Main Menu

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάζει τις ΗΠΑ να άρει ορισμένες κυρώσεις από το Ιράν

 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (αγγλικά: International Court of Justice – ICJ), διατάζει τις ΗΠΑ να άρει ορισμένες κυρώσεις από το Ιράν

ΧΑΓΗ, Ολλανδία – Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε την Τετάρτη στις Ηνωμένες Πολιτείες να άρει τις κυρώσεις στο Ιράν που πλήττουν τις εισαγωγές ανθρωπιστικών αγαθών και προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτική για τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου στο Twitter, λέγοντας «άλλη μια αποτυχία των κυρώσεων από εθισμένους σε αυτές» και «νίκη υπέρ του κράτους δικαίου». Πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να «αντιμετωπίσει συλλογικά την μονομερή κακομεταχείριση από τις ΗΠΑ”.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διακήρυξε την απόφαση του δικαστηρίου με έναν τίτλο στο κάτω μέρος της οθόνης: “Η νίκη της Τεχεράνης επί της Ουάσιγκτον από το δικαστήριο της Χάγης”.

Στην απόφαση αυτή, το δικαστήριο ανέφερε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ “έχουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας” στο Ιράν και ότι οι κυρώσεις που περιορίζουν τις πωλήσεις αγαθών που απαιτούνται για ανθρωπιστικές ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ιατρικά βοηθήματα “ενδέχεται να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις την υγεία και τη ζωή των ατόμων στο έδαφος του Ιράν.”

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η διοίκηση Trump πρέπει να «εξασφαλίσει ότι θα χορηγούνται οι απαραίτητες άδειες» και ότι οι πληρωμές δεν θα περιορίζονται εάν συνδέονται με τα ανθρωπιστικά και αεροπορικά αγαθά.

Το δικαστήριο είπε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ιράν να «απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να διευρύνει τη διαφορά».

Ωστόσο, με τη γραπτή απόφαση του, το δικαστήριο ανέφερε ότι οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις «δεν επαρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των θεμάτων» που έθεσε το Ιράν.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ειρήνης του 1955, η οποία ρυθμίζει και προωθεί τους οικονομικούς και προξενικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνθήκη υπογράφηκε όταν οι ΗΠΑ και το Ιράν εξακολουθούσαν να είναι σύμμαχοι μετά την επανάσταση του 1953 – υπό την αιγίδα της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Οι διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979. Ωστόσο, η συνθήκη παρέμεινε σε ισχύ.

 

Συγκεκριμένα ο πυρήνας της απόφασης λέει:

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ,
Αναφέρει τα ακόλουθα προσωρινά μέτρα:

(1) Ομόφωνα,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης, Οικονομικών Σχέσεων και Προξενικών Δικαιωμάτων του 1955, αφαιρούν, με την επιλογή της, τυχόν εμπόδια που προκύπτουν από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 8 Μαΐου 2018 στην ελεύθερη εξαγωγή προς το έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

i) φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα,
ii) τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα · και
iii) ανταλλακτικά, εξοπλισμός και παρεπόμενες υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εγγύησης, συντήρησης, επισκευής και επιθεώρησης) που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας ·

(2) Ομόφωνα,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεριμνούν ώστε να χορηγούνται άδειες και αναγκαίες άδειες και να μην υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο σημείο 1 οι πληρωμές και άλλες μεταφορές χρηματικών ποσών.

(3) Ομόφωνα,

Αμφότερα τα μέρη απέχουν από κάθε ενέργεια που ενδέχεται να επιδεινώσει ή να διευρύνει τη διαφορά ενώπιον του Δικαστηρίου ή να δυσχεράνει την επίλυση.

International Court of Justice – ICJ

 

Επιμέλεια – Μετάφραση: OmegaNbc.com

 

OmegaNbc.com

* ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΫΠΌΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΆΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΉ

 

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com