Main Menu

Το μέλλον ανήκει στoυς λαμπτήρες LED.

 

Η ΕΕ συνεχίζει τον αγώνα εξοικονόμησης οικιακού ρεύματος απαγορεύοντας από 1ης Σεπτεμβρίου την κατασκευή λαμπών αλογόνου. Οι λαμπτήρες LED έγιναν πιο φθηνοί και προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικού.

Στην πραγματικότητα η βασιλεία των λαμπτήρων LED θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Αλλά δόθηκε μια ακόμη παράταση στις λάμπες αλογόνου, η τελευταία. Έτσι από 1ης Σεπτεμβρίου απαγορεύεται πλέον η κατασκευή τέτοιων λαμπτήρων στην ΕΕ. Θα προκαλέσει αυτό το μέτρο την ίδια κατακραυγή, που προκάλεσε η κατάργηση το 2012 από την αγορά των παραδοσιακών λαμπών πυράκτωσης;

«Ηλεκτρική κατανάλωση όπως στην Πορτογαλία»

Για την ιστορία του πράγματος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αλλαγές στους λάμπτήρες φωτισμού οφείλονται σε μια οδηγία της ΕΕ, την λεγόμενη οδηγία οικολογικού σχεδιασμού για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σταδιακά αποσύρονται από την αγορά λαμπτήρες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως είχε γίνει το 2012 με τις κλασικές λάμπες. Η κατανάλωση οικιακού ρεύματος από τους λαμπτήρες αλογόνου είναι τεράστια. Απώτερος στόχος της Κομισιόν είναι στην ΕΕ να μην ξεπερνά την ετήσια κατανάλωση της Πορτογαλίας. Στην οδηγία προβλέπονται και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η χρήση λαμπών αλογόνου στα γραφεία θα επιτρέπεται, το ίδιο κι αυτές που παραπέμπουν σε εξόδους κινδύνου.

Άρα, το μέλλον ανήκει πλέον στην τεχνολογία LED. Οι εμπειρογνώμονες είχαν πειστεί από το 2012 γι αυτό, αλλά η τιμή τους τότε ήταν πολύ πιο ακριβή σε σχέση με τις λάμπες αλογόνου. Από τότε μέχρι σήμερα η τιμή τους έπεσε κατά 75%. Κάποια διαφορά στην τιμή έχει παραμείνει, αλλά πολύ γρήγορα ο καταναλωτής θα δει ότι με τη χρήση LED θα καλύψει το επιπλέον κόστος. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση BUND μια λάμπα αλογόνου που χρησιμοποιείται καθημερινά για 3 ώρες επί 20 χρόνια κοστίζει γύρω στα 160 ευρώ. Η LED μόλις 26 ευρώ. «Οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα, όταν αγοράζουν προϊόντα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης» λέει η Ιρμέλα Κολάκο από την BUND.

Αλλαγή συνηθειών για τους καταναλωτές

Στο μεταξύ δεν έχει αλλάξει μόνο η τιμή αλλά και η ποιότητα στις λάμπες LED. «Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 με 3 χρόνια αναπτύχθηκαν σημαντικά από πλευράς τεχνολογίας» υποστηρίζει ο Γίργκεν Βάλντορφ από τον Σύνδεσμο Ηλεκτροβιομηχανίας ZVEI. Η απόδοση φωτός βελτιώθηκε, όπως λέει, και στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει διάφορα χρώματα. «Αποτελεί κέρδος για τον καταναλωτή το ότι έχει πολλές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας». Μένει ο παράγων «συνήθεια». Οι καταναλωτές θα πρέπει να συνηθίσουν την αλλαγή και να εκμεταλλευτούν τη νέα δυνατότητα. Το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο. Το μερίδιο αγοράς για τις LED αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Ενώ το 2014 ήταν στο 38%, πέρυσι έφτασε σχεδόν το 61%. Για την κλασική λάμπα αλογόνου το ίδιο μερίδιο μειώθηκε στο ίδιο διάστημα από το 16,7% στο 12%.

Όταν πριν από 6 χρόνια καταργήθηκε η κοινή λάμπα πυράκτωσης, η αγορά δεν είχε να προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές. Σήμερα όμως η τεχνολογία εξελίχθηκε. Η Κομισιόν εξετάζει τώρα πώς θα προχωρήσει στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων, όπως πιστολάκια, βραστήρες ή ακόμη και ανελκυστήρες χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης.

Μίχελ Βίντε, dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

 

 

Πηγή: dw.com/el

 

OmegaNbc.com

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com