Main Menu

Τσίπρας μπλοκάρει την Cosco με αμερικανο-γερμανική ασπίδα

 

Με τη γερμανική, ευρωπαϊκή και αμερικανική γραμμή απέναντι στην Κίνα φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς απορρίπτει ή παγώνει το μεγαλύτερο μέρος του master plan της Cosco για την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Αν και στα media αναδεικνύεται αποσπασματικά η είδηση της απόφασης απόρριψης των περισσοτέρων projects και οι παραπομπές σε πολύπλοκες διαδικασίες για εγκρίσεις για τα υπόλοιπα, καθώς και η προσφυγή της εταιρίας στη διαιτησία, εν τούτοις παραλείπεται το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πολιτικής.

Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα έχει στις ελληνοκινεζικές σχέσεις η απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει συντασσόμενη με το ευρωαμερικανικό μέτωπο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, παράγοντες της Cosco και η κινεζική πρεσβεία παρουσιάζονται έντονα απογοητευμένοι και ενοχλημένοι, μετά την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ, η ανεκτέλεστη αξία του οποίου ανέρχεται στα 580 εκατ. ευρώ. Ενώ το δημοσιεύμα επισημαίνει, επίσης ότι de facto απορρίφθηκαν σχεδόν όλες οι πρόσθετες επενδύσεις (ύψους 354 εκατ.) που ήθελε να υλοποιήσει η Cosco, ενώ ακόμα και αυτές που εγκρίθηκαν, δεσμευτικές και μη, η αδειοδότησή τους αναπέμπεται απαραιτήτως και στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Πηγές της Cosco δηλώνουν στην «Κ» πως η εταιρία αξιολογεί όλες τις επιλογές της, αλλά προκρίνουν ως πιθανότερη άμεση ενέργεια την προσφυγή στη διαιτησία για τη διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης του επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή όμως, η Γερμανία περνάει νόμο που ενισχύει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μπλοκάρει εξαγορές και μικρών ποσοστών από επιχειρήσεις, θέλοντας να ανασχέσει την επέλαση των Κινέζων στην Ευρώπη, ενώ σχετικές ρυθμίσεις θέλει να περάσει και η Κομισιόν, αποκτώντας περισσότερο έλεγχο για τους επενδυτές από τρίτες χώρες, στοχεύοντας βέβαια, σχεδόν αποκλειστικά, την Κίνα. Και οι ΗΠΑ, όπως, επιμένουν στην ανάγκη ελέγχου της κινεζικής επενδυτικής βουλιμίας καθώς και προσεκτικής εξέτασης του «δρόμου του μεταξιού», της μεγαλύτερης εν εξελίξει γεωοικονομικής πρωτοβουλίας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα περαιτέρω ανάπτυξη της Cosco στον Πειραιά, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ανάπτυξη άλλων λιμένων της Ελλάδας, από διαφορετικές ομάδες εταιριών, θα υπέσκαπτε οποιαδήποτε προοπτική, καθιστώντας την Cosco όχι απλά κυρίαρχο της εσωτερικής αγοράς, αλλά ουσιαστικά, μόνο παίχτη. Παράλληλα, η αδειοδότησή του master plan της Cosco από τις ελληνικές αρχές τη στιγμή που η Κίνα δέχεται ευρωπαϊκά και αμερικανικά πυρά, θα προκαλούσε τη μήνη εταίρων και συμμάχων, στάση που με τα Βαλκάνια σε αναταραχή και τη χώρα σε τροχιά εκλογών, δεν είναι διαχειρίσιμη.

 

 

 

Πηγή: crisismonitor.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com