Main Menu

Φημολογούμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ με ζητούμενο τη συνεργασία στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου

 

Ένα σοβαρό θέμα αναδεικνύει η επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Ερντογάν, εφημερίδα Yeni Şafak, σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τις εξελίγεις στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου.
Η αναφορά αρχίζει με την επίσκεψη του γαμπρού του Τραμπ και ανώτατου συμβούλου του Αμερικναού προέδρου, Jared Kushner, στην Άγκυρα και η συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Με βάση εκτιμήσεις ειδικών στον τομέα της ενέργειας, η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Οι ίδιοι ειδικοί θεωρούν ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ από την ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψαν η Κύπρος με την Αίγυπτο, μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ σε μια πορεία προσέγγισης με την Τουρκία, με κεντρικό ζητούμενο τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην αγορά της Ευρώπης.

Φυσικά, αυτό που διαπραγματεύεται το Ισραήλ, είναι η μεταφορά του πλεονάζοντος φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν, με αγωγό μέσω Τουρκίας, εξέλιξη που θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν και τα άλλα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου, για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι ειδικοί συνδέουν την επίσκεψη Κουσνέρ στην Άγκυρα με το θέμα αυτό.

Ένας από τους ειδικούς σε θέματα ενέργειας, είναι και ο Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Πρόεδρος του Συλλόγου “Η Οικονομία της Ενέργειας, ο οποίος είπε στη Γενί Σαφάκ:
“Η συμφωνία για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Αίγυπτο, σε εγκατάσταση υγροποίησης και από πει στην Ευρώπη, που αποκλείει το Ισραήλ, μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις που θα ανατρέψουν τις ισορροπίες υπέρ της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή θα αποδυναμώσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού East Med, που θα μετέφερε και το αέριο του Λεβιάθαν μέσω Ελλάδος στην Ευρώπη. Έτσι, η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ κοντά στην Τουρκία, για μεταφορά του αερίου του Λεβιάθαν με αγωγό μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη”.

Συνεχίζοντας ο Κουμπάρογλου, πρόσθεσε:

“Η οικογένεια Κουσνέρ διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου. Ο Κουσνέρ φέρνει πρόταση για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αλλά δεν θα σταθεί μόνο σ’ αυτό. Θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την κατασκευή αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία, εξέλιξη που θα φέρει και πάλι κοντά την Τουρκία με το Ισραήλ, σε σημείο που θα μπορούμε να μιλάμε για μία στρατηγική σχέση. Επί πλέον, η κατασκευή του αγωγού αυτού θα αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο και θα θέσει πλέον σε μόνιμη βάση τη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Μεσόγειο”.
Παρότι το άρθρο της Γενί Σαφάκ, που είναι πρωτοπόρος στη δημοσίευση άρθρων εναντίον του Ισραήλ, με έντονο αντισημιτισμό, ίσως προβάλει τις προθέσεις και τις προσδοκίες της Άγκυρας, είναι χρήσιμο να αναλυθεί από ελληνικής πλευράς, στη Λευκωσία και την Αθήνα.

 

 

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com