Main Menu

Ραγδαία αύξηση των εφήβων που θέλουν να αλλάξουν φύλο στη Σουηδία

 

Το 2008 μόλις 28 κορίτσια 10 έως 19 ετών είχαν δηλώσει ότι νιώθουν δυσφορία φύλου. Το 2017 ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών έφτασε τα 536, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.900%.

Μεγάλη αύξηση περιστατικών δυσφορίας φύλου παρατηρείται στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο SVT. Ο όρος «δυσφορία φύλου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το συναίσθημα ενός ανθρώπου του οποίου το φύλο με το οποίο γεννήθηκε δεν συνάδει με το φύλο με το οποίο νιώθει πως ταυτίζεται.

Ενώ τα άτομα αυτά ήταν πολύ λίγα πριν από μια δεκαετία, τα πρόσφατα χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία, ιδιαίτερα μεταξύ εφήβων κοριτσιών που νιώθουν σαν αγόρια και θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους. Η δυσφορία φύλου, συχνά συνοδεύεται από άλλα προβλήματα όπως τάσεις αυτοτραυματισμού ή ανορεξία.

Το 2008, μόλις 28 κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 έως 19 ετών, έλαβαν φροντίδα σχετική με δυσφορία φύλου, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας. Το 2017 ο αντίστοιχος αριθμός κοριτσιών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία ανήλθε σε 536, δηλαδή τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 1.900%.

«Έως τώρα έχουμε περίπου 650 περιστατικά. Είναι ενδιαφέρον επειδή αρχικά είχαμε περίπου πέντε με δέκα περιπτώσεις το χρόνο. Τα τελευταία έτη ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια άνοδος, σχεδόν 200 το χρόνο», δήλωσε ο Άντερς Ριντέλιους, ανώτερος καθηγητής ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, τη μεγαλύτερη δομή υποδοχής παιδιών με ζητήματα φύλου στη Σουηδία.

Την ίδια ώρα, νέοι που έχουν ήδη αλλάξει φύλλο δήλωναν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε την απόφασή τους αυτή. Σύμφωνα με το SVT, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα υπάρχουν περιστατικά αφαίρεσης στήθους κοριτσιών ακόμη και στα 14 έτη τους.

Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις νεαρών ανθρώπων ακόμη και κάτω των 16 ετών, που άλλαξαν φύλο αλλά μετά το μετάνιωσαν.

Η που μετανιώνουν την αλλαγή φύλου, οι οποίοι δέχονται βοήθεια σε άλλη. Ο Λέναρντ Φάλμπεργκ, επικεφαλής δομής που παρέχει βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις, αναφέρει ότι ούτως ή άλλως είναι δύσκολη υπόθεση για τον καθένα η εγχείρηση αλλαγής φύλου και η θεραπεία με ορμόνες. Για ένα 16χρονο, που ακόμη αναπτύσσεται, μια τέτοια κρίσιμη απόφαση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ο Φαλμπεργκ επεσήμανε την έλλειψη επιστημονικών ερευνών για αυτές τις περιπτώσεις.

Η Αν Οαυχρ, ιατρός σε Νοβρηγική παιδιατρική κλινική για το φύλο, παρατήρησε αντίστοιχη αύξηση με αυτή που υπάρχει στη Σουηδία και χαρακτήρισε την θεραπεία εφήβων κοριτσιών «πειραματική».

«Δεν μπορείς να ξέρεις πως θα νιώθουν μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει έρευνα σχετικά με αυτό», δήλωσε στο SVT.

Η «Μίκα» για παράδειγμα, είναι ένα από τα άτομα που μετάνιωσαν την απόφασή να αλλάξουν φύλο αφού είχαν ολοκληρώσει την θεραπεία με τεστοστερόνη. Περιγράφει πως ενώ ένιωθε καλά στην αρχή τα προβλήματά της δεν λύθηκαν.

Στη Σουηδία, οι έφηβοι με δυσφορία φύλου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Ξεκινά μια έρευνα που διαρκεί περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια ξεκινούν θεραπεία με ορμόνες και αναστολείς ανάπτυξης, την ίδια ιατρική αγωγή που ακολουθείται για τον χημικό ευνουχισμό ενήλικων ανδρών. Μετά ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο θα χειρουργηθούν.

Από τη δεκαετία του 1970 έως το 2010, μόλις 15 άτομα, το 2% των περιπτώσεων, μετάνιωσε την αλλαγή φύλου.

 

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

 

 

OmegaNbc.com

 

 

* Σε περίπτωση που σε κάποιο άρθρο, εντοπίσετε λανθασμένες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: news@OmegaNbc.com, ώστε να αποκαταστήσουμε την ορθότητα τους, παρέχοντας μας τις ανάλογες αποδείξεις.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, διορθώνει τυχόν λάθος, ή ψευδής ειδήσεις όπου τις εντοπίσει, δίνοντας ανάλογο “βάρος” στην διόρθωση τους.

*OmegaNbc.com Πρώτα έγκυρα & μετά έγκαιρα.

*Το OmegaNbc.com σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ, αναφέρει πάντα την πηγή, από την οποία αναδημοσιεύει άρθρα η ειδήσεις.

* Το OmegaNbc.com Επιτρέπει την αναδημοσίευση, με προϋπόθεση την αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ιστοσελίδας παραγωγής, https://OmegaNbc.com/

 

Tο OmegaNbc.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. 

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. 

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε,
προκλητικά, συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. 

Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει 
και το OmegaNbc.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.» Φραγκίσκος Μαρία Αρουέ «Βολταίρος» (1694-1778).

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus.com