Main Menu

Σε δημοπράτηση το έργο παραχώρησης Θριάσιο 2

 

Σε δημοπράτηση είναι επίσημα το έργο παραχώρησης που αφορά το Θριάσιο 2. Ο τίτλος της προκήρυξης είναι “Σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση μελετών και κατασκευής έργων, και προμήθειας εξοπλισμού, του Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ. Θριασίου Πεδίου”.

Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Υποδομών – Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών – Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε 2 φάσεις. Η Α΄ φάση που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και η οποία ορίστηκε για τις 18 Μαρτίου. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αξιολογηθούν τα σχήματα που θα συμμετάσχουν και ακολούθως όσοι εγκριθούν θα περάσουν στη Β΄ φάση που ειναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Κατά τη Β΄ φάση του διαγωνισμού, θα καθοριστούν οι βασικές, τεχνικές χρηματοοικονομικές παράμετροι του έργου και θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης. Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 300 μήνες ήτοι 25 χρόνια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιόδος των επενδύσεων. Στο διαγωνισμό ήδη έχουν δηλώσει το παρών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η GOLDAIR, ενώ αναμένεται να κατέβουν και άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για το ακίνητο όπως η COSCO ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε εταιρείες από το εξωτερικό καθώς η ετοιμότητα του χώρου έχει λειτουργήσει ως μαγνήτης.

Το ακίνητο στο Θριάσιο 2 διαθέτει πολλαπλές σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτροκίνηση, αποθήκες, κτίρια διοίκησης κ.α. Θα γίνει το μεγαλύτερο Logistics Center της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης με εμβαδον 1.758.240 τ.μ. και αναμένεται να μετατρέψει όλη την περιοχή σε ένα τεράστιο εμπορευματικό hub. Οι υποχρεωτικές επενδύσεις σύμφωνα με πηγές δεν ξεπερνούν τα 10εκατ.ευρώ πράγμα που κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο ακίνητο.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του παραχωρησιούχου θα παίξουν το ποσοστό που θα προσφερθεί στον ΟΣΕ (όσο μεγαλύτερο, τόσο υψηλότερη βαθμολογία αλλά σε καμία περίπτωση πλειοψηφικό), οι πέρα των υποχρεωτικών, επιπλέον επενδύσεις στο ακίνητο του Θριασίου και άλλα κριτήρια. Να σημείωσουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες οι υποχρεωτικές επενδύσεις δεν ξεπερνούν τα 10-20 εκατ.ευρώ, όταν στο ακριοβώς διπλανό χώρο του Θριάσιου Ι, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 120εκατ.ευρώ.

TAYTOTHTA TOY ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης είναι η λειτουργία, συντήρηση, εποπτεία, φύλαξη, εκμετάλλευση,
προμήθεια εξοπλισμού και η ολοκλήρωση μελετών, και κατασκευής έργων, του Εμπορευματικού
Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ.), στο Θριάσιο Πεδίο.
Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμβασης εξειδικεύεται στο τεύχος της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος
και συνοπτικά, περιλαμβάνει, ιδίως:
1) μεταφόρτωση συνδυασμένων μεταφορών·
2) εξυπηρέτηση Ε/Κ·
3) μεταφόρτωση φορτίου βαγονιών·
4) μεταφόρτωση γενικού φορτίου·
5) μεταφόρτωση οχημάτων·
6) υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και τελωνείου·
7) μεταφόρτωση υγρών φορτίων·
8) συντήρηση υποδομών του Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ., πέραν των σιδηροδρομικών·
9) εποπτεία Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ. Θριασίου·
10) φύλαξη Ε.Σ.Σ.Σ.ΔΙ. Θριασίου.

Νίκος Καραγιάννης

 

 

 

 

Πηγή: ypodomes.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com