεις για την Ευρώπη περιόρισαν, όπως ήταν φυσικό, και το μερίδιο αγοράς της από 38% σε 30%, ενώ το αντίστοιχο της Κίνας αυξήθηκε από 9% σε 16%.
Και οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο δραματικές για την Ευρώπη, όταν αναφέρονται στο μερίδιο αγοράς της για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που εμφανίζει πτώση από 62% σε 30%, ενώ αντιθέτως η αντίστοιχη εξέλιξη για την Κίνα διαπιστώνει αύξηση από 15% σε 26%. Παρότι η εξέλιξη των συναλλαγών σε υπηρεσίες είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτές είναι εξίσου δυσμενείς για την Ευρώπη, όπως για τα προϊόντα της.
Το μέλλον της νέας οικονομικής τάξης
Τη στιγμή, που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν και λειτουργούν στις παγκόσμιες συναλλαγές τρεις μορφές παγκοσμιοποίησης: η παραπαίουσα δυτική, η ψηφιακή και η ανερχόμενη κινεζική παγκοσμιοποίηση. Αυτές οι μορφές συνοδεύονται παράλληλα και από έναν κάποιου βαθμού προστατευτισμό. Εύλογα τίθεται το ερώτημα, του τι τελικά θα υπερισχύσει. Η απάντηση δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Αυτό που φαίνεται πιθανότερο, ως εξέλιξη, αλλά με πολλές αμφιβολίες, μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:
Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από σήμερα, θα εξακολουθούν να λειτουργούν και τα τρία αυτά, παραπάνω, συστήματα. Ο κόσμος θα είναι πολυπολικός, με ανερχόμενη οπωσδήποτε την εμβέλεια της Κίνας, και με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταστεί και πάλι μονοπολικός, με την Κίνα σε θέση πλανητάρχη.
Η διεθνής επιρροή της Αμερικής θα εξακολουθήσει να μειώνεται, όχι μόνο εξαιτίας των αναπότρεπτων εξελίξεων, που συνεπάγεται η παρακμή της Δύσης, αλλά και εξαιτίας δικών της επιλογών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην εξαγγελία του Τραμπ στις 18 Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με την Αμερικανική Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας (NSS). Αυτές ακριβώς οι επιλογές περιορίζουν τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ, με τη δικαιολογία ότι είναι προς το συμφέρον της, για να τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση και στην κοροϊδία που υπέστη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Πράγματι, κατά τον πλανητάρχη, το κόστος διατήρησης της διεθνούς τάξης, από τις ΗΠΑ, υπερέβαινε τα οφέλη.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό αφορά το μέλλον της Γερμανίας, την αρχηγική της θέση στην ΕΕ-Ευρωζώνη, αλλά και στην πορεία των εγγενών επεκτατικών της σχεδίων. Οι σχετικές προβλέψεις για το 2050 εξακολουθούν να περιλαμβάνουν τη Γερμανία στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, αν και με μικρή υποβάθμιση σε σύγκριση με το 2016 (4η το 2016 και 5η το 2050). Υπάρχουν, ωστόσο, δικαιολογημένες αμφιβολίες, σχετικά με τη θέση της στην Ευρώπη και, ειδικότερα με τις μελλοντικές της συμμαχίες.
Είναι πολύ πιθανόν να μην έχει πια ενδιαφέρον να παραμείνει στην κορυφή μιας Ευρώπης που, εμφανώς, παρακμάζει, που εμφανίζει αδιέξοδα προβλήματα, που απειλείται σοβαρά με διάλυση και από την οποία, οπωσδήποτε, θα έχει εξέλθει ως η κυρίως κερδισμένη. Και, αντιθέτως, το πιθανότερο είναι να συνάψει στενές σχέσεις με τις τότε ισχυρές χώρες της υφηλίου, την Κίνα και τη Ρωσία.
Απόλυτη ανάγκη της Γερμανίας
Να ληφθεί, σχετικά, υπόψη ως προς την πιθανότητα αυτή, το γεγονός ότι η Κίνα, ξετυλίγοντας το μεγαλεπήβολο σχέδιό της του «νέου δρόμου του μεταξιού», έχει απόλυτη ανάγκη από τη Γερμανία και ειδικότερα από τα λιμάνια της, για την οικονομική μεταφορά των κινέζικων προϊόντων στην Ευρώπη. Και αναφορικά με τη Ρωσία, η αγορά της είναι ο σπουδαιότερος εξαγωγικός προορισμός της Γερμανίας ενώ εισάγει από τη Ρωσία το σημαντικότερο τμήμα του πετρελαίου και του φυσικού της αερίου.
Έχει ήδη κερδίσει έδαφος κάποιας μορφής προστατευτισμός, καθώς υποχωρεί η ισχύς της παραδοσιακής παγκοσμιοποίησης, επιβάλλονται ήδη εισαγωγικοί δασμοί, από την Αμερική, που έχουν ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο, αλλά και αυξάνει με ταχείς ρυθμούς η εμβέλεια των αποκαλούμενων «λαϊκίστικων κομμάτων«. Ωστόσο, η κινέζικη παγκοσμιοποίηση δεν θα επιτρέψει την επικράτηση κλειστών συνόρων, γιατί αυτά δεν την εξυπηρετούν. Η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι «ανοικτά σύνορα» στο βαθμό και στον τρόπο που θα συμφέρουν στην Κίνα. Η βεβαιότητα, εκτός απρόοπτων εξελίξεων, ότι η Κίνα θα καταστεί ρυθμιστής των όρων του διεθνούς εμπορίου εξοργίζει τη Δύση.
Σε παγκόσμια βάση η έναρξη της ανόδου του εθνικισμού θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με την Αμερική να «σέρνει πρώτη το χορό». Με βάση λογικές προβλέψεις θα πρέπει να αναμένεται αισθητή υποχώρηση της σημασίας της διεθνούς κίνησης για εγκαθίδρυση παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς επανέρχεται και ισχυροποιείται το υποβαθμισμένο, κατά τη διάρκεια επικράτησης της παγκοσμιοποίησης, έθνος- κράτος.
Η κινέζικη παγκοσμιοποίηση θα συνυπάρξει για λίγο ακόμη με τα παλαιότερα καθεστώτα κοσμοθεωριών, αλλά θα αυξάνει συνεχώς την υπεροχή της απέναντι σε αυτά. Από τη στιγμή που η παγκόσμια κυριαρχία της θα καταστεί αδιαφιλονίκητη, η δική της παγκοσμιοποίηση, και μόνον αυτή, θα καθιερωθεί ως η επίσημη διεθνής οικονομική τάξη. Η ψηφιακή παγκοσμιοποίηση θα εξακολουθήσει ανεμπόδιστη να ανέρχεται, να εξυπηρετεί και όλες τις άλλες μορφές παγκοσμιοποίησης, και γιατί όχι και τον προστατευτισμό, δεδομένου ότι η σχέση της με αυτές είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική.
Πηγή: slpress.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Προς ενεργειακό-αμυντικό αρραβώνα οδηγούνται Κύπρος-Γαλλία

Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακοίνωση ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε διάφορα επίπεδα, ενεργειακά, περιφερειακά και στρατιωτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις, χωρίς να προϋποθέτει τούτο συναντήσεις σε ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο. Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τρία πεδία.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά στρατιωτικές διευκολύνσεις, προσφέρεται για άμεση χρήση η αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο. Σε σχέση με τη ναυτική βάση, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση από τον υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, που θα αφορά τη δημιουργία ναυστάθμου. Η πρόταση αφορά τη ναυτική βάση στο Μαρί.
Αναφορικά με τις στρατιωτικές διευκολύνσεις, που είναι διαφόρων μορφών, αυτό που επιδιώκεται είναι η αναβαθμισμένη και μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στο νησί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όποια προσπάθεια επιχειρηθεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τρίτους, στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Τουρκία. Αυτό το κρίσιμο σημείο αναμένεται ότι θα διευκρινισθεί κατά τις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Δεύτερον, σε σχέση με τα ενεργειακά, είναι προφανές πως το Παρίσι θα ενισχύσει την παρουσία της στα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι συνεργασία της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI.
Τρίτον, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Γαλλίας στις περιφερειακές εξελίξεις και το Παρίσι αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Τα ζητήματα αυτά τα συζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι, την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο (πριν έλθει στην Κύπρο). Ενόψει αυτού του ενδιαφέροντος η Γαλλία θα έχει ad hoc συμμετοχή στην τριμερή σύνοδο Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όταν στην ατζέντα θα είναι τα ενεργειακά.
Η συνεργασία, κυρίως αυτή που αφορά την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας, δεν σημαίνει πως το Παρίσι αναλαμβάνει να καλύψει αμυντικά την Κύπρο. Ωστόσο, η παρουσία κρίνεται από την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα είναι σημαντική. Εκτιμάται πως εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχέση με τις επιθετικές-επεκτατικές προθέσεις της Τουρκίας.
Πηγή: slpress.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Η αλήθεια για τη Βενεζουέλα

Οι πιέσεις που ασκούνται στον Maduro θεωρούνται ως ένα πραξικόπημα του αμερικανικού βαθέως κράτους – το οποίο στην προκειμένη περίπτωση υπερίσχυσε του προέδρου Trump, αναγκάζοντας τον να ευθυγραμμιστεί μαζί του, με στόχο την καταστροφή της Λεκάνης της Καραϊβικής.
Άρθρο
Η Γερμανία, μαζί με ορισμένες άλλες χώρες της Ευρώπης, αναγνώρισε τον Juan Guaidó που προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας – οπότε θεώρησε τον εαυτό της συνυπεύθυνο για την υπερψήφιση ή καταψήφιση κυβερνήσεων σε μία ξένη χώρα. Ο ισχυρισμός δε, σύμφωνα με τον οποίο ολόκληρη η Ευρώπη στηρίζει το «μεταβατικό πρόεδρο», είναι ανυπόστατος – αφού η Ιταλία έθεσε βέτο, η Ελλάδα είναι αντίθετη, ενώ αρκετές άλλες χώρες, ιδίως οι φιλικές προς τη Ρωσία, δεν έχουν πάρει θέση.
Η άνευ προηγουμένου αυτή αλαζονεία της Γερμανίας αποτελεί μέρος ενός σεναρίου των Η.Π.Α., στο οποίο συμμετέχει η χώρα – με στόχο τον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας εν πρώτοις και της Κίνας κατά δεύτερο λόγο στη Λατινική Αμερική. Μίας επιρροής που, σύμφωνα με τις Η.Π.Α., αφορά κυρίως τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα – όπου η υπερδύναμη σχεδιάζει την ανατροπή των κυβερνήσεων των δύο άλλων χωρών, αφού όμως προηγουμένως ο Maduro αντικατασταθεί από τον Guaidó.
Η παρούσα προσπάθεια ανατροπής του Maduro είναι το αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος εκ μέρους των Η.Π.Α. – ενώ οι σύμμαχοι τους στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική προσπαθούν να διασώσουν την παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης, υιοθετώντας ξανά τις αποικιακές τους μεθόδους (πηγή).
Μπορεί λοιπόν να είναι πράγματι ένας δικτάτορας ο Maduro, έχοντας εφαρμόσει μία εντελώς αποτυχημένη οικονομική πολιτική που κατέστρεψε τη χώρα του, όπως έχουμε αναλύσει (πηγή), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να στηρίζει κανείς αυτές τις μεθοδεύσεις – τις οποίες άλλωστε βιώνουμε στην Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε στρατιωτική αποικία των Η.Π.Α. και σε οικονομικό προτεκτοράτο της Γερμανίας. Δύο κρατών που δεν δίστασαν να υποχρεώσουν την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τη Μακεδονία – αποτελώντας το μεγάλο χαμένο της συμφωνίας των Σκοπίων.
Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που ασκούνται στη Βενεζουέλα θεωρούνται ως ένα πραξικόπημα του αμερικανικού «βαθέως κράτους» – το οποίο στην προκειμένη περίπτωση υπερίσχυσε του προέδρου Trump. Όπως γράφεται, «τελικά ο πρόεδρος ευθυγραμμίστηκε με τις φιλοδοξίες του αμερικανικού βαθέως κράτους, για τη καταστροφή της Λεκάνης της Καραϊβικής» – ενώ στήριξε τον αντιπρόεδρο M. Pens και τον γερουσιαστή M. Rubio στην αποσταθεροποιητική τους επιχείρηση στη Βενεζουέλα. Λέγεται πάντως πως μπορεί επίσης να υποστηρίξει τους ίδιους δύο άνδρες, στα σχέδιά τους για το Ισραήλ και τη Συρία.
Η ανακοίνωση τώρα του προέδρου Trump πως αναγνωρίζει τον Juan Guaidó ως νόμιμο πρόεδρο της της Βενεζουέλας, προετοιμάστηκε από ένα υπόγειο πυρήνα στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο – όπως περιέγραψαν με λεπτομέρειες οι Times της Νέας Υόρκης στις 26 Ιανουαρίου. Κύριος χειριστής ο γερουσιαστής της Florida M. Rubio, οιονεί υπουργός των Εξωτερικών για την Λατινική Αμερική, ο οποίος διευθύνει και εκφράζει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή – σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ M. Pens, και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας J. Bolton.
Ειδικότερα, στις 22 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο, οι τρεις τους παρουσίασαν το σχέδιό τους στον πρόεδρο, που το αποδέχτηκε. Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης, «ο κ. Pens κάλεσε τον Guaidó στο τηλέφωνο και του είπε ότι οι ΗΠΑ θα τον στήριζαν, αν διεκδικούσε την προεδρία.»
Ο αντιπρόεδρος Pens μετέδωσε στην συνέχεια ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην Βενεζουέλα, με το οποίο καλούσε τους διαδηλωτές «να κάνουν να ακουστεί αύριο η φωνή τους» – διαβεβαιώνοντάς τους εξ ονόματος του προέδρου Trump και του αμερικανικού λαού με τα εξής: «Είμαστε μαζί σας όσο δεν έχει αποκατασταθεί η Δημοκρατία, ενώ ο Maduro είναι ένας δικτάτορας, που ποτέ δεν κέρδισε την προεδρία με ελεύθερες εκλογές».
Το συγκεκριμένο παρασκήνιο αποκαλύπτει ότι, οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις ελήφθησαν στις ΗΠΑ εξ αρχής από το «Βαθύ Κράτος» – από το υποχθόνιο κέντρο δηλαδή της πραγματικής εξουσίας των οικονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των στρατιωτικών ολιγαρχιών. Αυτές αποφάσισαν να ανατρέψουν πραξικοπηματικά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας – μίας χώρας που διαθέτει, εκτός από μεγάλα αποθέματα πολύτιμων ορυκτών, τον μεγαλύτερο στον κόσμο πετρελαϊκό πλούτο, ίσο με 300 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή έξι φορές μεγαλύτερα από των ΗΠΑ.
Θυμίζουμε πως για να απελευθερωθεί από την παγίδα των κυρώσεων η Βενεζουέλα, οι οποίες φθάνουν στο σημείο να την εμποδίζουν να εισπράττει το αντίτιμο του πετρελαίου που πουλάει στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της αποφάσισε να τιμολογεί τις πωλήσεις του πετρελαίου της όχι πλέον σε δολάρια, αλλά σε κινεζικά γουάν. Ως εκ τούτου αποτελούσε κίνδυνο για τα πετροδολάρια, όπως ο Σαντάμ στο Ιράκ – χωρίς τα οποία η οικονομία των Η.Π.Α. θα καταρρεύσει.
Λογικά λοιπόν οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να επισπεύσουν την ανατροπή του Maduro, αφού προηγουμένως εξασφάλισαν τη συνεργασία του Guaidó – κάτι ανάλογο δηλαδή με το πραξικόπημα που δρομολόγησαν στη Βραζιλία (ανάλυση). Όσον αφορά τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας, τους είναι άμεσα απαραίτητος όχι ως δική τους πηγή ενέργειας, αλλά σαν στρατηγικό εργαλείο ελέγχου της διεθνούς αγοράς – με βασικούς αντιπάλους τη Ρωσία και την Κίνα (ενώ η μάχη της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται).
Προηγουμένως, με τη βοήθεια των κυρώσεων (όπως το 2014 εναντίον της Ρωσίας) και του σαμποτάζ, επιδείνωσαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας – ειδικά όσον αφορά τις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης, από τα οποία είναι εξαρτημένη η χώρα λόγω των λαθών των κυβερνήσεων της, ενώ η έλλειψη τους είναι αυτή που πυροδοτεί την κοινωνική δυσφορία, η οποία καταλήγει σε εσωτερικές αναταραχές και εξεγέρσεις.
Εκτός αυτού οι Η.Π.Α. διείσδυσαν με τις γνωστές ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν επίσης στην Ουκρανία – οι οποίες χρηματοδότησαν μέσα σε ένα χρόνο στη Βενεζουέλα σαράντα προγράμματα για «την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας!», με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το κάθε ένα. Επί πλέον η Μ. Βρετανία μπλοκάρισε το χρυσό της Βενεζουέλας, ενώ το Βέλγιο κεφάλαια ύψους 1,2 δις $ – με την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να απευθύνει τελεσίγραφο στον Maduro για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, όταν η ίδια ένα χρόνο πριν είχε αρνηθεί την πρόσκληση του να εποπτεύσει τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα (πηγή).
Αυτή είναι η αλήθεια, με βάση τις πηγές που έχουμε παραθέσει, καθώς επίσης την κοινή λογική – χωρίς σε καμία περίπτωση να δικαιολογούμε το Maduro για την απολυταρχική πολιτική και τα οικονομικά του λάθη, τα οποία τον οδήγησαν στην παγίδα των Η.Π.Α.
Πηγή: analyst.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Τα αποκαλυπτήρια του Hellas Sat 4 (Βίντεο)

Όταν το 2001 συστάθηκε ο ελλαδοκυπριακός δορυφορικός οργανισμός Hellas Sat και ο επικεφαλής του, συμπατριώτης μας Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς μιλούσε για την ετοιμασία και εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας στις κοινές διαστημικές τροχιακές θέσεις των δύο χωρών, οι πλείστοι μειδιούσαν με τον ονειροπόλο και δονκιχωτικό σχεδιασμό.
Δύο χρόνια μετά, το 2003, εκτοξευόταν πανηγυρικά από το Κέιπ Κανάβεραλ ο πρώτος δορυφόρος, που κατασκευάστηκε από τη γαλλική Astrium και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δορυφόρους της περιόδου, ο Hellas Sat 2, o οποίος εδώ και 15 χρόνια λειτουργεί με απόλυτη τεχνική και εμπορική επιτυχία από το Διάστημα. O Hellas Sat 1 ήταν ένας δορυφόρος σε τροχιά ήδη, στο τέλος της ζωής του, που αποκτήθηκε και μεταφέρθηκε προσωρινά στο διαστημικό σημείο που έπρεπε, για να εκπέμψει σήμα για ελάχιστο διάστημα, ώστε να κατακυρωθούν οι συχνότητες και η τροχιακή θέση Κύπρου και Ελλάδας.
Στο μεταξύ, στην Κύπρο -στην Κοφίνου- και στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν μεγάλα επίγεια κέντρα ελέγχου δορυφόρων, με πολλαπλές πλέον διαστημικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ο έλεγχος δορυφόρων τρίτων χωρών και διαχειριστών.
Στα 15 χρόνια, εξελίχθηκε μια σειρά έμπειρων και διεθνούς αναγνώρισης Κύπριων και Ελλαδιτών ειδικών, στην κατασκευή, έλεγχο και διαχείριση δορυφόρων και όχι μόνο.
Το περασμένο καλοκαίρι, παρακολουθήσαμε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού Γαλλική Γουιάνα, την επιτυχή εκτόξευση του Hellas Sat 3, του μεγαλύτερου σε τροχιά εμπορικού δορυφόρου της Ευρώπης, που κατασκευάστηκε από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο διαστημικό κολοσσό Inmarsat. Πρόσφατα, ξεκίνησαν μέσω του δορυφόρου αυτού της Hellas Sat, ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα σύνδεσης με γρήγορο ίντερνετ και κινητή τηλεφωνία των αεροπλάνων που πετούν πάνω από την Ευρώπη. Κι αυτό είναι μόνο ένα μέρος των δυνατοτήτων του δορυφόρου, κυρίως τηλεπικοινωνιακών, αλλά και υπηρεσιών για κάλυψη κρατικών αναγκών Ελλάδας και Κύπρου.
Τώρα, στις τεράστιες εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Άλτο Πάλο της Καλιφόρνια, στην Κοιλάδα της Σιλικόνης, είδαμε από κοντά τον νέο δορυφόρο Hellas Sat 4, να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχων, μέσα στις αίθουσες που προσομοιάζουν σε συνθήκες διαστήματος. Πρώτη εντύπωση -τεράστιος- και αμέσως γεννάται το ερώτημα: Αν ο Hellas Sat 3, με μήκος 7,5 μέτρων είναι ο μεγαλύτερος σε τροχιά δορυφόρος της Ευρώπης, τότε ο Hellas Sat 4, με μήκος 10 μέτρων τι πρέπει να είναι; Όμως το μέγεθος, και οι εξαιρετικά αυξημένες δυνατότητες, είναι μόνο η μία πτυχή που προκαλεί τις εντυπώσεις ακόμα και των πολύ έμπειρων στις διαστημικές και δορυφορικές τεχνολογίες. Είναι χαρακτηριστικό: Είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός ή στρατιωτικός δορυφόρος που κατασκεύασε η Lockheed Martin.
Η άλλη πτυχή, είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες που διαθέτει, που τον μετατρέπουν σε έναν υπερσύγχρονο δορυφόρο, που ενσωματώνει την αιχμή της καινοτομίας στον τομέα. Η βάση -η πλατφόρμα του δορυφόρο-, είναι η LM200, που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από την Lockheed Martin σε μεγάλης σημασίας στρατιωτικά και επιστημονικά προγράμματα των ΗΠΑ, αλλά με προσθήκη νέων τεχνολογιών.
Δύο από αυτές που μπορούν να αναφερθούν, είναι πρώτα-πρώτα οι ηλιοσυλλέκτες και δεύτερο οι μικροί πύραυλοι που διορθώνουν την πορεία του δορυφόρου στο Διάστημα στις τρεις διαστάσεις.
Οι ηλιοσυλλέκτες -τεράστιοι, με μήκος 20 μέτρων και πλάτος σχεδόν 3 μέτρων ο κάθε ένας από τους δύο που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια των πέραν των 16 κιλοβάτ που τροφοδοτεί όλες τις λειτουργίες του δορυφόρου. Επίσης, μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι ηλιοσυλλέκτες κατά την εκτόξευση είναι μαζεμένοι και αναδιπλώνονται όταν ο δορυφόρος τίθεται σε τροχιά μετά την εκτόξευση –ένα σημαντικό στάδιο για μια επιτυχή εκτόξευση. Στην περίπτωση του Hellas Sat 4, μια από τις καινοτομίες στους ηλιοσυλλέκτες είναι το γεγονός ότι είναι μαζεμένοι σε «φυσερό» και ανοίγουν, αντί «διπλωμένοι» και ξεδιπλώνονται όπως συνήθως γίνεται σε δορυφόρους.
Μια άλλη πολύ σημαντική καινοτομία, είναι το γεγονός ότι οι κινητήρες, δηλαδή μικροί πύραυλοι που ελέγχονται από τους επίγειους σταθμούς ελέγχου και πυροδοτούνται για ελάχιστο χρόνο ανάλογα με τη διόρθωση στην κατεύθυνση και την ταχύτητα που απαιτείται ώστε να παραμένουν σταθεροί στη γεωστατική τους θέση, δεν λειτουργούν με υγρά χημικά, όπως συνήθως στους δορυφόρους, αλλά με ηλεκτρισμό.
Η εκτόξευση του δορυφόρου προγραμματίζεται να γίνει όπως και ο προηγούμενος δορυφόρος από το Ακρωτήριο Kουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με έναν από τους πιο ισχυρούς και ασφαλείς εκτοξευτήρες, τον Arianne 5 περί τα τέλη του έτους.
Κύπριοι στην αιχμή της τεχνολογίας
Ο τεχνολογικά εξελιγμένος δορυφόρος Hellas Sat 4, έχει τρεις υπεύθυνους επιστήμονες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του –ένας ειδικός της Lockheed Martin, ένας ειδικός της Hellas Sat και ένας του Κέντρου Τεχνολογίας και Επιστήμης «Βασιλιάς Αμπτούλ Αζιζ», της Σαουδικής Αραβίας. Από πλευράς Hellas Sat, ο επικεφαλής του οργανισμού Hella Sat που είχε αναδείξει εξ αρχής ως στρατηγική την ανέλιξη νέων Κυπρίων και Ελλαδιτών επιστημόνων στον τομέα, ανέθεσε την ευθύνη σχεδιασμού και στενής παρακολούθησης του προγράμματος και της κατασκευής του υπερσύγχρονου δορυφόρου, στον Κύπριο μηχανολόγο δορυφορικών συστημάτων Κενδέα Καραντώνη, που αναδείχθηκε σε έναν εξαιρετικό ειδικό για τέτοιου μεγέθους και τεχνολογίας δορυφόρους, που όπως διαπιστώσαμε, αντιμετωπίζεται με σεβασμό ακόμα και από κορυφαίους ειδικούς του τομέα στην Locheed Martin, που έχουν εμπειρία συμμετοχής σε πέραν των 30 ειδικών διαστημικών προγραμμάτων της NASA.
Το ενιαίο διαστημικό δόγμα συνεχίζεται
Από πολύ κοντά -κυριολεκτικά- παρακολουθούν την εξέλιξη του κοινού δορυφορικού προγράμματος Ελλάδας – Κύπρου τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης, μαζί με τον γενικό διευθυντή του ελλαδικού υπουργείου και υπεύθυνο για το διαστημικό πρόγραμμα της Ελλάδας, γενικό γραμματέα του υπουργείου για θέματα τηλεπικοινωνιών, Βασίλη Μαγκλάρα.
Από την κατασκευή, τις δοκιμές και την εκτόξευση του Hellas Sat 3 και τώρα τις δοκιμές του Hellas Sat 4, η γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, όπως και η γνώση με την άμεσή τους παρουσία στην καρδιά των κυριότερων κέντρων κατασκευής και σχεδιασμού δορυφόρων, τους επιτρέπει να σχεδιάσουν και να αποφασίσουν το πλαίσιο πολιτικών για διαστημική ανάπτυξη στην κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και νέα κοινά προγράμματα.
Μεταξύ άλλων η Ελλάδα ανακοίνωσε ήδη τη σύσταση της ελληνικής υπηρεσίας διαστήματος (Εταιρεία Διαστημικών Εφαρμογών όπως θα ονομάζεται), με προχωρημένο ήδη πρωτοποριακό αναπτυξιακό πρόγραμμα στον τομέα. Για την Κύπρο, η υλοποίηση και η περαιτέρω προώθηση ερευνητικών διαστημικών προγραμμάτων από φορείς της Κύπρου, είναι αποτέλεσμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, που προώθησε κάτω και από αυτές τις εμπειρίες ο Μάριος Δημητριάδης, ικανοποιώντας και χρόνια αιτήματα του ερευνητικού κλάδου υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο.
Πηγή: philenews.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Αφιέρωμα: Πώς η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις της ΕΕ και αγοράζει υλικά για στρατιωτική χρήση

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βρει έναν τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν εμπάργκο αγοραπωλησιών οπλικών συστημάτων στην Ρωσία, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται πολλά από τα απαραίτητα εξαρτήματα και υποσυστήματα που χρειάζεται για την απρόσκοπτη παραγωγή στρατιωτικού επιπέδου συστημάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γερμανική Bild, οι εν λόγω κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το 2014 και την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, παραβιάζονται από γερμανικές εταιρείες που πουλάνε στην Ρωσία ένα κρίσιμο εξάρτημα για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV): τις έλικές τους.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει διαπιστωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αγοράζει έλικες για συνολικά επτά τύπους UAV που έχει στην δύναμή της: «Granat-1», «Granat-2», «Granat-3», «Tachion», «ZALA-42104M» , και «Orlan-2″.
Οι πρώτες πτήσεις αυτών των εγχώριων ρωσικών UAV πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2012. Ωστόσο, άρχισαν να παράγονται μαζικά μόλις μεταξύ του 2015 και του 2016 και στη συνέχεια άρχισαν να παραδίδονται σε διάφορες μονάδες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ δεν αφορούσαν μόνο στρατιωτικό υλικό αλλά είχαν προβλεφθεί και εμπορικοί περιορισμοί για υλικά της λεγόμενη «διττής» χρήσης, δηλαδή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές.
Η γεμανική εφημερίδα ζήτησε από τη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία οικονομικών και εξαγωγικού ελέγχου (BAFA) διεκρινίσεις για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με την BAFA, υπάρχει γενική απαγόρευση παροχής αγαθών διττής χρήσης στη Ρωσία «εάν τα αγαθά αυτά είναι ή θα μπορούσαν να είναι εν όλω ή εν μέρει σχεδιασμένα για στρατιωτικούς σκοπούς [στο παράδειγμα που περιγράψατε εσείς (σ.σ. η BILD): ενδεχομένως για εγκατάσταση σε στρατιωτικά συστήματα] ή για στρατιωτικό τελικό χρήστη».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η BAFA απέφυγε να τοποθετηθεί οριστικά: «Η εξαγωγή πτερυγίων προπέλας και πτυσσόμενων ελίκων υπόκειται εν μέρει σε έγκριση. Ωστόσο, αν υπάρχει απαίτηση άδειας και εάν πρέπει να επιτραπεί η εξαγωγή, πρέπει να εξεταστεί σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση ξεχωριστά».
Όσον αφορά το ζήτημα της παράκαμψης των κυρώσεων, είναι σημαντική η χρονική στιγμή κατά την οποία τα γερμανικά υλικά αγοράστηκαν από ρωσικές εταιρείες στην ΕΕ. Με λίγα λόγια, όλα τα υλικά που αγοράστηκαν και εισήχθησαν στη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2014 και εξής θα συνιστούσαν παράκαμψη κυρώσεων.
Η BILD έστειλε γραπτό ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Στην συνέχεια επικοινώνησε και με κάποιες από τις επίμαχες εταιρείες για να δει και την δικιά τους άποψη. Συγκεκριμένα, επικοινώνησε με τις Graupner/SJ GmbH από το Κιρχάιμ aero-naut Modellbau GmbH & Co.KG από το Ρώτλινγκεν. Και οι δύο εταιρείες δήλωσαν «συγκλονισμένες» που έμαθαν ότι τα υλικά τους είχαν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο κ. Thorsten Rechthaler, γενικός διευθυντής της aero-naut δήλωσε ότι «Πουλάμε τα προϊόντα μας αποκλειστικά σε εξειδικευμένα καταστήματα μοντέλων και σε εταιρείες χονδρικής πώλησης μοντέλων, οι οποίες με τη σειρά τους προμηθεύουν με τα προϊόντα μας εξειδικευμένους πωλητές λιανικής και τελικούς καταναλωτές. Σε ποιον τα προϊόντα μεταπωλούνται, μέσω διαφόρων διαύλων διανομής, δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε επαφή με στρατιωτικές ή κρατικές οργανώσεις.»
Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η βιομηχανική ή στρατιωτική χρήση των υλικών μας που χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός ποτέ δεν είχε προβλεφθεί» κι υποσχέθηκε ότι «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποστηρίξουμε τέτοιου είδους χρήση και θα εξετάσουμε το βαθμό στον οποίο μπορούμε να αναλάβουμε δράση ενάντια σε μια τέτοια χρήση. Λυπούμαστε που τα προϊόντα που φτιάχτηκαν για ψυχαγωγία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το αντίθετο. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από αυτήν που προβλέψαμε.»
Ούτε η Graupner, η δεύτερη εταιρεία, γνώριζε ότι τα προϊόντα της χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο γενικός διευθυντής της Hannes Runknagel, δήλωσε σχετικά: «Δε θέλουμε – και δεν πρόκειται – να προμηθεύσουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή κατασκευαστές στη Ρωσία. Ωστόσο οι ρωσικές εταιρείες όπλων θα μπορούσαν να αγοράσουν τις πτυσσόμενες προπέλες της εταιρείας μας σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σχεδόν όλοι οι πωλητές λιανικής μοντέλων στην Ευρώπη πωλούν τα προϊόντα μας».
Ρωσικά UAV με γερμανικές έλικες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις πρόσφατες επεμβάσεις της Ρωσίας επί ουκρανικού εδάφους, όπως έχει φανεί από πολλαπλές πηγές και μάλιστα ρωσικές, όπου φαίνονται ξεκάθαρα ρωσικά UAV με έλικες με το όνομα των γερμανών κατασκευαστών τυπωμένο πάνω τους.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει πολιτικές τριβές στην Γερμανία με ορισμένους βουλευτές, όπως του Tobias Lindner των Πρασίνων που δήλωσε στην επιτροπή άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου, ότι απαιτεί τώρα να ληφθούν μέτρα ώστε να μην μπορεί η Μόσχα αποκτά υλικά για στρατιωτικά UAV από τη Γερμανία.
Βέβαια, εκτός των άλλων που υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, ένα ακόμα εύλογο ερώτημα που προκύπτει και προξενεί εντύπωση, είναι για ποιο λόγο η Ρωσία εξ αρχής να έχει ανάγκη να εισάγει έλικες και δη για μικροσκοπικά UAV από το εξωτερικό.
Η προφανής απάντηση είναι ότι απλά διότι η αεροναυπηγική της βιομηχανία δεν έχει την τεχνολογική αλλά ούτε και την παραγωγική ικανότητα να προμηθεύσει επαρκή αριθμό πτερυγίων ελικών με ικανές επιδόσεις και σε προσιτές τιμές, πράγμα που βέβαια δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά αν δεν μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους τέτοια σχετικά απλά εξαρτήματα, σε τι στάδιο βρίσκονται με πιο πολύπλοκα.
Πηγή: ptisidiastima.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Ο επίδοξος αντικαταστάτης του Blackhawk ξεκίνησε επίγειες δοκιμές

Το ελικόπτερο SB>1 Defiant, μία από τις δύο υποψήφιες επιλογές αντικατάστασης του UH-60 Blackhawk, ξεκινά επίγειες δοκιμές.
Το Defiant αναπτύσσεται από τη Sikorsky, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Lockheed Martin, και αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα που προτείνεται στον Αμερικανικό Στρατό για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα.
Όπως σημειώνει το «Popular Mechanics», το ελικόπτερο διακρίνεται για τη μορφή και τη θέση των στροφείων, που προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα και σταθερότητα. Τα συμβατικά ελικόπτερα χρησιμοποιούν το κύριο στροφείο για άντωση και τον ουριαίο ρότορα για να μην στριφογυρνούν. Στο SB>1 Defiant επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση με την χρήση δύο κύριων ρότορων, που περιστρέφονται αντίθετα ο ένας από τον άλλο.
Παρόμοιo χαρακτηριστικό εφαρμόζεται στα ρωσικά Ka-50/52, αλλά στο Defiant υπάρχει κάτι περισσότερο, που προσφέρει μεγαλύτερη ώθηση: ένας επιπλέον έλικας, τοποθετημένος στο ουραίο τμήμα και έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μεγαλύτερης ταχύτητας. Συγκριτικά, το Defiant πετυχαίνει μέγιστη ταχύτητα 460 km/h, ενώ το UH-60L 294km/h και το ΑΗ-64A/D 293km/h. Τα Ka-50/52 αναπτύσσουν με τη σειρά τους 315km/h.
Πριν την παρουσίαση του Defiant, η Sikorsky πειραματίσθηκε με το ελικόπτερο επίδειξης τεχνολογίας X-2 και το ελικόπτερο αναγνώρισης S-97 Raider. Σε σχέση με αυτά, το SB>1 είναι μεγαλύτερο. Το πλήρωμα του SB>1 αποτελείται από τέσσερα μέλη και το Defiant μπορεί να μεταφέρει 12 επιβάτες. Το σύστημα προσγείωσης του νέου ελικοπτέρου είναι επίσης ανασυρόμενo, αντίθετα με το αντίστοιχο του Blackhawk. Για το πρόγραμμα αντικατάστασης του AH-64, μοιάζει πιθανή η προσφορά SB>1 εξοπλισμένου με Κ/Β JAGM και πυροβόλο των 30mm.
Ο άλλος κύριος υποψήφιος για την αντικατάσταση των Blackhawk και Apache είναι το V-280 Valor. Η πρώτη πτήση του SB>1 Defiant αναμένεται να συμβεί εντός του έτους.
Πηγή: ptisidiastima.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Πρώτοι οι Αξιωματικοί Τεθωρακισμένων της ΕΦ σε Σχολείο ΤΘ της Αιγύπτου

Δυο Αξιωματικοί Τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς εκπροσώπησαν επαξίως την Εθνική Φρουρά κατακτώντας την πρώτη θέση στο Σχολείο «Advanced Tank Company Commander Course Egypt» που διεξήχθη στην Αίγυπτο από τον Στρατό της χώρας με τη συμμετοχή δεκαεφτά Αξιωματικών από έντεκα χώρες με διάρκεια 4 μηνών.
Οι Αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν και αξιολογήθηκαν σε τακτικές μάχης, χημικού πολέμου, προσανατολισμού και τήρηση κατευθύνσεων, αθλητικών δοκιμασιών, υποστήριξης μάχης, τεχνικών χαρακτηριστικών αρμάτων μάχης κ.α. κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες της ερήμου.
Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Προκεχωρημένο Σχολείο Τεθωρακισμένων της Αιγύπτου και προσκλήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του.
Οι Αξιωματικοί μας όχι μόνο διακρίθηκαν για τις υψηλές επιδόσεις τους αλλά και για την εξαιρετική εικόνα που έδειξαν καθ’όλη την διάρκεια της παραμονής τους και της τριβής τους με άλλους Αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες, βάζοντας έτσι την Κύπρο στον χάρτη και επιδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο του Κύπριου Αξιωματικού.
Πηγή: proelasi.org
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
Hellas Sat 4: Όλα έτοιμα για την εκτόξευση από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στις 23:01′ ώρα Ελλάδος ( Live Βίντεο)

Τοποθετημένος μέσα στη ‘μύτη’ του εκτοξευτήρα Ariane 5, του πλέον ισχυρού εκτοξευτήρα του πλανήτη, ο δορυφόρος Hellas Sat 4 φορτίζει τις ειδικές του μπαταρίες στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Εδώ, μέσα στη ζούγκλα της προνομιακής για διαστημικές εκτοξεύσεις γωνιάς της Νοτίου Αμερικής, υπερπόντιας περιοχής της Γαλλίας, που από τη δεκαετία του ’60 μοιάζει να ζει και να αναπνέει στους ρυθμούς του Διαστήματος, μια ανάσα από τον Ισημερινό, όλα είναι έτοιμα. Ήδη, εδώ και μερικά 24ωρα, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι διευθετήσεις κι η τελευταία τεχνική συνάντηση πριν την εκτόξευση (σ.σ διαδικασία που από τους υπεύθυνους του προγράμματος ονομάζεται Launch Readiness Review) και έτσι όλα είναι έτοιμα για την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.
Τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 23:01′ ώρα Ελλάδος/Κύπρου, είναι το καμάρι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, ο εκτοξευτήρας Ariane 5 με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, που θα εκτοξεύσει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο Hellas Sat 4 της Hellas Sat, «στο ειδικό payload fairing μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί και σφραγιστεί ήδη», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς. O νέος δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα ‘συναντήσει’ τον Hellas Sat 3 που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.
Μαγκλάρας: το Διάστημα μας δίνει δυνατότητες
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Βασίλης Μαγκλάρας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm» την εκτόξευση του υπερσύγχρονου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 4.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκτόξευση και πρέπει να αναλογιστούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το Διάστημα. Οι δορυφόροι αξιοποιούνται ως επί το πλείστον για την εθνική άμυνα, για τη δημόσια ασφάλεια -τον στρατό, την αστυνομία, τα σώματα ασφαλείας- και για τις τηλεπικοινωνίες της χώρας που έχουν ένα ιδιαίτερα αναπτυξιακό πρόσημο» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγκλάρας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εκτόξευση.
Πρόσθεσε πως «το ελληνικό δημόσιο με αυτή την εκτόξευση θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του, στις 39 μοίρες ανατολικά, που είναι η τροχιακή θέση της Ελλάδας. Σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουμε σχεδόν τετραπλασιάσει τα δικαιώματα μας και τις δυνατότητες που μας δίνει το διάστημα. Ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχαμε μόνο έναν αναμεταδότη, σήμερα έχουμε εφτά στη διάθεση μας».
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ευχήθηκε όλα να πάνε καλά στη διαδικασία εκτόξευσης, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, υποστηρίζοντας πως ο Hellas Sat 4 «είναι από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους δορυφόρους. ‘Εχει κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των τεχνολογιών και μπορεί να αξιοποιήσει και να απολαύσει τις τεχνολογίες που ανοίγουν πολύ μεγάλες, νέες, δυνατότητες».
«Η Ελλάδα το 2017 εκτόξευσε τον Hellas Sat 3 και τώρα εκτοξεύει τον Hellas Sat 4. Η χώρα μας μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει εκτοξεύσει δύο δορυφόρους πολύ σύγχρονους, πολύ μεγάλους με νέες δυνατότητες» είπε ο κ.Μαγκλάρας.
Ο πρώτος του είδους του στον κόσμο με τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής.
Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο. Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου, ο επιστήμονας που βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2019 στη Γαλλική Γουιάνα παρακολουθώντας βήμα, βήμα τις διαδικασίες πριν την εκτόξευση. Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.
Ο νέος δορυφόρος δεν θα διαθέτει τους καθιερωμένους κρυσταλλικούς ηλιοσυλλέκτες που είχαν παλαιότεροι δορυφόροι αλλά θα διαθέτει ηλιοσυλλέκτες υψηλότατης, «νέας τεχνολογίας που μοιάζει με πανί και θα ανοίγουν (σ.σ τεχνολογία multi-mission modular solar array)», όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς. Ο Hellas Sat 4 θα είναι επιπλέον και ένας υβριδικός δορυφόρος.
«Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο περισσότερα στο διάστημα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και «για τον λόγο αυτό το σκάφος που θα εκτοξευτεί έχει κωδικό LM2100ΤR» συμπλήρωσε ο κ. Καραντώνης.
Η εκτόξευση αποτελεί μια εξέλιξη-σταθμό ώστε η Hellas Sat να παρέχει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες στην αγορά σήμερα και για τα επόμενα χρόνια και φέρνει τις υπηρεσίες της Hellas Sat σε μια νέα εποχή «μετά και το 2017 όταν διατέθηκαν στην αγορά και οι υπηρεσίες του νέου Hellas-Sat 3 με την εκτόξευση του δορυφόρου επίσης από τη Γαλλική Γουιάνα και την επιτυχή τοποθέτηση του στην ελληνική τροχιακή θέση στις 39 μοίρες» όπως εξήγησε ο κ.Πρωτοπαππάς. Εκεί ακριβώς, στις 39 μοίρες, αναμένεται να βρεθεί και ο νέος Hellas Sat 4.
Στην εκτόξευση θα παρευρεθούν, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ Βασίλης Μαγκλάρας, την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.
To γεγονός θα μεταδίδεται με ειδικές ζωντανές εκπομπές στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και στην Κύπρο από το CAPITAL TV, αλλά θα όμως ταυτόχρονα διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στους δορυφόρους της EΒU, ABS και από το δορυφόρο της εταιρείας HELLAS SAT 3. Όπως ανακοίνωσε η Hellas Sat θα πραγματοποιείται παράλληλα και διαδικτυακή μετάδοση (webcast) από την ιστοσελίδα της Hellas Sat κάτι που θα γίνεται και από ειδική ιστοσελίδα όπου θα μπορεί να ενσωματωθεί ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε portal ή ιστοσελίδα ενδιαφέρεται να μεταδώσει ζωντανά την εκτόξευση. Η εταιρία έκανε γνωστό πως η τηλεοπτική μετάδοση από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας θα ξεκινήσει στις 22.15 ώρα Ελλάδος για δοκιμές εκπομπής και η κανονική τηλεοπτική ροή θα ξεκινήσει στις 22.30. Ειδικό δε εταιρικό βίντεο, το οποίο είναι διαθέσιμο για κάθε χρήση, τηλεοπτική ή διαδικτυακή με και χωρίς Ελληνικούς υποτίτλους.
Πηγή: euractiv.gr
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com