Main Menu

Ρωσία: Ναυτικός… μεγαλοϊδεατισμός ή εξορθολογισμός; Κι ένα δίδαγμα για το δικό μας ΠΝ

 

Σε μια ακόμα απόδειξη του ρόλου που παίζει στην παγκόσμια ασφάλεια ο έλεγχος των ωκεανών, ή τουλάχιστον η ενεργός παρουσία μιας μεγάλης δύναμης σε αυτούς, η Ρωσία, διά του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, διατύπωσε την επιθυμία – προγραμματισμό για τη θεαματική αύξηση της ναυτικής της ισχύος, με την προσθήκη 180 πλοίων στο ρωσικό Ναυτικό σε βάθος 8ετίας.

Πρόκειται για πλοία διαφόρων τύπων που δεν διευκρίνισε ο Σοϊγκού, μιλώντας προς τους αρχηγούς των επιτελείων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία σύμφωνα με το 10ετές εγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα 2018-2027, θα ναυπηγηθούν και θα παραδοθούν για επιχειρησιακή αξιοποίηση.

Η δημόσια αναφορά ασφαλώς και είχε τον χαρακτήρα της διακήρυξης προθέσεων, ασχέτως του αν ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί στο 100%, καθώς πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο οικονομικός και η παραγωγική δυνατότητα της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Εντός του 2019, όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το Ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας προγραμματίζεται να παραλάβει 15 πολεμικά πλοία και 20 πλοία λογιστικής υποστήριξης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δίνει πλέον προτεραιότητα και στη δημιουργία επιπλέον υποδομών για τον ελλιμενισμό και την υποστήριξη των πολεμικών πλοίων αυτών.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής, οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει την κατασκευή μιας νέας ναυτικής βάσης στην περιοχή Κασπίισκ, όπου θα φιλοξενούνται τα πλοία και τα υποβρύχια του στόλου της Κασπίας.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της διαδικασίας υποστήριξης του στόλου, οι Ρώσοι ευελπιστούν να πετύχουν σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με τα λεφτά που θα εξοικονομούνται να επενδύονται στην υλοποίηση του φιλόδοξου ναυπηγικού τους προγράμματος.

Οι οδηγίες του Σοϊγκού προς τους αρχηγούς και ιδιαίτερα προς το Ναυτικό είναι ξεκάθαρες. Ζήτησε να δημιουργηθούν οι πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου Yasen και Borei, καθώς επίσης και για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων με ωκεάνιο ρόλο (blue-water). Οι μονάδες του ρωσικού ναυτικού θα είναι εξοπλισμένες με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας στόχευσης – εξουδετέρωσης των στόχων.

Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ψήγματα μιας νέας ρωσικής ναυτικής στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί το… γνωμικό ότι “η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα”.

Αντί να επιχειρήσει να “κυνηγήσει” το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) με ναυπηγήσεις αεροπλανοφόρων, καθώς δεν διαθέτει τόσο μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, επιλέγει να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων, αλλά και αν τα εξοπλίσει με πολύ ισχυρά πυραυλικά συστήματα.

Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι οι Ρώσοι έχουν σαν στόχο, όπου βρίσκεται αμερικανικό πλοίο να βρίσκεται κι ένα ρωσικό, με σημαντικές δυνατότητες εξουδετέρωσης, σε περίπτωση που υπάρξει εκτροπή. Κι όλα αυτά με σαφώς χαμηλότερο κόστος.

Μπορεί να μην κυριαρχήσει στη θάλασσα, όμως αυτό δεν είναι αυτοσκοπός, όντας μια ηπειρωτική δύναμη, αφού επιθυμία είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της απόστασης με τις ΗΠΑ στον ναυτικό τομέα και η ταυτόχρονη αύξηση της απειλής, με τελικό στόχο την ενίσχυση της αποτροπής…

Επίσης, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης τη δυνατότητα να επιδιώξει να “μοιραστεί” με ισχυρές χώρες που συμμερίζονται την επιθυμία αποτροπής της αμερικανικής κυριαρχίας στη θάλασσα, όπως η Κίνα, που επίσης επενδύσει μαζικά στις ναυτικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβάνοντας και τον τομέα των αεροπλανοφόρων.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΧΥ

Η νέα -διαφαινόμενη- ρωσική στρατηγική λογική, υποκρύπτει και ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα για την ελληνική πλευρά, η οποία επίσης έχει πλέον τεράστιες ανάγκες στον ναυτικό τομέα, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.

Μήπως είναι πιο ορθολογικό αντί π.χ. να συζητιέται η ναυπήγησης μιας ικανότατης ναυτικής μονάδας με κόστος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, να επιλεγεί το να εντάξει στον στόλο του το Πολεμικό Ναυτικό τρεις ναυτικές μονάδες των 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, με ισχυρό οπλισμό; Εάν φυσικά υποτεθεί ότι η χώρα αποφασίσει να διαθέσει αυτό το ποσό.

Όταν αποκατασταθεί αριθμητικά σε έναν βαθμό μια ισορροπία στο Αιγαίο, αναλόγως της πορείας των οικονομικών επιδόσεων της χώρας μας που -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν πείθουν απολύτως κανέναν, εάν το πρόβλημα εξεταστεί σε βάθος χρόνου, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για “ναυαρχίδες”. Ας αρχίσουμε από τα βασικά όμως, κι ας δούμε πόσες Milgem ρίχνουν στο νερό οι Τούρκοι με το προαναφερθέν ποσό.

 

 

 

Πηγή: defence-point.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com