Πρέσβης της Ελβετίας στη Μόσχα: Η Ελβετία θα ενταχθεί σε ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών μη εξαρτώμενο από τις ΗΠΑ
Το διεθνώς αναγνωρισμένο τραπεζικό κέντρο συμμετάσχει στις “φωνές” από όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου αναλογικού συστήματος για την Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT) εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Η Ρωσία, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της σύστημα, εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί στο πλαίσιο ενός συστήματος “euro-SWIFT”.
Ο Πρέσβης της Ελβετίας στη Μόσχα Yves Rossier επιβεβαίωσε ότι η χώρα του μπορεί να ενταχθεί με άλλα κράτη για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εναλλακτικής λύσης, της Εταιρείας Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT).
“Αν υπάρξουν νέες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, θα τις παρακολουθήσουμε στενά, αλλά αυτό είναι σαφώς θέμα προβληματισμού στην ΕΕ και όχι στην Ελβετία … Αλλά εάν εμφανιστεί ένα νέο σύστημα πληρωμών κάθε χώρα θα συμμετάσχει σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και εμάς βέβαια, γιατί όχι », δήλωσε ο διπλωμάτης.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ εργάζεται για εναλλακτική λύση στο SWIFT στο πλαίσιο των προσπαθειών της, για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Μετά την απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία ορόσημο τον Μάιο, η Ουάσινγκτον απειλεί να “χτυπήσει” τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Τεχεράνη με δευτερεύουσες κυρώσεις, παρόμοιες με προηγούμενες απειλές κατά των εταιριών που συνεργάζονται με τη Ρωσία για το έργο αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Αργότερα ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε, το ευρωπαϊκό σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης ενός χρηματοπιστωτικού μέσου ειδικού σκοπού, σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Spiegel. Το χρηματοπιστωτικό όχημα ειδικού σκοπού της ΕΕ θα κρατήσει τα μετρητά μέσα στο οικονομικό μπλοκ και μακριά από τα παγκόσμια δίκτυα μεταφοράς χρημάτων που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της SWIFT, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη χρήση οποιασδήποτε τράπεζας φοβούμενοι ότι θα αποκλειστεί από τις συναλλαγές με τις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ.
“Η γερμανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την EEAS και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη διατήρηση των διαύλων χρηματοδότησης πληρωμών με το Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας, “Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα είναι εντατικές και συνεχείς, με διαφορετικά υπό εξέταση μοντέλα “, ανέφερε η Politico.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να ενταχθεί
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις, εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεργαστεί σε κάποιο είδος συστήματος ευρώ-SWIFT για τη διεκπεραίωση πράξεων μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για πετρέλαιο και άλλους πόρους.
«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε τέτοιες προσφορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι αυτό θα ήταν μια διέξοδος και απάντηση σε αυτούς τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιώντας δολάρια για διακανονισμούς », δήλωσε στον ρώσικο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rossiya 24.
Το διεθνές σύστημα διατραπεζικών διεθνών πληρωμών με έδρα τις Βρυξέλλες SWIFT, που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’70, χρησιμοποιείται σήμερα από σχεδόν 11.000 οργανισμούς σε περισσότερες από 200 χώρες. Επικρίθηκε για την ανταλλαγή πληροφοριών με την αμερικανική κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το SWIFT το 2014 δήλωσε ότι έχει τεθεί υπό πίεση από ορισμένες χώρες, επιμένοντας στην ένταξή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Μετά τις δυτικές κυρώσεις σε σχέση με την ουκρανική κρίση και τις απειλές για τη μείωση της Ρωσίας από το SWIFT το 2014, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα δημιούργησε το δικό της δίκτυο, γνωστό ως Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η Ρωσική η πρόσβαση στο SWIFT διακοπεί. Νωρίτερα αυτό το έτος, μια πηγή δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η εναλλακτική λύση SWIFT της Ρωσίας θα αναβαθμιστεί και για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain μέχρι το 2019.
Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com
OmegaNbc.com
* Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε, προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778). Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com
« Rosoboronexport: Μετά τους S-400 περισσότερα συμβόλαια από την Ινδία στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων (Previous News)