Main Menu

Άποψη: Ανεμογεννήτριες ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

Οι απόψεις είναι ένας χώρος ελεύθερης διατύπωσης απόψεων, για όλους τους πολίτες, χωρίς συγκεκριμένο θέμα.
 
Το Omega με την δημιουργία αυτής της νέας θεματικής κατηγορίας, επιθυμεί να δώσει ένα βήμα σε όλους τους πολίτες, ώστε να εκφράσουν ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία, με κόσμιο τρόπο και επιχειρήματα την άποψη τους, για όποια θέματα τους απασχολούν.
 
Όσοι επιθυμούν μπορούν να στείλουν στο email: news@OmegaNbc.com την άποψη τους σε ένα κείμενο, με πάνω από 50 λέξεις και μια φωτογραφία της επιλογής τους, σχετική με το θέμα, εάν επιθυμούν.

 


Άποψη
Καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι. 
 
Είχα υποσχεθεί να γράψω για το έγκλημα που διαπράττεται στα ελληνικά βουνά με τις ανεμογεννήτριες και το έπραξα.
Στα ελληνικά βουνά συντελείται ένα διαρκές έγκλημα.
 
Καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί για μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή (στόχος το 32% το 2030 για την Ε.Ε.), αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, αδειοδότησης ή εγκατάστασης περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες σε πάνω από 1.500 σημεία της χώρας, στην πλειονότητά τους ερήμην των. τοπικών κοινωνιών.
 
Για να δημιουργηθεί, όμως, ένα αιολικό πάρκο απαιτούνται συνήθως αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων (και διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου), πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις (μία για κάθε ανεμογεννήτρια βάρους 200 τόνων). Πέραν της αισθητικής αλλοίωσης του περιβάλλοντος, οι περιβαλλοντολογικές, γεωλογικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.
 Όπου εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες έχουμε αποψίλωση δασών, καταστροφή βιότοπων και βοσκοτόπων καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης, διαταραχή του υδροφόρου ορίζοντα, φαινόμενα διάβρωσης, θανάτους πτηνών, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ηχητική ρύπανση και απώλεια τουριστικών εσόδων. Συνεπώς τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μηδαμινά.
Ας δούμε και τα ενεργειακά οφέλη. Αρχικά να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ενέργεια η οποία δεν μπορεί να δώσει αυτονομία διότι δεν αποθηκεύεται και επίσης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Στη Γερμανία λειτουργούν περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες και παράγουν λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 32.700 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για τους ρύπους, ερευνητές ισχυρίζονται ότι ακόμα κι αν βάλουμε σε λειτουργία 25.000 ανεμογεννήτριες, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά μόλις 0,07%.
 
Κερδισμένοι είναι -πάλι- οι Γερμανοί που μας πουλάνε μια τεχνολογία ήδη παρωχημένη. Στην τεχνολογική εξέλιξη των ανεμογεννητριών, η νέα γενιά οι “πτυσσόμενες Α/Γ”, με στύλο και πτερύγια τηλεσκοπικά, που δίνουν 5 MW, τοποθετούνται πιο εύκολα και κυρίως μέσα στη θάλασσα. Τέτοιες βάζουν π.χ. οι Ισπανοί στα τουριστικά νησιά τους. Αυτό θα πει ότι τα τέρατα που θέλουν να τοποθετήσουν σ’ εμάς εδώ, είναι ήδη παλιάς τεχνολογίας, πριν καν τοποθετηθούν. 
 
Κι αφού γεμίσουν τις ελληνικές βουνοκορφές με παρωχημένες γκουμούτσες, θα ξανα-βγάλουν χρήματα με το εμπόριο των “αιολικών σκουπιδιών”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου είκοσι χρόνια. Ήδη στη νότια Εύβοια έχουμε τα πρώτα «νεκροταφεία» ανεμογεννητριών, αφού κανένας δεν μεριμνά για την απομάκρυνσή τους. 
 
Μια μελέτη του “Institut für Umwelt und Biotechnik” της Βρέμης, υπολόγισε πως μέχρι το 2034 θα προκύψει η ανάγκη ανακύκλωσης περίπου 225 χιλ. τόνων υλικών πτερύγων ανεμογεννητριών. Έτσι με δεδομένο το μεγάλο κόστος (30.000 για αποσυναρμολόγηση της κάθε μίας) και την ενδεχόμενη (σχεδόν βέβαιη) αδιαφορία των εταιρειών κι αφού κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να μαζέψουν τις εγκαταστάσεις όταν χαλάσουν, πολλοί εκφράζουν ήδη την ανησυχία τους, ότι θα τα παρατάνε και θα φεύγουν. 
 
Η Κομαντατούρ της Οικονομίας θα χρεώνει και την αποκομιδή των «αιολικών σκουπιδιών» μεταφέροντας χιλιάδες τόνων σκουπιδιών από ανεμογεννήτριες, σε χώρες-σκουπιδότοπους του τρίτου κόσμου, όπως ήδη κάνει. Οι τσιμεντένιες βάσεις θα παραμείνουν στις βουνοκορφές, για μελλοντική χρήση, ώστε να στήσουμε τους ανδριάντες των πολιτικών που συνέργησαν σε αυτό το διαρκές έγκλημα.
 
Ποιος ωφελείται; Μόνον οι Γερμανοί και οι συνήθεις «εγχώριοι επενδυτές». Όσοι κάτοικοι αντιδρούν αδυνατώντας να κατανοήσουν τα οφέλη, τρώνε ξύλο και χημικά από την αστυνομία μέχρι να το κατανοήσουν. Η αλήθεια είναι πως είναι ακατανόητη και η παγκόσμια πολιτική «αγοράς ρύπων». Ένα παγκόσμιο «χαράτσι» που εξηγεί την πρεμούρα των σκοτεινών κέντρων για το περιβάλλον. Δίνει επίσης μια εξήγηση γιατί ενώ έχουμε τζάμπα λιγνίτη, αγοράζουμε πανάκριβα την ενέργεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
“Πελασγός”

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com , ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

*Το OmegaNbc.com  δεν υιοθετεί απόψεις αρθρογράφων σε άρθρα που δημοσιεύει και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέση του.
Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το  OmegaNbc.com  ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com