Main Menu

Σε εταιρεία του Ισραήλ η πρώτη άδεια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

 

Το δρόμο της προς καλλιέργεια και παραγωγή, μετά από αρκετά χρόνια διενέξεων, παίρνει η φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μετά και την επίσημη έγκριση αδειοδότησης για την πρώτη καλλιέργεια. Μάλιστα οι πρώτοι «καλλιεργητές» θα είναι Ισραηλινοί, δεδομένου ότι το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς παίκτες της εν λόγω αγοράς, μετά φυσικά τον Καναδά που διατηρεί μέχρι και σήμερα τα πρωτεία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, προ λίγων ημερών (25/10/2018) δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Μονάδα Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Φαρμακευτικής Κάνναβης» της εταιρείας «Tikun -olam» στην περιοχή Εξαμιλίων του Δήμου Κορινθίων. Με αυτή η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου αποφασίζει «την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για το έργο, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του και βαρύνει τον φορέα εκτέλεσης και λειτουργίας του».

Σύμφωνα με την απόφαση η μονάδα που θα λειτουργήσει σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων θα αφορά την θερμοκηπιακή καλλιέργεια αλλά και την βιομηχανική επεξεργασία των ανθέων της κάνναβης με στόχο την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. Στο βιομηχανικό κτήριο στο οποιο θα στεγάζεται η μονάδα θα παράγονται προϊόντα κάνναβης όπως αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων, έλαια, κάψουλες κλπ.

Η εταιρεία «Tikun-olam», η οποία έλαβε την άδεια, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης στο Ισραήλ, με συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές και μελέτες. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία έλαβε άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ από το 2006 κι έκτοτε δραστηριοποιείται σε διάφορους σχετικούς τομείς που εκτείνονται από την καλλιέργεια έως και την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές στα εργαστήριά της ενώ ασχολείται και με την συλλογή δεδομένων σχετικών με την χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Μάλιστα είναι η πρώτη που έχει ιδρύσει και νοσοκομείο όπου παρέχει στους ασθενείς εξατομικευμένη θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης. Μέχρι σήμερα έχει παράσχει φαρμακευτική αγωγή σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς.

Ο οργανισμός κάνναβης του Ισραήλ, έχει υψηλή τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα αλλά και νοσοκομεία στα οποία διεξάγονται κλινικές μελέτες. Στις έρευνες Ισραηλινών δεν παίρνουν μέρος μόνο γιατροί, οι οποίοι έχουν ειδικότητες που σχετίζονται με τις αναλγητικές ιδιότητες της κάνναβης (π.χ. ογκολόγοι, ειδικοί παθολόγοι, ρευματολόγοι κ.ά.), αλλά και ψυχολόγοι και ψυχίατροι, ώστε να γνωρίζουν τα αποτελέσματα προς τους ασθενείς, καθώς η κάνναβη εμπεριέχει και ψυχοτρόπο ουσία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης με στόχο την παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους με σχετικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο όριζε το νομοθετικό πλαίσιο, κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης, προμήθειας των πρώτων υλών και των ουσιών της Cannabis Sativa L, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς είτε την εξαγωγή τους.

 

 

Πηγή: insider.gr

 

OmegaNbc.com

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com