Main Menu

Φλέρτ της Λευκωσίας με τη Βηρυτό με Εργαλείο το Φυσικό Αέριο: Το Παζλ των Συνεργασιών

 

Με βασικό άξονα την ενέργεια, τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή, η Λευκωσία κινείται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για διεύρυνση των συνεργασιών με χώρες της περιοχής.

Οι επαφές των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη στο Λίβανο, επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών

Προηγήθηκε η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Λιβάνου, Ελλάδος και Κύπρου στη Βηρυτό. Οι Κύπριοι αξιωματούχοι παρέμειναν στη γειτονική χώρα και την επόμενη ημέρα, χθες, για να συζητήσουν και σε διμερές επίπεδο.

Οι σχέσεις είναι διαχρονικές και τις τελευταίες δεκαετίες, η Κύπρος λειτούργησε ως γέφυρα για το Λίβανο όταν η χώρα αυτή βρέθηκε στη δίνη του πολέμου.

Η Κύπρος έγινε σε χώρο υποδοχής Λιβανέζων πολιτών όταν η χώρα τους δεχόταν επιθέσεις. Η Κύπρος έγινε, για κάποιους από αυτούς χώρα διαμονής.
Η Κύπρος δέχθηκε τον επιβατικό αεροπορικό στόλο του Λιβάνου, όταν η γειτονική χώρα, τη δεκαετία του 2000 δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ. Εκείνη η κίνηση, που έγινε την υστάτη, βοήθησε σημαντικά το Λίβανο, που θα μπορούσε να μείνει χωρίς πολιτικά αεροσκάφη.

Σήμερα υπάρχει το θέμα της ενέργειας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα ξεκινήσουν αμέσως οι συζητήσεις μεταξύ των δυο χωρών, για τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Έγινε αναφορά και σε αγωγό μεταφοράς αερίου, γεγονός που δείχνει διάθεση για να γίνουν πρακτικά βήματα προς τα εμπρός.

Κοντολογίς, θα διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Είναι προφανές πως μέσα από αυτή τη συμφωνία ενδεχομένως να τελειώσει και το θέμα της επικύρωσης, από μέρους του Λιβάνου της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.

Τούτο μπορεί να εξαχθεί από τις αναφορές του Κύπριου ΥΠΕΞ, ο οποίος τόνισε πως με τον Λιβανέζο ομόλογο του επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία υποστήριξή τους προς την ενάσκηση από τις δύο χώρες των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα Μέρη. Η Κύπρος, πρόσθεσε, σέβεται και υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, εντός της θαλάσσιας τους ζώνης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Άλλωστε η μη επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ οφείλεται σε διαφορές που έχει ο Λίβανος με το Ισραήλ και όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κύπρος μπορεί να εργαλειοποιήσει το θέμα της ενέργειας για να οικοδομήσει συνεργασίες, που θα αποφέρουν όφελος για όλες τις χώρες της περιοχής. Μπορούν να κοινά συμφέροντα να κεφαλαιοποιηθούν και αποφέρουν στην πράξη οφέλη.

Οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται αμέσως, αξιοποιώντας τις συγκυρίες, οι οποίες στην πολιτική, στο διεθνές πεδίο αλλάζουν, δεν μένουν στάσιμες.

 

 

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com