Main Menu

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήρια που εξουδετερώνουν τα πυρηνικά απόβλητα.

 

Τα μοναδικά βακτηρίδια, που ανακαλύφθηκαν σε χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στη Σιβηρία, δείχνουν πολλά υποσχόμενα ως εργαλείο για τη δημιουργία φυσικού φραγμού στην εξάπλωση ραδιονουκλεϊδίων (radionuclides).

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής & Χημείας Frumkin της Ρωσίας και του Ομοσπονδιακού Κέντρου Έρευνας, για τη Βιοτεχνολογία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, έχουν κατορθώσει να απομονώσουν μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος από τα υγρά ραδιενεργά απόβλητα.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη ενώ διεξήγαγαν μικροβιολογικές μελέτες για τα υπόγεια ύδατα, στην τοποθεσία ταφής ραδιενεργών απόβλητων Seversky, στην περιοχή Seversk Tomsk της Σιβηρίας, όπου φυλάσσονται τα υγρά ραδιενεργά απόβλητα από το Siberian Chemical Combine, το οποίο προμηθεύει και επανεπεξεργάζεται το χαμηλής εμπλουτισμού ουράνιο για πυρηνικά καύσιμα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο “Radioactive Waste“, ένα ρωσικό επιστημονικό περιοδικό, δείχνει ότι τα βακτήρια είναι ικανά να μετατρέψουν τα ιόντα ραδιονουκλεϊδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στο ουράνιο και το πλουτώνιο, σε στερεές μορφές, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση επικίνδυνης ακτινοβολίας στο περιβάλλον.

Μέσω του εργαστηριακού πειραματισμού, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να συντονίσουν τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για τα βακτήρια να εκτελούν τη χρήσιμη δουλειά τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους είναι ένα πρώτο βήμα, στη δημιουργία ενός βιογεωχημικού φραγμού των ραδιονουκλεϊδίων, για χρήση σε βαθιές θέσεις ταφής που περιέχουν υγρά ραδιενεργά απόβλητα.

Η έρευνα για μικροβιολογικά εργαλεία για τον περιορισμό των επιπτώσεων των πυρηνικών αποβλήτων διεξάγεται από τη δεκαετία του ’80, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι οι μικροβιακές διεργασίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, σε έργα για τη συγκράτηση και αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων, που διαφορετικά θα μπορούσαν να εξασθενήσουν σε μια περίοδο εκατομμυρίων ακόμη και δισεκατομμύριων ετών.

 

OmegaNbc.com

 

*Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα

* Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα
τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com