Η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία της υποβρύχιας αρχαιολογίας (Βίντεο)

Βυθισμένα ερείπια αρχαίων πόλεων και μνημεία χαμένων πολιτισμών μπορούν να εμφανιστούν και πάλι μπροστά στα μάτια μας, χάρις στις νέες τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.
Πριν από 2.000 χρόνια, αυτή η γεμάτη νερό πλέον παράκτια περιοχή κοντά στην Νάπολη ήταν ένα καταπληκτικό ρωμαϊκό θέρετρο, η Μπάια. Σήμερα, πρέπει να κάνεις κατάδυση για να δεις ό,τι έχει απομείνει από τις πολυτελείς βίλες εκείνης της εποχής. Και σύντομα όποιος αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα μπορεί να έχει μαζί του και το τάμπλετ του.
«Χάρις σ’ αυτό το σύστημα, οι δύτες θα μπορούν να ξέρουν την υποβρύχια θέση τους. Κανονικά αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς το σήμα GPS δεν λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» εξηγεί ο Φάμπιο Μπρούνο, αναπληρωτής καθηγητής εικονικής αποτύπωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.
Το τάμπλετ είναι ασφαλές στην αδιάβροχη θήκη του. Δέχεται ακουστικά σήματα από τους υποβρύχιους φάρους. Αυτό βοηθά τους δύτες μέσω ειδικής εφαρμογής να ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται στο χάρτη και να κατευθυνθούν στα πιο ενδιαφέρονται υποβρύχια σημεία. Και να βρουν αυτό το ψηφιδωτό μιας βυθισμένης ρωμαϊκής βίλας.
«Μπορούμε να δούμε σ’ αυτό το τάμπλετ έναν χάρτη που μας δείχνει πού είμαστε, τι μπορούμε να δούμε και τι είναι τα υποβρύχια ερείπια. Και επιπλέον για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε υποβρύχια την επαυξημένη πραγματικότητα« συμπληρώνει ο Φάμπιο Μπρούνο.
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος iMARECULTURE και επαναδημιουργεί την τρισδιάστατη βίλα στην οθόνη του κινητού. Ο δύτης μπορεί να κινηθεί μέσα σε μια εικονική πόλη, ενώ εξερευνά τα βυθισμένα ερείπιά της.
Οι κωδικοί QR μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις. Μπορούν όμως αυτά τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν είναι επαγγελματίες δύτες;
«Το ευρύ κοινό δεν μπορεί να καταδυθεί σε αυτά τα βάθη και δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τέτοιου είδους αρχαιολογικούς χώρους, οπότε εκμεταλλευόμαστε τις σύγχρονες τεχνολογίες για να φέρουμε πιο κοντά σε αυτούς την πολιτιστική κληρονομιά που είναι κάτω από το νερό» επισημαίνει ο Δημήτριος Σκαρλάτος, Επίκουρος Καθηγητής Φωτογραμμετρίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συντονιστής του πρότζεκτ iMARECULTURE.
Στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο, μπορούμε να δούμε πώς είναι η τρισδιάστατη αυτή επίσκεψη στην ξηρά. Μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας οδηγεί τον χρήστη σε έναν κόσμο, που φαίνεται τόσο πραγματικός. Κάποιος μπορεί να εξερευνήσει ρωμαϊκές βίλες του παρελθόντος ή να κάνει μια εικονική βουτιά σε ό,τι έχει μείνει από αυτές στο βυθό της θάλασσας, χωρίς να χρειαστεί να βραχεί καθόλου. Αυτή η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε μουσεία, σχολεία, ακόμη και στο σπίτι μας.
«Μπορείτε να κινηθείτε ανάμεσα σε αντικείμενα που δεν υπάρχουν πια. Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία τους. Μπορείτε να γνωρίσετε τους χαρακτήρες που συνδέονται με αυτά. Μπορούμε να δώσουμε μια καθηλωτική εμπειρία στο κοινό. Είναι κάτι ανεκτίμητο. Και δεν κοστίζει πλέον και τόσο πολύ» τονίζει η Σέλμα Ρίζβιτς, Καθηγήτρια Γραφικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο.
Οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας βοηθούν ώστε να γίνει πιο γνωστή και οικεία η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ερευνητές ανέπτυξαν και έναν επαγγελματικό προσομοιωτή που δείχνει ποιες είναι οι σωστές τεχνικές υποβρύχιας ανασκαφής σε αρχαιολογικούς χώρους που είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας:
«Χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οπότε μπορεί ο αρχαιολόγος, ο φοιτητής αρχαιολογίας να εκπαιδευτεί με αυτές τις τεχνολογίες, χωρίς να χρειαστεί να πάει στον χώρο, ή πριν πάει στον αρχαιολογικό χώρο και να εξειδικευτεί με την τεχνολογία και να μάθει πώς να χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές αρχαιολογίας» εξηγεί ο Φώτης Λιαροκάπης, αναπληρωτής καθηγητής Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Μάζαρικ.
Πηγή: gr.euronews.com
OmegaNbc.com
* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.
*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.
*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.
* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/
Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com