Main Menu

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Σαουδική Αραβία – Το «Vision 2030» μπορεί ή να αλλάξει τη χώρα ή να την καταστρέψει

 

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Σαουδική Αραβία – Το «Vision 2030» μπορεί ή να αλλάξει τη χώρα ή να την καταστρέψει

Η Σαουδική Αραβία ολοκλήρωσε 37 συμφωνίες ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να προσελκύσει συνολικά 426 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς επιδιώκει να προωθήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής μεταρρύθμισης «Vision 2030» του πρίγκιπα διάδοχου Mohammed Bin Salman (MBS).

Ο Mohammed Bin Salman γνωρίζει ότι η κατά πλειοψηφία του νεανική (δημογραφικά) χώρα του δεν έχει καμία ελπίδα για το μέλλον εάν δεν μεταβεί γρήγορα σε μια οικονομία απεξάρτησης από το πετρέλαιο πριν τα αποθέματα του Βασιλείου τελειώσουν.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να προσελκύσει κεφάλαια για βιομηχανικές, αμυντικές και τεχνολογικές επενδύσεις.
Αυτό φυσικά θα οδηγήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα ο σχετικά ευγενικός ιθαγενής πληθυσμός να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις πολυεπίπεδες κυβερνητικές θέσεις εργασίας και να προωθήσει τον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα από οικονομική αναγκαιότητα.

Παράλληλα το Βασίλειο χαλαρώνει τα προηγούμενα αυστηρά θρησκευτικά του διατάγματα τα οποία μέχρι τώρα απαγόρευσαν κοινωνικές ελευθερίες του δυτικού τύπου όπως η μουσική στα εστιατόρια, η μετάβαση στον κινηματογράφο και η δυνατότητα οδήγησης των γυναικών. Όσον αφορά τις τελευταίες αναφερθείσες από αυτές τις τρεις τελευταίες μεταρρυθμίσεις, είναι αναπόφευκτο να μετακινηθούν περισσότερες γυναίκες από το σπίτι και το εργατικό δυναμικό, καθώς το «Vision 2030» αναπτύσσεται προοδευτικά, αν και δημιουργεί το ενδεχόμενο σοβαρών κοινωνικών αναταραχών.

Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζεται από τους διπλούς πυλώνες της μοναρχίας και τους κληρικούς του Wahhabi.
Οι τελευταίοι έχουν παραγκωνιστεί ως αποτέλεσμα του «Vision 2030» και της επιχείρησης καταστολής του ΜΒΣ τόσο στο ριζοσπαστικό Ισλάμ όσο και στη διεφθαρμένη ελίτ.

Η ταχεία άνοδος της εξουσίας του Mohammed Bin Salman ήταν ένα «πραξικόπημα» μέσα στην ίδια τη μοναρχία, αλλά και ένα διαρθρωτικό της μοναρχίας που επέβαλε την οραματισμένη θέλησή του για τους κληρικούς της Wahhabi, τόσο με την έννοια της περικοπής οποιωνδήποτε μαχητικών δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν να είναι ενθαρρυντικά ή / και να χρηματοδοτούν, αλλά και όταν πρόκειται να εξουδετερώσουν την προηγούμενη κυρίαρχη επιρροή τους στην κοινωνία.

Καθώς η Σαουδική Αραβία σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την προώθηση του «Vision 2030» και οι σχετικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να καταγράφουν και κοινωνικές μεταβολές, είναι πολύ πιθανό ότι οι διαρθρωτικές ελλείψεις μεταξύ της μοναρχίας και της νεότερης γενιάς και της παλαιότερης θα οδηγήσουν σε πολιτική αποσταθεροποίηση, εάν δεν αντιμετωπιστούν προληπτικά και σωστά.

Ενώ μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά δραματικά, υπάρχει μεγάλη αντικειμενική αλήθεια στην πρόβλεψη ότι το MBS θα μπορούσε είτε να καταλήξει ως ο πρώτος βασιλιάς μιας νέας Σαουδικής Αραβίας ή ο τελευταίος πρίγκιπας διάδοχος μιας χώρας που τελικά θα μπορούσε να παύσει να υπάρχει εάν οι κοινωνικές – θρησκευτικές αναταράξεις που σιγοβράζουν δεν τεθούν υπό έλεγχο.

 

 

 

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com