Main Menu

Ρωσία – Ουκρανία: Tο επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα είχε σκοπό την επιβολή στρατιωτικού νόμου & τον επηρεασμό των ουκρανικών εκλογών;;;

 

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το περιστατικό το βράδυ της Κυριακής, όταν η Ρωσία κατέσχεσε τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού τα οποία είχαν εισέλθει στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό του Κερτς.

Τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στις 25 Νοεμβρίου, στο στενό του Κερτς, ανατολικά της Κριμαίας σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSB).

Τα ουκρανικά πλοία αγνόησαν προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης από το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης εκ μέρους των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων, στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την κατάσταση που εξελίσσεται», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα ο ουκρανικός στρατός μετά τα γεγονότα στο στενό του Κερτς
Παράλληλα, η Μόσχα τονίζει ότι «θα καταστείλει σκληρά» κάθε επίθεση εναντίον της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της.

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε την ουκρανική πλευρά ότι η πολιτική της, που συνδιοργανώνεται με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει στόχο την πρόκληση σύγκρουσης με τη Ρωσία, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις», αναφέρει το υπουργείο.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα καταστείλει σκληρά κάθε επίθεση εναντίον της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ενώ υπό κράτηση τέθηκαν 24 Ουκρανοί ναύτες για παραβίαση των ρωσικών συνόρων στο περιστατικό της Κυριακής. Οι τρεις εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Εν τω μεταξύ διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο στρατιωτικός νόμος τίθεται σε εφαρμογή από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019.

Ο Ποροσένκο διέταξε επίσης το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας να λάβει μέτρα για να οργανώσει μερική κινητοποίηση.

Ο ουκρανικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση πλήρης πολεμικής ετοιμότητας, όπως έγινε γνωστό από την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας το πρωί της Δευτέρας.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, ύστερα από σχετικό διάταγμα του προέδρου Ποροσένκο, θα περιορίσει τα δικαιώματα των Ουκρανών, ενώ μπορεί να παραταθεί για όσο κριθεί απαραίτητο από την κυβέρνηση.

το στενό του Κερτς

Απαγόρευση εκλογών

Ο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία
Ένα από τα βασικά δικαιώματα των Ουκρανών που θα επηρεαστούν από τον στρατιωτικό νόμο είναι το δικαίωμα της συμμετοχής σε εκλογές και δημοψηφίσματα.

Ο προτεινόμενος στρατιωτικός νόμος θα διαρκέσει 60 μέρες, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τουλάχιστον την προεδρική προεκλογική καμπάνια που θα ξεκινήσει το 2019. Εάν η περίοδος παραταθεί, είναι πιθανό να επηρεάσει και τις ίδιες τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου 2019. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του για όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος.

Το ίδιο ισχύει και για το κοινοβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να επανεκλεγεί για όσο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. Αν διατηρηθεί για περισσότερο από ένα έτος, θα αναβληθούν και οι εκλογές για το ουκρανικό κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα), οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου 2019.

Επιπλέον, τόσο το κοινοβούλιο, όσο και ο πρόεδρος δε θα μπορούν αν αναθεωρήσουν το ουκρανικό Σύνταγμα, περιλαμβανομένων και των διατάξεων για τον στρατιωτικό νόμο.

Περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών

Αν και ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα μπορούν αν απομονωθούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, οι Ουκρανοί θα χάσουν μερικά ακόμα δικαιώματα, πέρα από εκείνο της ψήφου.

Η κυβέρνηση θα μπορεί να απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση, απεργία και διαδήλωση, αν τα θεωρήσει «απειλητικά».

Επίσης, το Κίεβο θα μπορεί να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και να περιορίσει τις κινήσεις των πολιτών στην επικράτεια της χώρας, αν το θεωρήσει απαραίτητο.

Περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση


Επιπλέον όλων αυτών, η κυβέρνηση αποκτά το δικαίωμα να απαλλοτριώσει οποιαδήποτε ιδιωτική περιουσία για στρατιωτικές ανάγκες, αν και οι ιδιοκτήτες δικαιούνται αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης, όποιος πολίτης είναι επιλέξιμος για τη στρατιωτική του θητεία, μπορεί να στρατολογηθεί άμεσα, αν το απαιτήσει η κυβέρνηση.

Επίσης, το Κίεβο θα μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε εργοστάσιο να αλλάξει την παραγωγή του για τις στρατιωτικές βάσεις, για όσο χρόνο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. Ταυτόχρονα, οι ώρες και οι συνθήκες εργασίας μπορούν επίσης να αλλάξουν με κυβερνητικό διάταγμα. Οι εργαζόμενοι πάντως, διατηρούν το δικαίωμά τους στην ανάπαυση και στην ελάχιστη αμοιβή.

Η μη συμμόρφωση με οποιαδήποτε από αυτές τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς μπορεί να τιμωρηθεί, όπως και σε συνθήκες κανονικού νόμου.

Η κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο για όσο χρόνο θεωρεί ότι παραμένει η απειλή για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας.

 

 

 

Πηγή: Με πληροφορίες από sputniknews.com & rt.com

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com