Main Menu

Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη έως 5/12 για την συμφωνία με την Τουρκία – Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη

 

Ο Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη Macron

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron
(Upd) Αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το μνημόνιο της χώρας του με την Τουρκία. Ο κ.Δένδιας ζήτησε από τον πρέσβη να παρουσιάσει  τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία έως την Πέμπτη (5/12) , σε διαφορετική περίπτωση θα απελαθεί από την Ελλάδα, αφού θα θεωρηθεί persona non grata.
Η κυβέρνηση έχει προβεί σε σειρά κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει τόσο επικοινωνίες του πρωθυπουργού, όσο και δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών και κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό:
-Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Macron.
-Ο Υπουργος Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (27/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Αντίστοιχα, εκκλήθη στο ΥΠΕΞ και ο Λίβυος Πρέσβυς (28/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU άμεσα, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.
-Υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.
-Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν ενεργειών μας, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα.
-Την επόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.
-Πρόκειται να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Haftar.

Αναλυτικά οι εξελίξεις
Τη στήριξη της Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Macron την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη.
«Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Τελεσίγραφο της Αθήνας στην Λιβύη έως 5/12 για την συμφωνία με την Τουρκία – Απειλεί με απέλαση τον πρέσβη

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη στην Λιβύη να δώσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.
Παράλληλα η Αθήνα συνομιλεί με τις Βρυξέλλες και δρομολογούνται διαβήματα της Ε.Ε. στην Τρίπολη αλλά και την Άγκυρα.
Επίσης αναμένεται να προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

Η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο

Η Αθήνα έχει θορυβηθεί από τη συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη, σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, καθώς και συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικά θέματα και ασφάλεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση.
Οπως μεταδίδει το Reuters, δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών, που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τους Ελληνοκυπρίους, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα υδρογονανθράκων στη ανατολική Μεσόγειο.

Οι αξιώσεις με το βλέμμα στη Ρόδο

Αναβρασμό προκαλούν όμως και οι αξιώσεις για προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στα δυτικά της Ρόδου, μέσω επιστολής που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της στον ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα επισημοποιεί τις διεκδικήσεις της πέραν του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο στη μέση και μέχρι πρότινος ήταν η επίσημη γραμμή προβολής των τουρκικών αξιώσεων.
Επί του παρόντος μάλιστα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή τον ΟΗΕ, ενώ ο τουρκικός Τύπος θριαμβολογεί: «Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα, η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η Yeni Safak, ενώ η Cumhuriyet τονίζει ότι η Άγκυρα έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο ισχυρός γίνεται ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης λόγω του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
«Από τον Μάιο οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 250%.
Είναι ένα τρομακτικό πρόβλημα» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Αλληλεγγύη για το προσφυγικό ζητά από την ΕΕ ο Παυλόπουλος – Επιστολές σε von der Leyen, Σχοινά

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στο προσφυγικό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις συγχαρητήριες επιστολές του προς τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «η αντιμετώπιση της πρόκλησης του μείζονος Μεταναστευτικού και Προσφυγικού ζητήματος με ταυτόχρονη πρόταξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, απαιτεί επίσης υψηλό επίπεδο δέσμευσης της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της ως προς την τήρηση της Αρχής της Αλληλεγγύης, καθώς και την κινητοποίηση και τον δυναμισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Κρίσιμη η θεσμοθέτηση αποτελεσματικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου»

«Παρέλκει, βεβαίως, να σας τονίσω» -αναφέρει ο Προκόπης Παυλόπουλος στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά – «ότι η λήψη αποφασιστικών μέτρων στ’ ανωτέρω πεδία, με προεξάρχουσα βεβαίως την θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικώς.
Είμαι βέβαιος ότι η μακρά εμπειρία σας, σε συνδυασμό με την ειλικρινή σας αφοσίωση στο καθήκον και την πίστη σας στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, αποτελούν εγγύηση για ουσιαστική πρόοδο στους τομείς, τους οποίους αναλαμβάνετε».

Σφοδρή επίθεση Erdogan στον Macron για το ΝΑΤΟ: Είσαι εγκεφαλικά…νεκρός

Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, απαντώντας στις δηλώσεις του πρώτου για το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εrdogan αντανακλούν μια «άρρωστη και ρηχή» κατανόηση και πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει «να πάει να κοιτάξει τον δικό του εγκεφαλικό θάνατο».
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan σχολίασε μια παρατήρηση που είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μacron λέγοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
«Απευθύνομαι από την Τουρκία στον γάλλο πρόεδρο Macrοn και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ.
Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο».
«Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτές οι σφοδρές δηλώσεις έγιναν μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε χθες, Πέμπτη, ο Macron σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.
Τα σχόλια του Erdogan ενισχύουν τις εντάσεις πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Οι Erdogan και Μacron, καθώς και η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πρόκειται εξάλλου να συνεδριάσουν στο περιθώριο αυτής της συνόδου κορυφής για να συζητήσουν για τη Συρία.
«Κανένας δεν σου δίνει προσοχή.
Έχεις ακόμα μια πλευρά ερασιτέχνη, άρχισε κάνοντας κάτι γι’ αυτό», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στον Μacron.
«Όταν είναι να κομπάσεις, ξέρεις πολύ καλά να το κάνεις.
Αλλά όταν είναι να δώσεις στο ΝΑΤΟ τα χρήματα που του οφείλεις, αυτό είναι κάτι άλλο».
«Είναι τόσο άπειρος! Δεν ξέρει τι είναι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, γι’ αυτό τα κίτρινα γιλέκα έχουν κυριεύσει τη Γαλλία», είπε ακόμη ο Tούρκος πρόεδρος.
«Χειρονομήστε όσο θέλετε, στο τέλος θα αναγνωρίσετε την ορθότητα του αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας».

Πρώτη ενημέρωση 2019-11-29 15:32:03

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com