Main Menu

Το «Περιβόλι της Παναγιάς» παρουσιάζει τους φυσικούς θησαυρούς του

 

Κατάφυτο από σπάνια ενδημικά είδη και με το 1/4 των ειδών που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα είναι το «Περιβόλι της Παναγιάς», το Άγιον Όρος, που παρουσιάζει τον φυσικό πλούτο του σε έκθεση με αποξηραμένα φυτά.

«Ο φυτικός πλούτος της Χερσονήσου του Αγίου Όρους” είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Αγιορειτικής Εστίας, στη Θεσσαλονίκη, από τις 19 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου 2019, σε συνεργασία με την Αγιορειτική Βοτανοθήκη.

«Μόνο στην κορυφή του Αθωνα φιλοξενούνται πάνω από 15 είδη και υποείδη φυτών που απαντώνται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, όπως είναι η Viola athoa» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Γεώργιος Φωτιάδης, καθηγητής Δασικής Βοτανικής στο ΤΕΙ Καρπενησίου, ο οποίος συνεργάστηκε για την υλοποίηση της έκθεσης. Όπως εξηγεί, εκτός από αυτήν τη γεωγραφική απομόνωση, οι κορυφές του Άθωνα είναι ασβεστολιθικές και έχουν και ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, παράγοντες που συντέλεσαν ώστε η κορυφή του να αποτελέσει μια νησίδα για την εξέλιξη και τη δημιουργία νέων ειδών.

«Είναι γνωστό ότι από την κορυφή του Άθωνα (στα 2030 μέτρα) το υψόμετρο κατεβαίνει απότομα και μέσα σε 3,5 χιλιόμετρα φτάνει στο επίπεδο της θάλασσας και συνεχίζει να κατεβαίνει άλλα 1000 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Στην ουσία ο Άθωνας και ολόκληρη η χερσόνησος “εισχωρεί βαθιά” στο βόρειο Αιγαίο “κοιτώντας” στο νότο την σκιά του (τη Σκιάθο από το “σκιά του Άθω”), δυτικά τον Όλυμπο, ανατολικά μέχρι και την Κωνσταντινούπολη και βόρεια την περίφημη διώρυγα του Ξέρξη, που είχε ανοίξει για να περάσει τα πλοία του και μην βρεθεί στις τρικυμίες των παρυφών του Άθωνα» προσθέτει ο κ.Φωτιάδης.

Η έκθεση παρουσιάζει τον φυτικό πλούτο της χερσονήσου του Άθω, ο οποίος αποτελείται από διάφορα χλωριστικά στοιχεία όπως μεσογειακά, βαλκανικά, ευρωπαϊκά, ευρωσιβηρικά, ανατολικά και ενδημικά από τα οποία υπερέχουν εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χλωρίδα του Αγίου Όρους απαρτίζεται από 1.453 είδη και υποείδη φυτών, αριθμό που αποτελεί το ένα τέταρτο περίπου των φυτών της ελληνικής χλωρίδας, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι περίπου τόσα απαντώνται σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ των φυτών του Αγίου Όρους σημαντικά είναι τα 34 σπάνια ενδημικά είδη.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – zougla.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com