Main Menu

Και εγένετο η Federal Reserve System (Fed)

 

Μια σημαντική διαφορά των ευρωπαϊκών καθώς και άλλων κρατών μεταξύ των αμερικανικών τραπεζικών συστημάτων ήταν η απουσία μιας κεντρικής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η πεποίθηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν ευάλωτη χωρίς την ύπαρξη μιας κεντρικής τράπεζας δεν ήταν νέα. Στις αρχές του 1907 ο τραπεζίτης Jacob Schiff της επενδυτικής τράπεζας Kuhn, Loeb & Co είχε προειδοποιήσει σε μία ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης λέγοντας πως «αν δεν έχουμε μια κεντρική τράπεζα για τον επαρκή έλεγχο των πιστωτικών πόρων, αυτή η χώρα πρόκειται να υποστεί τον πιο σοβαρό και εκτεταμένο χρηματοοικονομικό πανικό στην ιστορία της».
 
Οι φόβοι και οι ανησυχίες του Jacob Schiff πήραν σάρκα και οστά λίγους μήνες αργότερα στα μέσα Οκτωβρίου 1907 όταν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 50% και με την κατάρρευση μιας εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της Νέας Υόρκης Knickerbocker Trust Company καθώς και άλλων μικρότερων τραπεζών σε όλες τις ΗΠΑ. Οι ανάγκες χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος από υγιείς τράπεζες ώστε να καλυφθεί το κενό ήταν αδύνατον καθώς οι ΗΠΑ δεν διέθεταν μία Κεντρική Αρχή που να συνδέει τις τράπεζες μεταξύ τους. Η λύση στο πρόβλημα δόθηκε από την JP Morgan ως η τραπεζική υπερδύναμη της εποχής η οποία χρηματοδότησε το τραπεζικό σύστημα και τερμάτισε τον πανικό. Τα αποτελέσματα του πανικού αυτής της οικονομικής κρίσης των τριών εβδομάδων του 1907 ήταν να μείνει γνωστός στην ιστορία ως “1907 Bankers’ Panic” ή “Knickerbocker Crisis”.
Τον Νοέμβριο του 1910 σε μία ιδιωτική λέσχη Jekyll Island Club στην Πολιτεία της Georgia έγινε μία διάσκεψη από τραπεζίτες και Αξιωματούχους των ΗΠΑ για να συζητήσουν για την νομισματική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα της χώρας όπου κατέληξαν σε ένα σχέδιο για μία Εθνική Κεντρική Τράπεζα. Η πρόταση του σχεδίου μεταφέρθηκε στο Κογκρέσο όπου μετά από περίπου δύο χρόνια συζήτησης, προτάσεων και ανταλλαγής απόψεων από τους νομοθέτες το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον Ομοσπονδιακό Νόμο Federal Reserve Act για την ίδρυση της Federal Reserve System (Fedόπου ο πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε τον νόμο αμέσως και τέθηκε σε ισχύ την ίδια ημέρα στις 23 Δεκεμβρίου 1913.
Και εγένετο Federal Reserve System (Fed)
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve System) είναι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία ρυθμίζει και εποπτεύει τις ιδιόκτητες και μη εμπορικές τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέσω της υπηρεσίας χάραξης νομίσματος που διαθέτει εκδίδει τα τραπεζογραμμάτια τα οποία διοχετεύονται και εποπτεύονται μέσω της Fed στα τραπεζικά ιδρύματαΗ κύρια εργασία της Fed είναι να διαχειρίζεται οτιδήποτε αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Να ελέγχει τα τραπεζικά ιδρύματα, διάφορες αγοραπωλησίες, να καθορίζει τα επιτόκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, να διατηρεί τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα κτλ.
Ο πρόεδρος της Fed και το διοικητικό της συμβούλιο διορίζονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την συμβουλή και συναίνεση της Γερουσίας για μία τετραετή θητεία και λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή για να προστατεύεται από πολιτικές επιρροές καθώς και για να ασκεί ανεξάρτητα την νομισματική της πολιτική λαμβάνοντας τις όποιες αποφάσεις της.
Η έδρα της Fed είναι στην Washington, D.C. και αποτελείται από 12 Περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες που εδρεύουν σε συγκεκριμένες Πολιτείες των ΗΠΑ:
Boston, Massachusetts Fed
New York City, New York Fed
Philadelphia, Pennsylvania Fed
Cleveland, Ohio Fed
Richmond, Virginia Fed
Atlanta, Georgia Fed
Dallas, Texas Fed
St. Louis, Missouri Fed
Kansas City, Missouri Fed
Chicago, Illinois Fed
Minneapolis, Minnesota Fed
San Francisco, California Fed
Είναι κρατική η Fed ή ανήκει στην Ελίτ;
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η Κεντρική Τράπεζα ανήκει στο κράτος των ΗΠΑ. Εξαιρούνται οι διάφοροι συνομωσιολόγοι πειρατές του διαδικτύου που νομίζουν και γράφουν ότι μία ή δύο οικογένειες πχ Rothschild και Rockefeller μπορούν να έχουν στην ιδιοκτησία τους ολόκληρη Fed, να διαχειρίζονται την οικονομία ενός ολόκληρου κράτους 330 εκατομυρίων κατοίκων και να μην έχουν γίνει οικογενειακώς λίπασμα για τις αγροτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Όλες οι αποδείξεις που χρειάζεται κάποιος βρίσκονται στο διαδίκτυο αρκεί να μπει στην διαδικασία να τις αναζητήσει με το μυαλό στην χειροκίνητη λειτουργία και όχι στον αυτόματο πιλότο.
Donald Trump και Fed
Θα κρατικοποιήσει ο Donald Trump την Fed; Όχι βέβαια είναι ήδη από την αρχή της ύπαρξής της. Τότε προς τι ο “ντόρος” (που δεν υπάρχει αλλά λέμε τώρα); Τα πράγματα είναι απλά. Ο Donald Trump είχε ενοχληθεί όταν η Fed δύο φορές και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το 2018-2019 είχε μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών. Είχε πει και πολύ σωστά ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό από την στιγμή που η ανεργία είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και η ανάπτυξη καλπάζει και είχε πετάξει την ατάκα πως “μάλλον ο έλεγχος της Fed πρέπει να περάσει στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.
Σχετικά με την μείωση των επιτοκίων την δεδομένη στιγμή είχε δίκιο ο Trump. Όταν έχεις ανάπτυξη και σχεδόν μηδενική ανεργία 3,2% (είναι και μερικοί κ@πρίτες που βολεύονται από το επίδομα της Πρόνοιας και τα κουπόνια για το SM και δεν έχουν όρεξη για εργασία) δεν χρειάζεται να μειώνεις τα επιτόκια για να πάρουν δάνεια οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης (που μπορείς να την “τρενάρεις” για το μέλλον), έλλειψη εργατικού δυναμικού (πρέπει να εισάγεις) και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν τραπεζικές φούσκες.

 

 

Είναι σωστό να περάσει ο πλήρης έλεγχος της Fed στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Μάλλον θα είναι λάθος. Η Fed θα πρέπει να λειτουργεί ως έχει, ανεξάρτητη. Επίσης καλό θα ήταν να μην “παίζει” με την νομισματική πολιτική της χώρας για να πάει κόντρα στον πρόεδρό της (όποιος κι αν είναι αυτός) επειδή της το υποδεικνύουν “κάποιοι άλλοι”. 

 

Nosur™

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

*Το OmegaNbc.com  δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το  OmegaNbc.com  ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com


« (Previous News)