Main Menu

Στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με Γερμανία – Γαλλικά αεροσκάφη στην Πάφο

 

Κομβικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, ως σημείο αναφοράς μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής επιχειρεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο πλαίσιο της PESCO. Η Κύπρος μπορεί να μην αποτελεί τη μεγάλη στρατιωτική υπερδύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει όμως ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στους σχεδιασμούς και τις δράσεις, τόσο σε επίπεδο PESCO, όσο και σε επίπεδο διμερών συνεργασιών με χώρες της Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς αποτελεί τη θαλάσσια πύλη της Ευρώπης για τη Μέση Ανατολή.

Ήδη σε αυτό το πλαίσιο είναι γνωστή η συνεργασία με τη Γαλλία, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις. Σε παράλληλο επίπεδο προχωρεί ωστόσο η συνεργασία και με άλλες χώρες. Τη επόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου, αναμένεται στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Η επίσκεψη της στην Κύπρο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και δεν είναι καθόλου εθιμοτυπικού χαρακτήρα, καθώς οι δύο υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας τόσο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO όσο και σε διμερές επίπεδο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανίας σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Λιβάνου.

Ήδη, υπάρχει ένα καθεστώς παραχώρησης διευκολύνσεων προς τη Γερμανία με στάθμευση πλοίων της στο λιμάνι Λεμεσού, αλλά και τη χρήση υποδομών στο ΚΕΝ Πάφου για μεταφορά των μελών που λαμβάνουν μέρος σε αποστολές της διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη συμμετοχή στην μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), ειδικά για προγράμματα στα οποία η Γερμανία είναι η επικεφαλής χώρα. Παράλληλα θα συζητηθούν και θέματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, που αφορούν κυρίως τη χρήση υποδομών από πλευράς Γερμανίας, στο πλαίσιο και της υφιστάμενης συνεργασίας που αφορούν διευκολύνσεις της χώρας αυτής για αποστολές στη UNIFIL. Θα τεθούν επίσης και γενικότερα θέματα πολιτικής που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Γαλλικά αεροσκάφη στη βάση «Αντρέας Παπανδρέου»

Στο πλαίσιο των συνεργασιών και του ρόλου που η Κύπρος θέλει να αναλάβει στην PESCO, είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διεργασίες συνεργασίας με τη Γαλλία για την οποία σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε ανώτατο επίπεδο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται στην Κύπρο και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία επίσης θα έχει συζητήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Σάββα Αγγελίδη.

Το χρονικό σημείο της επίσκεψης της δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», αλλά αυτό που αναφέρουν πηγές από το ΥΠΑΜ, είναι ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επίσκεψη. Η κάθοδος της Φλοράνς Παρλί, θα σφραγίσει σε πολιτικό επίπεδο αυτά που εδώ και αρκετό καιρό δρομολογούνται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, από αντιπροσωπείες στρατιωτικών.

Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονται συχνά στην Κύπρο όπου έχουν επαφές και συζητήσεις με αξιωματούχους του ΓΕΕΦ και του υπουργείου Άμυνας, μελετώντας θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Η οποία σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο.

Τις επόμενες μέρες θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο κλιμάκιο Γάλλων εμπειρογνωμόνων για επαφές με Κύπριους στρατιωτικούς, με τους οποίους θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα συνεργασίας. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η προσοχή αυτή τη φορά θα στραφεί προς την αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και θα αφορά τη στάθμευση γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της Γαλλίας για δράσεις που αφορούν την PESCO στην περιοχή. Η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες για άμεση χρήση από πλευράς Γαλλίας.

Αναβάθμιση της βάσης Ευάγγελος Φλωράκης

Όσον αφορά το επίπεδο συνεργασίας στο ναυτικό με τη χρήση από τα γαλλικά πλοία της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», θα χρειαστεί αναβάθμιση της για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού. Δηλαδή η ναυτική βάση θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενεί και να τροφοδοτεί πολύ μεγαλύτερα σκάφη από αυτά που η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σήμερα.

Τα έξοδα για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αφού η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της PESCO και αφορά μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ουσιαστικά αποτελεί το θαλάσσιο σύνορο της με τη Μέση Ανατολή.

 

 

 

Πηγή: philenews.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com