Main Menu

Σε “αναταραχή” τρεις γειτονικές χώρες (Αλβανία-FYROM-Τουρκία)… και εμείς…..

 

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής

Από το βόρειο Ιόνιο μέχρι τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου οι διμερείς μας σχέσεις με τις τρεις γειτονικές χώρες(Αλβανία-FYROM-Τουρκία) βρίσκονται σε οριακή κατάσταση ενώ δεν αποκλείεται η περαιτέρω χειροτέρευσή τους , με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την εθνική μας ως και περιφερειακή ασφάλεια.

Τη ίδια χρονική περίοδο βρίσκονται σε έξαρση πολλά και επιπροσθετα ζητήματα , όπως το Κοσοβαρικό (στο φως των συζητήσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με αυξημένη τάση για ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε νότια Σερβία και βόρειο Κόσοβο ), το Βοσνιακό μετά τις πρόσφατες ‘ομιχλώδεις”εκλογές , η ενισχυμένη από πλευράς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προσπάθεια ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στον Ευρωατλαντικό χώρο, η επανεμφάνιση αρκετά υπολογίσιμων ακραίων τάσεων σε ορισμένες χώρες , καθώς και η υβριδική-απσταθεροποιητική-παραπληροφορική εμπλοκή της Μόσχας στα εσωτερικά ζητήματα διαφόρων κρατών (Σκόπια-Μαυροβούνιο-Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Σερβία κα).

Μέσα σε όλα τα ανωτέρω εντάσσεται και η διευρυμένη εμπλοκή της Τουρκίας σε υποστήριξη των αναθεωρητικών και νέο-Οθωμανικών επιδιώξεων της στα Βαλκάνια , κάτι που για μία ακόμα φορά εμφανίστηκε στα πρόσφατα υψηλόβαθμα συμπόσια ως και με την παρουσία του υπουργού εξωτερικών Τσαβούσογλου σε Τίρανα και Σεράγεβο.

Οι σχέσεις μας με τα Τίρανα παραμένουν εκρηκτικές , ενώ η εν ψυχρώ δολοφονία του ομογενή μας στο ιστορικό χωριό Βουλιαράτες-Αργυροκάστρου από τις Ειδικές Δυνάμεις(RENEA) του καθεστώτος ( μία ανάσα από τα σύνορα ), σε συνδυασμό με τις εμπρηστικές δηλώσεις του εκκεντρικού Έντι Ράμα , έχουνε προκαλέσει ‘βαθιά ρήγματα”.Η Αλβανία παρά την εμφανέστατη κατωτερότητα της απέναντι στην χώρα μας σε όλους τους τομείς είτε από μόνη της, είτε με την υπόθαλψη της Άγκυρας , συνεχίζει την καταπίεση των ανθρώπινων και κατοχυρωμένων διαχρονικά και ιστορικά μειονοτικών δικαιωμάτων, στην μαρτυρική Β. Ηπειρο ενώ παραλληλα διευρύνει τις προκλήσεις της εγείροντας ανύπαρκτα ζητήματα περί Τσάμηδων.

Επιπρόσθετα δεν φαίνεται να επιδιώκει οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως και εκσυχρονισμό της όριου γραμμής και των πυραμιδοειδών ορόσημων από τον όρμο της Φτελιάς μέχρι το τριεθνές της Μεγ. Πρέσπας..Μέχρι στιγμής η αντίδραση μας είναι υποτονική , και αποθρασύνει την Αλβανική ηγεσία, η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με παγκόσμια ως και Ευρωπαικά κυκλώματα διαφθοράς, εγκλημάτων ως και ναρκο-εμπορίου..Σα Τίρανα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα παραμένει ανοικτό προς επίλυση από την πρεσβευτική Σύνοδο του 1946 στο Παρίσι, ενώ σαφέστατα έχουμε πολυδιάστατες δυνατότητες άσκησης επιρροής σε θέματα,που λογικά θα αναγκάσουν την κυβέρνηση Ράμα να συνετιστεί.(οικονομικά-κοινωνικά)

Η Συμφωνία των Πρεσπών από πλευράς Σκοπίων δείχνει (εκτός απρόοπτων εξελίξεων) ότι θα περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας και θα έρθει για τα επόμενα βήματα στην Αθήνα,όπου αναμένονται από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο σοβαροί εσωτερικοί πολιτικοί και κυβερνητικοί κραδασμοί.Την ίδια στιγμή στα Σκόπια ο Ζάεφ φέρεται να ελέγχει την κατάσταση με την ενεργό υποστήριξη των Δυτικών χωρών, ενώ η εθνικιστική αντιπολίτευση εμφανίζεται διαιρεμένη, και αδύναμη να παρουσιάσει ισχυρά αντισώματα απέναντι στις τροπολογίες που αφορούν τις αλλαγές σε προκλητικά και αποσταθεροποιητικής αναφοράς άρθρα του Συντάγματος.

Πάντως αρκετές από τις αλλαγές εξακολουθούν να έχουνε ‘κενά” , που μπορούνε να ερμηνευτούν ή παρερμηνευτούν ανάλογα.Οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα θα πρέπει να τύχουν διεξοδικής ανάλυσης γιατί ‘ο διάολος είναι πάντοτε στις λεπτομέριες’.Δεν μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί υποτροπή στο μέλλον γιατί παρά την κυοφορούμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ , όπως και με την ανάλογη περίπτωση της Αλβανίας από το 2009 δεν έχουνε σταματήσει οι απύθμενοι αλυτρωτισμοί των ψευδομακεδόνων..Η Συμφωνία ακόμα και με τις προτεινόμενες τροπολογίες εγκυμονεί κινδύνους…για την συμπαγή μορφή ως και γενικότερη ακεραιότητα της Μακεδονίας μας.

Από το ΒΑ Αιγαίο μέχρι τις εσχατιές της ελεύθερης Κύπρου η Τουρκική προκλητικότητα είναι στο κόκκινο.Ειδικότερα λόγω των επικείμενων γεωτρήσεων σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπρικής Δημοκρατίας , η Άγκυρα προκαλεί λεκτικά , ενώ παράλληλα εμφανίζεται με λίαν υπολογίσιμη και αναβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά ναυτική παρουσία στην Αττάλεια, στην Μερσίνα , ως και με παράνομες δραστηριότητες ερευνητικών πλοίων μέσα σε μη-αδειοδοτημένα ενεργειακά οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου .

Η παρουσία πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων , στολίσκων γειτονικών κρατών, αλλά κυρίως της πανίσχυρης Αμερικανικής αεροναυτικής παρουσίας μπορεί να εγγυάται τις ασφαλείς γεωτρήσεις των ΗΠΑ-Κατάρ στο οικόπεδο 10, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση θερμού επεισοδίου στο θαλάσσιο χώρο από την Μαρμαρίδα μέχρι το Καστελόριζο και από εκεί πιο ανατολικά προς τον κόλπο του Άκαμα.

Οι τριγωνικές συναντήσεις είναιι θετικές αλλά στα θέματα ασφάλειας θα πρέπει να προβλέπουν ρήτρες υποστήριξης εγγράφως για συνδρομή στην Μεγαλόνησο.Και ασφαλώς μην αναμένουμε ότι η Αίγυπτος ή το Ισραήλ με τα τόσα δικά τους προβλήματα ‘θα βγάλουν για χαρη της Λευκωσίας τα κάστανα από την φωτιά”. Η επανεργοποίηση τυ Ενιαίου Αμυντικού Χώρου καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση ως και ουσιαστικοποίση των αμυντικών-αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Κύπρου είναι εκ των ουκ ανευ, ενώ η Αθήνα καλείται να παρακολουθεί τις Τουρκικές κινήσεις νότια της Κρήτης.

Ως εκ τούτου οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα έντονοι για τις διμερείς μας σχέσεις με πολλές εντάσεις από τη νότια Αδριατική μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Άνδρεα της Κύπρου.

 

 

 

Πηγή: analystsforchange.org

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com