Main Menu

Υπονομεύει η ελληνική κυβέρνηση τις έρευνες για φ/α νότια της Κρήτης; Στο περίμενε ακόμη η Exxon Mobil για την Κρήτη……

 

Την ίδια στιγμή που η Κύπρος διευκολύνει τις έρευνες κολοσσών όπως η Exxon Mobil, με αποτελέσματα σαν την πετυχημένη ανακάλυψη στο κοίτασμα “Γλαύκος”, στον αντίποδα η Ελλάδα τις υπονομεύει.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τη Κρήτη, όπου η κοινοπραξία Total – Exxon Mobil – ΕΛΠΕ, παρ’ότι τυπικά δεν φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες, εντούτοις αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα.

Τουλάχιστον επί δύο μήνες, η “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάθεται και περιμένει, σε κάποιο γραφείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παρ’ ότι η υποβολή των παρατηρήσεων και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018.

Ουδείς γνωρίζει γιατί αυτό συμβαίνει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα σχόλιά τους, επομένως η δημόσια διαβούλευση, έχει τελειώσει, και εμφανής λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει.

Εντούτοις η μελέτη παραμένει κολλημένη σε κάποιο γραφείο του ΥΠΕΝ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που βλέπουν πόσο διαφορετικά τους αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ερωτήσεις γιατί καθυστερεί η έγκριση της ΣΜΠΕ έχουν απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Γ.Σταθάκη στελέχη τόσο της Exxon Mobil, όσο επίσης της Total και των ΕΛΠΕ, και όλοι έχουν πάρει καθυσυχαστικές απαντήσεις. Η μελέτη ωστόσο δεν λέει να ξεκολλήσει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά… περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ελληνική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο προφανώς ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Τρίσταν Άσπρει, ο οποίος επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους είχε εξηγήσει ότι το σχήμα αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τις έρευνες.

Πρόκριμα

Τα παραπάνω είναι η αρνητική όψη του νομίσματος από τη σύγκριση Ελλάδας-Κύπρου. Η επιτυχία ωστόσο στο κοίτασμα “Γλαύκος” έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την “ελληνική διάσταση” του θέματος, όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου των υδρογονανθράκων.

Εφόσον η ελληνική δημόσια διοίκηση κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ενθαρρυντικό πρόκριμα για τους ερευνητικούς στόχους στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως για την περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο βασικός λόγος είναι ότι από τις μέχρι τώρα σεισμικές έρευνες έχουν διαπιστωθεί γεωλογικές ομοιότητες των ελληνικών στόχων, όπου τα βάθη είναι εξίσου μεγάλα (3.000 χλμ στη Κρήτη) με εκείνους της Κυπριακής ΑΟΖ (2.000 χλμ) που δίνουν θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως η πυκνότητα των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει στα ελληνικά νερά δεν είναι τέτοια που να παρέχει πλήρη εικόνα, ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό ενδεικτική.

Ο δεύτερος λόγος που η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” εκτιμάται ότι επενεργεί θετικά για τους ελληνικούς στόχους, είναι ότι η Exxon Mobil, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛΠΕ στα ελληνικά ερευνητικά projects περίξ της Κρήτης, θεωρείται βέβαιον πλέον ότι θα παραμείνει ενεργή στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ευνοεί την ενεργότερη συμμετοχή της και επί ελληνικής ΑΟΖ.

Ενίσχυση στο FPSO

Σε ότι αφορά την “ελληνική διάσταση” της ανακάλυψης στην Κύπρο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν χθες για το οικόπεδο “10”, ενισχύουν έτι περαιτέρω το project της κατασκευής από την ελληνική εταιρεία Energean Oil του πρώτου FPSO (πλωτός σταθμός παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου) στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα εγκατασταθεί στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin στο Ισραήλ.

Η δυναμικότητα του FPSO της Energean, που θα είναι έτοιμο σε δύο περίπου χρόνια, είναι 8 δισ κυβικά μέτρα ετησίως και η εταιρεία έχει συμβολαιοποιήσει μέχρι σήμερα τα 4,6 δισ. κυβικά. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα των 3,6 δισ. κυβικών μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα για τη διοχέτευση του αερίου από κοιτάσματα όπως αυτό του “Γλαύκου”.

Γιώργος Φιντικάκης

 

 

 

Πηγή: energypress.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com